Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
Inhoud blog
  • Cultuur in Vlaanderen.
  • Sluit U ook aan ?
  • Uitnodiging cultuur.
  • Uitnodiging VL@S Ardooie.
  • Ook in 2023.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • VVB-Ardooie-Koolskamp
  • Vlaanderen-Flanders
  • Meervoud
  • The Brussels Journal
  • Taal Aktie Komitee.
  • Vlaamse boeken.
  • Wandelen voor Vlaanderen.
  • Vlaamse Aktieve Senioren.
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • N-VA Ardooie-Koolskamp.
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Sprokkels,mijmeringen en bedenkingen .

    30-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles doorlichten a.u.b !!!
       
    N-VA vraagt onderzoekscommissie naar bankcrisis     30/09/08
    Kamerlid Jan Jambon wil dat er een parlementaire onderzoekscommissie opgericht wordt om de huidige problemen in de financiële sector ten gronde te onderzoeken en om na te gaan hoe die sector beter gereguleerd kan worden. Gezien de enorme draagwijdte van de mogelijke gevaren van deze crisis roept de N-VA tegelijk alle politieke partijen op om de laag-bij-de-grondse politieke spelletjes en populistische praat achterwege te laten.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zal het niet meer zijn ?
       
    Onvrede met partijlijn van de CD&V-top     29/09/08
    “Komt er werkelijk een New Deal of wordt het een veredeld eerste pakket? Willen de Franstaligen een echt gesprek over de overheveling van sociaal-economische bevoegdheden zoals de fiscaliteit en arbeidsmarkt?”, vraagt Eric Van Rompuy (CD&V) zich af op zijn site. Het Vlaams parlementslid dreigt enigszins vertwijfeld met het “uittrekken van de stekker”. Volgens een peiling haakt nu al 40% van de CD&V-kiezers af en op het CD&V-congres stemde 29% voor de Jong CD&V-motie tegen de federale regering.

    29-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De stekker is er nog.
     Nieuws

    Van Rompuy: "Stekker kan elk moment uitgetrokken worden"

    Eric Van Rompuy.
    "Degenen die hopen dat de communautaire tegenstellingen in de frigo van de dialoog zullen bevriezen, vergissen zich. 450 onderhandelingen met NUL resultaat hebben de Vlaamse publieke opinie enorm geradicaliseerd. Er zullen nu concrete resultaten moeten volgen, want de stekker kan op elk ogenblik opnieuw worden uitgetrokken". Dat stelt Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy op zijn site.

    Veel vragen
    Hij verwijst hierbij naar het feit dat Kris Peeters het over "het gesprek van de laatste kans" heeft. Volgens Van Rompuy is het echter onduidelijk wat verwacht mag worden van de dialoog. "Komt er werkelijk een New Deal of wordt het een veredeld eerste pakket? Willen de Franstaligen een echt gesprek over de overheveling van sociaal-economische bevoegdheden, zoals de fiscaliteit en arbeidsmarkt? Koppelt Maingain de overheveling van bevoegdheden naar de deelstaten aan de uitbreiding van Brussel?", vraagt het Vlaams parlementslid zich af. (belga/svm)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel Vlaams.


    EEN BRUSSELDAG ?

    Om het even welk debat over Vlaamse onafhankelijkheid wordt glansrijk door de voorstanders ervan gewonnen …
    … tot Brussel wordt aangesneden. De Vlaamse Volksbeweging wil ook dit laatste probleem op weg naar onze onafhankelijkheid wegwerken. Daarom is 2008 tot het Brusseljaar uitgeroepen. In het voorjaar organiseerden onze afdelingen activiteiten in en over Brussel. Op zaterdag 4 oktober trekken we met zijn allen naar Brussel om deze stad beter te leren kennen. Gedurende de hele dag bieden we talrijke activiteiten aan. We hopen dat u er uw gading vindt. Brussel beter leren kennen
    is nodig om daarna een oordeel over de toekomst van deze stad te kunnen vellen.

     



    GEGIDSTE WANDELINGEN


    28-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.T.A.K ook op het congres van CDen(V).
     


    Meer info: Roel De Leener, 0485/62.43.02

    roel.de.leener@taalaktiekomitee.org



    Aktievoerders van het Taal Aktie Komitee namen zaterdag plaats op de publieksbanken van het actualiteitscongres van de CD&V. Bij aanvang van de toespraak van Marianne Thyssen begaven zij zich richting podium met affiches en een spandoek met daarop de boodschap “Quid respect?, “Verraad van De Panne tot Opgrimbie” en “Goed Vlaams Bestuur?”. De aktievoerders werden uit de zaal verwijderd en konden de VVB’ers vervoegen die voor aanvang van het congres pamfletten uitdeelden met de oproep om woord te houden.


    Motivatie van deze aktie:


    Met groeiende ergernis kijken we naar het communautaire parcours van de CD&V. De ambitie om broodnodige institutionele hervormingen door te voeren is na 15 maanden omgeslagen in de ambitie om “voort te doen”. Deadline na deadline werd verschoven, eisenpakket na eisenpakket werd bijgesteld om nu te eindigen met een wit blad en wat garanties.


