Varkensreepjes in lemonsaus
Ingrediënten 400 g varkensvleesreepjes 2 uien 1 teentje knoflook 3 cm gemberwortel 400 g peultjes 250 g champignons 1 limoen 2 bosuitjes 3 eetlepels olie (om te wokken) ½ bouillonblokje (rundvlees) 1 eetlepel Nam Pla (Thaise vissaus) 1½ eetlepel maïzena
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voorbereidingstijd: 15 minuten Bereidingstijd: 15 minuten
Bereiding 1. Pel en snipper de uien en de knoflook.
Schil de gember en hak hem fijn.
Maak de peultjes en de champignons schoon.
Snijd de champignons in plakjes.
Boen de limoen schoon onder stromend water, rasp de groene schil er dun af en pers de vrucht uit.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in schuine ringetjes.
2. Verhit de olie in een wok en roerbak de uien 3 minuten met de knoflook en de gemberwortel.
3. Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend bruin.
4. Bak de peultjes 3 minuten mee en voeg de champignons toe.
Bak alles nog 1 minuut op een hoog vuur.
5. Voeg 2½ dl water, het bouillontablet, het limoensap en de vissaus toe en breng alles aan de kook.
Laat de peultjes op een laag vuur beetgaar koken.
6. Roer de bosui en de limoenrasp erdoor.
7. Bind het vocht met de met water losgeroerde maïzena.
Lekker met pandanrijst.
Bereidingswijze roerbakken
- Kleine stukjes vlees kunnen heel gemakkelijk en snel worden bereid in een wadjan (uit Indonesië) of in een wok (uit China). Dit is een wijde pan met een ronde bodem (meestal gemaakt van plaatstaal of gietijzer of met een anti-aanbaklaag). Door de vorm van de pan is minder vet bij de bereiding nodig.
- Laat boter of olie op temperatuur komen in de wadjan of wok en schroei het vlees op hoog vuur snel dicht, zodat opname van overtollig vet wordt voorkomen.
- Beweeg het vlees voortdurend met een spatel heen en weer zodat het geen kans krijgt aan te bakken.
- Het is lekker om net voor het opdienen nog een scheutje ketjap of sojasaus toe te voegen voor een extra pittige smaak.
Bijzonderheden Varkensvleesreepjes kunnen goed worden bereid in wok of wadjan.
Smaakidee U kunt zelf shoarma maken van varkensvleesreepjes door shoarmakruiden en reepjes verse rode en groene paprika toe te voegen.
Wist u dat... Varkensvlees lang niet zo vet is als vaak wordt gedacht? Varkensvleesreepjes behoren tot de magere vleessoorten.
Bron: Nikita635 (de dierenwereld)
|