Inhoud blog
  • Wegomlegging
  • Een beeld, een woord...
  • Keuken
  • Twijfelen
  • Strontvlieg
    Laatste commentaren
  • Ruststraat (Joke)
        op Vlindertjes
  • ZOMER VAN MAXIM GORKI (JOKE)
        op Zomercursus Nederlands
  • ONZE NIEUWJAARSWENS...dan maar via hier... (huismusje)
        op Wegomlegging
  • @ Camille (Zabrila)
        op Wegomlegging
  • ? (camillefox)
        op Wegomlegging
  • Raar maar waar (camille)
        op Wegomlegging
  • Dit blog... (Lieve)
        op Wegomlegging
  • .. (bojako)
        op Wegomlegging
  • Nu wil ik geen spelbreker zijn maar... (Ernst)
        op Een beeld, een woord...
  • 'België' (Griet)
        op Angst
  • Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zabrila en Konstantijn
    en hoe het hun nakomelingen verging...
    11-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze poes

    Heerlijk, met mijn laptop op het terras. Iedereen slaapt. Of toch bijna iedereen. Op de achtergrond het geraas van de autosnelweg. De wind zit dus niet goed. De zwoele lucht heeft plaats geruimd voor de nachtelijke koelte. In mijn hoofd zingt het “Als nachtbraker ben ik gebo-o-o-ren…” Zelfs in het schemerdonker staat mijn klimhortensia er prachtig bij. Dit is puur genieten. Elk jaar weer.

    Maar… wat ruist er in het struikgewas…? De bamboe ritselt heftig en plots springt onze Noewi te voorschijn. Hij denkt nog lang niet aan soezen, dat heeft hij bij vlagen overdag gedaan. Het is een erg speciale kat. Helemaal anders dan de poezen die mijn leven deelden voor mijn zoon werd geboren. Ze hadden heel gewone namen. Dikkie en Kleintjie. Dikkie had grijs halflang haar en Kleintjie was zwart. De een ’n Lamme Goedzak, de ander erg pienter. En plots overvalt het me, ik mis ze…

    Onze Noewi – destijds nog naamloos – stond half oktober voor onze deur, in de armen van een studente die asiel zocht voor dit vondelingetje. Er moest niet lang gesoebat worden, zeker niet met een popelende dochter op de achtergrond.

    Wat was hij klein! Een echte snotneus. Die stonk bovendien. Een weekend wachten voor we naar de dierenarts konden! Hij - het poesje uiteraard - bleek de kattenniesziekte onder de leden te hebben! Dat betekende antibiotica en wachten met de verplichte inentingen.

    Hij werd in de watten gelegd en hij herstelde voorspoedig. Ondertussen bestudeerden we zijn karakter om een passende naam te vinden. Er passeerde heel wat de revue. Tot we tot de slotsom kwamen: “Noewi”, van Nuit, naar zijn nachtelijke bedrijvigheid en de kleur van zijn vacht. Bovendien kon hij zelf zijn naam uitspreken, dat gaf de doorslag.

    Nu denk ik dat onze kat behept is met het Borderline syndroom. Wie weet wat hij allemaal heeft meegemaakt in zijn eerste dagen. Niet dat hij een hechtingsprobleem heeft, hij is aanhankelijk genoeg. Maar plots kan hij grauwen naar een liefhebbende hand. Zit je net op je gemak, en bespringt hij je.

    Ook, vrees ik, lijdt hij aan ADHD. Hij is hyperactief. En gelijk ik het schrijf springt hij uit het niets te voorschijn, grommend, als een Don Quichote de windmolens bestrijdend. Het zijn hoogtijdagen met al die pollen in de lucht.

    De droge aarde stuift in het rond, de mat schuift weg… Is zijn aandacht gevangen door de capriolen van een insect, dan verliest hij die weer bij een onverwacht geluid. Ook mijn arme kamerplanten waar ik zo van hield moesten eraan geloven, zeer tot mijn verdriet. Zijn aandachtsterrein is momenteel verlegd naar mijn tuintje. Och Here ochgottekes, bepaalde bloemen zien er niet meer uit, wanneer Noewi daarin op jacht is geweest of er zich te ruste heeft gelegd. Ook mijn mooiste vaas moest eraan geloven nadat hij zich ervan vergewiste dat dit water beter was dan dat uit zijn drinkbak.

    Als hij zoek is vinden we hem gemakkelijk terug. Hij verraadt zichzelf door te knorren. Dit is waarschijnlijk een gevolg van de kattenniesziekte. Veel muizen zal hij allicht niet vangen door zijn amechtige ademhaling! Alhoewel! Soms is hij muisstil!

    Maar boven alles wordt hij vurig bemind door mijn dochter die hem vertroetelt als een poppenkind. Hij aanhoort al haar geheimen, troost haar wanneer ze verdrietig is, maakt haar aan het lachen wanneer ze vrolijk is. Hij is haar beste vriend!

    11-06-2006 om 23:22 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (1)
    10-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zot doen
    In mijn familie kost zot doen geen moeite!

    Gangmaker in deze is dikwijls ons Koekske, die zoals ik reeds schreef, haar feesten gepaard laat gaan door hilarische opdrachten. Zo moesten we allen een ode aan haar schrijven. (Daar teert ze nog op!) De beste won een prijs. Dus wij ons best doen, hé!

    Of ze stuurt ons op pad.
    Eens moesten we zoveel mogelijk verschillende eieren verzamelen. Niet zo maar overdag, met een aangenaam zonnetje, in haar eigen tuin, met Pasen bijvoorbeeld. Neen, bij een temperatuur van zoveel graden onder nul, donker want laat, langs velden en landwegen in een mij totaal onbekende buurt, bij totaal onbekende mensen.

    Een andere keer worden we verzocht nieuwjaarswensen te formuleren, aan onszelf gericht zogezegd. Het geheel mag opgefleurd worden met toepasselijke tekeningen. We laten ons nogal gaan natuurlijk, want wie weet gaan die wensen ook in vervulling…
    Maar Koekske heeft iets anders voor ons in gedachten. We gaan op weg en waar we halt houden moeten we een quizvraag beantwoorden. Nu zijn dat geen gewone vragen, zoals bij Trivial Persuit, waar elk verstandig mens waarschijnlijk toch geregeld kan scoren, maar vragen uit Koekskes persoonlijke levenssfeer. Zoals, hoeveel kookwekkers ze bezit. Een fout antwoord levert echter als troostprijs toch een glaasje vruchtenjenever op. De inwendige mens alzo versterkt wordt er een willekeurig huis aangeduid alwaar de verliezer zijn nieuwjaarswens mag (nee moet) voordragen.

    Op gewone avonden spelen we yahtzee en wie verliest heeft een opdracht aan zijn broek. En onze fantasie kent geen grenzen! Gieren van het lachen, dat doen we!
    Ooit flansten we spontaan een radioprogramma à la Irene Houben in elkaar. Met zwoele stem kraamden we onzin uit. Andere keren verzinnen we ter plekke ballades met zang en piano.
    En geen nood, de tapes liggen hier nog ergens te wachten op digitale omzetting…

    De nieuwste trend is echter e-mail, een lekker spontaan en direct medium.

    Naar aanleiding van dit: “…Want nu ben ik dus wreed nieuwsgierig, hé!…” hekelt Koekske middels een ellenlange aaneenrijging van diverse spreekwoorden mijn nieuwsgierigheid. “… Zo, en als jij erin slaagt een nog langere zin te maken, dan win je de wedstrijd van vandaag!!
    soeur vapeur (of neen, dat geldt voor u zeker?
    )))) “

    Die uitdaging ga ik uiteraard aan, wat dacht je! Ik brei dus nog een beetje verder… “…En voilà, met een beetje plagiaat alsnog gewonnen!…”

    Dit levert volgende reactie op:

    "Ma soeur (niet te verwarren met masseur, dat is een andere categorie, alhoewel ook niet te versmaden!),
    Allicht ben ik een nieuwsgierig aagje (is dat een beest eigenlijk??), vandaar ook dat ik die eigenschap zo goed, grondig en uitgebreid kon beschrijven nietwaar....

