Varkensgehaktballetjes met limoenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
250 g gehakt (varkensgehakt) 1 eetlepel vissaus 1 theelepel oestersaus 2 theelepels sambal oelek 1 eiwit 2 teentjes knoflook 4 theelepels maïszetmeel 2 theelepels geraspte limoenschil 4 verse citrusbladen (djeroek poeroet) in sliertjes 8 lente-uitjes 125 cl olijfolie (extra vierge)
Doe het gehakt, de vissaus, oestersaus, sambal oelek en het losgeklopte eiwit in een kom en meng goed.
Schep er de knoflook, maïzena, het limoenraspsel, de citrusbladen en lente-uitjes door.
Kneed met vochtige handen tot alles goed gemengd is.
Verdeel het mengsel in 16 porties en rol die tot balletjes.
Verhit wat plantaardige olie in een wok op een matig vuur.
Doe er de gehaktballetjes in porties in en bak ze 6 tot 8 minuten, waarbij u ze een paar keer omdraait, tot ze rondom goudbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Serveer heet en geef er Thaise zoete chilisaus bij.
Lamsschouderkroontje gebakken met aubergines en tomaat
Ingrediënten voor 4 personen
1 lamsschouder 20 cl olijfolie (extra vierge) 4 aubergines 4 uien 4 wortelen 4 teentjes knoflook 1 takje tijm 1 takje rozemarijn 1 blaadje laurier 4 tomaten 2 eetlepels bloem 8 dl lamsfond 3 eetlepels peterselie (fijngehakt) 2 blaadjes munt 2 eetlepels bieslook (fijngehakt) peper zout
Verwijder het overtollige vet van de lamsschouder en leg hem in een braadschotel met een beetje olie.
Kruid met peper en zout en voeg er de gesneden groenten bij, inclusief de geplette knoflook, de fijngehakte kruiden en de tomaten.
Laat enkele minuten sudderen.
Strooi er dan de bloem over.
Giet er het lamsfond bij.
Breng aan de kook, bedek de pot met een vel aluminiumfolie.
Zet de schotel in de oven en laat hem gedurende 1,5 uur braden op 150°C à 170°C.
Haal het vlees uit de schotel. [De groenten die nu overblijven werden enkel bij wijze van aroma gebruikt.
Maar u kunt er tevens voor opteren om ze te behouden en deze later als garnituur gebruiken.] Trek nu het zachte vlees uit elkaar in fijne reepjes.
Voeg er de fijngehakte kruiden bij.
Kook het braadvocht voor de helft in, breng eventueel verder op smaak met peper en zout en giet het door een fijne zeef.
Snijd de aubergines in de lengte in sneden van 0,5 cm dik.
Leg ze op een ovenschotel besprenkeld met wat olijfolie en bak ze 9 tot 10 minuten in de warme oven, 180°C à 200°C.
Bekleed een taartvorm (met een diameter van 16 à 20 cm) met de aubergines en vul deze met het vlees.
Zet de vorm in de oven en bak ongeveer 15 minuten op 180°C.
Haal de taart uit de vorm.
Serveer het braadvocht er apart bij.
Yoghurtijs met ananas en munt
Ingrediënten voor 4 personen
1 ananas 200 g suiker 2.5 dl yoghurt (mager) 2 eiwitten 2 eetlepels munt (fijngehakt) 8 blaadjes munt
Schil de ananas en snijd deze in kleine stukjes. Doe de ananas met de suiker in een keukenmachine en laat deze draaien tot een mooi glad mengsel is gevormd. Doe de yoghurt in een schaal en roer het ananasmengsel erdoor.
Voeg eventueel meer suiker toe. Klop de eiwitten stijf.
Schep de eiwitten en de munt door het yoghurt-ananasmengsel.
Zet de kom 2 uur in de vriezer.
Haal het ijs 5 minuten voor server uit de vriezer.
|