Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
Inhoud blog
  • Cultuur in Vlaanderen.
  • Sluit U ook aan ?
  • Uitnodiging cultuur.
  • Uitnodiging VL@S Ardooie.
  • Ook in 2023.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • VVB-Ardooie-Koolskamp
  • Vlaanderen-Flanders
  • Meervoud
  • The Brussels Journal
  • Taal Aktie Komitee.
  • Vlaamse boeken.
  • Wandelen voor Vlaanderen.
  • Vlaamse Aktieve Senioren.
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • N-VA Ardooie-Koolskamp.
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Sprokkels,mijmeringen en bedenkingen .

    31-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.B.H.V ???

    Poederbrieven voor drie dissidente burgemeesters

    De Franstalige burgemeesters van Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek hebben deze week alledrie een dreigbrief met wit poeder in de bus gekregen. Er werd onmiddellijk alarm geslagen. Dat staat vandaag in Het Nieuwsblad.

    Detergent

    Een speciale dienst van de civiele bescherming kwam de poederbrieven ophalen en bracht ze naar een laboratorium voor analyse. Daar bleek het goedje niet gevaarlijk, gewoon detergent. Over de inhoud van de begeleidende dreigbrief raakte alleen bekend dat die in het Frans was opgesteld.

    Conflict
    Dat net deze drie burgemeesters een brief kregen, laat vermoeden dat de dreigementen verband houden met het conflict tussen de drie en de Vlaamse regering over hun niet-benoeming, aldus de krant. (belga/ep)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterkte.

    31/01 Morel met kort haar klaar voor strijd tegen kanker

    Dit is Marie-Rose Morel nieuwe-stijl, zoals ze vrijdagavond de Vlaams Belang-afdeling van Zwijndrecht bezocht. Met kort haar bindt de politica de harde strijd tegen kanker aan.

    Verder medisch onderzoek heeft de voorbije dagen uitgewezen dat de baarmoederkanker van Morel niet meer operatief kan worden behandeld.

    “Vanaf maandag ondergaat Marie-Rose in Leuven een zware chemokuur”, zegt Frank Vanhecke, voormalig voorzitter van Vlaams Belang en een goede vriend van Morel. “Die kuur is zo ingrijpend dat ze ervoor wordt gehospitaliseerd. Haar laatste vrije dagen gebruikt Marie-Rose om campagne te voeren, zoals bijvoorbeeld in Zwijndrecht.”

    LM
    PS:Voor bepaalde bezoekers van mijn blog ,niet te vlug oordelen.


    30-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse leeuw mag wapperen.

    Vlaamse Leeuw mag op scoutskamp Ardennen

    vum

    Eigenaars van weiden in de Ardennen mogen niet verbieden dat jeugdbewegingen op kamp er de Vlaamse vlag hijsen. Dat heeft de Waalse minister Philippe Courard (PS), de voogdijminister voor de Waalse gemeenten, gezegd in Le Soir.

    Courard reageert daarmee op een initiatief van de burgemeester van La Roche, Pierre Dardenne. Hij wilde dat de eigenaars van kampeerweiden in het huurcontract, dat ze met jeugdbewegingen afsluiten, zouden vermelden dat het verboden is de Vlaamse vlag te hijsen.

    De burgemeester kwam met dat idee op de proppen nadat een Vlaamse verkozene het Comité P had gewezen op het gedrag van een politieagent in Rendeux, in de provincie Luxemburg. Die had in augustus aan scouts had gevraagd om ook de Belgische vlag te hijsen naast die van de Vlaamse Leeuw die al hing te wapperen.

    kld



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nadenken en doen is belangrijk.

    28/01: Investeren in Vlaamse verankering van faciliteitengemeenten

    Rubriek: Rand
    Geplaatst door: winnetoe

    VZW De Rand zette gisteren het jaar in met een nieuwjaarsreceptie. Bij die gelegenheid pleitte Luc Deconinck, voorzitter van de VZW, voor de Vlaamse verankering van de faciliteitengemeenten door het inplanten van één of meerdere Vlaamse instellingen met uitstraling en tewerkstellingseffecten voor de regio. Hij vroeg de Vlaamse partijen nog eens om de splitsing van BHV voor de Europese verkiezingen te stemmen en prees de Vlaamse regering voor haar houding in het dossier van de drie kandidaat-burgemeesters.

    Investeren in Vlaamse verankering faciliteitengemeenten (HLN.be)

    29-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hervormen.
       
    Hervorming van de Belgische staat is wenselijk     29/01/09
    “Ik denk dat het Vlaamse niveau bewezen heeft dat het slagvaardig en krachtdadig kan optreden. Het toont ook stilletjes aan dat een hervorming - en nu spreek ik als Voka-ondervoorzitter - van de Belgische staat wenselijk is." Aldus de industrieel Philippe Vlerick in Trends. Vlerick is de spreekbuis van de hoofdaandeelhouders van KBC. Vorige week kwam Vlaanderen tussen om de KBC te redden nadat de Franstalige partijen een tussenkomst van de federale regering voor de “Vlaamse bank” weigerden.
    www.trends.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aarst-dom-bisdom. (Dringend reageren)

    Tweetalige campagne: bisdom begrijpt commotie niet

    Jan Van de Casteele 27-01-2009

    Het Taal Aktie Komitee vernam via welingelichte bron dat het Aartsbisdom Mechelen-Brussel eerstdaags een tweetalige promotiecampagne zal voeren in Vlaams-Brabant en het arrondissement Mechelen. Het Bisdom geeft toe, maar nuanceert: het gaat enkel om twee kleine elementjes van de campagne, pastorale documenten zijn eentalig. ‘Een splitsing van het bisdom is een zaak voor Rome’, aldus Hans Geybels, woordvoerder van de kardinaal in een reactie voor Tussendoor.
     
    Om de start van de viering van ‘450 jaar Aartsbisdom' op 1 februari in de parochies en openbare kapellen te visualiseren, schenkt het Aartsbisdom aan elke parochie een jubileumkaars en een bannier. Voor de gelovigen wordt in gebedskaarten voorzien. Tussen 15 en 20 januari wordt al dat materiaal in pakketten verspreid via de parochiefederaties in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen
     
    Hans Geybels, persverantwoordelijke van het bisdom, nuanceert het verhaal: ‘Het gaat om een eenmalig gebeuren, bovendien beperkt tot twee kleine aspecten van de promotiecampagne: een banier voor alle parochiekerken, waar enkel in de twee talen op staat vermeld “450 jaar aartsbisdom” en een tweezijdig gebedsprentje van de kardinaal met een Nederlandstalige en een Franstalige versie. Alle andere documenten, de pastorale documenten bijvoorbeeld, zijn exclusief in de taal van de parochie. Het is absoluut niet de bedoeling iemand in zijn taalovertuiging te kwetsen.?’
     
    Of men dan niet begrijpt dat het taalgebruik in Vlaams-Brabant (en Vlaanderen) heel gevoelig ligt? ‘Jawel, maar de situatie is nu eenmaal zo dat het bisdom zich uitstrekt over drie taalgebieden. Het drievoudig drukken van dat omstreden materiaal (Nederlands, Frans en beide talen in Brussel) had ons veel geld gekost, dus ik geef toe dat economische motieven een rol hebben gespeeld. Als we voldoende middelen hadden was dat niet gebeurd’, aldus Hans Gheybels.
     
    Zal die situatie toch niet leiden tot de roep om het bisdom op te splitsen, temeer daar het een van de weinige geografische entiteiten is waar de taaleigenheid en identiteit van de taalgebieden niet wordt gerespecteerd? ‘De kwestie van de splitsing, dat is een andere zaak. Dat is een kwestie voor Rome, waar wij niet kunnen in tussenkomen’, besluit de woordvoerder van kardinaal Danneels in een reactie aan Tussendoor.
     
    Kritiek
     
    TAK is in een mededeling kritisch tegenover die aanpak.
     
