1 grote sinaasappel en 1 halve citroen in plakjes gesneden, 2 el citroensap, 100g basterdsuiker, 2dl sinaasappelsap, 1/2dl Cognac, 1/2dl Cointreau, 1 fles rode wijn, 1 kaneelstokje, 5dl spa rood
Meng citroensap, sinaasappelsap, Cognac, Cointreau en basterdsuiker. Voeg de plakjes sinaasappel en citroen samen met het kaneelstokje toe en zet de drank 2 uur in de koelkast.
Halve citroen uitpersen, restant in dunne plakjes snijden, kruiden fijnknippen en in een kommetje doen. Sjalotje snipperen, voeg citroensap, suiker en versgemalen peper toe en roer tot marinade. De vis bestrijken met de marinade en afgedekt minstens 2 uur in de koelkast laten staan. Leg de vismoten op een bedje van salade en strooi er de noten over. Roer olijfolie door de resterende marinade en druppel dat over de salade.
Serveer met plakjes citroen en eet er vers brood bij.
Was de groenten en pluk de roosjes van de stronk. Maak de prei schoon en snij deze in dunne ringen. Verhit de boter en bak de prei en broccoli 3 min. Bouillon toevoegen en met de deksel op de pan 25 min. zachtjes laten koken. Haal de gare broccoli uit de bouillon, pureer en doe de groente terug in de soep. Ontkorst het brood en snij kleine driehoekjes. Verhit restant boter in een pan, voeg kerriepoeder toe en bak de broodstukjes krokant. Breng de soep aan de kook, roer room door de soep en breng deze op smaak met peper en zout.
Maak deeg van bloem, boter, water en zout. Klop de eieren los met melk. Voeg room toe en meng de bloem met de geraspte kaas en voeg dit toe aan het beslag. Meng met tonijn, paprika en olijven en breng het beslag op smaak met peper, zout en een weinig paprikapoeder. Bekleed een vlaaivorm met een dun laagje deeg, vul ze met het mengsel en bak ze in 25 min. gaar.
Bestrooi de vis met peper en zout en wentel door de bloem. Snij het gerookt spek in reepjes en bak ze in de olie. Leg de filets in de pan en bak ze op laag vuur aan beide kanten 4 min. Bedruip de vis met braadvocht. Serveer de vis op voorverwarmde borden en garneer ze met citroen en de plakjes kruidenboter.
Fruit ui, courgette, champignons, paprika en knoflook in olie. Voeg boter en rijst toe met het zout en roer totdat rijst glazig is. Verhit wijn en bouillon en roer het vocht beetje bij beetje door de rijst. Voeg de kipstukjes toe en kook de rijst in 10 min. gaar.
Rijst met melk al roerende aan de kook brengen (heel langzaam). Vanillesuiker, de gewassen krenten en de citroenschil erbij doen. Na ong. 20 min. is de rijst gaar. Schep klontje boter op de rijst en strooi er de bruine suiker over.
75g boter, 25g suiker, 1 ei, 125g bloem, 2el abrikozenjam, 4 appels, 1,5dl slagroom, 1 ei, 1el suiker, 1tl kaneelpoeder
Maak deeg van boter, ei, suiker, bloem en voeg een snufje zout toe. Koel het deeg een paar uur voor gebruik. Vul een vlapan met het uitgerolde deeg en smeer er de jam in. Schil de appels, snij ze in 8 stukjes en leg ze in de vlapan. Verwarm de slagroom en klop ei met suiker los. Roer de room door het eimengsel en giet dit over de appels. Strooi er kaneelsuiker over. Bak de taart in een oven van 200 graden C gaar in 25 min.
Lekker, lekker!
Kaneelcake
2 eieren, 100g boter, 150g suiker, 165g bloem, 2tl bakpoeder, 1/4tl zout, 1tl kaneel, 1,5dl melk, (ca.11 eetlepels) voor de garnering: 1 kop cornflakes, 50g suiker, 15g gesmolten boter
Splits de eieren. Roer de boter, de suiker en de eidooiers schuimig, evt. met de elektrische handklutser. Meng en zeef de bloem, bakpoeder, zout en kaneel en voeg deze geleidelijk toe aan het eiermengsel. Roer er daarna de melk doorheeen. Klop de eiwitten tot ze bijna stijf zijn en spatel dit voorzichtig door het deeg. Vul een springvorm van 23 cm met het deeg. Voor de garnering: maak de cornflakes iets fijn, meng ze met de overige ingrediënten en bedek het deeg met dit mengsel. Zet de vorm ongeveer 1 1/4 uur onder het midden van een vrij warme oven. Gasoven stand 4, 175 graden, elektrische oven: 175 graden, hete luchtoven 160 graden.
Tip: in plaats van bloem en bakpoeder kan ook zelfrijzend bakmeel worden gebruikt!
Fruit de ui en knoflook in de olie en voeg de tomatenblokjes, oregano,tomatenpuree en Spaanse peper toe. Laat de saus 20 min. pruttelen totdat het vocht is verdampt. Voeg de kappertjes, olijven en stukjes tonijn met de olie bij de saus en breng op smaak met peper en zout. Warm de saus nog enkele minuten door en strooi er de fijngehakte peterselie over. Serveer met risottorijst en Parmasankaas!