Na de rustdag trekt de Tourkaravaan zich op gang met een korte etappe van 158 km door de Cévennes. Het is een heuvelachtige etappe met vier gecategoriseerde hellingen. Als Mark Cavendish (HTC-Highroad) nog een gooi wil doen naar de groene trui, zal hij vandaag punten moeten pakken. En daar kan de Brit al mee beginnen na 37,5 km. Op dat punt ligt de tussensprint. Momenteel staat Cav derde in het puntenklassement en heeft hij 64 punten minder dan de leider Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto). Ook José Joaquin Rojas (Movistar), tweede op 45 punten, is nog een te duchten concurrent voor Cav.
Het parcours omvat vier hellingen, twee van derde en twee van vierde categorie. Na een goeie 60 km is er de Côte de Figeac van derde categorie (2,3 km en gemiddeld 6%). Onmiddellijk volgt de Côte de Loupiac van vierde categorie (2,5 km en 4,1%). Wanneer de renners 100 km hebben afgelegd komen ze boven op de Côte de Villefranche-de-Rouergue (3de cat.). Deze helling van 4,1 km is de langste van vandaag. Het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 5,9%. Ten slotte is er de Côte de Mirandol-Bourgnounac (4de cat.): 3,9 km en een percentage van 4,1%. Vanaf boven is het nog 15 km tot aan de finish. Voor een gretige Cavendish, met de hulp van een stoomtrein die HTC-Highroad heet, moet de dagzege zeker mogelijk zijn.
Rampdag: Van den Broeck en Vino uit de Tour. Flecha en Hoogerland aangereden.
De laatste etappe voor de rustdag draaide uit op een rampdag met in totaal zeven opgaven en een aanrijding door een wagen van de televisie. Eén van de onfortuinlijke renners was Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto), de Belgische Tourhoop. Goed nieuws was er wel voor Thomas Voeckler (Europcar) die het geel overneemt en Luis León Sanchez (Rabobank) die met de dagzege aan de haal ging. Hier de weergave van de tumultueuze rit.
Deze morgen verscheen Juan Manuel Garate (Rabobank) niet meer aan de start vanwege de gevolgen van een val in de vijfde rit. Daar was ook zijn kopman Robert Gesink bij betrokken. In de vorige etappe verloor de jonge Nederlander nog meer dan een minuut op de favorieten. Het was bang afwachten of hij deze dag goed zou doorkomen. In het begin leek het van niet, want hij moest lossen bij de eerste klim. Gesink zou in de loop van de dag echter het juiste ritme terugvinden. Dat gold niet voor zijn landgenoot Wout Poels (Vacansoleil) die in de achtste etappe nipt binnen tijd arriveerde aan de finish, maar nu toch van de fiets stapte. Net als Pavel Brutt (Katusha).
Terwijl in de achtergrond vele renners - waaronder Frans kampioen Sylvain Chavanel (QuickStep) - aan het sukkelen waren, ontstond een kopgroep van zes. Na vele aanvalspogingen waren dit de degenen die konden wegrijden: Sandy Casar (FDJ), Juan Antonio Flecha (Sky), Johnny Hoogerland (Vacansoleil), Luis León Sanchez (Rabobank), Niki Terpstra (QuickStep) en Thomas Voeckler (Europcar). Voor Hoogerland was het doel duidelijk: de bollen opnieuw in zijn bezit krijgen. Op de eerste beklimming, de Côte de Massiac (3de cat.), pakte Voeckler de twee punten en Hoogerland één punt. Ver leken de vluchters niet uit te lopen. Hun voorsprong op de top van de Col du Pas de Peyrol (2de cat.) bedroeg 3'30". Terpstra had wel moeten lossen op de klim, dus boven bleven er nog vijf koplopers over. Alweer was Voeckler de eerste op de top, voor Hoogerland. En dan gebeurde het.
In de afdaling volgde de rampspoed. Eerst slipte Hoogerland in de afdaling. Daarna werd er gevallen in het peloton. Die valpartij berokkende heel wat schade. Op de weg lagen Frederik Willems (Omega Pharma-Lotto) en David Zabriskie (Garmin-Cervélo), met respectievelijk een sleutelbeenbreuk en een polsbreuk. Voor hen hield de Tour hier op. Andreas Klöden (RadioShack) stond aan de kant. Zou de ploeg na Janez Brajkovic en Chris Horner nu ook de Duitser verliezen? Neen, hij kon zijn tocht verder zetten. Dat was niet het geval voor Alexandre Vinokourov (Astana) die over de wegafsluiting werd gekatapulteerd. Enkele ploegmaten hielpen hem recht en toen werd duidelijk dat zijn rechterbeen sleepte. De Kazak heeft zijn dijbeen gebroken. Voor Vino was dit zijn laatste Tour. Dit zal waarschijnlijk het abrupte einde zijn van de profcarrière van de bijna 38-jarige renner. Naast Vino kroop ook Van den Broeck uit de afgrond. Hij stapte weer de fiets op. Jammer genoeg slechts voor enkele honderden meters. Onze landgenoot had te veel pijn, zette zich op de grond en moest opgeven. Van den Broeck heeft een klaplong, een breuk van het schouderblad, enkele gebroken ribben en snijwonden. De Morkhovenaar maakte de hele week al een zeer goede indruk. In de etappe op zaterdag had hij naar eigen zeggen slechte benen, maar hij kwam toch binnen met de favorieten. Zijn doel in Parijs was beter te doen dan zijn vijfde plaats vorig jaar. Hij droomde zelfs van het podium. Het hele jaar er zoveel voor doen, en vooral laten, en dan gebeurt dit. Vreselijk. Toen in het peloton duidelijk was geworden dat Van den Broeck was gevallen, zetten zijn ploegmaat en groene man Philippe Gilbert, gele trui Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) en Fabian Cancellara (Leopard) zich op de eerste rij en lieten het tempo zakken. Andy Schleck (Leopard) deed teken naar achteren in het peloton dat men het even rustig aan moest doen. Niet veel later kregen ze via de commissaris te horen dat Van den Broeck uit de wedstrijd was gestapt. Daarna bleek de weerbaarheid van Omega Pharma-Lotto, dat nog met zes man overblijft nadat Jurgen Van de Walle al eerder had moeten opgeven. Jürgen Roelandts zette zich op kop. Ondertussen was de voorsprong van de vijf koplopers opgelopen tot bijna acht minuten, maar het was nog 70 km tot de finish. De ploeg wilde Gilbert laten meedingen naar ritwinst. Er kwam echter geen hulp van andere ploegen waardoor de voorsprong nooit onder de vier minuten zou zakken.
In de kopgroep maalden ze verder. Zij zouden pas horen van de crash na de aankomst en dan werd duidelijk hoe ze ineens tot zoveel voorsprong waren gekomen. Op de Col du Perthus (2de cat.) was Hoogerland eindelijk de eerste. Voeckler werd tweede. Er volgde een even een discussie tussen de twee. Vanaf dan beslisten ze dat Voeckler voor geel zou gaan, de Franse chouchou volgde slechts op 1'29" van Hushovd, en Hoogerland zou dan de bergsprinten mogen winnen. Zo gebeurde het dat Hoogerland als eerste bovenkwam op de Col de Cère (3de cat.) en de Col de Prat de Bouc (2de cat.). Op 37 km van de streep wilde een wagen van de Franse televisie de vijf renners inhalen. Er was daar echter te weinig plaats voor en de wagen week nog eens uit voor de wortels van een boom langs de kant van de weg. Hij reed Flecha aan en die sleurde Hoogerland mee in zijn val. De Zeeuw kwam terecht in de prikkeldraad. Hij hield er diepe snijwonden aan over aan de billen, knieën en kuiten. Zijn broek was helemaal gescheurd. Met een nieuwe broek en verbanden rond beide knieën zette hij dapper zijn tocht verder. Flecha was al iets eerder op de fiets gekropen. Casar, Sanchez en Voeckler wachtten niet en reden door richting tussensprint.
Casar kwam als eerste door aan die sprint. Belangrijker was dat Gilbert vijfde werd, Hoogerland was dan al ingelopen. De naaste belagers van Gilbert, José Joaquin Rojas (Movistar) en Mark Cavendish (HTC-Higroad), pakten geen punten. Zij hadden moeten lossen op de bergjes. Na de tussensprint haalde het peloton Flecha in. Er volgde een cynisch applaus van de Spanjaard. In de achtergrond kwam hij Hoogerland tegen. Samen zetten ze de tocht richting finish verder. Een goed kwartier na de winnaar zouden ze binnenkomen. De jury gaf hen beiden de prijs van de strijdlust. Een magere troost, maar op zich een mooi gebaar.
Hoe liep de strijd om de dagzege af ? Op de voorlaatste helling, de Côte du Château d'Alleuze (4de cat.), pakte Voeckler het enige punt. De vinnige Fransman nam het meeste kopwerk op zich, om het geel zo veilig mogelijk te stellen. Met zijn drieën reden ze de hellende slotkilometer in. Voeckler probeerde de anderen de kop op te dringen, maar dat lukte niet. Casar zat in zijn wiel en Sanchez in de comfortabele derde positie. In de laatste hectometers manoeuvreerde Voeckler zich in die laatste positie. Hij zette aan. Maar Sanchez, die op kop reed, stelde zich op de trappers en sprintte zijn medevluchters uit het wiel. De Spanjaard won zijn derde Touretappe. Bij het overschrijden van de streep zoog hij op zijn duim en beeldde hij een bollende buik uit. Blijkbaar is er een kindje op komst. Hij droeg de zege ook op aan zijn overleden broer.
