Het wielrennen is populairder dan ooit. Er staan tijdens wedstrijden duizenden mensen langs het parcours en honderdduizenden volgen de koers op televisie. Ook volgen vele Belgen tijdens de zomer de Tourkaravaan doorheen Frankrijk, wij Vlamingen zijn zot van de koers. Maar zijn de sponsors ook zo gek op het publiek?
Op de websites van de ploegen wordt allerlei merchandising verkocht: van zonnebrillen tot complete wieleruitrustingen. Al deze dingen worden dan ook gretig gekocht. Dit is allemaal goed en wel, maar doen de ploegen ook iets voor hun supporters? Indien men bijvoorbeeld een handtekening wil van zijn favoriete renner kan men die via de website van de ploeg bestellen, maar men moet wel zelf opdraaien voor de postzegel en enveloppe. Kan dit eigenlijk wel?
Wanneer een ploeg een foto opstuurt, gaat dit eigenlijk om reclame voor het product van de sponsor. Het komt er dus op neer dat u betaalt om reclame in uw bus te krijgen, wat in feite absurd is. De ploegen verdedigen zich door te zeggen dat ze wekelijks heel wat aanvragen krijgen om foto's op te sturen en dat zij ook moeten betalen om die foto's te laten drukken, maar dit hoort toch bij het maken van publiciteit? Men investeert geld in iets om er later de vruchten van te kunnen plukken. Wel is er bij de sponsors een miljoenenbudget vrij om grote renners als Boonen, Petacchi, Ullrich en McEwen te betalen, maar eens iets terug doen voor de fans is blijkbaar te veel gevraagd. Maar waar wel aan moet gedacht worden is dat er zonder fans geen koers is. De wegen langs het parcours zouden er maar verlaten bij liggen en wanneer er niemand naar de tv zou kijken, zouden de sponsors geen publiciteit kunnen maken voor hun product.
Zoals verwacht heeft wereldkampioen Sven Nys zichzelf opgevolgd als Belgisch kampioen. Nys won in Tervuren voor Erwin Vervecken en Bart Wellens.
In de eerste ronde op het 2800m lange parcours was het Tom Vannoppen die het voortouw nam. Maar na drie ronden moest hij afhaken uit de kopgroep. Hij werd uiteindelijk vijfde. Jan Soetens, een andere snelle starter, stapte na enkele ronden zelfs uit de wedstrijd. Soetens die pas prof is geworden, won vorig jaar nog de nationale titel bij de beloften in Wachtebeke.
De kopgroep die dan tot vlak voor het einde bijeen zou blijven bestond uit het Fidea-koppel Vervecken en Wellens en het duo van Rabobank: Vanthourenhout en Nys.
Midden op het parcours waren balkjes geplaatst en Nys toonde er zijn kunsten door gedurende de hele wedstrijd over de balken te springen. Hierdoor liep hij echter niet uit op zijn medevluchters. Vooral Wellens liep even snel over de balkjes als Nys erover sprong.
Bij het ingaan van de laatste ronde waren de vier nog steeds bij elkaar. Vanthourenhout had het wel wat moeilijk, maar kon blijven aanklampen bij het drietal. Vervecken nam de koppositie op zich, maar toen Nys die taak van hem overnam werd er al snel een kloof geslagen. Niemand kon nog tot bij de man van Baal rijden en zo volgde Nys zichzelf op als Belgisch kampioen. Vervecken legde beslag op de tweede plaats en zijn ploegmaat Wellens mocht de bronzen medaille mee naar huis nemen.
Enkele reacties:
-Nys: De Belgische kampioen liet na de wedstrijd weten dat hij uiteraard blij was met deze overwinning, maar dat het nooit een obsessie was geweest. Voor hem was het een wedstrijd als elke andere. Over het nakende wereldkampioenschap wist hij nog te zeggen dat mooi zou zijn om te winnen, maar dat ook dat niet hoeft. Volgens Nys is zijn seizoen nu al geslaagd.
-Vervecken: Vervecken had voor de wedstrijd gezegd dat Nys veel voordeel zou halen uit de balkjes en hij vond het niet zo fijn dat de organisatie die balkjes had geplaatst net voor een belangrijke strook. Na de wedstrijd was Vervecken tevreden met zijn zilveren medaille en hij gaf toe dat Nys de beste was.
-Wellens: De winnaar van de bronzen medaille wist te vertellen dat hij zichzelf even sterk vond als Nys. Wellens zegt veel krachten verloren te hebben door het feit dat hij telkens heel snel over de balkjes diende te lopen om Nys bij te benen.
Vanaf zaterdag 7 januari tot en met zondag 8 januari vinden in Tervuren de Belgische kampioenschappen veldrijden plaats. Zaterdag is het onder andere de beurt aan de juniores en op zondag strijden de dames, beloften en profs om de titel.
De vraag is of bij de profs iemand anders dan Sven Nys in staat is om de trui van Belgisch kamioen in de wacht te slepen. Dit weekend bleek dat Bart Wellens nog steeds kampt met pijn in de rug. De enige Belg die dicht in de beurt komt van Nys lijkt Erwin Vervecken te zijn, benieuwd wat die kan op het parcours in Tervuren.
