Gegrilde honing-appeltjes met zalmfilet en roze pepersausxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 appelen (Jonagold) 6 eetlepels honing (vloeibaar) 2 cl zonnebloemolie 1 citroen 500 g zalmfilet 2 dl visfumet 1 dl sinaasappelsap 0.5 dl wijn (wit/droog) 2 theelepels maïszetmeel 2 eetlepels peperbolletjes (roze) peper zout
Schil de appels en snijd ze overdwars in schijven van ca. 2 cm.
Verwijder het klokhuis en wrijf in met citroensap.
Bestrijk de appelschijfjes aan de bovenkant met honing en schik ze in een met olie ingesmeerde ovenschaal.
Pocheer de zalm in visfumet.
Dep goed droog en kruid met peper en zout.
Zet de appeltjes en de zalm in twee afzonderlijke schalen onder de grill en laat bruin kleuren. Maak ondertussen de saus: kook het sinaasappelsap met de witte wijn in tot de helft.
Roer de honing erdoor.
Roer het maïszetmeel los in wat overgehouden sinaasappelsap en voeg bij de saus.
Laat indikken en breng op smaak met de roze peperkorrels, peper van de molen en zout.
Risotto van paddestoelen met gefruite tongreepjes en broccolipesto
Ingrediënten voor 4 personen
200 g rijst 20 cl olijfolie (extra vierge) 2 dl gevogeltebouillon 100 g Parijse champignons 75 g Parmezaanse kaas 1 sjalot 100 g bospaddestoelen 2 eiwitten 2 Noordzeetongen 3 bosjes peterselie 200 g broccoli 1 teentje knoflook peper zout cayennepeper 2 eetlepels pijnboompitten 10 g bloem 10 g paneermeel 20 g boter (bakboter) 20 g boter (roomboter)
Risotto: Snijd de Parijse champignons in stukken en kook ze met de gevogeltebouillon.
Kruid met zout en cayennepeper.
Mix tot een soep om de risotto te bevochtigen.
Fruit de sjalot in wat boter en een scheut olijfolie en roer er de risottorijst door.
Giet er een scheut champignonsoep bij.
Kruid de bereiding met peper en zout.
Houd er rekening mee dat dit proces ca. 20 minuten kan duren.
Als de rijst het vocht heeft opgenomen, voegt u weer wat soep toe.
Roer goed.
Het is aan u om te bepalen of u de risotto krokant wilt dan wel gaar.
U stopt met het toevoegen van vocht wanneer u dat goed vindt.
Afwerking van de risotto: voeg een eetlepel gemalen parmezaan toe, samen met de gebakken stukjes bospaddestoelen en een klontje boter.
Blijf goed roeren.
Tongreepjes: Verdeel de tongfilets in gelijke reepjes, kruid ze en paneer met bloem, losgeklopt eiwit en tot slot paneermeel.
Schud het overtollige paneermeel af.
Bak de filets goudbruin in een friteuse op 160°C.
Droog ze op keukenpapier en bestrooi ze met een beetje zout.
Broccolipesto: Verdeel de broccoli in harde stukken en zachte bloemstukken.
Kook de harde delen gaar in water met zout en voeg na tweederde van de gaartijd de zachte delen toe.
Zo behoudt u de groene kleur van de groente.
Haal de broccoli uit de pot.
Laat het kooknat inkoken, bewaar het en koel de broccoli zo snel mogelijk af.
Pureer de broccoli met de andere ingrediënten in een blender.
Breng de massa op smaak en druk de puree door een zeef.
Afwerking: Verdeel de risotto over 4 bordringen, schik hierop de gefruite tongstukjes en plaats alle in het midden van het bord.
Werk af met wat broccolipesto en gefruite peterselie.
Warme bananen met pistache-kruimellaag met honing en frambozencoulis
Ingrediënten voor 4 personen
180 g pistachenoten (gepeld) 4 bananen 1 eetlepel poedersuiker 500 g frambozen 4 eetlepels honing (vloeibaar)
Hak de pistachenoten grof en doe ze op een groot bord.
Pel de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.
Rol de halve bananen door de noten, en zorg ervoor dat ze er gelijkmatig mee bedekt worden. Bestuif ze met wat poedersuiker en leg ze op een anti-aanbak bakblik.
Bak ze 4 - 5 minuten in een oven op 200°C tot ze net gaar en warm zijn (niet langer omdat de bananen dan zullen smelten).
Houd ze warm.
Draai voor de frambozencoulis de helft van de frambozen met 2 eetlepels honing tot een glad geheel.
Passeer dit mengsel door een fijne zeef om alle pitjes te verwijderen.
Verdeel de bananen over 4 voorverwarmde borden en druppel er de rest van de honing over. Serveer met wat frambozen in een kleine piramide en met wat frambozencoulis ernaast.
|