Bechamelsaus, basisrecept
bijgerecht voor 4 personen 50 gram boter en 50 gram bloem 500 ml melk, bij voorkeur volle melk zout en peper
In sauspan of pan met dikke bodem op laag vuur boter smelten.
Bloem ineens toevoegen en met houten spatel door boter mengen tot gladde pasta (= roux).
2-3 min zachtjes bakken, flink roeren zodat roux niet verkleurt.
Al roerend melk, scheut voor scheut, in pan schenken tot saus telkens kookt en licht gebonden is.
Op laagste pit zetten, bechamel brandt snel aan.
Saus nog 5-10 min laten sudderen zodat bloem kan garen (anders blijven stroeve korreltjes bloem in saus te proeven).
Af en toe goed doorroeren.
Eindresultaat: dikke, glanzende saus zonder klontjes.
Op smaak brengen met zout en fijngemalen peper.
Vanuit deze basissaus kan eindeloos gevarieerd worden.
Voeg naar smaak ingrediënten als geraspte kaas, verse kruiden, spekjes, garnalen, mosterd ed. toe en geef de saus bij pasta-, groenten-, vlees-, kip- of visgerechten.
Bovendien is de saus uitermate geschikt om gerechten mee te gratineren.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
|