    En wat "onze" wedstrijd betreft... Ik moet je zwaar teleurstellen want de (ongeschreven doch normaal gezien door elk weldenkend mens gekénde!) regels laten allicht géén plagiaat toe (het zou nogal gemakkelijk zijn anders hé). Vermits er slechts één deelname per persoon per dag toegewezen werd, wordt “Koekske” bij deze uitgeroepen tot winnares van deze ludieke wedstrijd (wat te verwachten was natuurlijk). De prijs (een fles champagne van het duurste merk) zal haar ten gepaste tijde persoonlijk overhandigd worden door de enige andere deelneemster aan deze wedstrijd, zijnde “Diefje” (waarvoor bij voorbaat hartelijk dank trouwens)
    Schol hé (ik geniet nu al in gedachten, vandaar) ;-)

    "Soeur coeur qui pleure (omdat ge nu zoveel geld moet uitgeven aan champagne terwijl het nog niet eens voor uzelf is!)

    Uiteraard laat ik het niet hierbij. Ik schrijf dus:

    "Soeur buveur,
    Klopt gij maar rustig op uw kin
    in champagne kopen heb 'k geen zin
    Blanc de Blancs is u te min
    en wodka, jenever, rum of gin
    koop ik voor jou al evenmin
    'k verroer dus geen vin
    aan mijn gat krabben met een pin
    zit er momenteel niet in....

    En nu ga ik slaapkes doen, want morgen, ttz straks moet ik gaan werken (en dan nog wel tot 17 uur!)
    Doei, 't was mij aangenaam
    soeur gagneur"


    "Soeur malheur,
    Dit is een slag in mijn gezicht
    ook al heeft het de vorm van een gedicht
    Jij verzaakt dus gewoon jouw plicht
    en zoiets vergeet ik niet licht

    Ik dacht "ik heb eerlijk gewonnen"
    want 'k had de langste zin verzonnen
    Door jouw reactie is, bij alle nonnen,
    nu een "voor-en-tegen"-strijd begonnen

    Sommigen geven je gelijk, die zijn zot
    en hebben het in mijn ogen voorgoed verbrod
    Anderen zeggen "Tine, je werd bedot!"
    en riepen de hulp in van God...

    En dus, met de Almachtige aan mijn kant
    plan ik nu een trip door 't hele land

    'k Wil mijn verhaal vertellen (ik moet het kwijt)
    over wat voor soort zuster gij zijt
    En dan word jij degene die lijdt
    aan een overweldigend gevoel van SPIJT!!
    Soeur Provoceur"


    "Soeur voyageur, mitrailleur,
    Heb ik dat goed gehoord
    zijt gij misschien wat gestoord
    een queeste houden in 't hele land
    om gelijk te halen aan uw kant

    dat is als dansen op het slappe koord
    ge zoudt beter zwijgen als vermoord
    het is een teken aan de wand
    zijt gij verloren uw verstand?

    Iedereen in 't land vertelt het voort
    dat ons relatie is ontspoord
    oog om oog tand om tand
    zijt gij nu niet vreselijk astrant?

    met een megafoon werd het luid verwoord
    in het Citadelpark aan de Heuvelpoort
    alle mensen had ik daar op mijn hand
    ik werd verheven in de Adelstand!

    lange zinnen van dat soort
    hadden niemand ooit zo bekoord
    ik kreeg een diploma met een gouden rand
    tja, dat maakt je misschien ambetant
    dus erover maar, ... dat zand!
    Soeur travailleur, reposeur"


    "Soeur pretendeur,
    Zo hoog blazen van uw toren
    't zijt dus gij die uw verstand hebt verloren
    Duizenden hebt gij in 't park kunnen bekoren?
    't Zal mijn gewetensrust niet verstoren...

    Ik besef, het doet u pijn
    niet de beste te mogen (kunnen) zijn
    maar spoel dit dan weg met een glaasje wijn
    en spui niet zomaar in 't rond, dat venijn!

    Onze relatie is inderdaad om zeep gebracht
    maar dan wel door u, met brute kracht
    Staan roepen in 't park, gulzig grijpend naar macht,
    een wonder dat gij niet werd verkracht!

    In plaats van dat diploma aan uw muur te hangen
    en u door valse trots te laten bevangen,
    denk misschien eerst aan andermans belangen
    want die champagne..., ik blijf ernaar verlangen!

    Dus neen, gooi dat zand maar ergens anders over!
    Ik vond uw (plagiaat)-zinnen echt heel pover
    Laat voor eenmaal toe dat ik u betover
    en op die manier uw hart verover...
    Soeur meilleure"

    En omdat ik niet stante pede antwoord:

    "Soeur pas-répondeur,
    Kon mijn dichtkunst u niet bekoren?
    Of ging mijn mail gewoon verloren?
    Wenst u zich niet te laten storen
    en wilt u daarom niets meer van mij horen?

    Overweegt u om (zonder mij) een club te stichten,
    een poëzie-vereniging op te richten?
    Of bent u het beu om te rijmen en te dichten?
    En denkt u "dit zal mijn leven niet verlichten"?

    Zovele vragen die door mijn hoofd gaan...
    Mijn reputatie van be(s)t-weter naar de maan!
    Is onze "dicht"relatie nu definitief gedaan?
    Of verkeer ik daaromtrent in een verwarrende waan?

    Slechts u kan mij verlossen uit dit hevige lijden
    en mij terugbrengen naar betere tijden
    toen we alle twee, dus wij beiden
    elkaar met de edele dichtkunst konden verblijden!

    Ik wacht dus bang op een wederwoord,
    (hoop dat ik uw rust niet weer heb verstoord)
    biddend tot die man aan de Hemelpoort
    dat mijn smeekbêe wordt verhoord...
    Soeur Peur"


    "Pauvre Soeur Peur,
    Pourquoi tu pleures?

    je mail ging niet verloren
    jouw dichtkunst kon me wèl bekoren
    ’t ontbrak me eenvoudigweg aan tijd
    krijg ik van jou nog wat respijt?

    ‘k Wil je terugbrengen naar betere tijden
    en je verlossen uit je hevige lijden,
    maar aanhoor dan mijn verhaal
    de reden waarom ik met schrijven draal

    je weet, ik hou heel veel van planten
    ze stonden hier in alle hoeken en kanten
    ’t is waar, ik spreek in de verleden tijd
    nu ben ik er een aantal kwijt

    hier in de nacht waart rond een beest
    en mijn groene vrienden gaven de geest
    elke ochtend moest ik vegen en stoffen
    ik kon er zowaar wel bij ontploffen

    dat het beest gewoon mijn kat bleek te zijn
    vervulde me met smart en pijn
    ‘k had hem nochtans met veel liefde geadopteerd
    verzorgd, gevoed, ja zelfs gecastreerd

    een Don Quichot wordt hij als d’ avond valt
    alle krachten tegen een vermeende vijand gebald
    hij rent en springt, valt aan en vecht
    terwijl wij ons te rusten hebben gelegd

    als hij dan tegen de morgen is uitgeraasd
    heeft onze boosheid hem zeer verbaasd
    hij dacht, ’t was toch voor de goede zaak
    die zware, nachtelijke taak!

    nog voordat het slagveld is opgeruimd
    sluipt meneer stiekem doch goed geluimd
    naar een zachte warme plek in huis
    hij spint en soest, ik zucht en kuis…

    zo vond ik geen tijd om te rijmen en dichten
    en op die manier je leven te verlichten
    dit is een deel van het verhaal
    een andere keer vertel ik je ’t helemaal!

    Soeur Labeur



    Zo en hiermee is meteen onze kat voorgesteld waarover ik een volgende keer zal vertellen!

