Konijnenpasteitje met roomsausxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
3 konijnenbillen 250 g gehakt (varkensgehakt) 3 dl room 1 eierdooier 250 g champignons 50 g boter (bakboter) 20 g bloem (tarwebloem) peper zout 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 4 bladerdeegpasteitjes
De konijnenbillen gaarkoken en het vlees in reepjes verdelen.
Van het gehakt balletjes rollen en gaarkoken in het kookvocht van de konijnenbillen.
De champignons schoonmaken, in plakjes snijden en lichtjes fruiten in wat boter.
De rest van de boter smelten en mengen met de bloem.
De room toevoegen en tot een gladde saus roeren.
Het konijnenvlees, de gehaktballetjes, de champignons en de peterselie toevoegen.
Laten doorwarmen en van het vuur nemen.
Verder binden met de losgeklopte eierdooier en op smaak brengen met peper en zout.
Overscheppen in voorverwarmde bladerdeegpasteitjes en serveren met puree of frietjes.
Reebokmignonnettes met Arboiswijn en vlierbes
Ingrediënten voor 4 personen
480 g reebokfilet 5 dl wildfond 2.5 dl kalfsfond 1 eetlepel vlierbessenstroop 0.5 cl Arboiswijn 100 g boter (roomboter) 4 peren (Doyenné de Comice of Beurré Hardy) 6 dl wijn (rood) 40 g suiker 1 stokje kaneel 2 blaadjes laurier 2 kruidnagels 250 g dooierzwammen (cantharellen) 25 g boter (bakboter) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) peper zout
De dag voordien de peren schillen en leeg halen langs de onderkant.
Een kwartier koken in gesuikerde rode wijn en parfumeren met kaneel, laurier en kruidnagels. Laten rusten.
De paddestoelen schoonmaken en bakken in boter en bestrooien met fijngehakte peterselie. Warm houden.
De reebokfilets kruiden met peper en zout en braden in boter.
Warm houden.
De pan deglaceren met de wildfond en de kalfsfond en laten indikken.
Overgieten met vlierbessenstroop en enkele druppels Arboiswijn.
De saus binden met ijskoude klontjes boter.
De reebokfilets op verwarmde borden schikken, de paddestoelen eromheen verdelen en de saus over het vlees napperen.
Afwerken met een peertje.
Chocoladetaart van het huis met sinaasappelsorbet
Ingrediënten voor 4 personen
250 g chocolade (puur) 560 g suiker 250 g boter (roomboter) 7 eieren 4 dl sinaasappelsap 350 g verse kaas (mager) 1.8 dl water 3 eetlepels cacaopoeder 7 cl grand-marnier
Bereid de taart: laat de chocolade samen met de boter en de helft van de suiker smelten in een steelpan tot een gebonden massa.
Voeg één voor één de eieren toe en klop de massa stevig op.
Giet het geheel in een vorm en bak af op 200°C gedurende 20 minuten.
Bereid de sorbet: verwarm de rest van de suiker met het sinaasappelsap tot zich een stroop vormt.
Laat afkoelen.
Voeg de geraspte sinaasappelschil toe.
Meng er tenslotte de kaas onder.
Laat een half uur draaien in een sorbetière.
Bereid de chocoladecoulis: breng het water aan de kook met wat suiker en de cacao.
Kook tot een homogene massa.
Druk de saus door een zeef.
Voeg na afkoeling Grand Marnier toe.
Roer flink.
Doe de saus in een papieren puntzak en spuit een patroon op het bord.
|