Haringslaxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
8 haringfilets (zuur) 2 appelen (Jonagold) 2 aardappelen (Charlotte) 2 uien (rood) 4 augurkjes (zoetzuur) 1 rode biet 1 eetlepel kappertjes peper (zwarte peper) 0.5 cl wijnazijn (wit) 5 g suiker 2 dl room 2 eieren (hardgekookt)
Alles in kleine stukjes snijden en in een kom scheppen.
Azijn, kappertjes, suiker en gemalen peper bij de room voegen, eventjes opkloppen.
Alles grondig mengen en 1 uur op een koele plaats zetten.
Daarna de kom versieren met partjes hardgekookt ei.
Boeuf bourguignon
Ingrediënten voor 4 personen
1200 g stoofvlees 30 lente-uitjes 4 teentjes knoflook 300 g champignons 40 g boter (geklaard) 8 sneetjes spek (gezouten) 20 g bloem (tarwebloem) 5 dl wijn (rood) 5 dl vleesbouillon 2 takjes tijm 2 blaadjes laurier 0.5 eetlepel marjolein (fijngehakt) 1 bosje peterselie peper zout
De uitjes en de knoflook schillen.
De champignons reinigen.
Het spek in reepjes snijden.
Het rundvlees verdelen in blokjes van 3 centimeter.
De geklaarde boter in een braadpan verhitten en het spek fruiten met de uitjes en de knoflook.
Uit de pan halen wanneer alles mooi gekleurd is en het rundvlees aanbraden in dezelfde braadjus.
Kruiden met zout en peper, bestuiven met bloem, mooi laten bruinkleuren en dan overgieten met de bouillon en de wijn.
De tijm, de marjolein en de laurier bijvoegen en met het deksel op de pan aan de kook brengen en ongeveer 2 uur laten sudderen.
Nu en dan het schuim verwijderen.
Op ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd de in boter gefruite champignons, het spek en de uitjes toevoegen.
Op smaak brengen met zout en peper.
De peterselie spoelen, laten uitdruipen en niet al te fijn hakken.
Het vlees met de saus in een flinke terrine overscheppen en bestrooien met peterselie.
Zeer warm opdienen.
Vruchtenslaatje met munt
Ingrediënten voor 4 personen
2 kiwi's 200 g druiven (wit) 3 appelen (Jonagold) 2 eetlepels pijnboompitten 2 dl druivensap (zuur) 8 blaadjes munt
Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur.
Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.
Snij de kiwi en de appels met de schil in stukjes.
Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.
Overgiet met het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.
|