Voeckler werd tweede, maar pakt wel de gele trui. Casar moest genoegen nemen met de derde plaats. De vierde plaats werd weggekaapt door Gilbert. De Belgische kampioen had op de laatste helling nog van fiets moeten wisselen, maar zichtbaar met gemak was hij gauw kunnen terugkeren in het peloton. Hij verstevigt zijn groene trui. Hij staat 45 punten voor Rojas en 64 voor Cavendish. Geel is dus voor Voeckler die een voorsprong heeft van 1'49" op medevluchter Sanchez en 2'26" op Cadel Evans (BMC). Het wit blijft om de schouders van Gesink. Rein Taaramae (Cofidis) staat tweede in het jongerenklassement met een achterstand van 51". De bollen die zijn voor de onfortuinlijke Johnny. Hij heeft zes punten meer dan Voeckler. Op het podium barstte hij in tranen uit. Daarna trok hij naar het ziekenhuis voor hechtingen. 33 kreeg hij er. Afwachten of hij na de rustdag voldoende is gerecupereerd om de Tour verder te zetten. Hetzelfde geldt voor Flecha. Hij houdt een whiplash over aan zijn tuimelperte, net als verwondingen aan de knie en elleboog. De chauffeur van de auto werd uiteraard uit de Tour gezet. Sky en Vacansoleil bedenken nog welke actie ze zullen ondernemen. Ook de Tourorganisatie zal nog nakaarten over de aanrijding en de oorzaken.
Van den Broeck moet de Tour verlaten na een val
Flecha (l) en Hoogerland (r) zijn aangereden door een wagen van de Franse televisie
Johnny Hoogerland barst in tranen uit op het podium
Daags voor rustdag staat nog een rit van meer dan 200 km door het Centraal Massief op het programma, met niet minder dan acht hellingen onderweg. Het ziet er naar uit dat iemand van de vluchters zijn onderneming succesvol zal kunnen afronden. Wie ongetwijfeld zal willen meegaan in de ontsnapping van de dag is Johnny Hoogerland (Vacansoleil). De Zeeuw raakte gisteren de bolletjestrui kwijt aan Tejay Van Garderen (HTC-Highroad) en is er op gebrand hem terug over te nemen. Vandaag zijn er maximaal 23 punten te verdienen. Laten we de hellingen even overlopen.
Na 40 km wordt de spits afgebeten door de Côte de Massiac (3de cat.: 3,4 km en gemiddeld 6,2%). De Col du Pas de Peyrol, ook wel Le Puy Mary genoemd, behoort tot de tweede categorie en is 7,7 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%. De maximale hellingsgraad bedraagt 10%. Onmiddellijk na de afdaling ligt de volgende klim van tweede categorie. Dat is de Col du Perthus met een lengte van 4,4 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%. Tussen kilometer twee en drie kunnen de renners even verpozen, want het is er vlak. Daarna zijn er twee hellingen van derde categorie. Het gaat om de Col de Cère (2,9 km en 6,3% gemiddeld) en de Côte de la Chevade (3,0 km en 7,9% gemiddeld). Van de top is het dalen naar de voet van de Col de Prat de Bouc, ofwel de Plomb du Cantal. Deze col van tweede categorie is exact 8 km lang. Het gemiddeld stijgingspercentage is 6,1%. Vanaf de top is het nog 54 km tot de aankomst. Vooraleer aan de laatste twee klimmetjes van vierde categorie te beginnen moet er nog gesprint worden voor het puntenklassement. Rassprinter Mark Cavendish (HTC-Highroad) zal er niet meer bij zijn en als José Joaquin Rojas (Movistar) zou moeten afhaken doet Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) mogelijk een heel goeie zaak. Het hangt natuurlijk af van het aantal vluchters dat weg is.
De voorlaatste helling is de Côte du Château d'Alleuze (2 km en gemiddeld 4,9%). Op het einde volgt de slothelling naar de streep in Saint-Flour. De Montée des Orgues. Deze is 1,6 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage is 6,1%. Zoals gezegd hebben de vluchters veel kans om aan de finish in Saint-Flour aan het feest te zijn.
In deze rit door het Centraal Massief lagen vier hellingen over het parcours verspreid. Christopher Horner (RadioShack) zou er niet meer aan beginnen. De nummer tien van vorig jaar hield een hersenschudding en een gebroken neus over aan een val gisteren, waardoor hij de Tour moest stopzetten. 188 andere renners verschenen wel aan de start. Negen daarvan kozen voor de ontsnapping: Rui Costa (Movistar), Julien El Fares (Cofidis), Addy Engels (QuickStep), Cyril Gautier (Europcar), Alexandr Kolobnev (Katusha), Christophe Riblon (AG2R), Tejay Van Garderen (HTC-Highroad), Xabier Zandio (Sky) en de Belg Romain Zingle (Cofidis).
Aan de tussensprint, na 83 km, was Riblon de beste voor Costa en Kolobnev. In het peloton zou dus nog worden gestreden om zes punten. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) was degene die met deze buit aan de haal ging. Mark Cavendish (HTC-Highroad) moest passen op de hellende strook en pakte slechts drie punten. Groene trui José Joaquin Rojas (Movistar) sleepte vijf punten in de wacht.
Voor de sprint waren de renners al één helling over gereden, de Côte d'Evaux-les-Bains (4de cat.), daar pakte El Fares het enige punt. Op de Côte du Rocher des Trois Tourtes (4de cat.) was Kolobnev de gelukkige. De voorlaatste klim was er één van tweede categorie. De Col de la Croix Saint-Robert is 6,2 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%. Roman Kreuziger (Astana) moest lossen. De Tsjech was bij de start een belangrijke klassementsrijder, maar door valpartijen en de gevolgen daarvan heeft hij onderhand al meer dan 25 minuten achterstand. Ook Robert Gesink (Rabobank) verging het niet goed. Ook de Nederlander kampt met pijn na een val. Gesink verloor vandaag 1'08" op de favorieten, maar blijft wel de beste jongere. Vooraan demarreerde Van Garderen. Enkel Gautier en Costa volgden de jonge Amerikaan. Na de top zou Riblon bij de drie komen aansluiten. Het peloton werd de hele dag gemend door BMC. Van kopman Cadel Evans werd immers verwacht dat hij de gele trui zou overnemen van Thor Hushovd (Garmin-Cervélo). Op de Croix Saint-Robert kwamen enkele demarrages. Johnny Hoogerland (Vacansoleil) was één van hen. Hij reed rond in de bollen en wilde die behouden, maar de punten waren al allemaal weggenomen door de vluchters. Hoogerland liet zich daarna opnieuw uitzakken. Alexandre Vinokourov (Astana) sprong ook weg uit het peloton, op zoek naar de ritzege en de gele trui. De Kazak had ongeveer 30" achterstand op Hushovd, dus geel lag in het verschiet. In de slotkilometer zou hij echter door de groep der favorieten worden opgeslokt.
Bij de vier koplopers volgde in de laatste 10 km de ene demarrage na de andere. Het was uiteindelijk Costa die definitief kon wegspringen. Vinokourov naderde tot op 20", maar kwam niet dichter. Costa zou zijn vlucht met succes afronden. De Portugees droeg zijn zege op aan zijn overleden ploegmaat Xavier Tondo. En aan Mauricio Soler, ook een renner van Movistar, die in het ziekenhuis ligt na een zware val in de Ronde van Zwitserland. Het is de eerste maal in deze Tour dat een ontsnapping tot een goed einde wordt gebracht. Hoe ging het er aan toe in de groep met favorieten? Vooraf werd aangenomen dat Alberto Contador (Saxo Bank) een prik zou willen uitdelen. De Spanjaard probeerde dat inderdaad. Als hij zich omdraaide, keek hij recht in de ogen van Andy Schleck (Leopard) die aan zijn wiel bleef plakken. Philippe Gilbert raakte wel weg uit de groep en dankzij zijn tweede plaats neemt hij het groen opnieuw over van Rojas. Hij pakte geen punten aan de aankomst en heeft op dit moment 15 punten minder dan Gilbert. De bollen zijn voor Van Garderen, die overigens ook met de prijs voor de strijdlust ging lopen. En het geel? Dat blijft verrassend genoeg om de schouders van Hushovd hangen. De beresterke Noor finishte immers in dezelfde tijd als Evans.
De Tourkaravaan trekt het Centraal Massief in. Deze rit is 189 km lang en over het parcours liggen vier hellingen verspreid. De laatste is de slotklim naar Super-Besse. Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) zal het geel vandaag verliezen. Kandidaat nummer één om het kleinood over te nemen is Cadel Evans (BMC). De Australiër maakt zelfs veel kans op de dagzege. Van Alberto Contador (Saxo Bank) wordt verwacht dat hij een prik zal willen uitdelen aan zijn concurrenten én tijd wil terugnemen op hen. Hij heeft op Andy Schleck (Leopard) een achterstand van 1'30". Ook om de bollen wordt vandaag gestreden. Johnnny Hoogerland (Vacansoleil) staat aan de leiding met een totaal van vier punten. Vandaag zijn er maximaal negen punten te verdienen. Als Hoogerland meegaat in een ontsnapping kan hij ook vanavond in de bollen het podium op.
De eerste twee klimmetjes van de dag behoren tot de vierde categorie. Het gaat om de Côte d'Evaux-les-Bains (1,7 km en 6,2% gemiddeld) en de Côte du Rocher des Trois Tourtes (1,3 km en 4,6 % gemiddeld). Tussen deze twee hellingen in ligt de tussensprint, meer bepaald na 83 km. De eerste klim van tweede categorie in deze Tour ligt op 25 km van de meet. Het gaat om de Col de la Croix Saint-Robert. Deze is 6,2 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%. De slotklim naar Super-Besse is anderhalve kilometer lang en stijgt gemiddeld 7,6%. Dat kan tellen. Naast Evans en Contador zou ook Olympisch kampioen Samuel Sanchez (Euskaltel) hier wel eens kunnen uithalen. Net als Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto).
