Oesterzwammen-kaastaartxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
300 g bloem (tarwebloem) 150 g boter (roomboter) zout 1 dl water 500 g oesterzwammen 150 g ham 1 preiwit 125 g camembert 10 olijven (zwart) 2 cl olijfolie (extra vierge) 20 g boter (bakboter) 20 g bloem (tarwebloem) 4 dl melk (halfvol) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) peper 2 eierdooiers
Voor het deeg de bloem door de malse roomboter roeren.
Beetje bij beetje het water toevoegen, vlug kneden en 1 uur laten rusten op een koele plaats.
De prei wassen en fijnsnijden, de oesterzwammen schoonborstelen en de ham in reepjes verdelen.
De olie verhitten en de ham hierin aanfruiten.
De prei en de oesterzwammen bijvoegen en 10 minuten laten stoven.
Voor de saus de boter verwarmen en er evenveel bloem doorroeren.
De melk toevoegen en onder voortdurend roeren, laten doorkoken.
Vervolgens de eierdooiers en de camembert door de saus roeren.
Op smaak brengen met de groene kruiden en peper.
De oven voorverwarmen op 200 graden.
Het deeg uitrollen en er een beboterde bakvorm van 22 centimeter doorsnee mee bekleden.
De vulling over het deeg verdelen en er de saus over gieten.
Bestrooien met de in schijfjes gesneden olijven en bakken gedurende 30 minuten.
Warm opdienen.
Kip met witloof en maïs
Ingrediënten voor 4 personen
1 kip 150 g gehakt (kalfsgehakt) 1 ei 4 augurkjes (zoetzuur) 6 sjalotten 1 eetlepel marjolein (fijngehakt) 4 stronkjes witloof 300 g maïs (in blik) 1 eetlepel kappertjes 80 g boter (bakboter) peper zout nootmuskaat
Een mengsel maken van het losgeklopte ei, het gehakt, de stukjes augurk en de gesnipperde sjalot.
Bestrooien met peper, zout en marjolein.
De kip spoelen, zorgvuldig drogen, eventueel overtollig vet wegsnijden en opvullen met het gehaktmengsel.
De openingen dichtnaaien met keukengaren.
De kip insmeren met peper en paprikapoeder.
Het witloof in de lengte doorsnijden en de harde kern verwijderen.
Spoelen en droogdeppen.
Een vuurvaste schotel insmeren met boter en de bodem bedekken met de gehalveerde witloofstronkjes, de uitgelekte maïs en de kappertjes.
Kruiden met peper en zout.
De kip met de borst naar onder op de groenten leggen en bedekken met vlokjes boter.
Gedurende ongeveer 50 minuten goudbruin laten bakken in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Na 20 minuten de kip omdraaien en overgieten met de saus die zich in de ovenschotel gevormd heeft.
Het keukengaren verwijderen.
De kip in stukken snijden.
De stukken met hun vulling op een voorverwarmde schotel leggen en afwerken met de groenten.
Serveren met kroketjes.
Zoete gevulde peer
Ingrediënten voor 4 personen
2 peren 2 sinaasappelen 2 eetlepels papajablokjes (gedroogd) 1 eiwit 2 dl room 50 g walnoten 0.5 theelepel vanillepoeder 1 eetlepel honing (vloeibaar)
Hak de walnoten grof (hou 4 noten apart).
Rasp de schil van de sinaasappel.
Hak de papajablokjes fijn.
Klop het eiwit stijf.
Klop de room.
Meng eiwit en slagroom.
Roer er de noten de papaja, vanille en sinaasappelschil door.
Zoet naar smaak.
Halveer de peren en hol ze lichtjes uit.
Vul de holte met het roommengsel.
Garneer met walnoten en sinaasappelschil.
|