Wijtingbeignetsxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
800 g wijtingfilet peper zout nootmuskaat 2 takjes tijm 4 cl olijfolie (extra vierge) 300 g bloem (tarwebloem) 2 eieren 5 g suiker 2 cl maïskiemolie 20 cl pilsbier
De wijtingfilets kruiden met zout, peper en een snuifje nootmuskaat.
Ze in niet te kleine stukken snijden en gedurende een half uurtje laten marineren in de olie met enkele takjes tijm.
Goed laten uitlekken en deppen met huishoudpapier.
Een beignetbeslag maken met bloem, suiker, pilsbier, olie, eiwit en een snuifje zout.
Elk stuk wijting in het deeg dompelen en de beignets in heet frituurvet goudbruin bakken.
Meteen serveren op een bed van groene sla, met cocktailsaus of mayonaise met groene kruiden.
Om dit gerecht lichter te maken er een yoghurtsaus met tuinkruiden bij serveren.
Gewokte rogreepjes in zoetzure saus
Ingrediënten voor 4 personen
800 g rogvleugelfilet 2 preiwitten 1 paprika (rood) 0.5 komkommer 2 tomaten 100 g sojascheuten 100 g champignons 1 blikje ananas 1 appel (Jonagold) 2 cl zonnebloemolie peper zout 5 eetlepels ketjap (sojasaus) 4 cl sherry (droog) 1 mespuntje gemberpoeder 2 eieren 1 theelepel sambal oelek 70 g tomatenpuree 2 theelepels maïszetmeel peper zout
De rogvleugelfilets in reepjes snijden en twee uur laten marineren in een mengsel van de sojasaus, de sherry, peper, zout, het gemberpoeder en de losgeklopte eieren.
De prei en de paprika in reepjes van twee centimeter snijden, de komkommer in schijfjes.
De ananas en de ongeschilde appel in partjes snijden.
De tomaten pellen, halveren, de pitjes verwijderen en elke tomatenhelft in acht verdelen.
De champignons in schijfjes snijden.
De prei, de champignons, de komkommer, de sojascheuten en de rode paprika afzonderlijk één minuut blancheren in kokend gezouten water.
Goed laten uitlekken.
De vis uit de marinade halen.
Aan de marinade het sap van de ananas en eenzelfde hoeveelheid water, de tomatenpuree en de sambal oelek toevoegen.
Goed roeren en de saus binden met het maïsmeel.
De zonnebloemolie verhitten in een wokpan en er de rogreepjes een drietal minuten in roerbakken, laten uitlekken en warm houden.
De stukjes groenten en fruit een tweetal minuten roerbakken.
De saus toevoegen, even laten koken en eventueel bijkruiden.
Het groente- en fruitmengsel op warme borden schikken, de rogreepjes erop leggen en overgieten met de saus.
Kaasschotel
Ingrediënten voor 4 personen
150 g Nazarethkaas 150 g Beauvoorde 150 g Chimay-kaas 150 g Postelkaas 150 g Affligemkaas 150 g Trou d'Sottai 150 g Oud Brugge 150 g Château d'Arville
De keuze tussen wijn en bier vormt soms een moeilijk dilemma.
België telt nu eenmaal zoveel goede biersoorten die perfect harmoniëren met kaas van eigen bodem.
Aan de andere kant houden Belgen ook van een glas goede wijn.
Enkele biertips:
Met een bier van lage gisting (type Pilsener) en met witbieren (type Witte van Hoegaarden), telkens koelkastkoel geserveerd, harmoniëren mooi alle kazen met hard zuivel (Breugelkaas, Malmédy Vieux Système, Nazareth, Pelgrim, Beauvoorde, ...) en kazen met een scherpe smaak (Bou d'Fagne, Herve, Brusselse kaas, ...).
Bier van spontane gisting (geuze, faro en andere bieren op basis van lambik) is de ideale partner voor brood of toasts besmeerd met pittig gekruide verse kaas.
Trappisten- en abdijbieren vragen als vanzelf om een paterskaas (Echte Loo, Chimay, Maredsous, Postel, Père Joseph, Grimbergen, Affligem, ...)
Bij een glas bier van hoge gisting, dat rustig en met kleine teugjes dient gedronken te worden, passen vooral mooi gerijpte kazen met zacht zuivel (Remoudou, Trou d'Sottai, Wijnendale, Princ'Jean, ...), evenals alle oud belegen kazen met hard zuivel (Oud Brugge, Gouda, ...).
Belgische blauwschimmelkazen harmoniëren terwille van het zoet-zuureffect dan weer uitstekend met eerder zoete en zurig-zoete bieren (kriek, vruchtenbieren, type Zulte, type Rodenbach, ...).
|