    10-06-2006 om 00:00 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (0)
    08-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De stoof

    Ik heb altijd nogal graag gebricoleerd wat geenszins betekent dat ik een handige Harry zou zijn. In mijn jonge jaren ging me dat beter af, de flower power, je weet wel, dat hoorde er enigszins bij. Ik huurde toen een klein huisje met dito tuintje. De mogelijkheden om te knutselen waren dus legio. Het begon alvast met het installeren van een gasconvector. Er was een schouw en een schoorsteen op het dak èn een gasleiding. Meer moest dat niet zijn. Eerlijkshalve dien ik hier te vermelden dat ik werd bijgestaan door een andere, meer gevorderde doe-het-zelver. Toen ons karwei was geklaard mocht de “EGW” “de gas” aansluiten. Zij deden dat, maar sloten het onmiddellijk weer af. Er was ergens een lek. Neen, ik zie je al meewarig glimlachen, niet aan ons werk, maar aan de binnenhuisleiding…

    Onder de trap, in een nis,  was door de vorige huurder kundig een boekenrek verwerkt. Extra ruimte ambiërend verwijderde ik dit. Ik vond er een kolenstoof… Lang, lang geleden hadden we er thuis ook een, en dat bracht toch een hoop rompslomp mee. De kolen werden in een kolenhok gestort. Met de kolenkit kieperde papa dagelijks een portie kolen in de stoof. Elke ochtend maakte hij ze aan met papier en wij leegden de aslade in de ijzeren vuilbak.

    Zo’n kolenhok was ook een ideale sanctieplaats. In de “kleine” lagere school heb ik daar toch eens een straf moeten uitzitten. Plezant vond ik het niet maar schrikwekkend evenmin, waarschijnlijk omdat er een ruitje in de deur zat, waardoor het hok toch niet van de wereld was afgesloten. 

    En nu ik het toch over straffen heb… wij moesten toeren lopen op de koer wanneer we iets mispeuterd hadden. Een methode die heden ten dage gretig navolging vindt in de lagere school hier in de buurt. Vooral mijn zoon heeft daar wat afgewandeld!

    Hoeveel plaatsvervangend verdriet heb ik niet gevoeld en tranen met tuiten gehuild wanneer Seske haar verplichte rondjes moest lopen, zelfs lang nadat ze terug in de klas was!

    Ezelsoren en dergelijke heb ik niet meegemaakt, maar wel dat je voor de hele schoolgemeenschap te kijk werd gezet met bijvoorbeeld een gevlekt schrift… Ach ons leven hing aaneen met verboden en geboden, de norm was toen belangrijk. Persoonlijke groei moest toen nog uitgevonden worden…

    08-06-2006 om 00:00 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (0)
    05-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen

    ’t Was al een poos geleden maar vanavond trokken we er met ons drieën met de fiets op uit. Beelden uit lang vervlogen dagen kwamen spontaan bij me op… Met vijftienjarige broer naar zee en op de terugweg verloren rijden in Brugge. De pijlen naar Gent leidden ons slechts naar de autostrade. Dus staken we ons licht op in een café. Daar werd onze vraag op ongeloof onthaald. Op mijn eentje naar de Ijzerbedevaart, ruim 80 km ver, om eens ter plaatse, rechtsomkeert te maken, wegens te druk en te weinig voeling met de manifestatie. Lekke band verholpen door een pater op familiebezoek. Met zus Seske en vriendin Karin bij tante Lie op paardenvakantie. Met de trein tot in Mechelen en dan per fiets naar Herenthout. Ter plaatse alle jumpings met onze tweewielers bezocht. En ook alle dansfeesten. Ik was zeventien. Heerlijke leeftijd. Van de Kempen helemaal terug naar onze geboortestad fietsen. Bijna thuis in een hondenweer belanden. Aartslastige bruggen! Nadien Seske doodziek. Allergie voor penicilline. Papa vreselijk bezorgd…

    Gevallen in onze straat en in een onmogelijke knoop geraakt. Jas gescheurd. Wedstrijdje koersen om indruk te maken op broer van Karin resulteert in valpartij. Zus is bewusteloos en kreunt. Ikke: “Allé Seske doe niet onnozel, sta recht!” Seske met ambulance naar ziekenhuis alwaar oor aan elkaar wordt genaaid. Mama gaan halen en met politiewagen naar het ziekenhuis. Neen, ze is niet aangereden door een auto. Angstig wachten tot de operatie achter de rug is. Liefdevol de jas ontvlekken van gehospitaliseerde zus. Ingedeukte knoop aan jas is trieste getuige. Samen met mama en voor vol aanzien worden, een heerlijk gevoel. Papa ligt ondertussen ook in het ziekenhuis met een fistel, ondertussen zonder, maar met een wiek. Dat doet zeer. Veel zeer.

    Later dan: de ritjes met een dommelend kind vooraan en een actief kind achterop mijn rijwiel en deze langs de Schelde met twee zelfstandige kindertjes (op sommige stukken met samengeknepen knieën. Die van mij). Dochter aan het duurlopen, ikke ter ondersteuning ernaast, op twee wielen. Ikke sportief per fiets naar het werk (eenmalig)

    En vanavond: “Mama, ge rijdt gelijk een bomma!” en zoonlief demonstreert hoe hij dagelijks naar school fietst. Goed dat ik dit niet dagelijks zie! Dochter vertrekt elke ochtend gelaarsd en gespoord – met helm dus en in donkere dagen met fluovest – zeer tot ongenoegen van haar broer die dit maar belachelijk vindt.

    Vandaag is het dus zo ver gekomen dat mijn kinderen mij begeleiden in plaats van andersom, allé zo voelde het toch aan!

    Dit alles flitste dus door me heen toen we naar zus Steentje reden, op een boogscheut van bij ons.

    In de weidse tuin – je weet wel – keek ik naar de rij populieren die de grens aangaf van onze ouderlijke tuin. Een scheefgegroeide eik vertelt ons hoe hij moest wedijveren met een populier voor een streepje zon. Er is het brugje over de gracht naar het stukje wild, getemd en beteugeld, ontdaan van distels en geciviliseerd met een schommel.

    Kijkend naar de verbouwde achtergevel mijmer ik over vroeger. Wie sliep waar? Ik ben meermaals van kamer veranderd. Op de eerste verdieping werd de slaapkamer (waar ik ooit met Annemarie uit Duitsland sliep) in tweeën gesplitst. Vage herinneringen aan bompa op bezoek, rustend in het eerste kamertje. Later werd het weer één kamer, toen bobonne bij ons kwam wonen. Het werd toen een heuse studio. Niemand kon toen ooit vermoeden dat mama eerst zou sterven.

    Een rondleiding door het recentelijk heringericht huis, voert me naar de eerste verdieping waar – haleluja! – nog een stuk van de oorspronkelijke muurbekleding zichtbaar is. Een mooie verftechniek.

    Op naar de tweede verdieping, naar de tienerliving. Schitterend! Knus! Ze is met Nele “Zotje trek” aan het spelen, de nichtjes kijken televisie. Hier hebben we ooit geslapen. Hielden modeshows. Slopen naar beneden om een snee brood uit de berging te pikken. Kletsten met elkaar gezeten bovenaan de trap. Renden stiekem naar onze kamer toen de livingdeur beneden openging. Wachttend met ingehouden adem tot papa of mama naar boven kwam, een diepe slaap simulerend…

    05-06-2006 om 00:00 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (2)
    04-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zussen

    Met mijn zussen heb ik een heel speciale band. Al lopen we de deur bij elkaar bepaald niet plat, toch komen we geregeld bij elkaar. Meestal is het “Bietje” die het initiatief neemt en ons belt dat ’t toch weer tijd wordt… Zussenavond noemen we dat. Soms consumeren we ergens een dagschotel, vaak zitten we gewoon aan de keukentafel met een karaf wijn, af en toe gaan we op stap maar altijd is er ruimte voor plezier en gefilosofeer.

    Bij deze, zusjes, dankjewel voor die talloze aangename uren waarbij mijn batterijen weer werden opgeladen!



    Gisteren zag ik Steentje en mijn schone broer in de atletiekclub. Onze telgen hadden deelgenomen aan de Stroppenloop en “Thuis” waarvoor ik anders spoorslags naar huis dien te rijden zou een andere keer wel bekeken worden. Lang leve digitale televisie… De jeugd trok naar de plaatselijke frituur en wij naar het terras, annex kantine. Zalig! Eindelijk eens een weertje waarbij je niet weggespoeld werd!