    ‘Deze tweetalige promotie gaat volledig voorbij aan de grondwettelijke eentaligheid van Vlaanderen. Het Aartsbisdom Mechelen-Brussel negeert op provocerende wijze de taalgevoeligheden die in Vlaams-Brabant leven. Meer nog: door de ontkenning van de eentaligheid van Vlaanderen en de unitaristische aanpak van de campagne, zet de Katholieke Kerk zich ongeremd in voor de Franstalige politieke partijen die de uitbreiding van Brussel en een veralgemening van de faciliteiten bepleiten. Een kerk die de politieke indeling van het land niet respecteert, misbruikt de kansel om aan politiek te doen. Het is onbegrijpelijk dat de Kerk net in de gebedsweek voor de eenheid van de christenen tweedracht zaait onder de gelovigen door voluit de Franstalige kaart te trekken. Na het wegsturen van de Vlaamsgezinde priester Jos Verstraeten uit zijn parochie te Wezembeek-Oppem een paar jaar geleden, geeft het Aartsbisdom opnieuw de indruk dat er sinds kardinaal Mercier nog niets veranderd is.’
     
    Actie
     
    'De Franstalige bourgeoisie vindt in de leiding van het Aartsbisdom andermaal een bondgenoot in haar strijd om het behoud van haar voorrechten. Na de splitsing van BHV is het de hoogste tijd voor de splitsing van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel! Tenzij er een snelle bijsturing van deze campagne komt, zien wij ons genoodzaakt om verdere acties te ondernemen’, aldus nog TAK.TAK roept de parochieploegen en pastoors in het Aartsbisdom Mechelen-Brussel op om hun medewerking te weigeren aan deze campagne en alle materiaal terug naar afzender te sturen. Eventueel kan de teruggave ook aangekondigd worden bij het Aartsbisdom (015 29 84 51), de persverantwoordelijke (Dhr. Hans Geybels – 015 29 26 16) of nog beter de vicaris-generaal (Dhr. Billoen, 015 29 26 28)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat kan toch niet ?

    België in politieke crisis

    "MR begraaft laatste kans op communautair akkoord"

    Moureaux hekelt ook de voorstellen van Maingain.
    Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) en FDF-voorzitter Olivier Maingain lieten zich al negatief uit over de communautaire dialoog. Philippe Moureaux (PS), een van de deelnemers aan de gemeenschapsdialoog, zegt nu op zijn beurt dat de MR de dialoog versmoort. "De MR begraaft de laatste kansen om een communautair akkoord te vinden voor de verkiezingen van juni."

    Moureaux hekelt Maingain
    Moureaux verwijt de MR "incoherentie", en hekelt de voorstellen van Maingain. "Als De Decker, als voorzitter van de groep, de onderhandelaars moet bijeenroepen, dan antwoord ik enkel positief als hij me kan verzekeren dat de hele MR achter hem staat. En als hij bereid is vooruitgang te maken in het dossier van de staatshervorming."

    "Liberale familie is verdeeld"
    Nog volgens Moureaux is de liberale familie, Open Vld en MR, verdeeld over de benoeming van de drie burgemeesters. "Dat belet een compromis. En de MR, met Maingain, is de oorzaak van de Franstalige onenigheid. Als De Decker geen garanties geeft, is het onmogelijk om de gemeenschapsdialoog op een serene wijze te hervatten." (belga/vsv)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K.V.H.V en de Russen.

    Filmverslag bezoek Russen aan Uylenspiegelfeesten

    Op de Uylenspiegelfeesten (vrijdag 21 november in het Gravensteen) maakten onze gasten uit Rusland een filmverslag van dit studentikoos hoogtepunt in Vlaanderen. Hun filmpje is in betere kwaliteit te vinden op www.russia.ru.

    Russisch parlementslid en leider van Rossiya Molodaya (Ruslands Jeugd) dr. ir. Maksim Mishenko en woordvoerster van Nashi ('Poetin Jeugd') Masha Drokova waren onder de indruk van de sterk beleefde Vlaamse studententradities en de nationalistische sfeer. Maksim drukte uitdrukkelijk zijn steun uit aan het onafhankelijkheidstreven van Vlaanderen en beeindigde zijn toespraak met "Vrij Vlaanderen!".

    Zie ook vorig filmpje.


    28-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier K.B.C
    28/01/09
     Dossier KBC bewijst gelijk N-VA

    België blokkeert. Vlaanderen werkt. Dat is de conclusie na de KBC-crisis. De federale regering draagt een zware verantwoordelijkheid in dat dossier. ...

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K.V.H.V !!!

    Reportage over bezoek Russen aan de Uylenspiegelfeesten

    Werkt onderstaand filmpje niet? Klik dan hier.


    27-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even uw aandacht.
    Het is precies één jaar geleden dat VU-eresenator Walter Luyten stierf na een slepende ziekte.
    Als flamingant stond hij mee aan de wieg van de naoorlogse democratische Vlaamse beweging. De gewezen VU-senator maakte in 2001 de overstap naar N-VA.

    Luyten, historicus van opleiding, startte zijn...
    meer >>

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enquete,zeker meedoen.
     
    Onderwerp: Poll: Brussel uitbreiden?
     
    Een gunstige wind bracht de VVB op de hoogte van volgende enquête: "de uitbreiding van Brussel: ja of neen?" en wel tot de telefoonzone 02. U kan uw mening kwijt door op onderstaande link te klikken. Daarna kan u stemmen door een postcode in te vullen en dan op neen of ja te klikken,volgens uw overtuiging.

    http://www.medium4you.be/Wilt-u-de-uitbreiding-van-Brussel.html
    Veel stemgenot en erger u niet teveel aan de voorstellen die daar worden geformuleerd.

    26-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het cirkus begint weer.
     politieke crisis

    Maingain houdt voet bij stuk: "Eerst burgemeesters benoemen"

    De herneming van de dialoog van gemeenschap tot gemeenschap is geen enkel probleem voor FDF-voorzitter, Olivier Maingain. Maingain is desalniettemin duidelijk: er komen geen diepgaande discussies of akkoord zonder benoeming van de drie burgemeesters in de rand, herhaalde hij vandaag.

    Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) wil de communautaire dialoog heropstarten. De Decker, die samen met Vlaams minister-president Kris Peeters voorzitter is van de dialoog, nodigt de twaalf betrokken leden en de twee ministers van Institutionele Hervormingen Didier Reynders en Steven Vanackere uit voor een diner eind deze week of begin volgende week.

    De dialoog ligt stil sinds Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Marino Keulen besliste de burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen. (belga/sps)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gisteren in Dendermonde.
    Gisteren werd in Dendermonde een stille optocht gehouden voor de slachtoffers van het drama in het kinderdagverblijf Fabeltjesland van afgelopen vrijdag. Er stapten maar liefst 8000 mensen mee, waardoor de optocht langer duurde dan voorzien.

    De tocht werd georganiseerd door jeugdhuis Zenith en enkele plaatselijke jeugdbewegingen....
    meer >>

    24-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook wij leven mee.............................
    23/01/09
     Medeleven met slachtoffers drama in Dendermonde

    Voorzitter Bart De Wever wil, in naam van de N-VA, zijn innige deelneming betuigen bij de familie van de slachtoffers van de steekpartij in ...
    ----------------------------------------------------------------

    23-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevlagging.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vlaggenincident wordt een zaak
    Een politieman uit Rendeux (prov. Lux.) moet verschijnen voor de politiewaakhond Comité P. De man vroeg vorig jaar een Vlaamse scoutsgroep om naast hun Vlaamse vlag ook de Belgische vlag uit te hangen. Dat had de burgemeester hem verzocht. De burgemeester van de woonplaats van de scouts, Izegem, was daar zo kwaad over dat hij er een zaak van maakte. Bron: L'Avenir
    -------------------------------------------------------------------------------

    22-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe voorzitter O.V.V !!!
    Het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (met 43 lidverenigingen met landelijke spreiding, die samen enkele honderden plaatselijke afdelingen tellen en een publieksbereik van 800 000 leden en deelnemers), koos op maandag 19 januari een nieuwe voorzitter. Em. Prof. dr. Renaat Roels, die de jongste twee jaren het OVV leidde, werd als voorzitter opgevolgd door Huguette De Bleecker-Ingelaere. Zij is stichtster en ere-voorzitter van het Forum van Vlaamse Vrouwen, ere-provincieraadslid van Oost-Vlaanderen, ondervoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, woordvoerder van “De Draak-Vlaams Overleg Gent”, en is al jaren actief in het Gentse cultureel bewegingsleven. Binnen het OVV is zij verantwoordelijk voor de Taalwerkgroep. Beroepshalve was zij lerares geschiedenis.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelooft U er nog in ?
    Van Rompuy installeert donderdag BHV-werkgroep

    Premier Herman Van Rompuy heeft aangekondigd dat hij donderdag de BHV-werkgroep zal installeren. Die moet oplossingen zoeken voor de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde.