In de op één na langste etappe in deze Tour lag de aankomst in Châteauroux. Daar won Mark Cavendish (HTC-Highroad) in 2008 zijn alleereerste Tourrit. Vandaag zou hij er zijn zeventiende kunnen behalen. Onderweg lag geen enkele hindernis, enkel de wind zou eventueel voor problemen kunnen zorgen. Opvallend was dat de tussensprint op amper 26 km van de meet was geplaatst. Zouden de sprinters daar wel voluit gaan? Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) zou zeker alles op alles zetten, want in de eindsprint zou het hele team de kaart van André Greipel trekken.
Bij de vlucht van de dag zat voor het eerst een Belg, meer bepaald Gianni Meersman (FDJ). Hij werd onlangs tweede op het nationale kampioenschap. Naast Meersman zat ook zijn ploegmaat Mickaël Delage mee voorin, net als Yannick Talabardon (Saur-Sojasun) en Pablo Urtasun (Euskaltel). Ze kregen een maximale voorgift van zeven en een halve minuut. In het peloton hielden Garmin-Cervélo, de ploeg van gele trui Thor Hushovd, en HTC alles onder controle. Jérémy Roy (FDJ) ging even voor het peloton uitrijden om enkele mensen aan de kant te groeten.
Consternatie na 90 km wedstrijd. Tom Boonen (QuickStep) stapte van de fiets. Hij was duizelig en had nekpijn. Ploegdokter Toon Cruyt vermoedt dat Boonen een lichte hersenschudding heeft opgelopen bij zijn val in de vijfde rit. Het einde dus van de Tour voor Boonen. Van zes deelnames is het al de vierde maal dat hij moet opgeven. Dokter Cruyt gaf vandaag mee dat het beter gaat met Sylvain Chavanel die aan de schouder is geraakt. De toestand van Gert Steegmans is nog onzeker. Zijn pols is gezwollen en als dat blijft duren, zullen er foto's worden genomen om te kijken of er een breukje is.
De wedstrijd gaat door, ook zonder Boonen. Garmin en HTC bleven mennen en deden de voorsprong dalen tot 2'20" op 50 km van het einde. Niet veel later gingen ze in het peloton alweer tegen de grond. Grootste slachtoffer was Bradley Wiggins (Sky). De Brits zou niet meer op de fiets kruipen vanwege een sleutelbeenbreuk. Levi Leipheimer (RadioShack), een andere klassementsrijder, kende ook weer pech. Op de koop toe zou hij vijf kilometer voor de finish nog van fiets moeten wisselen bij de neutrale wagen van Mavic waardoor hij in totaal 3'06" zou verliezen vandaag. Daardoor staat hij nu al 3'50" achter op Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto). Gerraint Thomas (Sky), de beste jongere, werd ook opgehouden door de valpartij. Het wit hangt nu om de schouders van Robert Gesink (Rabobank). Ook Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) was bij de val betrokken en zou in een achtervolgende groep blijven hangen en niet meesprinten.
Dus ook niet aan de tussenspurt. Bij de koplopers was Delage de eerste. Hij repte zich voor zijn eigen ploegmaat Meersman. Cavendish toonde zich de snelste van de grote groep voor Rojas en zijn ploegmaat Renshaw. Gilbert werd achtste. Na de tussensprint zette Leopard zich aan kop. Zou er waaiervorming ontstaan? Niet in deze groep. Wel in de achtergrond, bij de slachtoffers van de valpartij waar Sky het heft in handen nam. HTC zou vervolgens het roer overnemen in de eerste groep om Cavendish in perfecte positie naar zijn tweede ritwinst van deze Tour te leiden. Bij de koplopers waren er enkele wanhoopspogingen waaronder twee van Meersman. 15 km voor de streep zouden ze worden ingelopen. Talabardon kreeg de prijs van de strijdlust.
In tegenstelling tot de voorbije ritten maakte de trein van HTC een enorme indruk. Alle negen zaten ze de laatste 20 km op kop. Iedereen droeg zijn steentje bij. Toen Cavendish nog één mannetje voor zich had, schoot Greipel langs de andere kant van de weg naar voren. Het werd een duel man tegen man, Cav links en Greipel rechts. Cavendish bleek veruit de sterkste. Greipel verloor zelfs nipt de tweede plaats aan Alessandro Petacchi (Lampre). Rojas werd pas negende in de sprint, maar neemt wel het groen over van Gilbert. Onze landgenoot heeft elf punten minder dan Rojas, Cav staat derde op zeventien punten.
Deze etappe is een uitgelezen kans voor de sprinters. Ze is helemaal vlak. Opvallend is dat de tussensprint slechts op 26 km van de eindmeet ligt. Hoe zullen de spurters daarmee omgaan? Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) zal in elk geval voluit gaan. In de eindsprint mag hij immers niet meedoen, de ploeg zal vandaag alles op André Greipel zetten. De grootste belager van Phil voor groen is momenteel José Joaquin Rojas (Movistar). De Spaanse kampioen staat amper één punt na Gilbert, die leider is in het puntenklassement. Aangezien Rojas in de eindsprint wel zijn eigen kansen mag gaan, maakt hij veel kans vandaag het groen over te nemen.
Voor de dagzege is Mark Cavendish (HTC-Highroad) topfavoriet. In Châteauroux won de Brit drie jaar geleden zijn allereerste Tourrit. Ondertussen staat zijn totaal al op zestien. De grootste uitdager van Cav is Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) die zijn tweede etappe in deze Tour kan behalen. Ongetwijfeld zal Rojas weer voorin de uitslag te vinden zijn. Nu Sky in de winning mood zit na de winst van Boasson Hagen zal Ben Swift, leeftijdgenoot van de 24-jarige Noor, extra gemotiveerd aan de start verschijnen. Als Omega Pharma-Lotto zoals beloofd alles op Greipel zet, kan de Duitser misschien eindelijk zijn gram halen en zijn rivaal Cav kloppen. Alhoewel, misschien wijst de frustratie ten op zichte van de ploegtactiek twee dagen geleden ook op twijfel over de eigen conditie.
De zesde rit is meteen al de langste in deze Tour. Een zware opgave voor de talrijke slachtoffers van de valpartijen gisteren. Eén van hen, Ivan Velasco (Euskaltel), verscheen vanwege een sleutelbeenbreuk niet meer aan de start. Tom Boonen en Gert Steegmans (QuickStep) waren wel paraat. Boonen had het meeste last van zijn hoofd, Steegmans is het meest gehavend aan zijn pols. De regen die met bakken uit de lucht viel, was nog een extra tegenvaller.
Vier mannen lieten het niet aan hun hart komen en kozen voor de aanval: Lieuwe Westra (Vacansoleil), Leonardo Duque (Cofidis), Adriano Malori (Lampre) en Anthony Roux (FDJ). Johnny Hoogerland (Vacansoleil) zou later komen aansluiten. Oorspronkelijk was Jürgen Roelandts (Omega Pharma - Lotto) samen met de Nederlander in de tegenaanval gegaan, maar onze landgenoot hield het na enige tijd voor bekeken. Het zou dus bij vijf vluchters blijven. Hun voorsprong bedroeg maximaal 11'30".
Na bijna 100 km lag het eerste klimmetje op het parcours, de Côte de Saint-Michel de Montjoie (3de cat.). Hoogerland en Roux pakten respectievelijk twee en één punt. Op de Côte du Bourg d'Ouilly (3de cat.) was het juist omgekeerd. Als Roux geen punt zou pakken op de laatste helling, zou Hoogerland de bollen overnemen van Cadel Evans (BMC). De Nederlander had namelijk al één punt gepakt in de vierde rit. Eerst even bekijken wie punten pakte in de tussensprint. Voorin was Roux de beste voor Duque en Westra. Mark Cavendish (HTC - Highroad) was de snelste van het peloton. Voor José Joaquin Rojas (Movistar) en Tyler Farrar (Garmin - Cervélo). Dat staat gelijk aan tien, negen en acht punten. Philippe Gilbert (Omega Pharma - Lotto) sprintte ook mee en graaide zes punten mee. Ondertussen is duidelijk dat de Belgisch kampioen voluit voor groen gaat.
Op 60 km van de meet demarreerde Westra. Enkel Malori sprong met hem mee. De andere drie vluchters zouden 15 km verder worden ingelopen. Westra sprokkelde het enige punt op de laatste klim, de Côte du Billot (4de cat.). Dat betekent dat Hoogerland in de zevende rit met de bollen mag rondrijden. En zonder ongelukken ook in de daarop volgende etappe, want morgen zijn er geen bergpunten te verdienen. Enkele kilometers na de klim liet Malori Westra achter. Voor Vacansoleil was de opdracht in elk geval geslaagd. Vanuit het peloton volgde eveneens een demarrage. Van Roux dan nog wel. Wellicht nog een poging om met de prijs voor de strijdlust te gaan lopen, maar die was weggelegd voor Malori. De vlucht van Roux droeg slechts een handvol kilometer ver. Malori werd gegrepen op minder dan 3 km van de streep.
