Het Kampioenschap van Vlaanderen is de tweede in een vierluik Belgische najaarswedstrijden, waar renners in extremis nog een laatste hand aan hun WK-voorbereiding kunnen leggen. In en rond Koolskamp is het echter vooral uitkijken naar de snelle mannen, die hoogst waarschijnlijk onder elkaar zullen uitvechten wie zich de opvolger van Dylan Groenewegen mag noemen. WielerFlits blikt vooruit.
INGANG GRATIS.
Historie
Zoals de naam doet vermoeden is het Kampioenschap van Vlaanderen ook een echte traditiekoers. De wedstrijd staat al sinds 1908 (!) op de wielerkalender en dit telkens op een donderdag, kermisdonderdag in Koolskamp.
De organisatie werd geïnspireerd door de successen van lokale vedette Cyriel Van Hauwaert, die in die periode onder andere Bordeaux-Parijs, Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix won. Van Hauwaerts bijnaam was bovendien de Leeuw van Vlaanderen, het is dan ook niet lang zoeken naar de oorsprong van de naam van deze wedstrijd. Men wilde er een echte Vlaamse bedoeling van maken. Het publiek zong de Vlaamse Leeuw, terwijl de winnaar op het podium de leeuwentrui aantrok. Ronde van Vlaanderen-organisator Karel van Wijnendaele zorgde in zijn Sportwereld-blad meteen voor de nodige publiciteit voor deze wedstrijd.
In de loop der jaren kwamen zo wielerlegendes als Odiel Defraeye, Marcel Kint, Rik Van Steenbergen, Briek Schotte, Rik Van Looy en Eddy Merckx op de erelijst. Het duurde tot in 1965, toen de Deen Palle Lykke won, dat er een eerste niet-Vlaming zijn naam op de erelijst mocht bijschrijven. De afgelopen jaren gebeurt dit steeds couranter, maar toch is Niko Eeckhout met vier overwinningen (1996, 1998, 2000 en 2006) nog steeds recordhouder.