    Vorige vrijdag werd de werkgroep al opgericht door het Overlegcomité. Er zetelen acht parlementsleden in. De premier zal de BHV-werkgroep donderdag zelf installeren. "Waar zij vergaderen, hoe vaak zij vergaderen en wie die vergaderingen leidt, dat laat ik aan hen over", voegt Van Rompuy daaraan toe.

    Het tweede belangenconflict van de Cocof, om de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde te verhinderen, loopt eind deze maand af. Het derde belangenconflict, dat vorige week ingeroepen en goedgekeurd werd door het Waals parlement, zal daarom pas op 29 januari in werking treden.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lokalen in Ardooie.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lokalen

    ARDOOIE - De gemeente vraagt een bouwvergunning aan om verenigingslokalen te bouwen aan CC 'tHofland. Dat wordt de nieuwe thuishaven van onder meer Chiro Tijl en Nele, de KAJ, de KLJ, de judoclub en de foto- & diakring. In de voormalige broederschool in de Kaaistraat, waar ook kinderopvang 'tFiloetje is gevestigd, worden lokalen gebouwd voor de berging van materialen. (dbm)


    21-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze toekomst ?

    Vlaanderen in Actie stelt conclusies voor

    21/01/2009

    Op het sociaaleconomische forum in Hasselt werd in aanwezigheid van 1.000 captains of society en stakeholders het toekomstplan van Vlaanderen in Actie voorgesteld. Met vijf doorbraken zal Vlaanderen zich resoluut op de piste zetten naar een toppositie tussen de innovatieve regio's in Europa.

    Lees meer >>


    20-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zangfeest.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een hart voor Vlaanderen. (15-02-2009 14:30:00 VVB Kortrijk )

    met bus naar Antwerpse Lotto Arena voor Zangfeest bus van VVB Kortrijk. Kaarten te verkrijgen bij Werner Vandenberghe(0474 84 49 36) of JP Dewijngaert( 056 21 16 12). Bus:10€, kaart:15€. Inlichtingen [Lees verder...]
    Lotto Arena Schijnpoortweg 119, 2170 Merksem
    Info: Jean Pierre Dewijngaert (jp.dewijngaert@tele2allin.be) 056 21 16 12

    19-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Propaganda over de taalgrens.
    In Wallonië hangen er momenteel 20 vierkante meter affiches met daarop de slogans "Meer autonomie, minder veiligheid?", "Meer autonomie, minder sociale zekerheid?", "Meer autonomie, minder jobs?". De slogans verwijzen naar de webstek www.prejuges.be...
    meer >>

    18-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik kies voor Vlaanderen.

    VVB start campagne “Ik kies voor Vlaanderen”

    Jan Van de Casteele 18-01-2009

    De Vlaamse Volksbeweging zal een grote verkiezingscampagne opzetten onder de titel "Ik kies voor Vlaanderen". Dat kondigde voorzitter Eric Defoort aan op de druk bijgewoonde nieuwjaarsbijeenkomst van de vereniging in de Brugse Stadshallen. 'De staatsstructuren presteren ondermaats. De Belgische democratievervuiling moet ophouden, en Vlaanderen moet nu maar resoluut gaan voor onafhankelijkheid, gericht op samenwerking (met Nederland, Wallonië en gekaderd in Europa). Op de meeting waren parlementsleden van vijf politieke partijen aanwezig en werd het boek De Vlaamse Republiek, van utopie tot project voorgesteld.

    Defoort haalde op scherpe wijze uit naar de verdedigers van de Belgische kitsch, met citaten van journalisten Isabel Albers ('Het valt niet uit te leggen aan de kiezers dat het hele communautaire verkiezingsprogramme van 2007 van de CD&V dode letter is gebleven'), Guy Tegenbos ('Het land is feitelijk uiteengevallen in twee landen die totaal los van elkaar evolueren', De Standaard), Rik Van Cauwelaert ('een ritueel dat de democratische schijn moet hooghouden', Knack) en Geert Van Istendael ('de surrealistische droom is voor de brede bevolking een nachtmerrie geworden')

    Defoort hekelde de typisch Belgische retoriek - 'Het "Land" moet bestuurd worden' - waarmee nu ook CD&V op een surrealistische wijze afstand neemt van gedane beloften. 'Ze zwelgen in de kitsch', aldus Defoort. Daartegenover plaatst de VVB de komende maanden een positieve campagne waarmee ze wil aantonen dat precies de VVB bezig is met de 'echte problemen van de mensen': de economische, financiële en sociale problemen, welvaart en welzijn voor al wie in Vlaanderen woont, jobs, succesvol ondernemen, vergrijzing, gezinspolitiek, pensioen, dàt houdt ons wakker bij de VVB. Het zijn uitdagingen waarvoor de Belgische kitsch geen instrumentarium meer aanbiedt, integendeel, die kitsch is een bedreiging voor welvaart en welzijn.

    De verkiezingscampagne van de VVB loopt onder de titel "Ik kies voor Vlaanderen", overstijgt partijgrenzen. Ze zal worden gedragen door een speciale webstek (www.ikvv.be) en op zondag 17 mei een grote meeting in Hangar 29 langs de Schelde in Antwerpen. Beslissende stappen zetten naar de onafhankelijkheid van Vlaanderen, een open Vlaamse republiek, bevrijd van de Belgische democratievervuiling, betrokken op Europa en de buitenwereld. Defoort eindigde met zijn einddoel: een performante en mobiliserende confederatie met Wallonië en Nederland (geïntegreerd in Europa), die enkel kan worden opgebouwd vanuit een onafhankelijk Vlaanderen.

    Boek

    Johan Sanctorum stelde het boek De Vlaamse Republiek, van utopie tot project voor (uitgave Van Halewyck). Tien auteurs nemen er afstand van de surrealistische zeepbel België. Sanctorum hekelde het conformisme van het Vlaamse cultureel establishment, maar was ook niet mals voor het kaakslagflamingantisme, voor sectarisme en uitsluiting, voor het centenflamingantisme. Het is tijd voor het finale denkwerk over het vraagteken dat "Vlaanderen" heet, voor een nieuw samenlevingscontract, voor debatteren, fulmineren. 'Met rechts alleen redden we het niet', aldus Sanctorum die verwees naar de bijdragen in het boek van linkse strijders als Ludo Abicht en Jef Turf. Met Julien Borremans pleitte hij voor een Vlaamse beweging die haar sociale dimensie zou herontdekken, maar tegelijk ook voor vrije meningsuiting 'zonder cordons'. Strijd moet er ook zijn tegen de francofone taalgraaicultuur: 'Taalhomogeniteit is een noodzaak om de democratie waar te maken'. Sanctorum is geen voorstander van 'een beetje onafhankelijkheid' en het 'traag uitkleden van België', wel van een 'republikeinse renaissance' die ons moet 'ontsmetten van de Belgische ziekte'. Hij voorspelde een Vlaamse secessie die een precedent mét navolging zal zijn in een herdemocratiserend Europa. 'Wij hebben geen imagoprobleem, België en het huidige Europa wél', besloot de auteur. 'Het wordt dus tijd om de Rubicon over te steken, de ruïne op te blazen en voluit te gaan voor de republiek Vlaanderen.’

