Vietnamese spiesjes met garnalenpastaxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
sesamolie 10 stukjes suikerriet (vers) van ca. 7 cm 250 g ijsbergsla 10 blaadjes basilicum 10 takjes koriander 10 blaadjes munt 500 g garnalen (rauw) 100 g gehakt (varkensgehakt) 1 theelepel zout peper (zwarte peper) 1 eiwit 2 eetlepels uien (fijngehakt) 2 eetlepels knoflook (fijngehakt) 0.5 eetlepel gember (geraspt) 1 theelepel maïzena 2 theelepels suiker 0.5 eetlepel vissaus
Deze heerlijke hapjes zijn in Vietnam bekend als 'chao tom'.
Ze kunnen tevoren worden gemaakt en worden op het laatste moment geroosterd.
Het is een ideaal en erg origineel voorgerecht.
De suikerrietstengels kunnen worden vervangen door dikke bamboestokjes en worden voor gebruik 15 minuten in koud water geweekt.
Hak de garnalen met een keukenbijltje of een scherp mes grof en hak ze daarna tot een pasta. Schep in een kom en meng de overige ingrediënten voor de garnalenpasta erdoor: het varkensgehakt, het zout, een snuifje versgemalen zwarte peper, het eiwit, de fijngehakte bosui, de knoflook, de versgeraspte gemberwortel, de maïzena, de suiker en de vissaus.
Voeg wat extra maïzena toe als het mengsel te vochtig mocht zijn.
Dit kan ook in de foodprocessor gebeuren.
Tot zover kan het recept een aantal uren tevoren worden voorbereid, maar dan moet de pasta met plastic folie worden afgedekt en tot verder gebruik in de koelkast worden bewaard.
Bestrijk de handen licht met sesamolie.
Neem circa 2 eetlepels van het garnalenmengsel en vorm dit rond een stukje suikerriet zodat er aan de boven- en onderkant circa 1 cm vrij blijft.
Herhaal deze procedure met de resterende garnalenpasta en stukken suikerriet.
Er moeten ongeveer 10 porties zijn.
Zet de stoompan klaar of zet een rekje in een wok of een grote pan en giet een laagje water van 5 cm wate erin.
Breng het water op hoog vuur aan de kook.
Leg de garnalenhapjes op een hittebestendige schaal en zet die in de stoompan of op het rekje. Draai het vuur laag en zet een deksel op de wok of de pan.
Laat 3 minuten zachtjes stomen.
De spiesjes kunnen tot hier worden voorbereid.
Steek voor de spiesjes worden geserveerd de barbecue aan of verhit de grilpan of de ovengrill voor.
Rooster de garnalenspiesjes als de houtskool met een wit aslaagje is bedekt of als de grillpan of de grill heel heet zijn circa 3 minuten per kant.
Leg de spiesjes op een voorverwarmde schaal en serveer ze meteen.
Verwijder om ze te eten de garnalenpasta van de rietspiesjes, rol met een paar plukjes kruiden in een slablad en dip de pakketjes in een dipsaus.
Wie wil kan uiteraard ook op het suikerriet kauwen.
Zeeduivel met oesterzwammen en pastinaak
Ingrediënten voor 4 personen
800 g zeeduivelfilet 250 g oesterzwammen 1 bakje tuinkers 1.5 dl room 1 dl wijn (wit/droog) 100 g boter (bakboter) 1 pastinaak 2 eetlepels dragon (fijngehakt) nootmuskaat peper zout
Een magnetronschaal instrijken met boter, de bodem licht bestrooien met peper en zout.
De zeeduivelfilets erin leggen met de dunne zijde naar het midden van de schaal, op smaak brengen met peper en zout, afdekken en vijf minuten laten garen bij 850W.
Het stoofvocht afgieten en opvangen.
De oesterzwammen schoonborstelen, in reepjes snijden en rondom de zeeduivelfilets leggen. Enkele boterklontjes errond schikken en opnieuw kruiden met peper en zout.
Het geheel bevochtigen met de wijn en tweederde van de room.
Afdekken en nogmaals vijf minuten laten garen bij 850 W.
Uit de magnetron halen en nog twee minuten laten nagaren.
De zeeduivelfilets uithalen en warm houden.
Het stoofvocht bij de oesterzwammensaus gieten, even inkoken, eventueel binden en de saus afwerken met gehakte dragon.
De pastinaak schillen en in dunne schijfjes snijden.
Op smaak brengen met wat nootmuskaat, peper en zout.
In een lage magnetronschaal schikken en bevochtigen met de resterende room en wat gesmolten boter.
Afdekken en vijf minuten in de magnetron verhitten bij 850 W.
Een bedje van pastinaakschijfjes op warme borden schikken, de zeeduivelfilet erop leggen, napperen met saus en garneren met tuinkers.
Broodpudding
Ingrediënten voor 4 personen
5 eieren 12 sneetjes wit brood 2 dl melk (halfvol) 200 g suiker 60 g rozijntjes kaneelpoeder 1 eiwit 150 g suiker
De suiker losroeren in de warme melk.
De korsten van het oud brood snijden en daarover de zoete melk gieten.
Een half uurtje laten rusten.
De eieren klutsen en er de gespoelde rozijnen en wat kaneelpoeder bijvoegen.
Dit mengsel door het broodpapje roeren.
De oven voorverwarmen op 200 graden.
Een bakvorm insmeren met zachte boter.
Hierin het broodmengsel gieten en 50 minuten laten bakken.
De broodpudding storten op een rooster en laten afkoelen.
Glazuur maken met het stevig opgeklopte eiwit en de fijne suiker.
Over de broodpudding uitstrijken om te laten opstijven.
Tip: deze broodpudding is ook zeer lekker wanneer in het broodpapje gehakte nootjes of enkele lepels aardbeienconfituur worden geroerd.
Ook eiergelei (of lemon curd) gaan goed samen met dit gerecht.
|