HTC zette zich op kop om de sprint voor te bereiden voor Matthew Goss. De aankomst zou iets te zwaar zijn voor Cavendish, de Brit zou lossen. Jelle Vanendert (Omega Pharma - Lotto) wilde het werk van HTC ontregelen en viel aan. Thomas Voeckler (Europcar) zag het wel zitten om voor de ritzege te gaan en reed tot bij Vanendert. Voeckler vroeg aan de Belg om over te nemen, maar die deed dat niet. Behalve toen ze nog een gat van slechts vijf meter hadden. Er volgden nog wanhoopspogingen van Alexandre Vinokourov (Astana) en Bauke Mollema (Rabobank). Tevergeefs, want het werd een sprint van een grote groep. Gerraint Thomas (Sky) leidde zijn teamgenoot Edvald Boasson Hagen naar de overwinning. De 24-jarige Noor won voor Matthew Goss en zijn landgenoot Thor Hushovd (Garmin - Cervélo). Gilbert werd zevende en blijft in het groen met amper één punt voorsprong op Rojas die vijfde werd in de eindsprint.
Klassementsrijder Levi Leipheimer (RadioShack) kwam 1'05" na de winnaar over de meet na een val op 4,5 km van de streep. Zijn verlies wordt dus effectief aangerekend, wegens niet binnen de laatste drie kilometer. Boonen kwam binnen na 2'23" en Steegmans pas na 12'26, samen met ploegmakker Sylvain Chavanel. De Frans kampioen sukkelt met de schouder nadat ook hij tegen de grond ging in de vorige etappe. Voor Steeg ziet het er momenteel het slechtste uit. Hopelijk recupereert hij voldoende de komende dagen om zijn tocht verder te kunnen zetten. De geteisterde Belgen deden het alsvast beter dan Vasil Kiryienka (Movistar), de Wit-Rus kwam buiten tijd aan.
De zesde rit is de langste in deze editie en brengt het peloton doorheen Normandië. De weg is bijna nooit vlak. Onderweg zijn drie hellingen opgenomen in het bergklassement. Te beginnen met de Côte de Saint-Michel de Montjoie (3de cat.) die 2,4 km lang is en een gemiddeld stijgingspercentage heeft van 5,9%. De Côte de Bourg d'Ouilly (3de cat.) heeft een lengte van 2,7 km en stijgt gemiddeld 5,6%. De laatste gecategoriseerde helling is de Côte de Billot van vierde categorie (1,3 km en 6,5%). Deze kuitenbijter ligt op 30 km van de streep in Lisieux. De rit eindigt aan de basiliek en dat betekent dat het geen vlakke aankomst is. Philippe Gilbert (Omega Pharma - Lotto) behoort tot de favorieten voor de dagzege. De pure rassprinters komen mogelijk tekort. Thor Hushovd (Garmin - Cervélo) lijkt ook een geschikte kandidaat.
Onderweg is het uitkijken naar de tussensprint na 130 km wedstrijd. Momenteel rijdt Philippe Gilbert rond in het groen. Ongetwijfeld zal hij zich mengen in de debatten. Momenteel staat hij acht punten voor José Joaquin Rojas (Movistar). Wat Gilbert betreft is het afwachten hoe de sfeer binnen de ploeg is nadat André Greipel zich gisteren negatief uitlaatte over de teamgeest. Gilbert ging gisteren zijn eigen kans. Hij zegt dat hij in de dalende strook ineens op snelheid zat en daarom besliste mee te doen voor de ritzege. Greipel is daar niet gelukkig mee aangezien hij de sprinter binnen de ploeg is. Het incident in de vierde etappe, waarbij Gilbert Van den Broeck ging terughalen, was nog maar pas afgelsoten of er doken weer problemen op. Is Gilbert dan niet bereid om zijn ploegmaats, die zoveel voor hem doen, een wederdienst te gunnen?
De vijfde rit, tussen Carhaix en Cap Fréhel, was een korte rit van iets meer dan 160 km. Ongeveer 40 km voor de finish zou de karavaan passeren in Yffiniac, het geboortedorp van vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault. Vooraf werd wel gewaarschuwd dat het een nerveuze etappe zou kunnen worden over de Bretoense wegen. De rit leek een uitgelezen kans voor een massasprint. Het begin verliep alvast volgens het geijkt scenario. Er ontstond een ontsnapping van vier man na slechts drie kilometer. Dit zijn de namen van de vluchters: Anthony Delaplace (Saur - Sojasun), Sébastien Turgot (Europcar), Tristan Valentin (Cofidis) en José Ivan Gutierrez (Movistar). Gutierrez zat ook in de derde rit in de kopgroep. De vier vluchters in deze etappe kregen maximaal zes minuten voorsprong.
Het werd inderdaad een nerveuze dag in het peloton. Het regende de hele dag door lekke banden en valpartijen. Na de doortocht op de Côte de Gurunhuel (4de cat.), waar Delaplace het enige punt pakte, lagen enkele renners letterlijk op een hoopje in de berm. Onder andere de Franse kampioen Sylvain Chavanel (QuickStep) was betrokken. Het zou voor QuickStep niet de enige pech zijn in deze rit.
De tussensprint van de dag lag op 70 km voor de streep. Voorin was Turgot de snelste voor Valentin en Gutierrez. Borut Bozic (Vacansoleil) was de snelste van het peloton. Groene trui José Joaquin Rojas (Movistar) en Tom Boonen (QuickStep) reden ook een goede uitslag, maar zij zouden worden gedeclasseerd. Zij hadden onder andere Mark Cavendish (HTC Highroad) gehinderd. De Brit krijgt nu toch nog vijf punten. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) sprintte mee en pakte acht punten. Blijkbaar heeft de Belgisch kampioen van groen een doel gemaakt.
Na de sprint werd er jammer genoeg opnieuw gevallen. En met zware gevolgen. Janez Brajkovic (RadioShack) moest de Tour verlaten met een gebroken sleutelbeen. Hij zou niet de enige opgever van de dag zijn. Christophe Kern (Europcar) stapte van de fiets omdat hij te veel last had van zijn knie, die hij bezeerde in het Franse kampioenschap. Bij de val van Brajkovic waren enkele mannen van Rabobank betrokken, namelijk Robert Gesink en Carlos Barredo. Alberto Contador (Saxo Bank) bleef ook niet gespaard. Gefrustreerd gooide hij zijn fiets in de graskant, maar even verder stak hij al de duim omhoog. Dan gebeurde de spectaculaire val van Deens kampioen Nicki Sørensen, ploegmaat van Contador. Zijn fiets bleef hangen aan een motor die het peloton wilde voorbijsteken terwijl daar geen ruimte voor was. Gelukkig raakte Sørensen tijdig los uit zijn klikpedalen. De motard werd meer dan terecht uit deze Tour gezet. Ook de Belgen bleven niet van rampspoed gepaard. Zowel Gert Steegmans als Tom Boonen (QuickStep) gingen tegen de vlakte. Steegmans kon als eerste terug vertrekken en zou de aankomst 12'43" na de winnaar bereiken. Boonen bleef iets langer zitten en was even verward. Hoewel het er op de beelden niet goed uitzag, zette hij na enkele minuten zijn tocht verder. Ploegmaat Addy Engels liet zich uitzakken om zijn kopman bij te staan. Ze reden 13'08" na de nummer één over de streep.
Nu terug naar de strijd om de dagzege. 70 km voor de meet hadden de vluchters slechts 27" voorsprong. Daarna liep die terug op, maar 45 km voor het eind was hun verhaal toch uit. Gutierrez hield er wel de prijs van de strijdlust aan over. Jérémy Roy (FDJ), die al twee keer eerder mee was in een vlucht, en Thomas Voeckler (Europcar) besloten actie te ondernemen. Ze kregen tot 1'05" voorsprong. Verder liet Garmin - Cervélo, de ploeg van gele trui Thor Hushovd, hen niet uitlopen. In volle finale kreeg Garmin hulp van HTC en Lampre. 4 km voor de streep nam HTC het heft volledig in eigen handen. Voeckler plaatste nog een ultieme demarrage, maar dat was tevergeefs. Een massaspurt zou het worden. Net als maandag verliep die niet geheel vlot. De mannen van HTC zagen ineens dat Cavendish niet in hun wiel zat en hielden even in. Signaal voor Edvald Boassan Hagen (Sky) om te demarreren. Hij zou het niet halen. Verrassend was dat Philippe Gilbert meesprintte voor de zege. Hij leek het te winnen totdat Cav als een duivel uit een doosje verscheen en met een halve fietslengte Gilbert versloeg. Rojas vervolledigde de top drie. De finish was lastig. Cavendish zei dat hij heel diep was moeten gaan voor zijn zestiende ritwinst in de Tour. Hij kwam ook van ver nadat zijn rivaal André Greipel (Omega Pharma - Lotto) tegen hem aan was gebotst. Cav durfde naar eigen zeggen niet te reageren en zakte daardoor naar achteren. Hij dacht dat het over was voor ritwinst, maar wilde toch zoveel mogelijk punten pakken voor groen. En kijk, The Manx Express won. Nog even over Greipel. De Duitser werd zesde en was niet tevreden met de gang van zaken. Aan de bus riep hij uit: "This is not a team", dit is geen ploeg. Dat Phil zijn eigen kans was gegaan zat hem hoog. En hij heeft wel een punt. Gilbert heeft op dit ogenblik overigens de groene trui in zijn bezit.
Hoewel iedereen wist dat Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) ooit eens geklopt zou worden, was het toch een beetje ontnuchterend dat hij niet won op de Mûr-de-Bretagne. Het leek immers voorbestemd. Hij vierde gisteren zijn 29ste verjaardag en de rit kwam aan op een Muur, net als de Waalse Pijl eindigt op de Mûr de Huy. De Belgisch kampioen had na zijn ritwinst en verovering van het geel, zaterdag, met veel bombarie en blakend van zelfvertrouwen aangekondigd dat hij ook de vierde rit zou winnen. Na de afgelopen maanden leek het alsof het genoeg was als Phil wilde winnen. Dan zou het geschieden. Maar nee, het was Cadel Evans (BMC) die de bloemen in ontvangst mocht nemen na de meet. Het had Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) kunnen zijn. Dat zou voor ons Belgen zeker even goed zijn geweest als Gilbert. Misschien zelfs beter, want het zou een extra boost geven aan zijn klassementsambities en de concurrenten voor top vijf, die talrijk zijn, nog maar eens duidelijk maken dat de Belg meespeelt voor de prijzen. Het was echter zijn ploegmaat Gilbert die het gaatje toereed. Jammer, want hij had het misschien kunnen redden. In elk geval hebben de twee ploegmaten alles uitgeklaard, dus kunnen we het item sluiten. Laten we geen onnodige polemieken starten.