    Axel Buyse, Vlaams zaakgelastigde bij de Europese Unie, had het vooral over identiteit en Europa. Hij pleitte voor het cultiveren van de standaardtaal, meer debat over de wijze waarop wij de Vlaamse democratische ruimte verder moeten organiseren. Ook hij wees erop dat Vlaams bewustzijn bestaat in vele geuren en kleuren, dat Nieuwe Vlamingen niet meer weggaan, maar suggereerde dat men integratie zou benaderen vanuit een Nederlandse "leidcultuur" om het Vlaming zijn van de Franstaligen op Vlaamse territoir te stimuleren. Buyse hekelde de ideeën over "corridors", zag wel iets in de recente oproep van Patricia Ceyssens om een Vlaanderen-Brussel-operatie op te zetten. Onze toekomst kan alleen in een samenwerkend Europa liggen, te beginnen met samenwerking met Nederland (dat weet hoe de zaken zich hier ontwikkelen). Het gaat goed met de Vlaamse cultuur, al moeten we ons maar niet laten meesleuren in taalrelativisme dat in kosmopolitische kringen al te zeer wordt geëtaleerd. Beter zijn we assertief tegen de verengelsing. De zaakgelastigde moest zich ver houden van politieke boodschappen, maar had het toch over 'het verschrompelen' van de Belgische politiek ruimte en het betere alternatief: het Vlaamse 'feit' en een Vlaanderen dat zo open mogelijk is tegenover Wallonië en de francofonie.

    Op de VVB-nieuwjaarsbijeenkomst waren een twintig parlementsleden aanwezig van vijf politieke partijen (CD&V, LDD, N-VA, VB, Sociaal-Liberale Partij). Het meeste applaus ging evenwel naar burgemeester Willy Dewaele (Open VLD) van Lennik, die consequent blijft in zijn al jaren durende strijd voor de splitsing van de kieskring BHV.

    Het boek "De Vlaamse Republiek - Van utopie tot project" is uitgegeven bij Van Halewyck/Leuven en bevat bijdragen van Ludo Abicht, Brecht Arnaert, Julien Borremans, Peter De Roover, Koenraad Elst, Matthias Storme, Johan Sanctorum, Jef Turf en Luc Van Doorslaer en een inleiding van Prof. Em. Eric Defoort, voorzitter van de VVB. Kost 17,95 euro en is te verkrijgen bij de Vlaamse Volksbeweging (www.vvb.org), Passendalestraat 1a 2600 Berchem, 03 366 18 50.

    Integrale toespraken van Johan Sanctorum, Axel Buyse en Eric Defoort: zie bijlage


    16-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.B.H.V splitsen kan gemakkelijk.
    Anciaux 

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CD&V is een vraagteken.

    CD&V laat zich niet respecteren. Frans Crols over de zoveelste poging om het koninkrijk te depanneren

    Jan Van de Casteele 15-01-2009

    Frans Crols, voorzitter van de adviesraad van Trends (en medewerker van Doorbraak) vraagt zich in een opiniestuk in Trends (15 jan. 09) af waarom toch CD&V zich telkens geroepen voelt om borst vooruit en glimmend het koninkrijk te depanneren. Daardoor voelt ze klef, vreesachtig, oubollig en achterhaald aan. Wie zich niet laat respecteren, verliest het respect van de kiezers.
     
    Niet ik wens u een Ongelukkig 2009, u krijgt het van Herman Van Rompuy en de rompregering, zonder Vlaamse meerderheid, die hij verhoopt te leiden tot in 2011. Herman Van Rompuy is verstandig en weet dat dit belachelijk is. Half 2009 zal hij voor de Franstaligen nog dieper door het stof kruipen en mee de chaos versterken die België is. Hij die zich nuffig in gesprekken, debatten, op televisie signeert als de aartsvijand van de chaos. Door te doen wat hij de jongste weken deed, verhoogt hij precies het euvel dat hij zegt te verafschuwen. Zijn CD&V krijgt door haar structurele slaphartigheid - het zit de partij in de genen - in juni een afstraffing van 18 karaat. De Open Vld kan misschien haar score behouden, maar ten koste van de beloften over de versterking van de Vlaamse (economische) macht die zij sedert jaren doet. Bart Somers en zijn kiesvereniging noemen zich liberaal. Beter ware: kruidenier, wezel. De radicalen van N-VA, LDD en Vlaams Belang doen met de abdicatie van CD&V en Open Vld hun voordeel.

    Van dichtbij beleefde ik een episode in de loopbaan van Herman Van Rompuy, en ze is interessant voor 2009. Van Rompuy strandde in de jaren tachtig in de CVP en betastte alternatieven. Hoogstaande journalistiek leek hem een route en die werd hem voorgespiegeld door Lode Claes, ex-journalist, ex-senator van de Volksunie, oud-bankier. Lode Claes was directeur van Trends. In hartje Elsene vergaderden hij, Herman Van Rompuy en ik (toen hoofdredacteur) wekelijks, en dat gedurende maanden, over Trends, de economie, de politiek, de samenleving. Lode Claes wilde naast De Standaard een tweede kwaliteitskrant creëren; een kopie van Le Journal de Genève, een geliefde conservatieve krant van de Vlaamse nestor. Herman Van Rompuy was zijn favoriete kandidaat-hoofdredacteur.

    De kernthesis van Lode Claes - neergelegd in een nog steeds leesbare en steekhoudende serie van boeken en columns (in Trends) - was: de Vlamingen kunnen niet omgaan met macht, zijn machtsschuw, laten zich ringeloren door een tegenstander (Franstalig België) die veel zwakker is dan de Vlaamse bovenlaag inziet. Daardoor verspeelt die Vlaamse bovenlaag majeure kansen om het land te sturen in een richting die haar meerderheid mogelijk maakt.

    Herman Van Rompuy illustreert de stelling van Claes voortreffelijk. Waarom duwen hij en zijn CD&V niet harder tegen het vermolmde establishment dat het oude België wil herstellen, in stand wil houden? Dat establishment heeft de voorbije halve eeuw bij elke crisis bewezen dat het onvoldoende geïnformeerd, vooruitziend, machtig is om debacles te keren. Het establishment van België - toen en nu hoofdzakelijk francofoon en soms aangevuld met de Belgische vleugel van CVP/CD&V, PVV/Open Vld en SP/sp.a - heeft in 1960 op ridicule wijze de kolonie verloren. Men wist van niets, was verrast, onvoorbereid, stuntelig, lachwekkend. Het establishment heeft de splitsing van Leuven ondergaan. Men wist van niets, was verrast, onvoorbereid, stuntelig, lachwekkend. Het establishment heeft de roof van de Generale Maatschappij, beter de Société Générale, ondergaan. Men wist van niets, enzovoort. Het establishment heeft de splitsing van radio en televisie ondergaan. Men wist van niets, enzovoort. Het establishment heeft de splitsing van alle politieke families ondergaan. Men wist van niets, enzovoort. Het establishment heeft de dood van 'zijn' Sabena ondergaan (waarvan het karrenvrachten gratis tickets kreeg voor zichzelf, bobonne, de petits enfants, la maîtresse). Men wist van niets, enzovoort. Het establishment heeft zijn Fortis doen kantelen. Men wist van niets, enzovoort. Het establishment (reken er voor deze episode ook de vakbonden bij; mond vol over solidariteit, maar te schijnheilig - een christelijke zonde, mijnheer Cortebeeck en een vloek tegen de Verlichting, mijnheer De Leeuw - om te melden dat het een codewoord is voor het eigen machtsbehoud) zal het einde van België niet tegenhouden. Men weet van niets, enzovoort.

    Herman Van Rompuy rijdt voor het establishment waarvan hij weet dat het leeg is, blut, ideeënarm, in paniek. Daardoor leidt hij de rommelhoop die België heet. De CD&V is een partij van praters en treuzelaars die zich telkens geroepen voelt, uit vrees om de levensvraag te stellen wat de toegevoegde waarde van België is voor haar kiezers en haar landsdeel, om borst vooruit en glimmend het koninkrijk te depanneren. Daardoor voelt zij klef, vreesachtig, oubollig en achterhaald aan. Na de volgende afstraffing in de kiesurnen zal zij opnieuw verdwaasd, verontwaardigd, betweterig haar lijdensweg naar de overbodigheid continueren. Wie zichzelf niet respecteert, niet laat respecteren, verliest het respect van de kiezers. Een Ongelukkig 2009 wordt u aangeboden door premier Van Rompuy en le dernier carré van de blinden. (T)

    15-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wijzen (maar niet uit het Oosten.)

