Bruinenbonensoepxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten 500 gram bruine bonen 3 kleine winterpenen in kleine stukjes gesneden 3 grote uien gesnipperd 1 grote groene paprika gesnipperd 3 knoflookteentjes gesnipperd 125 gram cajuinspekreepjes (Dekamarkt) 1 (magere) rookworst zout ½ theelepel zwarte peper ½ theelepel chilipeper 1 eetlepel gedroogde peterselie (grote pot Aldi) beetje gemberpoeder scheutje ketjap manis
Week de bonen een nacht in 2 liter water en kook ze volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Giet het bonennat af in een schaal en bewaar dit en stamp de bruine bonen met een pureestamper fijn, voeg dan het bonennat weer toe tot er een smeuïge massa ontstaat. Doe er dan de penen, paprika, knoflooksnippers, peterselie, worstje, zout en specerijen toe en breng de soep al roerend aan de kook en zet het vuur lager en kook de groenten (beet) gaar. Blijf wel de soep regelmatig roeren om aanbranden op de bodem te voorkomen. Bak ondertussen de cajuinspekreepjes aan en voeg deze aan de bonensoep toe. Bak daarna in het spekvet (voeg eventueel een klein beetje olie toe) de uien lichtbruin en voeg deze ook aan de bonensoep toe. Schep een paar eetlepels water in de koekenpan en roer het aanbaksel los en voeg dit ook aan de bonensoep toe. Als de groenten (beet)gaar is gekookt (ongeveer 15- 20) haal je het worstje uit de pan en voeg zout naar smaak aan de soep minuten toe en een scheutje ketjap. Snijd het worstje in dunne plakjes en doe dit weer al roerend terug in de pan.
Tip: Kun je niet aan cajuinspekreepjes komen neem dan de gewone spekreepjes roer daar een theelepel cajuinkruiden doorheen en een eetlepel olie en laat dit een paar uur in de koelkast staan om te marineren.
Met kleine kinderen kun je beter wat minder specerijen gebruiken en hou je van pittig dan naar smaak meer specerijen toevoegen.
|