Over naar de etappe van vandaag. Een korte rit staat op het programma: slechts 164,5 km lang. De renners moeten pas vertrekken om tien voor twee. Onderweg, na 45 km, ligt één helling. Dat is de Côte de Gurunhuel (4de cat.) met een lengte van 2,3 km en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1%. Een goeie 20 km verder ligt de tussensprint. Hier kunnen de sprinters de benen al even opwarmen. Benieuwd of Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) zich zal mengen. Hij won de tussensprint van het peloton in de eerste en vierde etappe, maar dan wist hij dat de rit niet zou eindigen op een massaspurt. Maandag was dat wel zo en toen deed hij niet mee. De Amerikaan won toen wel de etappe.
Mogelijk wordt het een nerveuze etappe op Bretoense wegen, want er zou waaiervorming kunnen ontstaan. Opletten geblazen voor de klassementsrijders dus. Wellicht eindigt de etappe echter op een massasprint. Als alles zonder ongelukken verloopt, krijgen we vandaag eindelijk een rechtsreekse confrontatie tussen Mark Cavendish en André Greipel (Omega Pharma-Lotto). Farrar is echter een gevaarlijke concurrent. Zoals gezegd won de Gentse Amerikaan de massaspurt op maandag. Toen was die wat ontregeld en was de trein van HTC Highroad ontspoord. Indrukwekkend was toen wel de steun die Garmin gaf aan Farrar. Wereldkampioen en gele trui Thor Hushovd trok zelfs mee de sprint aan. Farrar zal vandaag ongetwijfeld weer hoog eindigen, wie weet wel opnieuw winnen.
Belgisch kampioen Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) vierde vandaag zijn 29ste verjaardag. De etappe met aankomst op de Mûr-de-Bretagne was op zijn maat gemaakt. Na zijn overwinning in de openingsrit kondigde hij met veel zelfvertrouwen aan dat hij ook rit vier op zijn naam zou schrijven. Geel zou mogelijk in handen komen van Cadel Evans (BMC) die slechts één seconde achterstand had op Thor Hushovd (Garmin-Cervélo).
In tegenstelling tot de eerste en derde etappe vertrok de vlucht niet van kilometerpaal nul. Dat heeft mogelijk te maken met de regen die de renners even demotiveerde. Vijf renners trokken na acht kilometer toch ten aanval: Immanol Erviti (Movistar), Johnny Hoogerland (Vacansoleil), Biel Kadri (AG2R), Gorka Izagirre (Euskaltel) en Jérémy Roy (FDJ). Deze laatste renner was al mee in de vlucht van de eerste rit. Het kwintet kreeg slechts een voorgift van maximaal 3'30".
Slecht nieuws voor Omega Pharma-Lotto. Jürgen Van de Walle besliste onderweg uit de Tour te stappen omdat hij te veel last ondervindt van blessures die hij opliep bij een val zaterdag. Onze landgenoot is de eerste opgever. Jammer voor Jurgen Van den Broeck dat Van de Walle, een superknecht, wegvalt. Er blijven nu nog veertien Belgen in de Tour. En met ritwinst van Gilbert zou het nog een feestelijke dag kunnen worden. Vooraleer de etappe zou worden betwist lag er onderweg een tussensprint. Hoogerland pakte de eerste plaats mee voor Roy en Kadri. Het belangrijkste was hoe de spurters zouden presteren. Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) was de snelste, net als in de eerste etappe. Farrar krijgt zo tien punten bij. Groene trui José Joaquin Rojas (Movistar) pakte negen punten. Mark Cavendish (HTC Highroad) behaalde zeven punten. Voor de tussensprint lag er ook al een helling op het parcours, namelijk de Côte de Laz (4de cat.). Hoogerland pakte daar het enige punt.
Pech voor Izagirre toen die lek reed op minder dan 60 km voor de streep. Hij kon echter zonder moeite weer aansluiten bij zijn medevluchters. In het peloton ontstond dan weer een breukje na een plaspauze. Veel spectaculairdere gebeurtenissen vallen er niet te melden. 20 km voor de meet was er wel een fietswissel nodig voor Cadel Evans, maar hij kon dankzij ploegmaat Marcus Burghardt moeiteloos terugkeren. De kopgroep had op dat ogenblik nog anderhalve minuut voorsprong. Ook Romain Feillu (Vacansoleil) reed lek, maar loste het goed op door te stayeren achter de eigen volgwagen en stak zelfs de duim omhoog om zo aan te geven dat het tempo opgedreven mocht worden. Als de jury Cavendish en Hushovd gisteren diskwalificeerde, zouden ze ook Feillu moeten straffen. Hij is echter een Fransman...
De voorsprong van de leiders dook onder de minuut op 13 km van de streep. Leopard, Euskaltel en BMC staken Omega Pharma-Lotto een handje toe om de kloof te dichten en om hun kopmannen in goede positie te brengen. Na een ultieme aanvalspoging van Hoogerland en Erviti werden de vijf vluchters bijgehaald op 4 km van de streep. Roy kreeg de prijs van de strijdlust. Nu restte enkel nog de Mûr-de-Bretagne (3de cat.). Deze helling is 1,6 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9%. Geknipt voor Gilbert. Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) dreef het tempo op bij het begin van de helling. Alberto Contador (Saxo Bank) was degene die het vuur aan de lont stak. Nadat El Pistolero was bijgehaald, onder impuls van Gilbert, volgden enkele schijnaanvallen onder meer van Dries Devenyns (QuickStep). Bij het ingaan van de laatste halve kilometer had Van den Broeck ineens enkele meters voorsprong. Het was ploegmaat Gilbert die het gat dichtte, maar in plaats van op en over Van den Broeck te springen bleef hij in het wiel. De superbenen lijken te zijn verdwenen. Cadel Evans daarentegen had die wel. Hij won dan ook op de Mûr-de-Bretagne voor Contador en Alexandre Vinokourov (Astana). Vlak na de meet stak Contador zijn arm in de lucht, maar hield halverwege halt. Evans was zelf niet zeker van de overwinning, maar de finishfoto bracht duidelijkheid. Het geel veroverde de Aussie echter niet, want Hushovd zat in de uitgedunde groep. Dat kan niet gezegd worden van klassementsrijders Andy Schleck (Leopard), Levi Leipheimer (RadioShack) en Robert Gesink (Rabobank). Zij verloren acht seconden. Ivan Basso (Liquigas) en Bradley Wiggins (Sky) reden zes seconden na Evans over de meet.
Gilbert is de bollen kwijt aan Evans. Ongetwijfeld zal er in de bus en bij het avondmaal nagekaart worden over het manoeuvre van Gilbert. Wat als hij niet naar Van den Broeck was toegesprongen? De anderen hadden dan misschien geaarzeld en dan kon Jurgen zijn tweede profzege boeken. Maar goed, het zij zo. Om af te sluiten nog meegeven dat het groen in handen blijft van Rojas. Evans staat tweede met twee punten minder, Gilbert derde met vijf punten achterstand. Het was overigens de eerste echte zege van Evans in de Tour. In 2007 kreeg hij wel de winst in de tijdrit in Albi op zijn naam nadat Vinokourov op bloeddoping was betrapt.
Alberto Contador (l) strandt op plaats twee na Cadel Evans (r)
Gelukkige verjaardag Philippe Gilbert! Onze Belgische kampioen mag 29 kaarsjes uitblazen en de kans is groot dat hij zichzelf een prachtig cadeau geeft: winst op de Mûr-de-Bretagne. Deze vierde rit is iets meer dan 170 km lang en bevat naast de slothelling nog een heuveltje van vierde categorie. Uiteraard is er een tussensprint.
De rit gaat van start in het Bretoense Lorient en verloopt over kronkelende wegen. Na 79 km ligt de Côte de Laz (4de cat.) op het parcours. Deze helling is slechts 1,6 km lang en stijgt gemiddeld 5,9%. 10 km verderop ligt de tussensprint. Hier kunnen de mannen voor groen weer kostbare punten pakken. Mark Cavendish (HTC) zal zeker meedoen, extra gemotiveerd door de deklassering van gisteren. José Joaquin Rojas (Movistar) rijdt rond in het groen en heeft zeven punten voorgift op Tyler Farrar (Garmin). De Amerikaan won gisteren de etappe, maar deed niet mee in de supersprint. Waarschijnlijk zal hij vandaag wel meedingen naar de gegeerde punten. In de eerste rit was hij de beste van het peloton bij de tussensprint.