    Twaalf wijzen om België te splitsen

    Jan Van de Casteele 13-01-2009

    Panorama bracht een al bij al behoorlijke uitzending over de splitsing van België. Te kort, en boosaardig dat ook Vlaams Belang andermaal niet mee aan tafel mocht. Maar het beeld was duidelijk: ook de wijzen vinden geen wijzen om dit land nog lang in stand te houden.

    De Panorama-uitzending Twaalf wijzen om Brussel te splitsen (opgenomen in het kasteel Groenenberg in Gaasbeek) werd op 11 januari dan toch uitgezonden. Ivan De Vadder bracht twaalf Vlamingen en Franstaligen samen om te discussiëren over de toekomst van België. De “wijzen” raakten niet verder dan de politici. Dit stilstaand land is niet meer in beweging te krijgen. Maar binnen de federale structuren ook niet te splitsen. Tenzij de Vlaamse partijen (of de Vlaamse kiezers) radicaliseren en kiezen voor democratie en efficiëntie: de wetenschap dat de Vlaamse volksvertegenwoordiging autonoom kan beslissen over haar toekomst.

    De VVB kreeg er met voorzitter Eric Defoort in het Vlaamsgezinde kamp een plaats naast Remi Vermeiren (Warandemanifest), Bart De Wever (N-VA) en de iets gematigder prof. Paul De Grauwe (voormalig senator Open VLD). Langs Vlaamse zijde was er ook nog professor Johan Vande Lanotte (sp.a).

    Tegenover dit kwartet zaten de behoudsgezinde professor Bea Cantillon (U Antwerpen) en de vurige belgicisten Mark Eyskens (CD&V), Annemie Neyts (Open VLD), Karl-Heinz Lambertz (PS), prof. Philippe Van Parijs (Pavia-groep), Dorothée Klein (hoofdredactrice Le Vif/L’Express) en de ‘geografische’ Vlaming Rudy Aernoudt (LiDé).

    De Franstalige politici Laurette Onkelinx (PS), Jean-Michel Javaux (Ecolo), Joëlle Milquet (CDH) en Hervé Hasquin (MR) wilden niet deelnemen. Zelfs Eric Domb, de voorzitter van de Waalse werkgeversfederatie, stuurde zijn kat.

    De programmamakers gooiden enkele stellingen voor de leeuwen en de tricoloren.

    Stelling 1: Vlaanderen kan alleen welvarend worden door zijn economische instrumenten (jobopleiding, arbeidsmarktbeleid) in handen te krijgen. ‘Dringend nodig, want de beide regio’s zijn te verschillend’, aldus Vande Lanotte. Een ‘dogma’ dat ruikt naar Vlaams Belang, repliceerde Eyskens. Aan de heilige ‘solidariteit’ mag niet worden geraakt, want we zijn allemaal Belgen. Hiermee speelde hij zijn rol als megafoon van het Franstalig Belang. Bart De Wever haastte zich om te zeggen dat een splitsing niet hoefde te betekenen dat er geraakt zou worden aan de solidariteit en Eric Defoort (VVB) – tot op het hilarische na onderbroken door een hitsige Annemie Neyts - ging mee op dat spoor van solidariteit en wees erop dat Vlaamsgezinden gaan voor ‘onafhankelijkheid én samenwerking’.

    Eyskens schakelde over naar een ander stokpaardjes van het belgicisme: Een splitsing leidt tot Kosovaarse toestanden. Remi Vermeiren vond die beschuldiging van Eyskens aan het adres ‘niet netjes’ en ‘een afdreiging van de eigen gemeenschap’.

    Lambertz, ex-bemiddelaar, hanteerde een zachtere techniek: die van de would-be communautaire therapeut. ‘Relaties moeten anders worden. We weten niets van mekaar’. Maar hoe de eenheid van Vlamingen en Walen moet worden aangewakkerd, hoorden we hem niet meteen vertellen.

    Stelling 2: Europa zal Vlaanderen nooit als lidstaat aanvaarden. Een stelling waarvoor vooral Neyts op de barricaden klom. Volgens haar zouden zowat alle internationale instellingen uit ons land zouden verhuizen. ‘En dan zijn de Vlamingen zeker Brussel kwijt’, dreigden de Franstaligen, in de flank gesteund door Aernoudt. Eyskens ging voorwaar het pad op van de antipolitiek: de politici kunnen het niet en moeten stoppen met dit debat. ‘We moeten de federale staat moderniseren, we hebben al eigen instellingen en culturele en economische zelfstandigheid’. Waarop Remi Vermeiren zakelijk vaststelde dat de Belgische structuren absoluut niet naar wens functioneren: ze bevestigen de dictatuur van de minderheid.

    Stelling 3: Er hoeft niet veel meer te veranderen: communautaire problemen zijn opgelost (vb. gezondheidszorg) Cantillon noemde de splitsing van de gezondheidszorg achterhaald, want hiervoor zou er geen reden meer zijn. De Wever vond van wél: de numerus clausus voor geneeskundestudenten bijvoorbeeld: Vlamingen houden zich netjes aan de afspraken, Walen niet. ‘Wie zich aan afspraken houdt, wordt gestraft’. Dat moeten we daar maar beter regelen (bonus malus sociale zekerheid) vond Cantillon. De Wever wenste haar ‘veel succes bij Onkelinx’.

    Stelling 4: Symbolen als de Rode Duivels en de monarchie kun je niet afschaffen zonder imagoschade in het buitenland. Een op dat punt wel pittige Vande Lanotte boorde die de grond in: die imagoschade is er precies nu al, want België is blijkbaar niet meer in staat om nog beslissingen te nemen. ‘De ergste beschadiging is nu al bezig’. Defoort hield het doembeeld over internationale reacties op de ontwikkelingen in België onder de koele kraan. Om de haverklap onderbroken door de overkant, citeerde hij Andrew Marshall (The Independent): België is een staat die compromissen sluit tot hij daaraan ten onder gaat. Maar dat zal gebeuren zonder geweld, en zonder tranen.

    Van Parys, bij momenten toch een dromende professor, ontwierp inderhaast een nieuw symbool van Eendracht: een vlag met een haan, een leeuw, een Brusselse iris en twaalf sterren van Europa. Een symbool van de melkweg ontbrak nog net. En eentje van de Duitstalige Belgen, lachte Lambertz...

    Stelling 5: Brussel maakt België onsplitsbaar Wat al aan bod kwam in voorgaande thema’s werd nog eens als ultieme stelling op tafel gegooid. De Wever vertolkte het N-VA-standpunt: Brussel als condominium laten beheren door Vlamingen en Walen. Brusselaar Van Parijs – een van de felste verdedigers van Brussel als volledig autonoom derde gewest - vond dit blijkbaar kolonialisme tegenover zijn gewest. Het argument maakte heel weinig indruk op Defoort: ‘Wij worden al in belangrijke mate bestuurd door Europa. Is dat dan ook kolonialisme?’. Ook Vande Lanotte zag dat condominium niet meteen zitten, omdat dat ‘samen beheren’ nogal utopisch is in dit land. ‘Voilà, nu geef je zelf het beste bewijs dat dit land inderdaad niet meer te besturen valt’, repliceerde De Wever. Eyskens gleed in zijn emotie nog even uit met een citaat dat hij wel zo niet zal bedoeld hebben: ‘Vlamingen en Franstaligen zijn zelf in de minderheid in Brussel, gelukkig maar!...’.

    Stilstand

    William Van Laeken rondde de uitzending af met een verwijzing naar de actualiteit. Vlaams minister-president Kris Peeters kreeg vorige zomer de communautaire dialoog op de schoot geworpen. Vooraleer die op te starten wil hij eerst garanties dat er duidelijkheid komt over (deel)akkoorden. Hiermee zitten we weer in 2007. Toen waren er andere CD&V’ers die hun vragen op de Belgische tafel gooiden. Veel verder staan we ondertussen niet.

