Noordzeequiche met witloofxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
300 g bladerdeeg 3 stronkjes witloof 200 g kabeljauwfilet 200 g mosselen (gekookt) 100 g Noordzeegarnalen (gepeld) 4 eieren 0.5 citroen 1 dl melk (halfvol) 1 dl room peper zout nootmuskaat 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 1 takje dille 20 g boter (bakboter)
Het witloof schoonmaken, fijnsnipperen en kort aanstoven in de boter met citroensap, peper, zout en nootmuskaat.
De vis gaar-pocheren in water.
Een platte taartvorm bekleden met het deeg en de bodem een paar keer inprikken.
Gedurende 15 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven bakken.
Uit de oven nemen en vullen met het witloof, de vis, de mosselen en de garnalen.
De eieren loskloppen met de room, de melk en de gehakte peterselie.
Kruiden met peper, zout en nootmuskaat en over het witloof en de vis in de deegbodem gieten.
Nog 25 minuten laten bakken in de hete oven en net voor het serveren bestrooien met vers gehakte dille.
Tip: de vis kan worden vervangen door spekblokjes en de quiche kan worden bestrooid met geraspte kaas.
Geroosterde eendenborst met sap van rode biet en zijn chips
Ingrediënten voor 4 personen
4 eendenborstfilets 2 sjalotten 4 rode bieten 1 dl sherry-azijn 8 dl groentefond peper zout
Stoof de fijngehakte sjalotten aan in een pot, voeg er dan drie rode bieten aan toe, op hun geheel of in blokjes gesneden. [Houd één rode biet op kant om er later de chips mee te bereiden.]
Giet er wat sherryazijn bij.
Doe er de groentefond bij.
Kruid met peper en zout.
Zet een deksel op de pot en laat 20 minuten garen.
Giet alles in de keukenrobot en mix fijn met een nootje boter.
Druk het mengsel door een fijne zeef.
Rooster de eendenborst, eerst aan de velkant zonder vetstof.
Vervolgens op de vleeskant gedurende 7 tot 8 minuten aan elke kant.
Het vlees moet nog rosé zijn.
Snijd van de overblijvende rode biet ultrafijne schijfjes.
Bak deze in de frituurolie.
Snijd de eendenborsten in fijne schijfjes.
Verdeel de groentesaus over de borden, leg er de sneetjes eendenborst in en stukjes chips bovenop.
Tip : Dit recept is ook overheerlijk met een gevogeltefond.
U hoeft dan enkel de groentefond te vervangen door gevogeltefond.
Mousse-palets
Ingrediënten voor 4 personen
1.5 dl sinaasappelsap 2 eieren 4 eetlepels agar-agar 50 g chocolade (puur) 150 g cranberries 175 g suiker 6 dl room
Dit palet bestaat uit een cranberrymousse, een sinaasappelmousse en een chocolademousse. Begin met de cranberrymousse.
Kook de bessen in water tot de schilletjes openbarsten.
Kook nog 5 minuten door en pureer.
Week de helft van de agar-agar 15 minuten in de cranberrypuree.
Roer het ei met de helft van de suiker los.
Klop de slagroom stijf.
Verdeel de slagroom in drie delen: 1/3 voor de cranberrymousse, 1/3 voor de sinaasappelmousse en 1/3 voor de chocolademousse.
Breng de cranberrypuree aan de kook en los al roerend de agar-agar op.
Haal de pan van het vuur en schep 1/3 van de slagroom en het eimengsel erdoor.
De cranberrymousse in nu klaar.
Maak nu de sinaasappelmousse.
Week de andere helft van de agar-agar 15 minuten in 2/3 van de sinaasappelsap.
Klop het ei met de helft van de suiker los.
Breng het sap aan de kook en laat al roerend de agar-agar oplossen.
Haal de pan van het vuur en schep de rest van het sap, 1/3 van de slagroom en het eimengsel erdoor,
Als heerlijk slot maakt u nu de chocolademousse.
Breek de chocolade in stukjes en smelt in een kom met wat water au bain marie.
Laat enkele minuten afkoelen.
Schep het laatste deel slagroom samen met de suiker door de chocolade.
Laat alle mousses ongeveer 3 uur in de koelkast opstijven.
Schep met twee lepels ovaaltjes van de mousses op bordjes.
Tip: garneer met chocoladehulstblaadjes, sliertjes sinaasappelschil en poedersuiker.
|