| Pollak met gemarineerde oesterzwammenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />   Ingrediënten voor 4 personen 600 g pollakfilet300 g oesterzwammen
 1 tomaat
 2 dl groentebouillon
 35 g tomatenpuree
 1 cl wijnazijn (rood)
 3 cl olijfolie (extra vierge)
 3 dl room
 2 eetlepels bieslook (fijngehakt)
 peper
 zout
   Voor de marinade de olie en de wijnazijn mengen en kruiden met peper en zout. De oesterzwammen schoonmaken, in reepjes snijden en een half uur marineren. De tomaat pellen en ontpitten.  Het vruchtvlees met de tomatenpuree en de room tot een gladde saus mixen en kruiden. De pollakfilets gaarstomen boven de groentebouillon. De tomatensaus opwarmen en het gesnipperde bieslook erdoor mengen. Een sausspiegel op het bord gieten, de pollakfilet en de gemarineerde oesterzwammen erop schikken en afwerken met gehakt bieslook.     Lasagne van land en zee   Ingrediënten voor 4 personen 600 g koolvisfilet200 g ham
 1 sneetje spek (gezouten)
 1 wortel
 1 ui
 2 stengels bleekselderij
 6 dl melk (halfvol)
 5 dl visfumet
 5 dl water
 100 g bloem (tarwebloem)
 140 g tomatenpuree
 200 g kaas
 12 vellen lasagne
 70 g boter (bakboter)
 3 cl olijfolie (extra vierge)
 1 blaadje laurier
 1 takje tijm
 1 teentje knoflook
 nootmuskaat
 peper
 zout
   Voor de tomatensaus de spekreepjes aanstoven, de groenten toevoegen, enkele minuten meestoven en een derde van de bloem erdoor mengen.  Knoflook, tijm, laurier en tomatenpuree toevoegen en kruiden.  Overgieten met water, aan de kook brengen, regelmatig roerend een uur laten sudderen en zeven. Voor de kaassaus een roux maken met de boter en de rest van de bloem.  Met de melk aan de kook brengen en 10 minuten inkoken.  Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.  Van het vuur tweederde van de gemalen kaas erdoor mengen. De lasagne beetgaar koken in gezouten water met de olijfolie en afkoelen in koud water. De koolvis 10 minuten pocheren in de visfumet. In een beboterde ovenschaal een laag lasagne leggen, dan tomatensaus, ham, lasagne, kaassaus, koolvis en kaassaus.  Alles herhalen.  Eindigen met lasagne, overgieten met kaassaus en bestrooien met gemalen kaas. De lasagne 15 minuten gratineren in de oven (180 graden).  In porties verdelen, op warme borden serveren met stokbrood.     Poffertjes met poedersuiker   Ingrediënten voor 4 personen 200 g boekweitmeel60 g bloem
 2 eetlepels blanke stroop
 1.5 dl lauwwarme melk
 1.25 dl bier
 2 eieren
 poedersuiker
   Vermeng de melk met de stroop, het bier en de eieren.  Voeg het boekweitmeel en de bloem toe en vermeng tot een glad beslag. Verwarm een poffertjespan goed en vet in met olie.  Lepel het beslag in de gaatjes van de poffertjespan en bak de poffertjes aan beide kanten bruin. Stapel de poffertjes op en bestrooi met poedersuiker.   
 |