    Cordon

    Na de uitzending diende Vlaams Belang een klacht in bij de Vlaamse Regulator voor de Media. ‘Ongeveer alle Vlaamse partijen zijn aan bod gekomen, behalve het Vlaams Belang’, klinkt het aan het Madouplein. ‘Wij zijn net de partij die al van bij haar oprichting de thesis van de Vlaamse onafhankelijkheid heeft geponeerd’, aldus voorzitter Bruno Valkeniers.


    14-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aandacht voor betoging.
    Voor Vlaanderen moeten wij er zijn.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede hands boekenbeurs.

    Boekenbeurs
    --------------
    ARDOOIE - Op 8 februari vindt in  CC 'tHofland  Oude Lichterveldsestraat een boekenbeurs plaats. Wie een stand op de beurs wenst, word gevraagd contact op te nemen met An Vangheluwe op 0474-25.24.95. (dbm)
    Een moment om Uw boekenkast aan te vullen met uw favoriete boeken aan een soldeprijs.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat kan en mag niet meer !!!

    Di Rupo kandidaat in Vlaams-Brabant

    Jan Van de Casteele 13-01-2009

    Komt Di Rupo straks als Europees lijsttrekker van de PS (LLB) stemmen ronselen in Vilvoorde of Asse? De onwaarschijnlijke situatie rond BHV blijft aanslepen. De federale regering Van Rompuy (CD&V) wil BHV ‘bespreken’, de Vlaamse regering van Kris Peeters (CD&V) niet. Mooie partij. De Franstaligen gaan via het Waals parlement een derde belangenconflict inroepen. Vlaamse verenigingen roepen Vlaamse partijen, parlementsleden en burgemeesters op om resoluut voor een splitsing te gaan, want ook de Europese verkiezingen zijn ongrondwettig.

    Probeer te volgen. Het Overlegcomité van de verschillende regeringen, dat vrijdag 16 januari bijeenkomt, zou – althans volgens de regeerverklaring van Herman Van Rompuy (CD&V) - een werkgroep in het leven roepen die met oplossingen voor BHV op de proppen komt. ‘De besluiten hiervan moeten vanaf de zomer van 2009 besproken en uitgevoerd worden’, aldus de regeerverklaring. Dat is alvast net iets anders dan de ‘vijf minuten politieke moed’ waarmee CD&V zich in via het Kartel in Vlaams-Brabant in juni 2007 naar een goede verkiezingsuitslag werkte. ‘Een werkgroep’... ‘vanaf de zomer...’? Politieke mist heet zoiets.


    13-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voka aan het woord.
       
    VOKA noemt relanceplannen overheid lege doos     13/01/09
    De herstelplannen die recent zijn uitgewerkt door de federale en de regionale regeringen, zijn een lege doos, zeggen de Vlaamse ondernemers. Voorzitter Urbain Vandeurzen van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka noemt het resultaat van een peiling onder 600 Vlaamse ondernemers zelfs “ontluisterend”: slechts vijf procent van de ondernemers zegt dat hij of zij enig effect zal voelen van de voorgestelde maatregelen. De N-VA stelde vorige week reeds een eigen alternatief relanceplan voor.
    www.n-va.be/meer/relanceplan

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opletten a.u.b !!!
    Verkeerscontroles 
    De Politiezone regio Tielt plant volgende verkeerscontroles in januari/februari 2009:
    • 10/01 : Snelheidscontroles met onderschepping in TIELT, WINGENE en RUISELEDE
    • 12/01 : Fietscontroles
    • 14/01 : Controle sturen onder invloed van alcohol / drugs in ARDOOIE, LICHTERVELDE, PITTEM en ZWEVEZELE
    • 19/01 : Snelheidscontroles in ARDOOIE, LICHTERVELDE, PITTEM en ZWEVEZELE
    • 22/01 : Fietscontroles
    • 23/01 : Anonieme controle op verkeersagressie en zware overtredingen in gans onze zone
    • 28/01 : Snelheidscontroles in ARDOOIE, LICHTERVELDE, PITTEM en ZWEVEZELE
    • 31/01 : Snelheidscontroles in gans de zone
    • 01/02 : Snelheidscontroles in gans de zone
    U kan de aangekondigde verkeerscontroles ook terugvinden op de website van onze Politiezone Regio Tielt www.pzregiotielt.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen stem meer waard.
    Anciaux stapt toch over naar sp.a, "zonder een postje"

    Bert Anciaux is politiek terug onder dak. Hij stapt dan toch over naar de sp.a, maar dat letterwoord staat dan niet meer voor "socialistische partij anders", maar voor "socialisten en progressieven anders".

    "Alles waarop ik hoopte om een overstap te kunnen doen, is gerealiseerd", zegt Anciaux in De Morgen. Er is niet alleen de subtiele naamsverandering, als je het zo al kan noemen, want het letterwoord blijft uiteraard hetzelfde. Het partijbureau heeft ook een tekst goedgekeurd, een inleiding voor het nieuwe verkiezingsprogramma dat op 8 maart definitief moet worden vastgelegd.

    Progressieve kandidaten

    De partij opent naar eigen zeggen de structuren "om nieuwe progressieve kandidaten ten volle de partij te laten versterken". Stemmenkanon Anciaux is dus aan boord, en hij zegt zelf geen garantie te hebben gekregen op een mandaat: "Ik doe het voor de inhoud, niet voor de postjes."

    Niet alleen Bert Anciaux maakte dinsdag zijn overstap bekend. Ook de Vlaamse parlementsleden Joris Vandenbroucke en Jan Roegiers en ex-Kamerlid Stijn Bex (alle drie ex-Vl.Pro) kondigden aan dat ze lid worden van de vernieuwde sp.a.


    12-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klacht.

    12/01 VB dient klacht in tegen vrt na uitzending 'Panorama'

    Na de 'Panorama'-uitzending van zondag over de eventuele boedelscheiding van België, dient het Vlaams Belang een klacht in bij de Vlaamse Regulator voor de Media. "Ongeveer alle Vlaamse partijen zijn aan bod gekomen, behalve het Vlaams Belang", klinkt het aan het Madouplein.

    'Panorama' bracht zelf twaalf ‘wijzen’ bij elkaar om België te ‘splitsen’. De twaalf trokken zich op een druilerige zondag terug in het kasteel Groenenberg in Gaasbeek. Ze debatteerden een hele dag over de toekomst van het land.

    "VB genegeerd"

    "Wij zijn net de partij die al van bij haar oprichting de thesis van de Vlaamse onafhankelijkheid heeft geponeerd", pruilt voorzitter Bruno Valkeniers. "Precies op het ogenblik dat deze idee meer en meer veld wint als realistisch alternatief voor de huidige Belgische impasse, werd het Vlaams Belang compleet genegeerd."

    "De VRT heeft nooit zelfs maar de moeite gedaan om het Vlaams Belang bij deze uitzending te betrekken. Dat andere gesprekspartners eventueel hadden afgehaakt bij een eventuele betrokkenheid van het Vlaams Belang bij dit debat, mag geen argument zijn."
    Bron : GvA.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er is aktie nodig;

    12/01 N-VA wil halt roepen aan Franstalige belangenconflicten

    De PS wil verhinderen dat er een stemming komt van het wetsvoorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Daarom stelde de partij maandag voor om woensdag in het Waalse Parlement het belangenconflict in te roepen. N-VA reageerde meteen met de boodschap dat ze een mogelijk belangenconflict zal aanvechten bij het Grondwettelijk Hof.

    PS-voorzitter Elio Di Rupo vraagt, samen met cdH, aan Ecolo en MR om zich achter het belangenconflict te scharen. De PS gelooft dat de solidariteit tussen Walen en Brusselaars alle partijpolitieke verschillen kan overstijgen.