    Donderdag komt “Koekske” de laatste hand leggen aan mijn schilderactiviteiten. Ik was daar vol goede moed mee gestart, tot ik bij de lichtstraat belandde, waarvoor ik op de bovenste sport van de ladder moest staan. Daar stond ik met toegeknepen knieën zo te bibberen dat het resultaat navenant was. Op mijn verjaardag bood mijn zus aan dit karweitje te klaren. Een prachtgeschenk!

    Hoe het verder verliep:

    From: tipi
    To: liepee
    Sent: Thursday, April 20, 2006 7:28 PM
    Subject:
    Van schildersbedrijf "Tipi"...

    Mevrouw,
    Met dit schrijven wou ik onze mondelinge overeenkomst van eerder deze week, nog eens bevestigen.

    Gaarne had ik vernomen wanneer het u het beste zou passen dat ik eens langskom om de nodige verf-activiteiten te verrichten (ja inderdaad, wij zijn een uitzonderlijk bedrijf dat ten allen tijde bereid is rekening te houden met de wensen, de behoeften en de leefsituatie van ons cliënteel!).

    Wanneer u dus zo vriendelijk zou willen zijn mij enkele tijdstippen door te mailen waarop u uw huis ter beschikking kunt stellen (uw persoonlijke aanwezigheid is hierbij wel gewenst natuurlijk), dan kan ik mijn agenda daarnaast leggen om u nadien te laten weten wanneer u mij mag verwachten.

    Ik wil ook nog van deze gelegenheid gebruik maken om u hartelijk te bedanken voor de kans die u me biedt om mijn uitzonderlijke schilderscapaciteiten tentoon te spreiden. Ik vermoed dat dit "jobke" niet al te veel tijd in beslag zal nemen (ik zal uw kostbare tijd niet met nodeloos gepruts of onprofessionele handelingen verkwisten) maar zou het toch op prijs stellen als u rekening zou willen houden met mijn bio-ritme dat tegenwoordig pas ergens tussen 11 en 12u in de voormiddag écht van start gaat...

    Hopend binnenkort van u te horen, groet ik u, met oprechte en diepgaande hoogachting,

    yours truly,

    Tine (directeur van "Tipi - uw huiselijke schilder")

     
    Van: liepee
    Verzonden: zondag 23 april 2006 18:19
    Aan: tipi
    Onderwerp: Re: Van schildersbedrijf "Tipi"...

    (…) Ik bied U uiteraard ruimschoots de mogelijkheid uw buitengewone talenten op schildersgebied met verve te etaleren. Ik zal niet nalaten uw kundigheid ten overstaan van mogelijke nieuwe geïnteresseerde klanten uitbundig te roemen.

    Om aan uw geëerde vraag tegemoet te komen ben ik bereid U enige data ter beschikking te stellen waarbij ikzelf uiteraard en inderdaad ook helemaal persoonlijk aanwezig zal zijn om U van het nodige onmisbare gezelschap te voorzien. (…)

    From: tipi
    To: liepee
    Sent: Monday, April 24, 2006 2:52 AM
    Subject:
    RE: Van schildersbedrijf "Tipi"...

    (…)Deze datum geeft mij langs de ene kant voldoende ruimte om een ongevallenverzekering af te sluiten (dit is nodig en uitermate zinvol bij elke arbeidsverrichting die de hoogte van 0,5 m boven grondniveau overstijgt) én  biedt mij tegelijk ook nog de mogelijkheid om enige aangepaste werkkledij uit te zoeken (een stijlvolle outfit, afgestemd op het soort werkzaamheden dat moet verricht worden, is immers één van de grootste troeven van mijn bedrijf).

    Ik neem aan dat het nodige materiaal al ter plekke aanwezig is?  Zoniet valt er hier en daar wel altijd "een mouw aan te passen" (ik maak hier inderdaad gebruik van een misschien niet zo toepasselijk spreekwoord) aangezien bijvoorbeeld "vinger-verven" ook tot één van mijn specialiteiten behoort en ik er evenmin mee inzit om eventueel "mijn broek te vegen" (inderdaad, weer hanteer ik hier een niet direct zo geschikte zegswijze) aan hier en daar een likje gemorste verf of zo.

    Ik hoop dat hiermee alle eventuele  onduidelijkheden volledig uit de weg werden geruimd (al klinkt dit inderdaad een beetje fataal!).

    Net zoals u, verkeer ik ondertussen in blijde hoogzwangere verwachting, aangezien ons wederzien al binnen enkele dagen plaats zal vinden.

    Ik dank u voor het vertrouwen dat u stelde in mijn bedrijf en verzeker u dat ik mijn uiterste best zal doen om dit niet te beschamen. Eén van de extra-illegale voordelen die wij ons cliënteel telkens weer aanbieden, is dat wij blijven terugkomen tot alles naar wens is. Hoe moeilijker de klant, hoe meer wij ons gedreven voelen (en wij zijn en blijven fier op deze masochistische instelling van àl onze personeelsleden).

    Uitkijkend naar de likjes die ik zal mogen uitdelen (op uw muur bedoel ik hé mevrouw, jaja), verblijf ik onderwijl, met evenveel hoge achting als u zélf opbrengt naar mij toe,

     Dir. Tipi



    … En ondertussen kijk ik met zeer veel plezier uit naar het vervolg van de werkzaamheden met de bijhorende koffieklets!

     

    04-06-2006 om 00:00 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (0)
    03-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jabedabedoe!!!

    Jabedabedoe!
    Haleluja
    en joepiejee!

    Eindelijk, na ettelijke uren zoeken en prutsen is het mij gelukt!
    Lettergrootten die eigenzinnig wisselden, foto's die niet wilden staan waar ik het wenste, kleuren die ongevraagd wijzigden... Het zou verleden tijd moeten zijn!
    Tenminste, als ik de ingeslagen weg op het HTML-pad blijf bewandelen, want momenteel ben ik een absolute leek in deze materie. Alhoewel, absoluut?... toch wat minder beginneling dan gisteren, hé!



    Zucht, zucht.... eer ik deze tekst volledig naar mijn goesting had! De weg is lang en het doel is nog lang niet in zicht. Maar ja, oefening baart kunst zal ik mezelf maar troosten.


    03-06-2006 om 23:05 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (0)
    02-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisdieren
    Talloze smeekbeden ten spijt was mama niet te vermurwen een hondje of poesje in huis te halen. Achteraf bezien zal één van de redenen allicht geweest zijn dat het te gevaarlijk was. Het risico zat hem niet in eventuele beten en krabben, maar in het onvoorspelbare voor de voeten lopen waardoor mijn blinde ouders ten val zouden komen.

    Ooit waren we eens vergeten ons doolhof op te ruimen, een wirwar van draden op kniehoogte over de koer gespannen, en daar hebben we toch serieus voor onder onze voeten gekregen. Als kind sta je daar eigenlijk niet bij stil dat je ouders dat niet kunnen zien…

    De poes van de buren had gejongd en impulsief had ik toegezegd een kleintje te adopteren, ik was een jaar of zeven. Mijn hart vloeide over van zorgzaamheid en blije verwachting. Met hangende pootjes moest ik het echter terugbrengen, ik mocht het toen niet houden.

    Later moeten we alleszins een kat gehad hebben… Mijn broer hield clandestien witte muizen in zijn kamer, meer bepaald in zijn kast. Op geregelde tijdstippen liet hij die rondlopen, en ik heb zo’n vage herinnering dat hij experimenteerde met de poes, een soort wetenschappelijk onderzoek over hun interacties, een kat- en muisspel dus.

    Hij was hiermee trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Er werd een dissectie op een kikker gepleegd, samen met zus “Seske” en wormen werden gehalveerd om zo de stelling dat beide delen blijven leven uit te testen.

    Op zekere Vlaamse Kermis vielen we in de prijzen en werden we de trotse eigenaars van drie gele kuikentjes. In de woonkamer deponeerden we hen in een grote kartonnen doos en ze kregen eten en drinken binnen snavelbereik.

