In 2008 werd voor om en bij de 57,5 miljoen euro aan boetes geïnd. Bijna 74% daarvan (42,4 miljoen euro) werd in Vlaanderen geïnd. Brussel inde zo'n 6,6 miljoen euro aan boetes, Wallonië deed iets beter (8,6 miljoen euro).

Enkele opvallende vergelijkingen:
- de gewestelijke directies van Hasselt en Mechelen inden elk zo'n 10 miljoen euro (meer dan er in heel Wallonië werd geïnd)
- Antwerpen en Brugge doen met elk ongeveer 8 miljoen euro op hun beurt beter dan Brussel

Didier Reynders kondigt overigens wijzigingen aan bij de inning van boetes, deze zouden voortaan gebeuren door het inningskantoor van de woonplaats van de geverbaliseerde.

Stamgenoten die in het noorden van het land geklist worden (door door Vlaams belastingsgeld gefinancierde flitspalen of mannen/vrouwen in uniform) belandden op die manier in de Franstalige statistieken (wat de scheeftrekking in inningscijfers wat moet rechtzetten) en wie weet op termijn moet leiden tot een correctie op de verdeelsleutel van de opbrengsten uit het verkeersveiligheidsfonds.

Kwatongen vermoeden dan weer dat hij op deze wijze stamgenoten die in het noorden van het land geklist worden, wil laten genieten van de Franstalige sponzen die, zoals we inmiddels allemaal reeds lang weten, beter vegen.

Het zal er zeker van afhangen wat op termijn het meeste opbrengt? Maar één ding is alvast duidelijk: Vlaanderen zal de rekening blijven betalen.

Driekwart boetes in Vlaanderen geïnd (Knack.be)