Vleesruitjes met eiwitxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 eiwitten 200 g kippenfilet 200 g Noordzeegarnalen (gepeld) 90 g boter (roomboter) 3 cl sherry (droog) zout 2 theelepels maïszetmeel 1 ei (hardgekookt) 8 sprietjes bieslook
De stukjes kip in een vorm persen en halfgaar bakken of stomen.
Intussen een mix maken van gemalen garnalen, boter, sherry en maïszetmeel en het mengsel ook in de vorm leggen.
Verder bakken of stomen.
Ten slotte in elk vormpje voldoende losgeklopt eiwit doen om alles te bedekken.
Volledig gaar bakken of stomen met het deksel op de pan.
Elk vleesruitje ontvormen en versieren met bieslook en verkruimeld ei.
Vleesbrood
Ingrediënten voor 4 personen
1000 g gemengd gehakt 3 sneetjes wit brood 2 uien 50 g boter (bakboter) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) peper zout nootmuskaat 1 teentje knoflook 1 ei
Het brood in melk laten weken en vervolgens lichtjes uitknijpen.
De uien fijnhakken en goudgeel fruiten in de boter.
Het broodkruim, de fijngehakte peterselie, peper en zout en eventueel wat nootmuskaat en knoflook toevoegen.
Even laten fruiten.
De pan van het vuur nemen en er het losgeklopte ei doorroeren.
Dit mengsel door het gehakt kneden tot een homogene massa en er een enigszins langwerpig brood mee vormen.
Het gehaktbrood in een vuurvaste schaal leggen en overgieten met een klontje gesmolten boter.
In een niet-voorverwarmde oven schuiven en de temperatuur op 200 graden instellen. Wanneer deze temperatuur bereikt is een half uur laten bakken en vervolgens de temperatuur verminderen tot 150 graden en nog een half uur verder laten garen.
Tip: door verse tuinkruiden (kervel, bieslook, dragon, verse koriander,...) bij het gehaktmengsel te voegen, krijgt dit recept een heel aparte smaak.
Ook het toevoegen van gekookte en fijngesneden groenten is het proberen waard.
Kabouterpannenkoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
75 g bloem 20 g bakpoeder zout 250 g boekweitmeel esdoornstroop 50 g boter (roomboter) 1 ei 4 bananen 7 dl water
Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en het boekweitmeel.
Roer er scheutsgewijs het water door.
Smelt de boter.
Roer de stroop door de boter en roer het mengsel door het beslag.
Klop het ei los en voeg toe.
Smelt wat boter in een pan en bak pannenkoekjes van 10 cm doorsnede.
Vul met de op maat gesneden banaan, rol op en zet vast met een cocktailprikker.
Als variatie in de vulling kan u ook kaas of knakworst gebruiken.
|