    Groot was ons ontsteltenis bij thuiskomst van school toen we hoorden dat er eentje overleden was. Dat was blijkbaar in het drinkbakje gesukkeld en papa had het lijkje door het toilet gespoeld. Wat erg! Zo zonder begrafenis!

    Later knutselde papa in de rozenbak een kippenhok in elkaar en daar vonden Pikkie en Pakkie een onderkomen. De kuikentjes werden witte hanen en gedijden goed onder onze vertroetelende aandacht.

    Tot op zekere dag een buurvrouw hen kwam halen. Dit ging niet zonder slag of stoot, de beestjes lieten zich niet zo maar vangen. Dat beeld staat op mijn netvlies gebrand… Ik kwam niet meer bij van het huilen. Ik had dagen immens verdriet, nooit zou ik weer lachen, geluk leek zo ver weg… Op het eind van de vakantie constateerde ik tot mijn verbazing dat mijn hartzeer geweken was.

    Ook al woonden we in ’t stad toch was het in mijn kindertijd een beetje “den boerenbuiten”. De naam van onze straat alleen al: Melkerijstraat! Schuin over de deur was een boerderij waar we melk en eieren haalden en op ’t einde van de straat stond een vervallen hoeve, eigenlijk een ruïne. Aan de achterkant van de tuin hoorden we in de zomer de tredmolen.

    Ons huis grensde aan een wei waarin afwisselend koeien, paarden en schapen graasden. Het gebeurde wel eens dat mijn broer ’s avonds met een zaklamp in de wei scheen waardoor de paarden op hol sloegen.

    Van de wei-eigenaar had papa bekomen dat we een paadje langs ons huis mochten aanleggen waardoor we met de fietsen meteen naar het kot konden. Wanneer ik die smalle doorgang gebruikte had ik toch niet graag dat de koeien te dicht bij de draad kwamen!

    En het moest er eens van komen… dat we ’s morgens gewekt werden door luid geblaat… Een tiental schapen had zich via het poortje toegang tot onze koer verschaft en het was geen sinecure ze allemaal weer buiten te drijven.

    Tegenwoordig woont ons “Steentje” in het ouderlijk huis en de wei is nu een weidse tuin!

    02-06-2006 om 00:00 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (0)
    30-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pistolets met bruine suiker...

    Sommigen vinden het walgelijk, anderen vinden het heerlijk… maar bij ons kwamen ze zondagochtend op tafel: pistolets met bruine suiker! De broodjes werden rijkelijk met boter besmeerd en daarna met donkerbruine kandij bestrooid. Daarna diende je beide helften goed plat te drukken, mmmm lekker! Goed voor de lijn is het alvast niet, die combinatie van vet en suiker… maar mijn kinderen zijn er verzot op en dus werd de traditie voortgezet.

    Die dag trokken we ook naar de “boekerij” alwaar we uit een catalogus onze portie lectuur konden kiezen, één frank per boek. De oude bibliothecaris zag erop toe dat we uit onze eigen leeftijdscategorie en sekse kozen. Er was geen sprake van dat we tussen de rekken konden dwalen om de boeken ter hand te nemen!

    Eén van mijn favorieten was een trilogie over Ilja, die ooit te vondeling was gelegd en door een wasvrouw en een kapitein werd opgevoed. Terug van een reis wil de zeeman de jongen uitleveren aan boze mensen die van zijn afkomst weten. Hij is immers een koningskind en ten bewijze daarvan heeft hij een geboortevlek ter grootte van een duivenei ergens op zijn lichaam.

    Ilja vlucht weg en beleeft fantastische avonturen maar wordt belaagd door een enge tovenaar die hem als page wil houden. Ten langen leste belandt hij op het kasteel van zijn voorouders als ganzenhoeder en wanneer de klok middernacht slaat gaat de kroniek in vervulling….

    In mijn fantasie ging ik mee op stap met Ilja en beleefde die fantastische avonturen zelf! Ik was dan ook doof voor opdrachten als de afwas doen of afdrogen…

    Mijn voorkeur ging ook uit naar boeken zonder prenten. Geen tekenaar kon namelijk tippen aan mijn verbeelding! Stripverhalen vond je in onze bibliotheek niet. Heel af en toe kreeg ik er eentje onder ogen, via buren of zo. Ik vond Chinese jonken, zingende nijlpaarden en kerels met bloempotten op hun hoofd heel beangstigend!

    Ik was zo verslingerd aan lezen dat ik op den duur afhaakte bij een andere favoriete tijdsbesteding. Mama had gegarandeerd een rustige middag wanneer we “kokenetentje” speelden. Met petit beurre-koekjes, zero-chocolade, klontjes suiker, limonade, fruit en andere lekkernijen trokken we ons terug in de veranda of het kot en speelden vadertje en moedertje. Ik was wel steevast een van de kindjes. Met een assertieve (of bazige?) jongere zus en maar één broer lagen de rollen eigenlijk al vast!

    De introductie van dit spel in mijn eigen gezin gaf niet dezelfde resultaten. Het bracht alleen maar ruzie, in geen tijd waren alle ingrediënten opgegeten en het gaf een hoop gesmos waar mijn kroost geen oog voor had. Andere tijden, andere gewoonten hé!

    30-05-2006 om 00:00 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (0)
    29-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muziek
    Al grasduinend door de verscheidene blogs stuitte ik op een pianostukje dat me heel sterk aan papa deed denken. Muziek is voor mij als een teletijdmachine, in een mum word ik teruggeworpen in de tijd, met een bijhorend scala aan gevoelens gaande van weemoed tot euforie…

    We komen uit een erg muzikaal nest, muziek is ons als het ware met de paplepel ingegeven. Als moeder zong was heel het huis in vreugde, al was het vader die de toon aangaf…

    Met zijn orgelspel luisterde papa de hoogmis op bij de Broeders en ’s namiddags om drie uur het “Lof”. Het was best indrukwekkend daar op het oksaal, met de meer dan manshoge orgelpijpen, zo verheven in de kapel. In afzondering verbleef ik daar zo alleen met hem, in stille harmonie, zonder band met de andere kerkgangers. Het enige moment van toenadering was toen we neerdaalden om te communie te gaan, als eersten uiteraard, daarna kon papa zich uitleven in improvisaties zolang er hosties uitgedeeld werden.

    Daar op het oksaal is ook mijn hoogtevrees ontstaan, denk ik, toen ik een glimp opving van de benedenkerk bij werkzaamheden aan het voetklavier… Mijn vader deed daar nog een schep bovenop door met extra voetgestamp de trap te bestijgen. De plaagstok!

    Behalve die religieuze muzikale animatie gaf papa ook muziekles in de lagere school. Dat heb ik nooit aan den lijve kunnen ervaren aangezien het een jongensschool was, maar de sfeer leek mij daar zo veel gemoedelijker, vrijer en plezanter. Ik beneed mijn broer ferm! Zelf zat ik bij de zusters op school en dat leek gevoelsmatig zo veel meer bekrompen, eng, vooringenomen, kleinburgerlijk…

    Thuis zongen we dat het een lieve lust was, meerstemmig en ons jongste zusje kraaide daar bovenuit! Papa speelde orgel, piano, accordeon en trombone en op zekere dag kwam hij thuis met niet minder dan vier mandolines! Dagen op voorhand waren we op de intrede van dit instrument voorbereid, met de vinger in de mond bootsten we het trilgeluid na, en dat fascineerde mij zo, dat ik er niet kon mee ophouden en van tafel werd gestuurd om mij in de tuin uit te leven!

    Een hele tijd later stonden we hiermee op het podium. Ik heb ook nog vage herinneringen aan repetities met een tweede familie von Trapp, met onder andere een act uit het Zwanenmeer waarbij mij (vergeefs?) balletpasjes werden aangeleerd…

    Samen met papa speelde ik voor een bejaard publiek vierhandig klavier, ik stond in voor de basbegeleiding en hij voor de melodie en de fantasierijke interpretatie.

    Mijn broer had, als knaap, een prachtige stem en zong vol emotie uit het Slavenkoor. Ik krijg nu nog rillingen als ik het bandje hoor!

