Blankenbergse omelet
Ingrediënten voor 4 personen
4 eieren
0.4 dl melk (halfvol)
peper
zout
100 g boter (bakboter)
200 g Noordzeegarnalen (gepeld)
200 g oesterzwammen
De eieren klutsen met melk, peper en zout.
De oesterzwammen afborstelen en in kleine stukjes snijden.
De oesterzwammen samen met de garnalen kort aanfruiten in de hete boter en overgieten met de eierstruif.
Bakken tot een sappige omelet en de pan geregeld heen en weer schuiven om aanbakken te voorkomen.
Op een warm bord laten glijden en serveren.
Witte bonen in tomatensaus
Ingrediënten voor 4 personen
xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />250 g witte bonen (gedroogd)
15 dl water
2 takjes bonenkruid
4 sneetjes spek (gezouten)
1 ui
2 cl olijfolie (extra vierge)
10 g bloem (tarwebloem)
70 g tomatenpuree
peper
zout
1 eetlepel marjolein (fijngehakt)
0.2 dl room
De bonen wassen en de avond van tevoren in de week zetten in zoveel water dat ze onderstaan.
De bonen 's anderendaags met het weekwater, een snuifje zout en het bonenkruid aan de kook brengen.
Met het deksel op de pan een uur laten koken.
Afgieten en het kookvocht opvangen.
De bonen overscheppen in een warme schotel.
Het spek en de ui in kleine blokjes snijden en aanfruiten in de olie.
Bestuiven met bloem en nog even op het vuur laten.
Al roerend een kwart van het kookvocht van de bonen toevoegen.
De saus afwerken met de tomatenpuree, peper, zout en marjolein.
Onder af en toe roeren de saus nog vijf minuten zachtjes laten koken.
Tenslotte de room toevoegen en het geheel over de bonen gieten.
Serveren met gekookte aardappelen en gehakt.
Kippenkoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
12 eierdooiers
1.2 dl water
180 g suiker
180 g amandelpoeder
300 g broodkruim
kaneelpoeder
100 g bloem (tarwebloem)
75 g boter (roomboter)
25 g boter (bakboter)
De suiker en het water tot een stroopje koken.
Laten afkoelen.
Ondertussen de eierdooiers kloppen en er met een fijn straaltje het stroopje bijgieten.
Vervolgens het amandelpoeder, het broodkruim, de bloem, de boter en de kaneel toevoegen.
1 uur laten opstijven in de koelkast.
Boter smelten en met een kwast de bakplaat insmeren.
Met mooie vormpjes 20 tot 22 koekjes uit het deeg steken en die gedurende 30 minuten in een oven van 190 graden goudbruin bakken.
Heerlijk met een kopje koffie.