In de aanloop naar de Mûr-de-Bretagne zullen de vluchters worden gegrepen, net als in de openingsetappe zal Omega Pharma-Lotto daar wel een cruciale rol bij spelen. Hun Philippe Gilbert wil immers winnen. De Mûr-de-Bretagne behoort tot de derde categorie en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%. De Mûr is 2 km lang en lijkt er neergelegd voor Phil. Wie zou hem kunnen bedreigen? Zijn grootste concurrent lijkt Cadel Evans (BMC) te zijn. De Australiër verkeert in goede vorm en is kandidaat nummer één om de gele trui van Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) af te snoepen. Evans heeft slechts één luttele seconde achterstand. Dat kans Gilbert het geel opnieuw om zijn schouders zal hebben vanavond lijkt klein, juist omdat hij Evans 32" voor moet blijven en dat lijkt iets te veel. Samuel Sanchez (Euskaltel) zou deze aankomst ook moeten liggen, maar het nadeel is dat hij een klassementsrijder is. Hij heeft tengevolge van de ploegentijdrit wel al een achterstand van 1'22" op de Schlecks. Ongetwijfeld zal Alexandre Vinokourov (Astana) ook een demarrage plaatsen. Ook Damiano Cunego (Lampre) moet deze aankomst liggen. Maar de Gilbert van de afgelopen maanden was echter onklopbaar. Ooit moet aan zijn zegereeks een einde komen, maar of dat vandaag zal zijn is verre van zeker. Integendeel.
De derde etappe leek de kroniek van een aangekondigde massasprint te worden, tenzij de wind voor waaiervorming zou zorgen. Het parcours was vrijwel volledig vlak, met als enige hindernis de Pont de Saint-Nazaire. Deze befaamde brug kreeg de stempel van vierde categorie in het bergklassement mee. Dat is goed voor één punt. Topfavoriet voor ritwinst was Mark Cavendish (HTC Highroad). Vele volgers keken uit naar het duel met grote rivaal André Greipel (Omega Pharma-Lotto).
Van bij de start kozen Niki Terpstra (QuickStep) en Mickaël Delage (FDJ) het hazenpad. Drie renners zouden hen vervoegen: José Ivan Gutierrez (Movistar), Maxime Bouet (AG2R) en Ruben Perez (Euskaltel). Ze zouden een maximale voorsprong krijgen van acht minuten. In het peloton werd rustig gereden naar de tussensprint. De streep daarvan was getrokken na 104 kilometer. Bij de koplopers was Delage de snelste voor Gutierrez en Terpstra. Perez en Bouet drongen niet aan en werden respectievelijk vierde en vijfde. Belangrijker was wat de sprinters zouden doen. De meesten onder hen gingen voluit voor de punten. De zesde plaats is immers nog goed voor tien punten. Daarna wordt afgeteld naar één. Cavendish toonde zich de snelste. Aangezien Cav en Hushovd echter in de aanloop naar de sprint aan het duwen waren en Cav een kopstoot uitdeelde, werden beiden in de uitslag van de tussensprint geschrapt. Belangrijke punten die de jury afneemt van The Manx Express. Niet voor het eerst. Twee jaar geleden verloor hij het groen aan Hushovd na een diskwalificatie. Voor gele trui Hushovd lijkt het minder erg, hij liet namelijk al verstaan dat groen geen doel van hem is. Dat moet in Parijs om de schouders hangen van ploegmaat Tyler Farrar. Die sprintte zelf niet mee in de tussensprint, want hij wilde alles op de eindsprint zetten. Na de diskwalificatie belandde Denis Galimzyanov (Katusha) op plaats zes, voor José Joaquin Rojas (Movistar). Tom Boonen (QuickStep), Philippe Gilbert en André Greipel sprokkelden ook punten, namelijk 8, 7 en 1.
Bij de tussensprint hadden de vijf koplopers nog een voorsprong van vijf minuten. Anthony Charteau (Europcar) ging na die spurt voor het peloton uit rijden. Dat was niet om de kloof te dichten, maar wel om familie aan de kant te groeten. Vlak voor de Pont de Saint-Nazaire kwamen RadioShack en Leopard naast Garmin vooraan het peloton rijden. Ze wilden hun klassementsrenners in veiligheid brengen voor als het peloton uit elkaar zou vallen. Ook Rabobank reed naar de kop van het peloton. Op de brug waren er enkele gelosten, sommigen waren opgehouden door een val. Dat was bijvoorbeeld het geval voor Ivan Basso (Liquigas). Ook snelle mannen Gert Steegmans (QuickStep) en Ben Swift (Sky) raakten achterop. Ze zouden echter kunnen terugkeren. Net als Vladimir Karpets (Katusha) die van fiets moest wisselen. Van de koplopers kwam Delage als eerste boven en pakte het punt. Wat puntenaantal betreft staat hij op gelijke hoogte van Philippe Gilbert. De Waal blijft echter in de bollen, want hij staat hoger in het algemeen klassement.
Met nog iets meer dan 20 km voor de boeg liep Gutierrez even op de trappers. Terpstra moest enkele meters lossen, maar zou terug aansluiten. De voorsprong van de vijf bedroeg toen nog een halve minuut. Vervolgens demarreerde Perez, ver zou hij echter niet geraken. Gutierrez en Delage daarentegen konden samen wel van hun metgezellen wegrijden. Onder impuls van HTC werden ook zij ingelopen op 9 km van de finish. Delage zou aan zijn escapades de prijs van de strijdlust overhouden.
HTC bleef de forcing voeren met als gevolg dat Cavendish op 4 km van het einde maar drie man meer voor zich had. Dat zou te weinig blijken om de trein op de rails te houden. Er kwam een aanval van Danilo Hondo (Lampre) en daarna van Marco Marcato (Vacansoleil). Geen van beiden kon uit de greep van het peloton blijven. Het zou een sprint worden, zij het een ontregelde. Tenzij voor Garmin. Hushovd en Julian Dean zetten de lijnen perfect uit voor Tyler Farrar. De Amerikaan won op de 4th of July (de nationale feestdag in de VS) zijn eerste individuele Touretappe. Gisteren schreef hij met zijn team de ploegentijdrit op hun naam. Over de meet vormde Farrar met zijn handen de letter 'W'. Het is vandaag exact acht weken geleden dat zijn boezemvriend Wouter Weylandt overleed tijdens de derde etappe van de Giro.
Romain Feillu (Vacansoleil) en José Joaquin Rojas (Movistar) vervolledigden de top drie. De Spaanse kampioen Rojas neemt de groene trui over van Gilbert. Farrar staat tweede in het puntenklassement op zeven punten. Cavendish werd vijfde in deze sprint voor Hushovd. Greipel strandde op plaats negen. Tom Boonen (QuickStep) kwam helemaal niet in het stuk voor, hij werd 162ste vlak na Alessandro Petacchi (Lampre). Ze werden opgehouden door een val van Samuel Dumoulin (Cofidis). Ook Cav kwam daar in de problemen, maar hij werd wel vijfde. Romein Feillu veroorzaakte de valpartij. Cavendish bestempelde hem na de meet als een kamikaze.
Gezien het parcours zou deze derde rit moeten uitdraaien op een massasprint. Het is echter mogelijk dat het een waaieretappe wordt en het hele spelersveld uit elkaar wordt gereden. Dit hangt af van de wind én van de wil van de renners. Daar de wind uit het noordoosten komt, achtte Allan Peiper, ploegleider van HTC Highroad, de kans op waaiers echter klein.
Hoe dan ook, na 94 km is de lijn getrokken voor de tussensprint. Benieuwd of de spurtkanonnen hier al voluit durven gaan of toch hun krachten willen sparen voor de finish. Ze zullen zich in ieder geval moeten roeren, want dat er vijftien man zou wegrijden is heel onwaarschijnlijk. Wie maakt vandaag kans op de ritzege? Uitgaand van het scenario van een massasprint is de topfavoriet Mark Cavendish (HTC). The Manx Express kan zijn zestiende Touretappe winnen. Het wordt uitkijken naar het duel met zijn grote rivaal André Greipel (Omega Pharma-Lotto). De Duitser zou zijn voormalige ploegmaat maar al te graag lik op stuk geven. Tot vorig jaar reden ze samen bij HTC en mocht Cav de grote koersen als Milaan-Sanremo en de Tour rijden. Bij Omega Pharma-Lotto is Greipel de absolute kopman wat de sprints betreft. Als twee honden vechten om een been loopt de derde ermee heen gaat het gezegde. Voor die rol zijn er enkele kandidaten. Niet in het minst Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) die de tussensprint van het peloton won in de eerste etappe. Thor Hushovd gaf gisteren aan dat de Gentse Amerikaan de man van Garmin zal zijn in de massasprints. De groene trui van vorig jaar, Alessandro Petacchi (Lampre), behoort uiteraard bij de kanshebbers. Tom Boonens (QuickStep) kans op winst in de massasprint lijkt behoorlijk klein, zijn snelheid in grote groep lijkt afgebot. Outsider voor de zege is de Brit Ben Swift (Sky).
Tijdens de tweede dag van deze Tour stond een ploegentijdrit van 23 km op het programma. Het parcours was vlak en niet technisch. Er lagen twee tussenpunten: na 9 en na 16 kilometer. Saxo Bank startte om 14h30 als eerste aangezien het de laatste plaats in het ploegenklassement bekleedde. Elke zeven minuten vertrok een andere ploeg vanaf het startpodium. Omega Pharma-Lotto, met gele trui Philippe Gilbert, sloot de rij om 16h57. De tijd van de vijfde man telde.
Gisteren verloor Alberto Contador (Saxo Bank) 1'14" op klassementsrijders als Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto), Ivan Basso (Liquigas), Robert Gesink (Rabobank) en de gebroeders Schleck (Leopard). El Pistolero moest hopen dat de verschillen, vooral met de Schlecks, niet veel verder zouden oplopen. Dat het Luxemburgse team sneller zou zijn, leek al vast te liggen. Bij Saxo moesten drie renners afhaken. Het ging om klimmers Benjamin Noval, Jesus Hernandez en Daniel Navarro. Het team zou uiteindelijk eindigen als achtste op 28" van de winnaar. Dat betekende dat Contador voor de tweede opeenvolgende dag tijd verloor op de Schlecks, want Leopard legde beslag op de vierde plaats met slechts 4" achterstand op de beste ploeg. Ook Leopard kwam niet voltallig aan de finish. De broertjes Schleck hingen beiden achteraan en het meeste werk rustte op de brede schouders van wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara. Na twee dagen hebben Andy en Fränk Schleck reeds een bonus van 1'38" op Contador.
