Uitslaande brand in kerk in Ardooie
Foto:                STEFAAN BEEL        

De brandweer heeft de voormalige kerk van de Tassche, deelgemeente van Ardooie, gecontroleerd laten uitbranden. De kerk in de Roeselaarsestraat is eigendom van de gemeente Ardooie, die ze liet restaureren tot polyvalent cultureel centrum, aldus burgemeester van Ardooie Karlos Callens.

De brandweer werd woensdag rond 19.45 uur opgeroepen. Toen ze ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het dak. 'De korpsen van Roeselare en Ardooie kwamen eerst ter plaatse. We kregen versterking van Hooglede, Lichtervelde en Izegem', zegt luitenant Stefaan Vermeersch van de Roeselaarse brandweerpost. In totaal kwam een dertigtal manschappen ter plaatse; de Roeselaarsestraat werd afgesloten voor het verkeer.

De kerk stond leeg voor renovatie. De centrale verwarming was al afgesloten en er was niemand in het gebouw aanwezig toen de brand uitbrak. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Die zal pas kunnen onderzocht worden als het gebouw weer toegankelijk is. Rond 21 uur begon de brandweer met nablussen.

'Het betreft een gebouw met een uniek karakter. Een spijtig verlies dus', aldus burgemeester Callens. Het dak van de kerk bestond uit geperst stro. Wellicht is dat de reden waarom het vuur zich zo snel verspreid heeft.

Het zou een aangestoken brand zijn,verder onderzoek loopt nog.