Bladerdeeg met kaas, ansjovis, paprika en preixml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
preiwit van 1 prei 4 plakjes bladerdeeg (ca. 10 x 10 cm, gebakken) 4 ansjovisfilets (in olie) 0.5 paprika (rood) 100 g roomkaas
Snijd de prei in de lengte doormidden en kook hem in water net gaar.
Laat de stukken uitlekken en snijd ze opnieuw in de lengte doormidden.
Rooster en ontvel de rode paprika en snijd hem in 4 gelijke reepjes.
Leg op elk vel bladerdeeg 1 ansjovisfilet en 1 reepje paprika.
Bestrijk ze met een kwart van de kaas en leg er een stuk prei op.
Zet de taartjes 3-4 minuten onder de grill (ze moeten goed warm zijn) en dien ze direct op.
Haspengouwse mignonnettes
Ingrediënten voor 4 personen
4 mignonnettes 2 theelepels Luikse siroop 2 Hervekaasjes (van 120 gram) 30 g boter (bakboter) peper zout
De mignonnettes gaarbakken in boter.
Kruiden met peper en zout.
Op goed voorverwarmde borden plaatsen.
Napperen met Luikse siroop en beleggen met sneetjes Hervekaas.
Even onder de grill zetten tot de kaas smeuïg wordt.
Opdienen met rodekool en in boter gebakken aardappeltjes.
Mousse-palets
Ingrediënten voor 4 personen
1.5 dl sinaasappelsap 2 eieren 4 eetlepels agar-agar 50 g chocolade (puur) 150 g cranberrys 175 g suiker 6 dl room
Dit palet bestaat uit een cranberrymousse, een sinaasappelmousse en een chocolademousse.
Begin met de cranberrymousse.
Kook de bessen in water tot de schilletjes openbarsten.
Kook nog 5 minuten door en pureer.
Week de helft van de agar-agar 15 minuten in de cranberrypuree.
Roer het ei met de helft van de suiker los.
Klop de slagroom stijf.
Verdeel de slagroom in drie delen: 1/3 voor de cranberrymousse, 1/3 voor de sinaasappelmousse en 1/3 voor de chocolademousse.
Breng de cranberrypuree aan de kook en los al roerend de agar-agar op.
Haal de pan van het vuur en schep 1/3 van de slagroom en het eimengsel erdoor.
De cranberrymousse in nu klaar.
Maak nu de sinaasappelmousse.
Week de andere helft van de agar-agar 15 minuten in 2/3 van het sinaasappelsap.
Klop het ei met de helft van de suiker los.
Breng het sap aan de kook en laat al roerend de agar-agar oplossen.
Haal de pan van het vuur en schep de rest van het sap, 1/3 van de slagroom en het eimengsel erdoor,
Als heerlijk slot maakt u nu de chocolademousse.
Breek de chocolade in stukjes en smelt in een kom met wat water au bain marie.
Laat enkele minuten afkoelen.
Schep het laatste deel slagroom samen met de suiker door de chocolade.
Laat alle mousses ongeveer 3 uur in de koelkast opstijven.
Schep met twee lepels ovaaltjes van de mousses op bordjes.
Tip: garneer met chocoladehulstblaadjes, sliertjes sinaasappelschil en poedersuiker.
|