Wat de strijd om het eindklassement betreft verloren Samuel Sanchez (Euskaltel), Ivan Basso en Roman Kreuziger (Liquigas) net als Contador kostbare seconden. Liquigas werd 15de op 57" van de winnaar, Euskaltel eindigde als laatste op 1'22". Voor Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) verliep het evenmin zoals gewenst. De Belgische ploeg werd pas tiende op 39". Gilbert raakt zo na één dag het geel reeds kwijt. Groen en de bollen blijven wel in zijn bezit. Het andere Belgische team, QuickStep, finishte als 14de op 56". Dat is beter dan het Nederlandse Vacansoleil (20ste op 1'15"), maar slechter dan Rabobank (7de op 12").
Hoe verliep de strijd om de dagzege? Naast Leopard waren de Angelsaksische teams favoriet. HTC Highroad dat de ploegentijdrit won in de voorbije Giro strandde nu op plaats vijf, slechts vijf seconden trager dan het beste team. De ploeg kende wel pech, want in de eerste honderden meters kwam Bernhard Eisel ten val. Ze moesten dus met acht man verder. Dat heeft hen mogelijk de etappezege gekost. Leopard viel net naast het podium. Sky, ploeg van tijdrijder én klassementsrenner Bradley Wiggins, was net één seconde beter. De tweede plaats was weggelegd voor BMC. Dat betekent dat Cadel Evans, die tweede stond in het algemeen klassement, net naast het geel grijpt. Dat gegeerde kleinood komt in handen van wereldkampioen Thor Hushovd, want Garmin-Cervélo was het snelste team in deze ploegentijdrit. Garmin legde de 23 km af in 24'48". Tien jaar geleden won Hushovd de ploegentijdrit met Crédit Agricole. Toen was Jonathan Vaughters een ploegmaat, nu is de Amerikaan teammanager. Hij mocht meevieren op het podium, net als de andere acht renners: Tom Danielson, Julian Dean, Tyler Farrar, Ryder Hesjedal, David Millar, Ramunas Navardauskas, Christian Vandevelde en David Zabriskie.
Rit 2: Les Essarts - Les Essarts (Ploegentijdrit) (23 km)
De tweede rit in deze Tour is een ploegentijdrit in en rond Les Essarts. Het parcours is slechts 23 km lang. De eerste van de 22 ploegen die van start gaat om 14h30 is Saxo Bank, het team van Alberto Contador. Saxo staat immers laatste in het ploegenklassement. Tussen elke ploeg is er een wachttijd van zeven minuten. Omega Pharma-Lotto, het team van gele trui Philippe Gilbert start als laatste om drie minuten voor vijf. De tijdrit verloopt over vlakke wegen. Onderweg liggen tussenpunten na 9 en na 16 kilometer.
Het valt af te wachten of Philippe Gilbert zijn leiderstrui kan houden. In de Giro werd Omega Pharma-Lotto vierde in de ploegentijdrit, maar dat ging natuurlijk om een heel ander team. Als Gilbert het niet haalt, zal het geel waarschijnlijk gaan naar Fabian Cancellara (Team Leopard) of Tony Martin (HTC Highroad). Ook Sky en RadioShack zijn kanshebbers op de dagzege en dan gaat het geel hoogstwaarschijnlijk naar Gerraint Thomas van Sky of Andreas Klöden van Shack. Garmin-Cervélo wordt eveneens vaak getipt. In dat geval zou Thor Hushovd het geel overnemen.
In deze tijdrit staat niet alleen de dagzege en de gele trui op het spel, maar voor de klassementsrijders is dit een cruciale dag. In deze discipline kunnen ze veel tijd verliezen. Vandaag is de afstand echter relatief kort dus zullen de tijdsverschillen binnen de perken blijven. Gisteren verloor Alberto Contador reeds 1'14" op zijn grote concurrent Andy Schleck (Team Leopard). Deze Luxemburgse ploeg begint aan de tijdrit om 14h43.
Rit 1: Passage du Gois - Mont des Alouettes (Les Herbiers) (191,5 km)
zaterdag 2 juli 2011
Gilbert wint op bestelling
Deze 98ste Tour werd op gang geschoten in de Vendée. Dat is de thuisstreek van de Franse chouchou Thomas Voeckler (Europcar). Belgisch kampioen Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) had deze rit aangestipt om zo de dubbelslag te slaan: ritzege en geel. Het parcours lag hem als gegoten doordat deze vlakke rit eindigde met een kleine helling in Les Herbiers, namelijk de Mont des Alouettes (4de cat.). Die is slechts 2,2 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 4,7 km. Afwachten of Phil zijn droom waar zou kunnen maken, met de conditie die hij de afgelopen maanden tentoonspreidde hadden vele volgers daar echter weinig twijfels over.
Omstreeks kwart over twaalf werd de officieuze start gegeven. Het geneutraliseerde deel liep over de Passage du Gois, een strook van 4,5 km lang die het eiland Noirmoutier verbindt met het Franse vasteland. Aan het einde ervan zou de Tour officieel van start gaan. Op weg naar de echte start reden de Franse kampioen Sylvain Chavanel (QuickStep) en de Belgisch kampioen Philippe Gilbert vooraan. Uiteraard liet ook Voeckler zich zien op de eerste rij. In het neutrale gedeelte ging André Greipel (Omega Pharma-Lotto) al tegen de vlakte. Gelukkig zonder erg.
Onmiddellijk na de officiële start ging Perrig Quémeneur (Europcar) in de aanval. De eerste ontsnappingspoging was meteen de goeie. De onbekende Fransman kreeg zijn landgenoot Jérémy Roy (FDJ) en de Nederlander Lieuwe Westra (Vacansoleil) mee. Het trio zou bijna zeven minuten voorsprong bij elkaar fietsen. In het peloton reed Omega Pharma-Lotto een heel groot deel van de koers op kop, vooral superknecht Jurgen Van de Walle. Zijn ellenlange kopbeurt was des te opvallender doordat hij ten val kwam in deze rit en zijn linkerflank geschaafd was. Zijn val kwam er op het moment dat hij zijn collega's waarschuwde voor een gevaarlijk punt... Het zou niet de enige val zijn in deze etappe, de openingsrit is traditioneel een heel nerveuze rit.
Sinds dit jaar ligt in elke rit slechts één tussensprint, maar daar zijn wel punten te verdienen voor de eerste 15 renners. Degene die als eerste passeert krijgt 20 punten, de tweede 17, de derde 15, de vierde 13 en vervolgens wordt afgeteld van elf naar één. Van de vluchters kwam Roy als eerste voorbij, gevolgd door Westra en Quémeneur. Vanaf dan was het afwachten wat de sprinters zouden doen. Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) won de tussensprint van het peloton. Daarna volgden André Greipel en Francisco Ventoso (Movistar). Tom Boonen (QuickStep) sleepte zeven punten in de wacht, Mark Cavendish (HTC Highroad) vijf en Alessandro Petacchi (Lampre), de groene trui van vorig jaar, vier punten.
Na dit intermezzo zetten de mannen van Gilbert zich terug op kop om de kloof op de koplopers verder te dichten. Op 30 km van de meet zakte hun voorsprong onder de minuut. 10 km verder werden ze ingelopen. De ontsnapping leverde aanstoker Quémeneur alvast de prijs van de strijdlust op. Alles liep perfect volgens plan voor Belgisch kampioen Gilbert. Voor Alberto Contador (Saxo Bank) bleef echter niet alles op wieltjes lopen. Een renner raakte een toeschouwer en dat veroorzaakte een domino-effect waardoor ook de drievoudig Tourwinnaar ten val kwam en van fiets moest wisselen. Anderen die ten val kwamen waren onder andere Thomas De Gendt (Vacansoleil), Bauke Mollema (Rabobank) en Tyler Farrar. De val zorgde voor heel wat verbrokkeling. Dat Contador achterop verzeild was, inspireerde RadioShack en BMC tot kopwerk in de eerste groep. Omega Pharma-Lotto nam echter al gauw weer over met een sterke André Greipel, Jürgen Roelandts en Jelle Vanendert. Bij het ingaan van de laatste twee kilometer alweer een val. Daarbij stonden ook Andy Schleck (Team Leopard), Robert Gesink (Rabobank) en Levi Leipheimer (RadioShack) te voet. Omdat het in de laatste drie kilometer is gebeurd, zouden hij en de anderen de tijd aangerekend krijgen van het groepje waar ze voor de val bij zaten.
Zwitsers kampioen Fabian Cancellara, ploegmaat van Andy Schleck, zat wel nog voorin en hij anticipeerde op een aanval van Gilbert. Onze landgenoot pareerde de demarrage echter perfect en stak nog een tandje bij. Cancellara stond gewoon stil. Phil maakt zijn droom waar en wint een Tourrit en pakt meteen het geel aangezien het om de openingsetappe gaat. Ook het groen en de bollen zijn voor hem. En dat allemaal op de verjaardag van echtgenote Patricia. Ploegmaats Roelandts en Vanendert omhelsden elkaar toen ze tijdens hun laatste meters hoorden dat Phil gewonnen had.