    Discriminatie volgens N-VA

    Het zit N-VA hoog dat de Franstaligen keer op keer een belangenconflict inroepen na een democratisch genomen beslissing, aldus Kamerlid Ben Weyts. De Vlaams-nationalistische partij vindt het ook niet fair dat Franstaligen tot vier maal toe naar het middel van het belangenconflict kunnen grijpen, als gevolg van de verschillende deelstaatparlementen.

    Vlaanderen heeft maar één deelstaatparlement en kan bijgevolg maar één keer met het belangenconflict schermen. Weyts en parlementslid Mark Demesmaeker spreken in dat kader van misbruik en zelfs discriminatie. N-VA hoopt dat het Grondwettelijk Hof die oneerlijkheid uit de wereld helpt.


    10-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steun de Vlaamse school in KOMEN.
      Nieuwjaarsconcert  
     

    Zondag 11 januari 2009
    17 uur
    Kapel Vijfwegen
    Komen

    kaarten via info@marnixring.org
       
      Lees meer

    09-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuws uit VOEREN.
    De gemeente Voeren bestaat uit 6 dorpen die elk een eigen Dorpsstraat hebben. Nadat dat decennialang voor veel verwarring zorgde, en de post en de mensen er over klaagden, gaat de gemeente nu unieke straatnamen kiezen. Bron; BRF

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dat geloofwaardig ?

    Vlaamse regering onderhandelt niet over BHV

    De Vlaamse regering onderhandelt niet over BHV en zal dan ook geen deel uitmaken van een werkgroep die over BHV zou onderhandelen. Dit is vandaag nog binnen de Vlaamse regering beslist. Kris Peeters heeft dit gezegd tijdens een chatsessie met de lezers op nieuwsblad.be.

    In het federale regeerakkoord van Van Rompuy I staat een passage waarin een werkgroep wordt aangekondigd, die belast wordt met het uitwerken van voorstellen van oplossingen voor Brussel-Halle-Vilvoorde. De werkgroep wordt opgericht binnen het Overlegcomité van de verschillende regeringen.

    Ook de Vlaamse regering zou er dus moeten aan deelnemen. Maar dat weigert de minister-president. 'De Vlaamse regering onderhandelt niet over BHV', luidt zijn stelregel.

    pdb


    08-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.N-VA neemt een beslissing.

    N-VA stelt eigen economisch relanceplan voor

    De N-VA heeft een eigen relanceplan klaar. "Op dit moment kan België geen krachtig relanceplan voeren en Vlaanderen mag het dan weer niet", zeggen N-VA'ers Jan Jambon en Geert Bourgeois. Volgens N-VA moet op federaal vlak de basis gelegd worden voor een structureel begrotingsevenwicht en moet geopteerd worden voor één of twee krachtige ingrepen in plaats van een "allegaartje" aan maatregelen.

    Strooisuikerplan
    N-VA is niet te spreken over het federale herstelplan. De partij spreekt van een "strooisuikerplan" met een rits maatregelen die de economie weinig vooruit zullen helpen. Niet alleen werd het doelgroepenbeleid teruggeschroefd, maar er is volgens de N-VA ook sprake van "stupid spending".

    Zo is de verlaging van de energiefactuur volgens N-VA-kamerlid Jan Jambon een "domme maatregel" om de PS te paaien en leidt de tijdelijke verlaging van de btw in de bouw tot een uitstel van bestedingen. De aankondiging van die btw-maatregel heeft ertoe geleid dat veel facturen in de bouw zijn uitgesteld tot 2009 en dat de liquiditeit van veel bouwondernemingen in 2008 is verslechterd.

    Begrotingstekorten
    Alvorens een herstelplan te lanceren, moet volgens de N-VA iets gedaan worden aan de "structurele begrotingstekorten". Om een begrotingsevenwicht te bereiken, pleit N-VA onder meer voor het stopzetten van een reeks bevoegdheidsoverschrijdingen (dat zou volgens N-VA 1,1 miljard euro kunnen besparen), een verlaging groeinorm in gezondheidszorg en een ontvetting van het overheidsapparaat.

    Als de basis voor een begrotingsevenwicht is gelegd, kan de federale regering een reeks echte herstelmaatregelen nemen. Naast een behoud van het doelgroepenbeleid pleit de N-VA ervoor om maximaal in te zetten op de concurrentiekracht van de ondernemingen, vooral door een verlaging van de werkgeversbijdrage. De N-VA pleit de er bijvoorbeeld voor de kinderbijslag uit de lasten op arbeid te halen. "In de werkgeversbijdrage gaat 7 procent naar de kinderbijslag. We willen dat uit de last op arbeid halen. Kinderbijslag heeft niets te maken met arbeid. Zo kunnen we de last op arbeid grondig omlaag halen", aldus Jambon.

    Stabiliteitspact opzeggen
    Op Vlaams vlak zijn volgens Geert Bourgeois een aantal zinvolle relancemaatregelen voorzien, maar botst men volgens de ex-minister op het Belgische interne stabiliteitspact dat vastlegt dat Vlaanderen geen nieuwe schulden mag aangaan. Omdat Vlaanderen moet kunnen blijven investeren, moet Vlaanderen op een "verantwoorde manier" schulden kunnen blijven maken en moet het stabiliteitspact worden opgezegd, meent Bourgeois.

    Daarnaast ontbreekt het Vlaanderen volgens Bourgeois ook aan de nodige hefbomen om een krachtig relanceplan uit te voeren. Als Vlaanderen meer bevoegdheden zou krijgen op het vlak van arbeidsmarktbeleid en fiscaliteit zou Vlaanderen een veel slagkrachtiger herstelbeleid kunnen voeren, aldus nog Bourgeois. (belga/ka)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Logo ontwerpers gezocht.

    Milieuraad

    ARDOOIE - AMAR, de Ardooise Milieu-Adviesraad, wordt dit jaar twintig. Om die verjaardag te vieren, wil men graag een nieuw logo onthullen. Wie zich creatief wil en kan uitleven, kan een ontwerp indienen. Eeuwige roem en een leuke prijs zijn weggelegd voor de winnaar. Meer info op de site

    www.amar.be of bij de desbetreffende dienst op het gemeentehuis. De inzendingen moeten uiterlijk op 30april binnen zijn. (dbm)
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De drie koningen.

    06/01: Waar de splitsing bleef stille staan

    Rubriek: TAK
    Geplaatst door: winnetoe

    Aktievoerders trokken aan de vooravond van Driekoningen naar de woning van eerste minister Herman Van Rompuy om er hun nieuwjaarszorgen over te maken. Foto's en PM volgen later.

    TAK voert actie aan woning premier Van Rompuy (HLN.be)

    07-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardooie-Koolskamp wandeling.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    WANDELING

    KOOLSKAMP - Zevende Leeuw van Vlaanderenwandeling

    - 6, 8 of 12kilometer.

    Zondag 11januari, van 12 tot 15uur, OC 'tZonneke, Koolskamp.

    Info op 051-74.61.13.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met dank aan GOS.
    01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twaalf wijzen om België te splitsen.

    Het VRT-programma Panorama bracht twaalf "wijzen" bij elkaar om te praten over de " al of niet splitsing" van België. De twaalf trokken zich op een zondag terug in het kasteel Groenenberg in Gaasbeek voor een debat.

