Kalfslever op een bedje van slaxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 plakjes kalfslever 150 g salade-assortiment 2 cl frambozenazijn 6 cl notenolie 1 eetlepel mangosiroop 250 g champignons 4 tomaten 1 teentje knoflook peper zout 20 g boter (bakboter) 2 cl olijfolie (extra vierge)
De sla goed wassen en in stukjes snijden.
Een vinaigrette maken met de frambozenazijn, de notenolie en de mangosiroop.
Hiermee de sla besprenkelen.
De plakken kalfslever krokant bakken in een mengsel van olie en boter en ervoor zorgen dat het vlees roze blijft.
Lichtjes zouten.
Het lookteentje, de tomaten en de champignons fijnsnijden.
Ook de gebakken lever in stukjes snijden.
Alles door de sla mengen en afwerken met grofgemalen peper.
Rodekool met mignonnettes
Ingrediënten voor 4 personen
20 g boter (bakboter) 0.5 ui 1000 g rodekool 1 cl azijn 0.2 dl water 4 appelen (Boskoop) 75 g suiker 4 mignonnettes 2 theelepels Luikse siroop 2 Hervekaasjes (van 120 gram) 4 aardappelen (Charlotte) 100 g boter (bakboter) peper zout
Eerst de rodekool bereiden.
Hiervoor de buitenste bladeren verwijderen, de kool halveren en vervolgens in fijne reepjes snijden.
Wassen en laten uitlekken.
De boter met de ui eventjes laten stoven.
De kool met azijn, water en zout eraan toevoegen en gedurende een half uur laten stoven. Daarna de geschilde en in stukken gesneden appelen toevoegen en in een afgedekte kookpan laten gaar worden gedurende 1 tot 2 uur.
Vervolgens de suiker toevoegen.
Nog even zonder deksel laten stoven om het overtollige vocht te laten verdampen.
De mignonnettes gaarbakken in boter en kruiden met peper en zout.
Ze op goed voorverwarmde borden plaatsen en ze napperen met Luikse siroop en beleggen met sneetjes Hervekaas.
Even onder de grill zetten tot de kaas smeuïg wordt.
Garneren met rodekool en in boter gebakken aardappeltjes.
Appeltaart
Ingrediënten voor 4 personen
50 g boter (bakboter) 150 g bloem (tarwebloem) 150 g suiker 7 g bakpoeder 1 dl room 2 eieren 2 appelen (Boskoop) kaneelpoeder 3 eetlepels bruine suiker
De zachtgemaakte boter vermengen met de witte en de bruine suiker.
Er één na één de eieren door verwerken.
Het bakpoeder en een snuifje kaneel door de bloem mengen en door het mengsel boter-suiker-eieren strooien.
De room bijvoegen om een zacht, gelijkmatig deeg te bekomen.
De appelen schillen, klokhuizen verwijderen en in dobbelsteentjes snijden.
Ze vermengen met het deeg.
Een bakvorm insmeren met wat boter en met bloem bestuiven.
Vullen met het deeg.
De taart in ongeveer 45 minuten bakken in een oven van ongeveer 180 graden.
Warm opdienen, eventueel met een bolletje vanilleroomijs.
|