Cassouletxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen:
500g witte bonen 4 eenden onderbouten 1 lookworst 1 varkenshammetje 2 dikke plakken ongezouten spek 2 dikke uien, in ringen gesneden, 2 teentjes knoflook, gekneusd 1 el tomatenpuree 2 sneetjes oud brood, fijngemalen 1 kruidentuiltje; tijm, laurier olijfolie of eendenvet peper uit de molen & zout
- Laat de bonen een nacht van tevoren weken in water. Kook ze nadien in hun weekwater gedurende 30 minuten met een weinig zout. - Ontvel en ontbeen het hammetje en snij het vlees in hapklare brokken. Doe deze, samen met de benen, het kruidentuiltje, tijm, laurier, de gekneusde knoflook en wat zout in een pan. Doe koud water bij en breng aan de kook, laat dit een uurtje zachtjes koken. Neem het vlees uit de pan, zeef de bouillon en roer er de tomatenpuree door, hou opzij. - Bak de eendenbouten mooi aan in wat olijfolie of eendenvet, laat het spek op het laatst ook even meekleuren. Neem alles uit de pan en stoof er vervolgens de uiringen kort in. - Snijd de lookworst in ringen. - Schep de bonen in een grote vuurvaste schaal en leg er alle stukken vlees op, schep er de uiringen over en giet er tenslotte de bouillon bij tot alles onderstaat, eventueel wat aangevuld met wat water indien alles niet onderstaat. - Zet in een voorverwarmde oven van 170° gedurende 90 minuten. - Strooi er vervolgens het gemalen broodkruim over en zet nogmaals 30 minuten in de oven. - Tip: U kunt uiteraard de eendenbouten vervangen door kip maar typisch Frans is het natuurlijk met eend.
|