    En mijn zus – Koekske uit het verhaal – legt nog steeds heel haar ziel in haar zang. Haar interpretatie van het lied “Jolene” op het doopfeest van mijn dochter was adembenemend ontroerend.

    De appel valt niet ver van de boom, zo zie je maar…

    29-05-2006 om 00:00 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (0)
    26-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitvindingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Papa was een beetje een uitvinder, vind ik. In de keuken hadden we een vent. Hij was echter niet van vlees en bloed. Hoog ingebouwd in de buitenmuur zoog hij alle keukengeurtjes weg. Enkel een schakelaar indrukken en de dampen verdwenen naar buiten. Dit systeem werkte jaren feilloos tot op zekere dag met een luide knal de brokken door de keuken vlogen. Sedertdien was het met ingetrokken schouders en verkrampt gelaat dat we het knopje indrukten….

    We hadden nog een andere vent in huis. Telkens de radio – een goed uit de kluiten gewassen meubelstuk met bovenaan een 78-toerenspeler – een mannelijke commentator ten gehore bracht, vluchtte mijn zusje het huis uit. Ze was er rotsvast van overtuigd dat er zich een meneer in het toestel bevond. Pogingen haar van haar vrees te verlossen werden schromelijk teniet gedaan door veelvuldige plagerijtjes.

    Behalve een boiler voor de vaat – onder de gootsteen (de pompsteen) – hadden we er ook een voor de koffie, een avant-garde koffiezetter dus. We dienden slechts de reusachtige – we hadden een 8-koppig huishouden – aluminium koffiepot getooid met een filter gevuld met koffie en cichorei onder het lopend kraantje te houden, en klaar was kees!

    Hij vond ook de handtekeninghulp voor blinden uit. Met zes schoolgaande kinderen was dit echt wel een must. Uit een kartonnetje knipte hij een uitsparing. Hierdoor kon hij heel precies signeren. Voor vaderdag fabriceerde ik een hele waaier van dergelijke hulpjes: cirkelvormig, ovaal, stervormig enzovoort. Ik vond het best wel kunstzinnig. Maar papa duidelijk niet!

    Hij deed ook niets liever dan ons foppen. Onze boterhammen beleggen met het boterpapier bijvoorbeeld. Of een bananenschil vullen met krantenpapier, niet van echt te onderscheiden! Tja papa was een fratsenmaker! De verhalen die zijn broers nu nog vertellen doen ons kreukelen van het lachen!

    26-05-2006 om 00:00 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (0)
    25-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familiesprookje
    Lang geleden woonde in de verre stad Voetgooi een donker knap meisje: Zabrila. Op zekere avond kregen haar ouders een paniekerige telefoon: “Pa, ma, kom vlug naar huis! ’t Brandt hier en er zit er ene op het dak!”

    Pa, ma, halsoverkop naar huis, en wat denk je? Niks aan de hand! Geen brand, geen vent op het dak!
    Het ongenoegen was groot, langs beide kanten! “Wat denktewel, ons zo doen verschieten!” enne, “Ik ben het beu alleen thuis te moeten blijven! Ik wil een man, anders loop ik in Voetgooi rond met een pispot op mijn hoofd en maak jullie zo te schande!
    En zo gebeurde dat er in alle kranten van het land een aankondiging werd gezet. Uit de talrijke antwoorden werd een jongeling gekozen, een boerenprins, een minstreel, gezond van lijf en leden. Een jaar lang stuurden ze elkander minnebrieven en kozen toen voor elkaar, voor het leven!

    Even nog was het twijfelen, op Valentijn of was het Nieuwjaarsdag? Zabrila had pantoffeltjes als geschenk verpakt en wachtte op een prinsengift. In Boerenland had men daar nog nimmer van gehoord! Prins Konstantijn verscheen met lege handen!
    Maar alras werd ’t bijgelegd en in de mooie maand april werden de huwelijksklokken geluid. Het paar vestigde zich in Ganzerik en begon zijn gezamenlijk leven…………

    Toen een jaar verstreken was: een nieuwe lente, een nieuw geluid, een eerste spruit! Zabrila’s ma was verrukt: “’t Kind heeft mijn hart gestolen! Zo mogen er nog vijf komen!” Zo kreeg ze haar naam: Hartendief.

    Diefje sliep als een roos in een kartonnen doos en groeide voorspoedig. Ze vertrokken voor een korte vakantie naar ’t Boerenland, maar moesten spoorslags terugkeren. Diefje schreeuwde moord en brand, ze kon niet aarden op het land.
    Kort daarna stierf de papa van Konstantijn.

    Zabrila en Prins Konstantijn bouwden een paleis aan de rand van Ganzerik, begrensd door weiden en landerijen. Het paleis kwam klaar, en hun tweede kind was daar: weerom een prinsesje, en zo duidelijk een prinsesje dat ze er geen betere naam voor vonden. Dus werd het: Sesje.

    Het leven kabbelde voort, de kindjes werden groot. Zabrila bestierde het huishouden, prins Konstantijn verdiende zijn brood met het opluisteren van het Lof en de Hoogmis.

    Midden in de winter werd hun kroonprins geboren en ze voelden zich héél gelukkig… Hij werd hun oogappel, hun Boontje.

    Sesje en Diefje ijverden om de aandacht van Zabrila. En soms was de een het wachten zo moe, dat een steen door de ruit, een smeekbee was, toe, kijk naar mij!

    Diefje, een donkere krullenbol; Sesje, een bruinogig blondje; Boontje een vlaskop. Ze waren zó verschillend!
    Konstantijn bracht Diefje naar de kleine school in de buurt. Het verdriet was groot, het afscheid hartverscheurend. Maar allengs wende ze eraan, al was het niet van harte.

    Thuis was het immers zo gezellig, zeker nu een vierde kindje haar intrede had gedaan. Zabrila dacht: dit wordt mijn troetelkindje, mijn knuffelpopje, mijn koeketiene… ik noem haar Koekske.

    Koekske was een rustig kind, met sproetjes op de neus. Door de spijlen van haar domein, haar park, werd ze bewonderd door haar grote zussen en broer. Kraaiend gooide ze speelgoed overboord, het kwam toch terug, zonder één boos woord!

    In de school moesten Diefje en Sesje matjes vlechten van papier en prikken op een mooie lijn. Na de noen was het verplichte rust met het hoofdje op de bank.Elke dag werd het Onzevader gebeden en wie stout was moest dit nog eens extra doen voor het Heilig Hart onder een glazen stolp. De inspecteur kwam op bezoek en Diefje moest vooraan in de klas het gebed opzeggen. Wat had ze toch misdaan?

    Eindelijk was de grote dag ook voor Boontje aangebroken. Diefje had de juf reeds grondig voorbereid en beweerde dat haar broertje bij haar in de klas moest. Hij zou anders eenzaam zijn en hij was nog zo klein.
    Boontje had echter geen zusterlijk bemoederen nodig. Met zijn stralende blauwe ogen wond hij de juf zó rond zijn vingertje. Hij mocht spelen op de mat, wat een privilege! Tot de dag dat juf per abuis op dat vingertje trapte en Boontje alle registers openzette. Van dan af moest hij op de bank, als al de anderen.

    Aan het schooltje werd een kapel gebouwd met een heuse klokkentoren.Van toen af moesten ze niet meer naar het verre houten kerkje. Vroeger reden ze daar af en toe met de tram heen.
    Op een zondag: geen tram! Geen Mis, dat werd vast een doodzonde! Zabrila lachte dit weg, en samen genoten ze van de praalstoet, Diefje hoog op de schouders van een vreemde man.

    Sesje deelde een snoepje met Diefje. Die stak het onbekommerd in haar mond. Tot ze verstarde. Ze moest nog te communie! Holderdebolder rende ze naar huis, zonder nadenken. Haar mama wist wel raad. En inderdaad, ze suste, het kon geen kwaad!

