Wortel-kervelsoepxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
10 wortelen 1 groentebouillonblokje 1 ui 8 eetlepels kervel (fijngehakt) 30 g bloem 2 eieren (hardgekookt) 15 g boter (bakboter) zout peper 15 g boter (roomboter)
Maak de wortelen schoon.
Snij ze in plakjes en breng ze met bouillon aan de kook.
Gebruik per 10 wortelen 1 liter water en een bouillonblokje.
Laat 15 minuten koken en roer door de roerzeef.
Snipper de ui en fruit in wat boter, voeg kervel en bloem toe en bak al roerend gedurende 1 minuut.
Voeg geleidelijk de wortelbouillon toe.
Halveer de eieren en meng de eierdooiers met de roomboter.
Voeg zout en peper toe naar smaak.
Vul de eiwithelften met het eierdooiermengsel en laat in de soep drijven.
Garneer eventueel met wat verse kervel.
Gehaktbrood met ratatouille
Ingrediënten voor 4 personen
500 g gehakt (lamsgehakt) 1 ei 3 uien (fijngehakt) 1 eetlepel gemalen piment peper zout 2 teentjes knoflook 6 eetlepels olijfolie (extra vierge) 1 oude boterham 4 tomaten 2 aubergines 2 theelepels Provençaalse kruiden 3 dl wijn (rood) 1 dl groentebouillon
Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng alle ingrediënten voor het gehaktbrood in een keukenmachine of in een kom: het gehakt, 1/3 van de uien, het ei, het gemalen piment, de helft van de knoflook, de helft van de olijfolie, het brood, zout en peper.
Vet een patévorm in en stort hierin het aangemaakte gehakt.
Zet het gedurende 60 minuten in de oven, dek het vlees eventueel af als het bovenop te donker wordt voor het eind van de oventijd.
Maak in de tussentijd de ratatouille: snijd de groenten en de rest van de knoflook grof in de keukenmachine of met de hand.
Verwarm de rest van de olijfolie in een pan met dikke bodem en doe hierin de groenten.
Bak ze kort op hoog vuur aan, voeg de kruiden, zout en peper toe, roer alles goed door elkaar en blus af met de rode wijn en de bouillon.
Zet het vuur heel laag en laat de ratatouille ook een uur pruttelen met het deksel op een kiertje erop.
Stort het gehaktbrood als het gaar is, laat het even afkoelen en snijd er dan dikke plakken van. Leg een of twee plakken op een bord met een lepel ratatouille.
Lekker met polenta of couscous.
Marsepein
Ingrediënten voor 4 personen
2 eiwitten 250 g amandelpoeder 250 g poedersuiker 0.5 eetlepel citroensap
Het amandelpoeder grondig mengen met de poedersuiker.
De eiwitten lichtjes opkloppen en door het amandelmengsel roeren.
Besprenkelen met enkele druppels citroensap (rozenwater of oranjebloesemwater).
Op een werkvlak wat poedersuiker strooien en de marsepein kneden tot hij licht en soepel is.
In folie wikkelen en koel bewaren.
Tip: van de marsepein kunnen ook kleine balletjes worden gerold.
Bestrooid met wat cacaopoeder zien ze er extra feestelijk uit.
|