Ik ben Tonnie van Riel
Ik ben een vrouw en woon in Breda (Nederland) en mijn beroep is ..........
Ik ben geboren op 19/11/1931 en ben nu dus 93 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Natuurlijk de computer, lezen, taal en wetenswaardigheden, een beetje handwerken, kaarten maken en nu mijn blog. Zou nog graag eens een keer een boek schrijven, maar of dat er van komt
Tonnie
Dinsdag 5 juni 2007 - DEN HAAG - De uitgeputte Nederlandse gasvelden lenen zich uitstekend voor de opslag van milieuvervuilende CO2. Er is zelfs zoveel capaciteit dat Nederland de uitstoot van de Duitsers ook kwijt kan, zegt hoogleraar duurzame energie Catrinus Jepma, die tevens voorzitter is van de stuurgroep Schoon fossiel van het Platform Energietransitie.
Het platform bracht gisteren een advies uit over de noodzaak van CO2-opslag.
- Over de opslag van CO2 wordt veel gesproken. Wanneer kunnen we ermee beginnen?
Jepma: "Dat zal nog wel even duren. Het opslaan van de CO2 is niet zozeer het probleem. Vooral het afvangen is een ingewikkeld proces. Ik schat dat de techniek over een jaar of tien volledig ontwikkeld is. Maar wereldwijd lopen nu al ruim honderd proefprojecten. Shell begint volgend jaar met een project bij de raffinaderijen in Pernis."
- Hoeveel milieuwinst valt er te behalen met de opslag van CO2? "We kunnen in een keer een behoorlijke klapper maken door de uitstoot van grote vervuilers zoals elektriciteitsbedrijven en de chemische industrie op te slaan. Neem een gemiddelde kolencentrale van duizend megawatt. Die stoot zes megaton CO2 per jaar uit, dat komt overeen met zo'n anderhalf miljoen auto's. Als je alleen al de helft van die uitstoot kan afvangen dan tikt dat hard aan."
- Moeten we niet gewoon van vervuilende kolencentrales af?
"Ja, uiteindelijk wel. Maar de opslag van CO2 kan net die tijdwinst opleveren die nodig is om de overgang te maken naar energiebronnen die echt duurzaam zijn. Als we alle lege gasvelden aanwenden voor de opslag kunnen we nog vijftig tot honderd jaar vooruit. Maar dat betekent dus niet dat we alternatieven als zon en wind ineens links moeten laten liggen."
- Critici wijzen op het risico dat de CO2 weer uit de velden ontsnapt.
"Die kans is echt héél erg klein. In theorie kan de CO2 weer vrijkomen. Dat is op zich geen probleem, want het komt gewoon in de lucht voor. Pas als een grote wolk CO2 in een keer vrijkomt, dan kan die de zuurstof verdringen en een gevaar opleveren. Maar het gas dat in onze velden zit, is nog nooit uit zichzelf ontsnapt en dat zal zeker niet met CO2 gebeuren. CO2 is zwaarder dan gas dus het blijft nog makkelijker onder de grond zitten."
- Hoeveel kost de opslag en afvang van CO2 eigenlijk?
"Om de techniek verder te ontwikkelen en te testen heb je honderden miljoenen euro' nodig. Maar als we de uistoot van CO2 echt willen terugdringen dan gaat het altijd om grote bedragen."
"Voorlopig zijn alternatieven zoals zonne- en windenergie duurder. Uiteindelijk zal de afvang ongeveer 30 tot 40 euro per ton CO2 gaan kosten."
- En krijgt de consument de rekening gepresenteerd?
"De energierekening zal omhooggaan. Hoeveel, dat durf ik niet te zeggen. Het kan ook niet anders. De vervuiler betaalt, dus de energiebedrijven zullen de kosten aan hun klanten doorberekenen."
- Zijn er ook voordelen voor Nederland?
"Zeker, Nederland kan een voorloper worden. We kunnen een transportnet aanleggen voor de CO2-opslag en de techniek aan het buitenland verkopen. Het transport van CO2 verschilt weinig van dat van gas, en met het laatste hebben we jarenlange ervaring. In het Duitse Ruhrgebied komt een vijfde van de Europese uitstoot vrij en wij hebben genoeg ruimte om de Duitse CO2 ook kwijt te kunnen. Daar komt bij dat China en India op grote schaal kolencentrales bouwen. Dat is een realiteit en als wij de uitstoot daarvan kunnen terugdringen, levert ons dat geld op."
Reacties op bericht (0)
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek