Mosselen met knoflook en basilicumxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1 mespuntje peperkorrels 2 rode chilipepers (ontzaad en fijngehakt) 2 teentjes knoflook 3 theelepels oestersaus 1 eetlepel vissaus 1 kg mosselen 4 eetlepels kippenbouillon 5 g suiker 2 korianderblaadjes
Stamp de peperkorrels lichtjes in een vijzel.
Voeg de chilipepers, knoflook en verse korianderwortels toe en stamp tot een grove pasta. Verhit een wok of koekenpan op een middelhoog vuur.
Doe er zodra de wok heet is de olie in.
Doe er wanneer de olie heet is de chilipasta in en roerbak 30 seconden.
Schep er de oestersaus en vissaus door.
Voeg de mosselen toe en verwijder eventuele open exemplaren.
Schep om.
Schep er de bouillon en suiker door, leg er het deksel op en laat circa 2 minuten koken tot de mosselen open zijn.
Schep er de verse basilicum door en laat even koken tot de blaadjes beginnen te slinken.
Doe de mosselen op een dienschaal en verwijder nog gesloten exemplaren.
Garneer met de korianderblaadjes.
Matelote van rivierpaling
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg rivierpaling 250 g champignons 8 sneetjes spek (gerookt) 2.5 dl visfumet 1 dl room 5 dl wijn (rood) 1 ui 0.5 citroen 3 cl azijn 1 teentje knoflook 2 eetlepels cognac 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 1 eetlepel basilicum (fijngehakt) 50 g boter (bakboter) 4 cl olijfolie (extra vierge) peper zout
De gestroopte palingen wassen in water waaraan azijn is toegevoegd.
De vinnen verwijderen en het bloed uit de buikholte wassen.
In stukken snijden.
Aanbakken in de helft boter en de helft olie.
De fijngehakte ui en peterselie erbij doen, alsook het in blokjes gesneden spek en de look. Kruiden naar smaak.
Bedekken met wijn, fumet en cognac.
Op een zacht vuur en onder deksel laten gaar worden.
Intussen de in plakjes gesneden champignons in boter bakken.
De paling uit de saus nemen, zeven en er de room en een scheut citroensap bijvoegen.
Op smaak brengen en, zo nodig, binden.
De paling en de champignons in de saus doen, en nog even laten sudderen vóór het opdienen.
Zwarte Woudgebak met noten
Ingrediënten voor 4 personen
4 eieren 140 g suiker (griessuiker) 100 g bloem (tarwebloem) 5 g bakpoeder 3.5 theelepels aardappelzetmeel 2 eetlepels cacaopoeder 35 g boter (geklaard) 50 g boter (roomboter) 3 dl room 250 g chocolade (puur) 2 cl grand-marnier 0.5 eetlepel cacaopoeder 50 g walnoten (gemalen) 50 g poedersuiker 25 g walnoten
Maak een chocoladebiscuit: bestrijk een bakvorm met wat boter en bestuif met bloem.
Klop de eieren met de suiker luchtig au bain marie.
Blijf kloppen tot het geheel schuimig is en afgekoeld.
Zeef de bloem met het bakpoeder, de aardappelbloem en het cacaopoeder en meng voorzichtig met het ei/suikermengsel.
Roer de gesmolten boter er als laatste onder.
Schep de massa in de vorm en bak gedurende 35 minuten op 180°C.
Bereid de vulling: warm de boter en de helft van de slagroom op tot het kookpunt.
Smelt de chocolade au bain marie en meng de gesmolten chocolade met de boterroom.
Klop de andere helft van de room voor 3/4 op en meng ze er langzaam door.
Bouw het gebak nu op.
Leg op de bodem een eerste laag chocoladebiscuit.
Besprenkel deze met Grand Marnier, en bestrooi met cacaopoeder.
Lepel er daarna een laagje vulling op.
Leg er gehakte walnoten op.
Bedek de walnoten met een nieuw laagje vulling.
Bedek de vulling met een laatste laag chocoladebiscuit en besprenkel weer met Grand Marnier en bestrooi weer met cacaopoeder.
Bedek bovenaan met een dun laagje van de vulling en werk af met een kam.
Snijd op de gewenste grootte en werk af met poedersuiker en walnoten.
|