Cadel Evans (BMC) finishte op de tweede plaats op drie seconden van Gilbert. Drie seconden later reed wereldkampioen Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) over de streep. Met hem liep ook de rest van de groep binnen waarbij Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) op een vijfde plaats. Andy Schleck kreeg de tijd van deze groep toegewezen. Contador kwam op 1'20" van Gilbert binnen en staat na de eerste rit al 1'14" achter op zijn grote concurrent Andy Schleck én op Van den Broeck. Alles moet uiteraard nog beginnen zoals Bjarne Riis, de teammanager van Contador aangeeft, maar het is toch geen goede uitgangspositie. Contador is niet de enige klassementsrijder die tijd heeft verloren in de openingsetappe. Dat geldt eveneens voor Samuel Sanchez (Euskaltel) die vorig jaar vierde eindigde. Roman Kreuziger (Astana) verloor zelfs al 1'49" op de broertjes Schleck en onze Van den Broeck.
Rit 1: Passage du Gois - Mont des Alouettes (191,5 km)
Het is zover: de Tour 2011 wordt vandaag op gang getrokken in de Vendée, meer bepaald op de Passage du Gois die het eiland Noirmoutier verbindt met het Franse vasteland. Twee maal per dag staat deze strook, die 4,5 km lang is, onder water. De Tour passeert hier niet voor het eerst. Dat gebeurde in 1999, de eerste editie die Lance Armstrong won. Heel wat grote namen kwamen toen tijdens de oversteek ten val, zo ook Alex Zülle. De gebrilde Zwitser verloor zes minuten. Op het podium in Parijs stond hij als nummer twee naast The Boss die zeven minuten voorsprong had in het eindklassement. De doortocht van de Passage du Gois had dus zware gevolgen. In 2005 verliep het echter vlekkeloos. Vandaag behoort de Passage du Gois in elk geval tot het geneutraliseerde deel. Daarna volgen 190 km vlak tot de Mont des Alouettes in Les Herbiers waar de streep is getrokken. De Mont des Alouettes werd ingedeeld bij categorie vier. Dit hellinkje is slechts 2,2 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 4,7%. Geknipt voor kersvers Belgisch kampioen Philippe Gilbert (Omega Pharma - Lotto).
Met hem lijken de Belgen gebeiteld te zitten voor een ritzege. Is het niet in rit één dan wel in de rit op dinsdag, op zijn verjaardag, want ook dat parcours zit Phil als gegoten. Net als de aankomst in Superbesse zaterdag, zo verkondigde Michel Wuyts. Maar laten we alvast de eerste etappe afwachten vooraleer we teveel meegesleurd worden in patriottisme. Als Gilbert, wiens manen trouwens wit zijn geverfd, wint mag hij na de finish de gele trui in ontvangst nemen. Het leeuwtje kan hij dan geven aan zoontje Alan en de bloemen aan echtgenote Patricia die dan weer vandaag jarig is. Zoals het Phil de voorbije maanden is vergaan, lijkt het alsof hij op bestelling kan winnen. Toch is het in deze eerste etappe oppassen voor mannen als wereldkampioen Thor Hushovd (Garmin - Cervélo) en Edvald Boasson Hagen (Team Sky). De Noor verkeert de laatste weken in opperbeste conditie. En thuisrijder Thomas Voeckler (Europcar) zal zich in zijn Vendée zeker mengen in de debatten.
Onderweg ligt één tussensprint. Dat is het nieuwe systeem vanaf dit jaar voor het puntenklassement. In die tussensprint zijn 20 punten te verdienen voor de eerste en de volgende veertien krijgen ook punten. Aan de aankomst krijgt de winnaar 45 punten in een vlakke rit, 30 voor een etappe in het middengebergte en 20 voor een bergrit of tijdrit. Door deze nieuwe puntenverdeling wil men de pure rassprinters à la Mark Cavendish (HTC Highroad) meer kans geven op groen. Doordat de tussensprint belangrijker is geworden, zullen de tenoren voor het groen niet op hun lauweren mogen rusten als een kopgroep weg is, want een groep van 15 man zal niet zo gauw wegraken. Dat betekent dat er altijd wel nog punten zullen te rapen vallen. Volgens vele wielerkenners kan ook Gilbert aanspraak maken op de groene trui als hij inderdaad succesvol is in de eerste week en meerdere ritten wint. Voorlopig is dat echter nog geen doel zegt de Waal zelf. Let vooral op de bewoording: voorlopig. Andere concurrenten van Cav, zowel voor groen als voor de sprintzeges, zijn onder meer Tyler Farrar (Garmin - Cervélo) en Alessandro Petacchi (Lampre) die vorig jaar het groen meenam richting Italië. Het duel waar iedereen naar uitkijkt is echter dat tussen Cavendish en zijn ex-ploegmaat en grootste rivaal André Greipel (Omega Pharma - Lotto). Tot vorig jaar reden ze beiden bij HTC en mocht Cav de belangrijkste wedstrijden zoals de Tour rijden. De Brit liet ook regelmatig verstaan dat hij Greipel een veel minder getalenteerde renner als zichzelf vond. Greipel zal de wereld zonder twijfel van het tegendeel willen bewijzen. In de massasprinten zou de jonge Ben Swift (Team Sky), landgenoot van Cavendish, wel eens de toppers kunnen verschalken. Aangezien de spurtsnelheid van Tom Boonen (QuickStep) is afgebot en hij zich niet meer durft te smijten in een massaspurt, is het te hopen dat Gert Steegmans (QuickStep) nog eens het beste uit zichzelf naar boven haalt. Hij won al twee massasprinten in de Tour waaronder die met aankomst op de Champs Elyséees in 2008.
Voor de Belgen is het vooral uitkijken naar Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma - Lotto). Vorig jaar werd hij knap vijfde. Als hij dit kan herhalen zou dat al formidabel zijn. Uiteraard dromen velen, waaronder ongetwijfeld Jurgen zelf, van het podium. De kans bestaat echter ook dat Van den Broeck lager in het klassement eindigt. De groep outsiders is namelijk heel breed. Daar komen we dadelijk op terug. Alberto Contador (Saxo Bank) versus Andy Schleck (Leopard Trek) is het grote duel dat wordt verwacht. Want jawel, El Pistolero staat gewoon aan de start van deze Tour. Lange tijd werd gedacht van niet, maar het TAS behandelt de zaak rond clenbuterol pas in augustus. Dit mede dankzij de advocaten van Contador. De zaak sleept veel te lang aan en dat werkt het publiek duidelijk op de zenuwen. Tijdens de ploegvoorstelling op donderdag werd Contador uitgejouwd door een groot deel van de toeschouwers in het amfitheater. En het is hen moeilijk kwalijk te nemen, want het feit dat er nog geen definitieve beslissing is in de zaak is niet alleen jammer voor Contadors concurrenten die duidelijkheid willen maar ook voor de wielerfans die ondanks de dopingschandalen van hun sport blijven houden, maar niet willen dat er met hen gesold wordt. Vandaar alle begrip dat ze zich laten horen! Laten we wel hopen dat het protest niet uit de hand loopt. In de Giro reed Contador al met dichtgeknepen billen rond in de bergen, dat zal tijdens deze Tour waarschijnlijk niet anders zijn. Zoals gezegd is de subtop groot. De nummer drie van vorig jaar Denis Menchov is niet aanwezig, want Geox kreeg geen wildcard, de nummer vier is er wel, namelijk Olympisch kampioen Samuel Sanchez (Euskaltel). Nummer vijf was dus Van den Broeck. Daarna kwam Robert Gesink (Rabobank). Ook met hem zal Jurgen rekening moeten houden. Nederland stelt hoopt ook op een goede prestatie van Bauke Mollema (Rabobank). Daar komen ook mannen bij die vorig jaar tekort kwamen, maar nu in vorm lijken, meer bepaald Ivan Basso (Liquigas), Cadel Evans (BMC) en Bradley Wiggins (Team Sky). Ook Levi Leipheimer (RadioShack), die al op het podium stond, kan voor Van den Broeck eindigen. In de ploeg van Leipheimer moet eveneens rekening worden gehouden met Chris Horner die vorig jaar tiende werd en Andreas Klöden die zowel in 2004 als 2006 op het podium stond.
Speculatie alom, maar dat maakt deel uit van het spel. Vanaf vandaag begint het echt en zien we wat er werkelijk gebeurt. Veel plezier de komende weken!
Morgen gaat de Tour de France van start in de Vendée. Maak u dus klaar voor drie weken wielerplezier! Met Philippe Gilbert lijkt een Belgische etappezege zo goed als zeker. Jurgen Van den Broeck moet ons dan weer in vervoering brengen in de bergen. Vorig jaar legde de Morkhovenaar beslag op de vijfde plaats, benieuwd waar hij dit jaar eindigt. Voor de eindzege lijkt het volgens velen een duel te worden tussen Alberto Contador en Andy Schleck. Er zijn echter genoeg outsiders, niet in het minst Fränk Schleck. Wat vorig jaar niet mogelijk was door de val van Fränk kan dit jaar misschien wel, namelijk dat het broederpaar El Pistolero op de knieën dwingt. Andere verwachte namen wat het eindklassement betreft zijn Ivan Basso, Cadel Evans, Levi Leipheimer, Samuel Sanchez, Bradley Wiggins en Robert Gesink. Deze laatste is niet de enige renner waar onze noorderburen hun hoop op kunnen stellen. Er is ook Bauke Mollema die een schitterende Ronde van Zwitserland reed. Wat de massasprinten betreft is het uitkijken naar het duel tussen ex-ploegmaats en rivalen André Greipel en Mark Cavendish. The Manx Express wil dit jaar eindelijk de groene trui binnenrijven. In de sprint zullen de twee kemphanen worden uitgedaagd door onder meer Tyler Farrar en Alessandro Petacchi, de groene man van vorig jaar. Mogelijk kan Ben Swift, de jonge Brit van Sky, als een duivel uit een doosje tevoorschijn komen en een ritzege meegraaien.
Ik wens u alvast veel kijk- en leesplezier toe de komende weken.