Pikante tomatensalade met selderijxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 tomaten 2 stengels groene selderij 1 ui 6 cl olijfolie (extra vierge) 1 citroen 1 eetlepel mosterd 2 teentjes knoflook 4 theelepels ansjovispuree peper zout 4 eieren (hardgekookt) 2 theelepels komijnzaad
De eieren hard koken en laten afkoelen.
De tomaten in schijfjes snijden en de selderij in dunne reepjes verdelen.
De ui fijnsnipperen.
Een sausje maken met olie, citroensap, mosterd, geperste knoflook, ansjovispasta, peper en zout.
De tomatenschijfjes, de selderij en de ui in een slakom doen en er het sausje over gieten.
De eieren pellen, in schijfjes snijden en op de tomaten schikken.
Bestrooien met komijnzaadjes.
Alles voorzichtig door elkaar scheppen en een half uurtje laten rusten in de koelkast.
Linguine met garnalen en verse kruiden
Ingrediënten voor 4 personen
400 g linguine 10 cl olijfolie (extra vierge) 3 teentjes knoflook 16 gamba's 250 g cherrytomaten 1 bosje bladpeterselie 12 blaadjes basilicum 30 g bieslook sap van 1 citroen zeezout peper (zwarte peper)
Breng een ruime pan gezouten water aan de kook.
Voeg de linguine toe en kook in fel kokend water beetgaar.
Doe intussen de olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur.
Doe er de fijngehakte knoflook in en dan de rauwe garnalen (gepelde gamba's waarvan het darmkanaal verwijderd is).
Bak de garnalen tot ze aan beide kanten roze zijn en beginnen te krullen.
Voeg de gehalveerde cherrytomaten toe en bak nog 1 minuut.
Haal van het vuur.
Giet de linguine af en doe terug in de pan.
Doe er het garnalen-tomatenmengsel, citroensap, grofgehakte peterselie, bieslook en gescheurde basilicum bij.
Schep om en kruid met zeezout en versgemalen zwarte peper
Appelflan met advocaat
Ingrediënten voor 4 personen
2 dl melk (halfvol) 1 stokje vanille 140 g boter (bakboter) 100 g bloem (tarwebloem) 4 eieren 2 appelen (Jonagold) 300 g suiker 40 cl advocaat
De melk aan de kook brengen samen met het vanillestokje.
De suiker toevoegen en goed mengen.
De appelen schillen, in stukjes snijden en lichtjes stoven in een klontje boter.
Gelijke delen bloem en zachte boter vermengen tot een homogene massa.
De kokende melk voorzichtig en al roerend bijvoegen.
Nog zo'n 5 minuten op het vuur laten indikken en er één voor één de eierdooiers en vervolgens de gestoofde appelstukjes doorroeren.
De eiwitten tot stevig schuim kloppen en in de bereiding inwerken.
Een vuurvaste schaal met de rest van de boter insmeren, de bodem en de wanden met suiker bestrooien en daar de pudding ingieten (niet meer dan drievierde vullen).
Even laten opstijven en dan 40 minuten in de oven laten bakken in een warmwaterbad.
De pudding ontvormen, laten afkoelen en net voor het opdienen overgieten met advocaat.
|