BREDA - Met de handen devoot gevouwen staat het personeel van bakkerij De Jong in Breda deze dinsdagochtend achterin de zaak.
Pastoor Wiel Wiertz zwaait er zwierig in naam van dé Vader met een wijwaterkwast over kratten vol vers gebakken hubkes.Wiertz geeft hiermee gestalte aan een eeuwenoude katholieke traditie. Het verhaal wil dat de consument, na het eten van een gewijd hubke, door de heilige Hubertus wordt beschermd tegen hondsdolheid.
Vandaag de dag is het gevaar uiterst gering dat een Bredanaar ten prooi valt aan hondsdolheid. Het weerhoudt er Bredase bakkers niet van om de traditie voort te zetten.
"Het hoort er gewoon bij", vindt Jeanine, die namens De Jong de hubkes aan de man brengt. Vaak moet ze uitleggen wat het voorstelt. "Er was net iemand uit Almere. Daar kennen ze dit niet, maar mensen kopen het wel. Ze vinden het wel grappig." Ook de pastoor beseft dat het verhaal van het hubke enigszins is achterhaald. "Ik ga niet lopen roepen dat een hubke bescherming biedt tegen ziektes. Het biedt een mooie gelegenheid om de nadruk te leggen op onze verantwoordelijkheid. Het brood geeft ons de kracht om iets voor anderen te doen."
De pastoor maakt daarom al jaren op de naamdag van de Heilige Hubertus, 3 november, een tournee langs de vijf bakkerijen in Breda-Noord. "Ze zijn allemaal enthousiast, op Albert Heijn na. Ik weet niet meer waarom, maar ze hadden geen behoefte aan de zegening."
Het uiterlijk van het hubke is door de jaren heen veranderd. De moderne versie lijkt op een krentenbol. "Het deeg is donkerder en zoeter", doceert Glennie van Bakkerij De Jong.
Volgens Wiertz waren de hubkes ooit vierkant, met een kruis gekerfd in de bovenkant van het broodje. "Vandaag heb ik alleen hubkes met rozijnen gezien, maar dat is prima."
Bron: BN De Stem
Tonnie