    Tja die Mis, een plechtige bedoening. Streng ook, met vaste regels. Vooraan meneer pastoor met kazuifelgewaad, zijn rug naar het volk gedraaid. Met open armen bad hij in ’t Latijn.
    Ze knielden op de hoge kerkstoelen, met harde rieten zitting. Maar echt zitten mochten ze pas bij de preek, die was gelukkig wel in het Vlaams.
    Het lichaam van Onze Heer ontvingen ze knielend op de fluwelen communiebank. Hun handen maakten een tafeltje onder het kanten kleedje, en ingetogen werden ogen gesloten en de tong uitgestoken. Ja, zo moest dat! Maar vóór de Eucharistie diende men zich drie uur te onthouden van spijs en drank.

    De zomer lag in ’t verschiet en Zabrila en Konstantijn vertelden verhalen over de zee. Daar mochten Sesje en Diefje voor een poosje heen. Ze dansten van blijde verwachting. Dat het maar vlug vakantie was!
    Voor het vertrek brachten ze nog een doopjurk naar het ziekenhuis. Er was immers een nieuw zusje geboren, een parel van een kind, een glinsterende edelsteen, met vele donkere zijden haartjes. Een naam lag voor de hand: Steentje!

    Met vele andere kinderen namen Diefje en Sesje de trein, opgewonden en vrolijk. Onbegrijpelijk dat er heel wat huilden, allé, ze gingen naar de zee!
    In het vakantieoord moesten ze in rijen staan, het leek zo eng, prompt stroomden de waterlanders bij Diefje, en van de weeromstuit ook bij Sesje. Even paniek toen ze niet in dezelfde groep bleken te zitten, maar dit werd toch rechtgezet.
    De monitrices deelden uniformen uit. In de slaapzaal werd de temperatuur genomen. De lichaamstemperatuur wel te verstaan. En niet onder de oksel, zoals bij Zabrila thuis, maar in de poep! Dit zou een dagelijks ritueel worden, waarmee de middagrust werd ingeluid.
    Helaas plaste Sesje ’s nachts in haar bed en verhuisde ze naar een jongere groep, zeer tot verdriet van Diefje.

    Elke zaterdag werden de uniformen vooraan in de slaapzaal op een hoopje gegooid, voor de was, en owee wie een beschilderde onderbroek had! Wat een schande! Daarna gingen de kinderen naar de badzaal, elk in een douchehokje. Onhandig en angstig probeerde Diefje haar blootje te verstoppen.

    Wie ziek was vloog naar de ziekenboeg. En o ramp, daar sliep men op zijn buik, verplicht! Het was ook huiveren voor de spuitjes. Enge verhalen deden de ronde.
    Wie te dik werd, moest naar de dieettafel en zag alle lekkere dingen aan zijn neus voorbijgaan. Geen pudding, geen frieten, geen suiker…

    Eenmaal gingen ze naar het strand, toen Konstantijn op bezoek kwam. Wat een heerlijke dag, hij vloog voorbij.
    Hij vertelde over de nieuwe baby, die ze zich niet meer herinnerden. En over Koekske die gestoken was door een bij. En van Boontje en zijn driewieler.
    En waarom antwoordde Diefje niet op de vragen in zijn brief? Ze kon toch lezen en schrijven? Tja, de brief werd voorgeschreven op het bord, vandaar.

    Eindelijk kende de vakantie een einde en keerden ze terug naar hun paleis in Ganzerik. Sesje en Diefje kregen een pop. Sesje weende: ik zal het nooit meer doen, ik zal braaf zijn!

    Het was vreemd, Koekske en Boontje waren zo veranderd. En Steentje was er nu ook.

    Diefje ging naar de Grote School nu. Samen met kinderen in de buurt. Het was meer dan een half uur stappen. Sesje zou dit jaar leren lezen en schrijven. Koekske en Steentje bleven nog lekker bij Zabrila thuis. Alles was anders, want bij het middagmaal ontbrak één kind. Het at op school.

    Even pantomime op de Grote School toen meegedeeld werd dat Diefje ook in de Studie blijven mocht. Geen sprake van, ze was al zo lang van huis. Ze kreeg nog een week respijt.

    De Grote School. Hoge kille klassen. In de winter brandde de kachel. Hij stond centraal in de klas. Wie dichtbij zat, smolt zowat, wie wat verderaf zat, had het niet echt warm.
    De tree. Daar troonde de juf. Wie ondeugend was moest op de tree neerknielen. Handen op het hoofd.

    Boontje dreunde thuis een gedichtje over muizen op: Op de tree zit er een, op de stoel zit er geen enkelen geen BOEM! Later zou Koekske dit meedreunen, nu was ze nog te klein.

    Met monsterlijk dikke priemen toonde juf voor hoe te breien. Er werd heel wat afgebreid in de Grote Lagere School: wanten, washandjes, sjaals, onderbroeken met rechte pijpen en met schuine pijpen, handschoenen mèt vingers, sokken en lange kousen, babysokjes en -hemdjes… Ook naaien was aan de orde: stukken inzetten op verschillende wijzen, kruisjessteek, borduren, festoensteek, en nog veel meer.
    Jongens waren beter af, die mochten timmeren: nagels inkloppen, figuurzagen, enzovoort.

    De catechismus diende goed te worden ingestudeerd. Zabrila ondervroeg hen regelmatig. “Wat is het teken van de Christen Mens? ……… Het teken van de Christen Mens is het kruisteken”. Er waren vragen voor elk studiejaar. De vragen met een sterreke waren moeilijke, voor de hogere leergangen.

    Zabrila vertrok op pelgrimstocht naar Lourdes en bracht geschenkjes mee. Helaas had de juf van het vierde leerjaar haar ter plekke geadviseerd geen pennenstok met een bewegend tafereeltje te kopen. Dat leidde maar af in de les. Dat beloofde voor volgend jaar! Het waren nochtans prachtige, Diefje kende ze wel, met een platte steel, en een Lievevrouwke ingebouwd. Wat een pech!
    De juf van het vierde was al oud. En niet getrouwd. Dat mocht ook niet. Toen.

    Ja in die tijd schreef men nog niet met vulpen, althans niet in de klas. Daar zat men aan een bank met ingebouwde inktpot. Heel verleidelijk, om vlechten in te dopen.

    In dat jaar stierf ook de papa van Zabrila. Hij was een man met wit haar. Hij rookte een pijp. Hij was heel rustig.
    Diefje en Sesje keken indringend naar hun grootmoeder. Zou ze huilen nu haar man dood was? Maar geen traan te zien.
    Later was Diefje trouwens heel boos op haar grootmoeder, haar meter. Voor Nieuwjaar kreeg ze een pop met een porseleinen kop, net als haar zus Sesje. Haar pop was echter kapot, van de trap gevallen, zei Zabrila’s ma. Hoe wist ze dan dat het hààr pop was. Het had ook die van Sesje kunnen zijn! Ze was toch hààr petekind!!

    Maanden later stierf ook de mama van prins Konstantijn, in het verre Boerenland. Het was een lieve vrouw, altijd in het zwart gekleed.

    Konstantijn speelde vaak met zijn kinderen of vertelde verhalen. Het favoriete verhaal was over een jongen die een betoverde geldbeugel bezat. Telkens hij hem opende zat er vijf frank in. Ho wat droomden Boontje en Diefje over zulk een portemonnee!

    Hij had het ook over Michaël Strogoff, de koerier van de tsaar en de wedervaardigheden van Winnetou en Old Shatterhand. En als er één ziek was, en toevallig had het gesneeuwd, dan vulde hij buiten een bassin met het ijskoude goedje, en werden in de woonkamer sneeuwballen gefabriceerd!

    Verstoppertje spelen was ook populair. Konstantijn verstopte zich onder de matras. Maar zo’n hoog bed viel echt wel op. Hij werd vertroeteld door Zabrila en kreeg de lekkerste hapjes. Een hele reep Zero bijvoorbeeld.

    Het paleis werd verbouwd.
    Eerst kwam er centrale verwarming. De ketel zou in de veranda staan, de tank onder de grond. Daarboven kwam een rozenbed.
    Gedaan met die zwarte stoof. Weg die kolen! Wat nu met het kolenkot?
    Van de zolder werden vijf kamertjes gemaakt. Ieder zou zijn eigen plekje krijgen. Langzaam zagen de kinderen de tweede etage groeien. Sesje wist: die kamer links is voor mij, de middelste is voor Diefje en de rechtse voor Koekske.

