Maandag 19 januari, onze hulp kwam voor het laatst en bracht veel regen mee. Ze gaat bij de ouderen werken en 1 dag per week studeren. Tijdens het studeren verdient ze al meer dan een alfa-hulp. Dus eerst even de gemeente gebeld, want bij Huispitaal hadden ze 14 dagen geleden geen hulp, en heb niets meer gehoord. Als je HV hebt dan kun je ook thuiszorghulp krijgen, maar ik kan het nog zelf zeggen wat ze moeten doen, dus mooi niet. Die mevrouw van de gemeente zou contact opnemen met Huispitaal en nog terugbellen, maar ze hebben natuurlijk niemand en dus geen telefoon terug.
Ook het taxibedrijf gebeld om voor Sjef een zorgtaxi te bestellen voor a.s. maandag 26 januari, voor zijn eerste bestraling. Wat ben ik benieuwd! Hij krijgt er 13, want meer kan hij echt niet verdragen volgens de dokter, omdat er heel veel uitzaaïngen zijn en tevens de leeftijd.
Palliatieve behandeling Wanneer geen genezing meer mogelijk is, kan zonodig een palliatieve bestraling worden gegeven. Deze behandeling is gericht op het verminderen van klachten. Radiotherapie kan worden toegepast bij pijn, een bloeding, belemmering van een doorgang (zoals in de slokdarm) en bij andere verschijnselen die ontstaan door druk van een tumor op nabijgelegen organen. Vaak gaat het dan om een kortdurende behandeling waardoor de kwaliteit van het dagelijks leven wordt verbeterd.
Uitwendige en inwendige bestraling Radiotherapie kan als uitwendige bestraling en als inwendige bestraling worden toegepast. Uitwendige bestraling wordt het meest gebruikelijk. Soms krijgt de patiënt een combinatie van uitwendige en inwendige bestraling.(Bij Sjef is inwendige bestraling niet mogelijk)
Uitwendige bestraling Bij uitwendige bestraling wordt gebruik gemaakt van speciale apparatuur die bestralingstoestel of lineaire versneller wordt genoemd. Vaak wordt er van verschillende kanten bestraald, om op deze manier het te bestralen gebied zo goed mogelijk te bestralen, maar tegelijkertijd het gezonde omliggende weefsel zo veel mogelijk te ontzien. Na de bestraling blijft er geen straling in het lichaam achter. Patiënten worden dus niet radioactief. Er komt ook geen straling in zweet, urine, ontlasting of sperma.
Sjef heeft vandaag het volgende gegeten: 1 bord pap met suiker, 1 flink bord groentensoep, 1 flesje extra voedseldrank (Bananensmaak), gestoofde witlof fijn gemaakt in de blender (het leek wel appelmoes) ook een flink schijfje roomboter en 2 aardappelen, die hij zelf fijngemaakt heeft, want met de staafmixer wordt het plaksel, en gaat er echt niet door en een heel klein beetje spek van een slavink, 1/4 liter chocolade/vanille slagroompudding. Hij heeft er van genoten, dus kan hij er weer tegen.
Nathalie heeft gisteren een mailtje naar haar vader gestuurd, met alle namen zelfs de poes, dat hij zich geen zorgen hoefde te maken. Wel lief hoor.
Tonnie
|