Kaasgebakje met Pas de Bleuxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
125 g bloem (tarwebloem) 125 g kaas (oud) 90 g boter (bakboter) 0.75 dl room 25 g amandelpoeder 200 g Pas de Bleu-kaas 1 eetlepel cognac 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) zout
Een homogene massa maken met de bloem, de verkruimelde oude kaas, de boter, de helft van de room, het amandelpoeder en een snuifje zout.
De massa gedurende een nacht in de koelkast laten rusten.
Daarna het deeg zo fijn mogelijk uitrollen en op een goed ingeboterde bakplaat leggen.
Met een vork inprikken en gedurende 10 minuten bakken in een oven van 180 graden.
Voorzichtig rechthoeken van 8 centimeter op 4 centimeter uit het gebakken deeg snijden.
De Pas de Bleu pletten met een vork en mengen met de rest van de room die lichtjes opgeklopt werd.
Cognac, peper en zout toevoegen en dit mengsel uitsmeren over de rechthoekjes.
Telkens 3 kaasdeegplakjes boven elkaar leggen.
Gedurende 5 minuten in een oven van 160 graden zetten.
Warm opdienen met een gemengd slaatje met walnoten.
Linzensalade met tempé
Ingrediënten voor 4 personen
200 g linzen 200 g veldsla 1 sjalot 4 plakjes tempébacon 1 cl olijfolie (extra vierge) 6 eetlepels saffloerolie 2 cl azijn peper kruidenzout 1 eetlepel mosterd 2 eetlepels bieslook (fijngehakt) 2 blaadjes laurier 1 takje tijm 1 takje bonenkruid 1 stokbrood 2 teentjes knoflook 60 g boter (roomboter) 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
Was de veldsla.
Kook de linzen gaar in water met laurier, tijm, en bonenkruid (ongeveer 30 minuten).
Maak een vinaigrette.
Roer het gesnipperde sjalotje en het bieslook erdoor.
Bestrooi met versgemalen peper en eventueel wat zout.
Leg op elk bord een bedje van veldsla.
Snij de tempé in dunne reepjes.
Verwarm de olijfolie en bak de tempébacon in 2 minuten bruin.
Meng de warme tempé door de linzen.
Schep de linzen met tempé op het slabedje.
Bereid het lookbrood.
Doe de boter in een kommetje en laat ze zacht worden op kamertemperatuur.
Pers de knoflook bij de boter.
Voeg ook de peterselie bij de boter en roer alles goed door elkaar.
Snij het brood in stukjes van ongeveer 5 cm.
Besmeer het brood langs één zijde met de lookboter.
Leg het brood in een ovenschaal of op een ovenplaat en plaats het 10 minuten in de oven (180°C).
Serveer het lookbrood warm bij de linzensalade.
Vlierbessen-yoghurtshake
Ingrediënten voor 4 personen
6.5 dl melk (halfvol) 3.5 dl yoghurt (mager) 3.5 eetlepels vlierbessenstroop 3.5 dl frambozensorbet 15 g poedersuiker
De sorbet een beetje laten ontdooien (hij moet nog smeuïg zijn).
Alle ingrediënten in een grote beker doen en tot een schuimig mengsel mixen.
Verdelen over hoge glazen en meteen opdienen.
|