    Zabrila verklapte een geheim aan Diefje: in november zou er een nieuw kindje komen. Maar ze moest het stilhouden.
    Twee jaar voordien had Diefje namelijk een rel ontketend op school. Haar vriendinnen vroegen zich af hoè kinderen nu geboren werden: van voor of van achter? Diefje zou dit wel aan Zabrila vragen.
    Plompverloren stelde ze haar vraag tijdens het avondmaal. Diskreet werd verwezen naar de avonduren. Dan zou uitleg worden verschaft. Als een papa en een mama elkaar héél graag zagen dan kon er een kindje komen. Dat groeide dan in de buik van de mama. Diefje kréég haar antwoorden, maar mocht ze niet doorvertellen……. En deed het toch. Ha ja, waarom had ze het anders gevraagd?

    Op zekere dag in november vonden de kinderen ’s morgens de verpleegster in huis. Waar waren papa en mama? In het ziekenhuis. Het was nog wachten tot vèr na het middagmaal eer ze het grote nieuws hoorden: een zusje! Boontje was èrg teleurgesteld, hij had zò op een broertje gehoopt!!!

    Diefje mocht de naam kiezen. Zo werd het Bietje, afkorting van biezonder en van de zoete honingbij, maar ook naar de naam van het Duitse vriendinnetje dat twee zomers geleden bij hen logeerde. Diefje was zeer aan haar gehecht en miste haar erg in het begin.

    In plaats van met hun gezin op vakantie te gaan, nodigden Zabrila en prins Konstantijn anderstalige kinderen uit in hun paleis. Zo kwam er iemand uit Wallonië, en uit het Zwarte Woud. Later kwam er nog iemand uit Parijs, een meisje uit Oostenrijk en ook een jòngen uit dat land. Zabrila sprak met een zwaar accent: Essen Sie Kartoffeln? Maar in Frans kon niemand haar kloppen!

    Sesje speelde veel met Steentje. Diefje moederde over Bietje. Ze mocht met haar rondwandelen op de koer. Maar dat viel knap tegen na enkele minuten. Zwààr dat die baby was! Ze droomde ervan met de kinderwagen op straat te mogen flaneren.
    Ze beschouwde Bietje nog lang als haar baby, inzoverre voorbijgangers haar vroegen, kan dat kind nog niet lopen?

    Koekske en Steentje trokken dagelijks samen naar school. Koekske keerde op een dag buiten adem terug naar huis: mama, mama, Steentje kan de R zeggen! Steentje plaatte namelijk al jalen met de L in plaats van met de R..

    Op de koer leerden ze op een grote damesfiets rijden. Kleine rondjes, steun zoekend bij de betonnen platen rondom. Ze leerden vliegen, probeerden het steeds opnieuw. En steeds weer dachten ze: nu lukt het! Helaas, langer dan een paar seconden haalden ze niet.
    Of ze speelden schooltje in het kot. Of kokenetentje.
    Speelden met de mieren.
    Touterden in de kersenboom.
    Speelden verstoppertje in het pas gemaaide gras.
    Spanden koorden op de koer en speelden doolhofje. Of tikkertje van de grond.
    Met bakken water op de koer, als het héél warm was…
    Maakten tekeningen op basis van een paar krabbels. Een passerende pater leerde hen dat.
    Speelden met de kinderwagen, den bak, zaten er zelf in.
    Lagen in het gras en keken naar de wolken.
    Dood of levend met de bal, tot grote spijt van Koekske die niet meer levend werd gemaakt. Maar dat was pas later.
    Of in de winter samen met Konstantijn en soms met Zabrila: Pierre noemt Pol.Speelden kaart – wiezen - met zes.
    Samen zongen ze in stemmen, speelden piano en mandoline….

    Het was een mooie, onbezorgde tijd...

    25-05-2006 om 00:00 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er was eens...

    ... lang geleden een nakend Oudjaarsfeest, allé voor de de-puntjes-op-de-i-zetters onder ons: een feestje tussen oud en nieuw, waarbij van elke deelnemer een creatieve bijdrage werd verwacht. Uitvinder van dit lumineus idee was ons' Tiene (Koekske in het verhaal dat hierop volgt) die er steeds in slaagt ons te laten doen wat ze vraagt. Er werden heel wat kunstzinnige pareltjes geoogst die nacht (en vorige en volgende nachten)

    Tja, zeker de helft van ons gezin is nachtvogel (of is het -vlinder?) , en dan bedoel ik ons "ouderlijk" gezin. Hoe zou dat nu toch komen? Mijn ouders hadden een erg gestructureerd leven voor zover ik me herinner. Op tijd in bed was hun motto. Halftien, zo staat het in mijn geheugen gegrift. Niet dat ik dit voetstoots aannam... In bed oké, maar dan met een boek. Dikwijls verried de warmte van mijn lamp mijn klandestiene activiteit aan mijn moeder. Daardoor installeerde ik me af en toe in de badkamer en las bij het licht van een straatlantaarn. De aanwezigheid in de badkamer was legitiem doordat zich daar het tweede toilet bevond. Maar waarom de straatlantaarn en niet de badkamerverlichting? Dat is mij nu een raadsel... Misschien zat de badkamer op hetzelfde circuit als de tweede verdieping. Een schakelaar op de eerste etage kon de verlichting naar believen aan- of uitschakelen...

    "Oehoe mama, ik ben wa-a-a-kker!" was onze strijdkreet om de dag in te luiden... Geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht de ochtend zonder toestemming aan te vatten!
    Nu vraag ik me af, of ik als tiener 's ochtends uit mjn bed gekoterd diende te worden, inzonderheid tijdens het weekend. Ik heb namelijk een black out.


    ... De vorige generatie dunt uit. Ik heb nog zo veel vragen. Doordat papa en mama zo vroeg stierven missen we een stuk van onze geschiedenis. Als oudste van ons "ouderlijk" gezin ben ik bevoorrecht. Ik heb vele herinneringen. Die wil ik delen.

    Vandaar dit sprookje. ..

    25-05-2006 om 00:00 geschreven door Lieve  


    >> Reageer (0)


    Over mijzelf
    Ik ben Lieve
    Ik ben een vrouw en woon in Gent () en mijn beroep is woonbegeleider bij volwassenen met een mentale handicap.
    Ik ben geboren op 18/04/1953 en ben nu dus 70 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: lezen, computeren, muziek....

    Ik ben een laatbloeier wat maakt dat ik me nog jong voel! Mijn kinderen (17 en 15) zijn mijn lust en mijn leven, maar toch werd het tijd dat ik iets helemaal voor mezelf deed. Mijn zoon vond dat ik mijn droom moest waarmaken, dat gaf hem namelijk hoop voor ZIJN droom. Dus waarom zou ik de draad uit mijn tienerjaren niet weer opnemen en een blogje schrijven hé!
    Archief per maand
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.



    Als je niet weet
    waar naar toe te surfen:

























    Foto

    Mijn broer "Boontje"

    Foto

    Mijn schone zus Leen

    Foto

    Lisa (20)

    Foto

    zus "Sesje"

    Foto

    Ellen en Jimmy

    Foto

    Nick en vriendin

    Foto

    zus "Koekske"

    Foto

    David en Gwendolyn

    Foto

    Sofie

    Foto

    Annelien (18)

    Foto

    zus "Steentje"

    Foto

    schone broer Benny

    Foto

    Kim (20)

    Foto

    Kaat (18)

    Foto

    Bart (17)

    Foto

    Nele (12)

    Foto

    zus "Bietje"

    Foto

    schone broer Armand

    Foto

    Boris

    Foto

    Ruben en Vanessa


    zoek naar goede websites in vlaanderen of belgie





    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    oostendeplaty
    blog.seniorennet.be/oostend




    Click for Douala R.S., Cameroon Forecast
    Literaire gastronomische hoogstandjes

    Stadeus
    Hugoo

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!