Het parcours is 2800m lang en er zijn balkjes aangelegd. Nys kan hier misschien het verschil maken, alhoewel een goede Wellens even snel over de balkjes kan lopen als de wereldkampioen erover springt. Een schema van het parcours en een lijst met de deelnemers vindt u op cc.bktervuren.be
Het BK is live te volgen op Kanaal Twee op zondag 8 januari vanaf 14u00. 's Avonds kan u op mijn site een verslag lezen van de wedstrijd bij de profs.
De Luxemburger Charly Gaul overleed op 6 december ten gevolge van een longembolie. Donderdag zou hij 73 geworden zijn.
In 1953 startte Gaul zijn carrière als profwielrenner. Tijdens zijn loopbaan wisselde hij maar liefst zeven keer van team. Gaul was een klimmer en won naast 10 ritzeges dan ook tweemaal de bolletjestrui in de Tour de France. Zijn klimtalent leverde Gaul de bijnaam engel van het hooggebergte op. In 1958 bracht hij de gele trui mee naar Parijs. Een andere grote ronde die hij op zijn naam schreef was de Giro en dit in 1956 en 1959. Hij was telkens ook de beste in het bergklassement.
Gaul was een liefhebber van de koude en zette bij ijzige temperaturen prachtprestaties neer. Zo ook in de Tour van '58 waar hij in helse weersomstandigheden Jacques Anquetil op 23 minuten achterstand reed. Gaul stond nu tweede in het klassement op 1'07" van Fevero. Tijdens de afsluitende tijdrit maakte Gaul het werk af.
In 1965 zette Gaul een punt achter zijn carrière. Vanaf dan leidde hij een teruggetrokken leven en verscheen pas in de loop van de jaren '90 weer in het openbaar. Gaul werd in 1990 in zijn geboorteland uitgeroepen tot sportman van de eeuw.
biografie:
-geboortedatum: 8/12/1932 in Pfaffenthal (Groot-Hertogdom Luxemburg)
Vandaag ging in Issy-Les-Moulineaux Parijs-Nice van start met een proloog van 4,8km. Hopelijk kent deze Koers naar de zon beter weer dan vorig jaar, toen enkele ritten moesten ingekort worden vanwege de hevige sneeuwval.
De Belgen hebben het vandaag goed gedaan. Drie van onze landgenoten eindigden in de top 10: Rik Vervrugghe (10), Gert Steegmans (9) en Tom Boonen (5). Na de wedstrijd bleek dat de wereldkampioen zijn zinnen op deze proloog gezet had, maar hij was iets te traag van start gegaan. Morgen kan hij via de bonificatieseconden wel de leidertrui overnemen. Een andere Belg waarvan veel werd verwacht was Nico Mattan. Hij had gehoopt op een plaats in de top 5, maar eindigde pas op de 41ste plaats op 16" van de winnaar.
En dat was Bobby Julich (CSC). Hij schreef vorig jaar nog de eindzege van Parijs-Nice op zijn naam.
Top 10
01.B.Julich 4,8km in 6'07"
02.A.Kashechkin op 1"
03.B.McGee 2"
04.A.Contador 3"
05.T.Boonen 3"
06.S.Sanchez 3"
07.B.Wiggins 5"
08.B.Vaugrenard 5"
09.G.Steegmans 7"
10.R.Verbrugghe 7"
Deze plaatsen en tijden gelden ook voor het algemeen klassement.
Het tweede luik van het Belgische openingsseizoen bestaat traditiegetrouw uit Kuurne-Brussel-Kuurne. Degenen die zich gisteren niet in de kijker reden, kregen vandaag kans op revanche.
De Brit Cummings van Landbouwkrediet zette vandaag een solovlucht op, maar de anderen lieten hem niet begaan. Op 80km werd hij bijgehaald door een groep met onder meer Leukemans (Davitamon-Lotto), Boonen (QuickStep) en zijn ploegmaat Baguet. Uit de achtergrond kwamen echter nog een hele pak andere renners terug.
Even later op de Oude Kwaremont raakte een groepje van drie weg: Baguet, Mattan (Davitamon) en Bernucci (T-Mobile). Zij kregen een tiental kilometer verder het gezelschap van Hammond (Discovery Channel) en Posthuma (Rabobank). Ook Erwin Thijs (Unibet) slaagde erin tot bij de kopgroep te rijden.
Maar ook deze vlucht was geen lang leven beschoren. Op 25km reden deze 11 op kop: Nuyens, Van Impe, Boonen, Steegmans, Mattan, Hoste, Van den Broeck, Pronk, Coenen, Eeckhout en De Haan. In volle finale brak de groep in twee. Vooraan reden Van den Broeck, Coenen, Boonen, Steegmans en Eeckhout. Van Impe, Nuyens, Hoste en Pronk volgden. Mattan en De Haan moesten ook daar lossen.
Boonen was dus aanwezig in de kop, maar zijn twee ploegmaten, Van Impe en Nuyens, hadden de rol moeten lossen. Op aanraden van Nuyens reed Boonen vooraan niet mee en zo kon de tweede groep terugkeren. Er volgden enkele demarrages, waarvan twee van Nuyens en die tweede bleek de goede te zijn. Niemand reed nog tot bij de winnaar van de Omloop het Volk 2005.