Rood witloofhapjes met Château d'Arvillexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 stronkjes witloof (rood) 240 g Château d'Arville 40 g boter (roomboter) 4 bosjes radijsjes 100 g walnoten 12 sprietjes bieslook 2 eetlepels pijnboompitten
De korst van de kaas snijden en de kaas en de zachte boter mengen tot een gladde en smeuïge pasta.
Het rood witloof voorzichtig in blaadjes verdelen en in elk blaadje een lepeltje kaaspasta scheppen.
De gevulde blaadjes op een bord schikken in de vorm van een ster.
Versieren met rondjes radijs en steeltjes bieslook.
Op ieder hapje een walnoot leggen en in het midden van de ster de pijnappelpitten scheppen, die eerst eventjes geroosterd werden onder de ovengrill.
Couscous met 7 groenten
Ingrediënten voor 4 personen
100 g kikkererwten 10 dl groentebouillon 2 uien 1 stokje kaneel 1 mespuntje gemberpoeder pimentpoeder 1 g saffraandraadjes paprikapoeder peper (zwarte peper) 2 aubergines zout 250 g couscous 4 wortelen 200 g pompoen 2 raapjes 2 courgetten 40 g rozijntjes 4 tomaten 2 takjes koriander 4 eetlepels peterselie (fijngehakt) 2 cl olijfolie (extra vierge)
Spoel de kikkererwten af en laat ze in ruim koud water 12 uur weken.
Gebruik per 4 koppen couscous 1 liter bouillon.
Breng de bouillon onderin een couscouspan aan de kook met de kikkererwten, de fijngesneden uien en de specerijen.
Laat 1 uur op een laag vuur pruttelen.
Was ondertussen de aubergines en snij ze in plakjes.
Bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten in een vergiet uitzweten.
Meng de couscous met de olijfolie en water in een kom en laat 30 minuten zwellen.
Spoel de aubergines af en dep ze droog.
Snij de wortelen in plakjes en de pompoen in blokjes.
Snij ook de raapjes in blokjes.
Voeg de aubergines samen met de wortelen, de pompoenblokjes en de raapjes bij de bouillon. Doe de couscous in de pan.
Wrijf met de vingers los en besprenkel ze weer met water.
Snij de courgettes in plakjes en de tomaten in stukjes.
Voeg na 20 minuten de courgettes, de rozijnen, de tomaten, de peterselie en de koriander bij de bouillon.
Laat nog 10 minuten meestoven.
Schep de couscous in een grote platte schaal en maak een kuil in het midden.
Schep daarin de groenten met wat bouillon.
Serveer de rest van de bouillon apart.
Tip: u kunt een speciale couscouspan kopen of u kan een rijststoompan gebruiken.
Het is ook mogelijk een zeef in een pan te hangen, hou dan wel het deksel op de pan.
Macaronigebak
Ingrediënten voor 4 personen
150 g macaroni 10 dl melk (halfvol) 125 g rozijntjes 3 eieren 75 g suiker 1 zakje vanillesuiker
Een kookpan omspoelen met koud water.
Daarin de melk gieten en aan de kook brengen.
De macaroni, de afgespoelde rozijnen, de suiker en de vanillesuiker bijvoegen.
Goed roeren om aanbranden te voorkomen.
Van het vuur nemen.
De eieren luchtig door elkaar kloppen en ze bij de macaronimelk voegen.
Goed roeren.
Een vuurvaste schaal insmeren met boter.
Hierin de bereiding gieten.
Gedurende 40 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 190 graden.
Laten afkoelen alvorens te serveren.
|