    Welke economische instrumenten moeten de deelstaten absoluut in handen krijgen? Is splitsen wel de oplossing voor de problemen waarmee Vlaanderen te kampen heeft? Hoe groot is de schade aan het imago van ons land mocht het gesplitst worden? Zal de Europese Unie Vlaanderen wel als een nieuwe onafhankelijke lidstaat aanvaarden? En maakt Brussel België niet onsplitsbaar?

    c_pano_wijzen.jpg

    De twaalf "wijzen" zijn:

     1. Karl-Heinz Lambertz: Eupen, 56 jaar, minister-president van de Duitstalige gemeenschap.

     2. Marc Eyskens: Leuven, 75 jaar, minister van Staat CD&V.

     3. Eric Defoort: Gent, 65 jaar, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging.

     4. Dorothée Klein: Namur, 48 jaar, hoofdredactrice van Le Vif/L'Express.

     5. Bart De Wever: Berchem, 38 jaar, voorzitter van N-VA.

     6. Rudy Aernoudt: Deurle, 48 jaar, oprichter van LIDé.

     7. Remi Vermeiren: Zottegem, 68 jaar, voorzitter van de Warandegroep.

     8. Philippe Van Parijs: Brussel, 57 jaar, filosoof.

     9. Annemie Neyts: Brussel, 64 jaar, Europees parlementslid Open VLD.

    10. Johan Vande Lanotte: Oostende, 53 jaar, senator Sp.a.

    11. Bea Cantillon: Mortsel, 52 jaar, professor sociologie.

    12. Paul De Grauwe: Leuven, 62 jaar, professor economie.

    Kommentaar.
    In deze groep zitten 9 mensen die steevast voor het behoud van België zijn.
    De overige drie namelijk Bart De Wever, Eric Defoort en Remi Vermeiren zijn dat niet.
    Bart De Wever heeft wel herhaaldelijk gezegd dat hij geen separatist is. Hij spreekt steeds over de "verdamping" van België. Dat betekent zoiets; als België zal wel vanzelf verdwijnen en dat vindt hij goed.
    Eric Defoort is niet voor het separatisme maar wel voor een "Onafhankelijk Vlaanderen, Staat in Europa". In de praktijk komt dit op hetzelfde neer, maar het is wel een positievere en elegantere formulering.
    De enige persoon die voor de splitsing is en duidelijk streeft naar een "Onafhankelijk Vlaanderen, Staat in Europa" is Remi Vermeiren.

    Er zit geen enkel persoon in het panel van het Vlaams Belang, de separatistische partij bij uitstek. De partij die het bijna dagelijks heeft over een:
                           Onafhankelijk Vlaanderen
                                   Staat in Europa.

    Het panel is dus zeker niet evenwichtig noch representatief samengesteld om België te splitsen. Met andere woorden de titel van het programma is zeer misleidend.


    Enkele vragen overlopend:
      Welke economische instrumenten.................
    Dit gaat over een federaal België en hoogstens een confederaal België, maar niet over separatisme of onafhankelijkheidsstreven.

      Hoe groot is de schade aan het imago van ons land......
    Mocht België gesplitst worden, ja dan is er geen land België meer. Wat kan men daar dan over vertellen.

      Zal de Europese Unie Vlaanderen wel als een nieuwe....
    Als men ziet dat de Europes Unie in de voorbije jaren o.a. Slovenië en Kroatie als lidstaat aanvaard heeft. Wat zou er "Vlaanderen" dan in de weg staan? Kijk dan eens even naar dat heel kleine landje Montenegro dat na een referendum onafhankelijk werd in juni 2006. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben namens hun landen op 12 juni 2006 Montenegro als onafhankelijke staat erkend. Op 28 juni 2006 werd Montenegro toegelaten als lid van de Verenigde Naties (192ste lidstaat).
    En dan zou Europa problemen gaan maken over een eventueel "Onafhankelijk Vlaanderen". Kom nou.

      En maakt Brussel België niet onsplitsbaar?
    Brussel maakt België helemaal niet onsplitsbaar, maar toegegeven het vormt wel een probleem voor een simpele, directe splitsing. Daar zal inderdaad moeten over gedebatteerd worden.

    Het programma wordt uitgezonden nu zondag 11 januari 2009 van 20.10 uur tot 21.00 uur op Canvas.

    Vooral kijken.

    Voor meer informatie:
      http://multiblog.vrt.be/canvasactua/category/panorama/

    Met Vlaamse groeten.


    05-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat weten wij al.

    Blikvanger

    In een persbericht waarin Unizo-topman Karel Van Eetvelt verklaart tevreden te zijn over de snelle opstart van de vernieuwde federale regering - deze snelle doorstart was volgens hem noodzakelijk om doeltreffend het hoofd te bieden aan de economische onzekerheid – noemt hij ook verdere stappen in de staatshervorming &lsquo...
    meer >>

    04-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broederliefde.
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erik en de broederliefde
    Onze stoere Vlaamse strijder, Erik Van Rompuy, heeft de wereld kond gedaan, dat hij, nu zijn broer Herman premier is, zich gematigder zal opstellen op het communautaire terrein.

    Allicht een mooi staaltje van broederliefde maar het maakt de politicus Erik Van Rompuy in onherstelbare mate ongeloofwaardig.

    Als de communautaire items (meer bevoegdheden voor Vlaanderen, de transfers, de splitsing van BHV, enz.) echt belangrijk zijn, dan blijf je je daar als politicus  voor inzetten.

    Met zijn geste naar zijn broer toe, geeft Erik Van Rompuy te kennen, dat zijn communautaire verbale geweld, zijn geelzwarte 'Splits BHV-T-shirt', enz., eigenlijk alleen maar façade, nep, was.

    Wie zal die man nog geloven, wanneer hij het waagt de woorden 'Vlaamse zaak', 'Brussel', splitsing, 'Halle-Vilvoorde', in de mond te nemen?

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steun de V.V.B !!!
    Stel de V.V.B in de kijker.

    Postzegel VVB

    Geef uw briefwisseling een origineel cachet met de VVB-postzegel.


    02-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardooie: Kampioenschap van Vlaanderen.

    25e persprijs voor Koolskamp Koers

    ARDOOIE - Koolskamp Koers, dat vorig jaar zijn honderdste verjaardag vierde, heeft van de Ardooise perskring de persprijs ontvangen. De cultuurprijs was voor de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia.

    Jan David, voorzitter van de Ardooise perskring, was afgelopen dinsdag een gelukkig man. Voor de 25e keer al werd een persprijs uitgereikt en zelf is hij 50 jaar actief als persmedewerker. Dat de persprijs uitgerekend in het jubileumjaar naar het Feest- en Sportcomité Koolskamp gaat - waarvan Jan ondervoorzitter is - maakt het zilveren feest alleen maar mooier.

    De prijs wordt steeds toegekend aan een persoon of vereniging die de gemeente internationale uitstraling bezorgde in het afgelopen jaar. Koolskamp Koers deed dat niet enkel in 2008 maar al een eeuw lang. Het was dan ook een uiterst fiere voorzitter Paul Haspeslagh die namens het comité de honneurs waarnam. 'Het doet enorm deugd om deze erkenning te ontvangen. Het twintigkoppig comité doet er alles aan om van Koolskamp Koers een hoogdag te maken in de gemeente. Evenzeer voor zij die misschien niet zo'n wielerliefhebbers zijn. Koolskamp Koers is een feest, dat al honderd jaar lang.'

    Nadat de cultuurprijs vorig jaar niet werd uitgereikt omdat er geen kandidaturen waren, vielen er dit jaar drie te noteren. De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia uit Ardooie trok aan het langste eind. Ze danken deze trofee vooral aan het resultaat op de provinciale orkestwedstrijd van Vlamo. Onder leiding van dirigent Peter Lejaeghere behaalde de harmonie er 93,8 procent in de ereafdeling. Op de grote finalewedstrijd in het Lemmensinstituut in Leuven moesten ze genoegen nemen met een tweede plaats en 83,33 procent. (dbm)

    www.kampioenschapvanvlaanderen.be en www.kmma.be

    01-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeet het koningshuis niet,he'.
    Wij mogen  toch de koning niet vergeten.
    De beste wensen voor 2009,en dat hij de VLAMINGEN niet vergeet,de meerderheid in dit  land.
    Het gebeurd nu reeds 178 jaar,dat onze rechten worden verwaarloosd.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2009

    Vaarwel 2008, welkom 2009!

    5,4,3,2,1,.. Beste lezer, het is zover. 2008 behoort definitief tot het verleden. Indien u met een positief gevoel terug kijkt naar afgelopen jaar, dan wensen wij u een even heuglijk 2009 toe. Als het voor u echter een jaar was om snel te vergeten, laat 2009 dan een jaar voor u zijn waarin de hemel helemaal opklaart.



    Foto

    WELKOM OP MIJN BLOG.
    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Klik op de op leeuw aub
    Foto


    Nieuws Politics

    Foto

    Archief per maand
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!