Soepje van kabeljauw 'in 't groen'xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
200 g kabeljauwfilet 2 sjalotten 50 g spinazie 2 bakjes waterkers 50 g kervel 2 takjes citroenmelisse 2 eetlepels peterselie (fijngehakt) 2 takjes bonenkruid 2 takjes dille 1 citroen 15 dl visfumet 5 dl wijn (wit/droog) 1 dl room 70 g boter (roomboter) peper zout
De groenten en kruiden wassen, schoonmaken en grof hakken.
De citroen uitpersen, het sap bewaren en de schil in lange reepjes versnijden.
Wat gehakte citroenmelisse en dille apart houden voor de garnering.
De sjalotten pellen, fijnhakken en in een weinig boter glazig fruiten.
De gehakte groenten, kruiden en citroensap toevoegen.
De kabeljauwfilet in gelijke porties verdelen, vijf minuten pocheren in de visfumet, uithalen en warm houden.
De visfumet en de witte wijn over de groenten gieten, twee minuten inkoken, mixen en zeven door een puntzeef.
Opnieuw even inkoken en van het vuur een flinke noot boter erdoor mengen.
De kabeljauwfilet in warme, diepe borden leggen en overgieten met de hete soep.
Afwerken met de licht opgeklopte room en garneren met dille, een reepje citroenschil en reepjes citroenmelisse.
Quiche met schaaldieren en ui
Ingrediënten voor 4 personen
10 dl room 15 eieren peper zout paprikapoeder 0.75 kg mosselen 2 uien 250 g bladerdeeg
Warm de oven voor op 180 °C.
Bereid de eierstruif met de eieren, de room, peper, zout en paprikapoeder.
Meng er de schaaldieren onder.
Fruit de ui in warme boter, voeg bij de eierstruif en giet de eierstruif in het bladerdeeg.
Bak gedurende 20 minuten in de warme oven.
Laat afkoelen en verdeel.
Meer suggesties voor de feestelijke quiche:
Provençaalse groenten zoals courgettes, paprika's en daarbij gevogeltevlees (b.v. parelhoen).
Stukjes kreeft (à l' amoricaine, dus met tomaat, knoflook en olie).
Speculaas
Ingrediënten voor 4 personen
600 g bloem 400 g rietsuiker 250 g boter (roomboter) 3 eieren 1 theelepel natriumbicarbonaat 1 theelepel speculaaskruiden
Maak de boter zacht en meng met de suiker.
Voeg er de eieren bij terwijl u voortdurend blijft roeren.
Zeef de bloem.
Voeg het natriumbicarbonaat, de speculaaskruiden en de bloem bij het deeg en meng goed.
Smeer het deeg uit op bakpapier op een ovenplaat.
U kunt ook figuurtjes maken en deze op het bakpapier leggen.
Zorg wel voor voldoende afstand tussen de koekjes.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de speculaas gedurende 20 minuten.
|