Tomatensoepxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
8 personen
1 a 2 pond tomaten
2 1/2 lt. water
1 ons runder en 1 ons varkensgehakt
1/2 ons vermicelli
2 uien
1 lepel boter
1 laurierblad
Foelie
Peper
Zout
2 lepels bloem of maïzena
De uien fijn snijden, wassen en met de kruiden in de boter fruiten, daarna het water en het zout toevoegen.
De tomaten wassen en in stukken snijden en 30 minuten mee laten koken, daarna de soep zeven.
Laat de vermicelli en de gehaktballetjes 15 minuten meekoken.
Maak de bloem met koud water aan en voeg deze al roerende bij de soep.
Deze nog even laten doorkoken.
Maak de soep op smaak af met zout, peper en zo nodig een paar maggiblokjes.
Een goedkoop bindmiddel ter vervanging van bloem en vermicelli is aardappelen in de soep mee te laten koken en later te zeven als ze gaar zijn.
Tomatensoep 2
3 lt. water
2 blikjes tomatenpuree
1 ons gehakt
2 uien
1 lepel boter
2 1/2 tl zout
Foelie
Peper
1 laurierblad
8 lepels bloem
Selderij, groen of knol.
Zet de kruiden en de uien met de boter op.
Laat ze lichtbruin fruiten.
Doe er nu 1/2 lt. melk bij.
Bind dit mengsel met de aangemaakte bloem.
Voeg daarna het water of de bouillon toe, de tomatenpuree en de gehaktballetjes.
Laat de soep nog 15 minuten zachtjes koken.
Tomatensoep 3
1 a 2 pond tomaten
2 1/2 lt. water
1 ons vermicelli
1 lepel boter
2 preien of 2 uien
Een laurierblaadje
Stukje foelie
Peper
2 tl zout
Maggi-aroma
2 lepels maïzena of bloem
Doe de boter in een koekenpan en laat hierin de gewassen kruiden fruiten tot ze goudbruin van kleur zijn.
Voeg daarna water toe.
De tomaten in stukken snijden en 30 minuten laten koken en daarna zeven.
Doe de vermicelli bij de soep en laat deze ook 30 minuten meekoken.
Maak de soep af op smaak met peper, zout, maggi en bind alles met maïzena of bloem.
Heel lekker is het om bij deze soep eiergelei te presenteren.
Men kan ook de vermicelli laten vervallen en de soep binden met bloem. Maak de bloem met water of melk aan. De soep wordt door de melk veel voedzamer. Bij binding met melk en/of water en bloem de soep opzetten met 2 liter water.
Tomatensoep 4
2 1/2 lt. water
1 ons vermicelli
Blikje tomatenpuree
1 a 2 lepels boter
1 prei
1 ui
Zout
Peper
1 laurierblaadje
Foelie
Bloem of maïzena
Maggi-aroma
Fruit de kruiden met de ui en de prei in de boter, haal ze daarna eruit en voeg het kokende water en de vermicelli toe.
Laat alles 30 minuten koken.
Voeg dan de tomatenpuree, het zout, de peper en de maggi-aroma toe.
Bind de soep met een lepel maïzena of bloem.
Tomatensoep met uien en gehakt
4 personen
2 a 3 lt. water
200 gr. gehaktballetjes
2 blikjes tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten of 500 gr. verse
500 gr. uien
Laurierblad
Foelie
Peterselie
Tijm
Witte peper
Zout,1 el paprikapoeder
2 bouillonblokjes
100 gr. vermicelli
1 dl room
Breng het water met de kruiden, zonder peterselie, de puree en de in vieren gesneden uien aan de kook en voeg er dan de bouillonblokjes en het paprikapoeder aan toe.
Kook de uien in 20 minuten gaar en doe de balletjes gehakt erbij, gelijk met de gepelde tomaten.
Voeg dan de gebroken vermicelli toe en laat alles nog 10 minuten zachtjes op laag vuur trekken.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Roer er ten slotte vóór het opdienen de room door en strooi de gehakte peterselie erover.
|