Kaassoezenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
8 eieren 5 dl melk (halfvol) 125 g boter (bakboter) 250 g bloem (tarwebloem) 100 g kaas peper zout nootmuskaat
Een bakplaat beboteren en bestuiven met bloem.
De boter in stukjes hakken.
De bloem zeven.
De melk koken en de peper, het zout, de nootmuskaat en de klontjes boter toevoegen. Wanneer de melk goed kookt, van het vuur halen en er de bloem bijvoegen.
Grondig mengen met een houten lepel en opnieuw op het vuur zetten.
Het deeg mag goed drogen onder voortdurend roeren.
Wanneer het deeg een vliesje nalaat op de bodem van de kom is het droog genoeg.
Van het vuur halen en er één voor één de eieren doorroeren.
Het deeg mag niet te vloeibaar worden.
De kaas door het deeg mengen.
Met een koffielepel kleine hoopjes vormen op een bakplaat.
Gedurende 10 minuten bakken in een op 190 graden voorverwarmde oven en eventueel wat laten drogen in de oven.
Binnenin mag het deeg nog wat vochtig zijn.
De soezen lauw of koud opdienen.
Gevulde kippenfilet
Ingrediënten voor 4 personen
600 g kippenfilet 125 g spinazie 4 sneetjes spek (gerookt) 4 wortelen 75 g boter (bakboter) 1 paprika (rood) 1 sjalot 1 eetlepel kippenbouillon 0.5 dl room peper zout
De kippenfilets middendoor snijden, bedekken met huishoudfolie en goed plat kloppen met een houten plankje.
De kippenfilets kruiden met peper en zout.
De spinazie koken in gezouten water en goed laten uitlekken.
De wortelen schillen en blancheren.
De gekruide kippenfilets bedekken met spinazieblaadjes, een sneetje rookspek en een wortel. Dichtvouwen, opbinden met keukengaren en even laten rusten.
Vervolgens gaar en goudbruin bakken in de hete boter.
Intussen de saus bereiden.
De paprika en de sjalot schoonmaken en laten gaarkoken in de kippenbouillon.
Pureren met de staafmixer en door een fijne puntzeef gieten.
Kruiden met peper en zout, de room erdoor roeren en laten doorwarmen.
De kippenfilets uit de braadpan nemen, in schuine plakken snijden en serveren met de paprikasaus.
Platbrood met druiven
Ingrediënten voor 4 personen
30 g gist 2.4 dl water (lauwwarm) 360 g bloem (volkoren) 30 g boter (bakboter) 180 g druiven (blauw) 7 theelepels suiker
Verwarm de oven voor op 200°C.
Los de gist in circa 10 minuten op in water.
Doe het mengsel met de bloem in een kom en meng het met een vork in een ronddraaiende beweging tot het water is geabsorbeerd en het deeg is gevormd.
Vorm het deeg tot een bal en leg deze op een met bloem bestoven werkoppervlak: kneed het een paar minuten met de palmen van uw handen tot een glad deeg.
Kneed het weer in de vorm van een bal, leg de deegbal in een met bloem bestoven kom en dek de kom goed af met huishoudfolie.
Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld (de tijd hangt af van de temperatuur in de kamer).
Vet een ronde taartvorm met een diameter van circa xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />30 cm in met boter en bestuif de bakvorm met bloem.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkoppervlak tot het in de bakvorm past.
Doe het deeg in de vorm, dek de vorm af met een doek en laat het nog eens 10 minuten rijzen. Verdeel de druiven over het deeg, strooi er suiker over en bak het brood circa 30 minuten tot het mooi goudbruin van kleur is en goed gerezen.
Serveer het brood op kamertemperatuur.
|