    Deze garanties stellen naar ons gevoel niets voor:

    • de Franstaligen engageren zich NIET om het institutionele zwaartepunt naar de deelstaten te verschuiven (dat zou pas een doorbraak zijn), zij engageren zich voor een nieuw institutioneel evenwicht

    • luttele minuten nadat Didier Reynders (en de andere Franstalige partijvoorzitters) resultaten had beloofd vóór juni 2009, verklaarde hij op de stoep voor Lambermont wat die resultaten dan wel konden zijn: “het eerste pakket maatregelen en misschien wat samenwerkingsakkoorden”

    • en dan is er nog het dossier BHV. De federale regering zal ter zake geen initiatieven nemen, maar “dat sluit natuurlijk niet uit dat er weer onderhandeld gaat worden”, zeggen de Franstalige partijvoorzitters die hierin bijgetreden worden door de Vlaamse viceminister-president, al zou die – om evidente redenen - liever wachten tot na juni 2009


    Dat de Nederlandstalige afdelingen van MR-FDF en PS in dit verhaal zouden meestappen lag in de lijn van de verwachtingen. Van CD&V hadden we beter gehoopt.


    Voor de schijn worden nog wat mandatarissen met eerbiedwaardige plannen en stoere verklaringen het veld ingestuurd, maar de CD&V partijtop heeft de knop omgedraaid. En “als het dan finaal toch tot een breuk met de N-VA moet komen, dan liever nu. Op iets meer afstand van de verkiezingen en nu er nog nog niets wezenlijks werd toegegeven (en kritiek makkelijker kan afgedaan worden als het eeuwige geklaag van mensen die liever aan de zijkant blijven staan)” kan daarbij de gedachtegang geweest zijn. En zo blijft er maar één garantie meer over: in juni 2009 verdient de CD&V een medaille voor moed en vooral zelfopoffering, al ware zelfvernietiging wellicht juister.


    Toch was er een alternatief … alleen … daarvoor was echte moed nodig.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart in de Zevende dag,kijken en luisteren.
     
    28/09/2008
     
    Bart De Wever in De Zevende Dag
     
    Bart De Wever gaat in debat met zijn collega-partijvoorzitters van CD&V, VLD en SP.A.
     
    Waar ? Eén
     
    Wanneer ? 28/09/2008
    van 11.00 u. tot 12.30 u.
     
    Organisatie VRT

    27-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lot van verliezers.
    CD&V verliest 40 procent van zijn kiezers" Mochten er nu verkiezingen zijn, dan zouden liefst vier op de tien kiezers die in juni 2007 voor het kartel stemden en toen een duidelijke voorkeur voor CD&V hadden, afhaken. De N-VA en Lijst Dedecker profiteren daar het meest van. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van de Concentra-kranten. Dit weekend houdt CD&V een actualiteitscongres.

    Als er nu verkiezingen waren, zou CD&V maar 60 procent overhouden van de CD&V-gezinde kiezers die bij de verkiezingen van juni 2007 voor het kartel CD&V/N-VA stemden. De N-VA zou meer dan 80 procent van 'zijn' kiezers overhouden. De derde hond die met het been gaat lopen is Lijst Dedecker.

    Open Vld, Vlaams Belang, sp.a-Vl.Pro en Groen! verdelen onderling de resterende 20 procent.

    Verhofstadt
    Guy Verhofstadt wordt beschouwd als de politicus die het meest geschikt is om de crisis op te lossen, gevolgd door Jean-Luc Dehaene. Yves Leterme komt pas op de vijfde plaats. Indien Kris Peeters er niet in slaagt om een staatshervorming uit de brand te slepen, vindt 44 procent van de Vlamingen dat Vlaanderen dan maar onafhankelijk moet worden. Bijna evenveel kiezers (46 procent) vinden van niet. (belga/mvl)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuw kartel .


    Wilfried Martens en Miet Smet getrouwd


    CD&V-politici en ministers van Staat Wilfried Martens en Miet Smet zijn vanmiddag in het huwelijk getreden.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het niet te laat?

    Hendrik Bogaert wil communautaire big bang

    Jan Van de Casteel 26-09-2008

    CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert pleit ervoor om bevoegdheden maximaal over te hevelen naar deelstaten en transfers te laten opdrogen. De partijtop zit verveeld met zijn initiatief.

     'Ik besef dat dit plan verdergaat dan het partijstandpunt en dat ik een risico neem. Maar ik vind dat ik mijn verantwoordelijkheid moet opnemen, anders begin ik te twijfelen over mijn rol in de politiek', noteert De Tijd.

    Bogaert heeft zijn plan niet laten lezen door de partijtop, om te vermijden dat het op een partijstandpunt zou lijken. 

    Het voorstel van Bogaert houdt in:

    a) overheveling bevoegdheden naar de deelstaten: - Sociale Zekerheid; -  Ontwikkelingssamenwerking; - Volksgezondheid; Maatschappelijke Integratie; Financiën; - Economie; - Mobiliteit; - Wetenschapsbeleid. (Enkel de 'gezagsdragende' departementen zoals Justitie, Politie en Defensie, Binnenlandse en Europese Zaken kunnen voor Bogaert federaal blijven).

    b) Splitsing staatsschuld Slechts 30 procent van de schuld blijft bij de federale overheid. De overige 70 procent wordt over de deelstaten verdeeld.

    In ruil voor de overdracht van bevoegdheden stelt Bogaert een Herstelfonds voor Wallonië voor.

    - eenmalig 34 miljard euro

    - vier jaar transfers (24 miljard euro)

    - extra van 10 miljard euro.

    Met dat geld zou volgens Bogaert Wallonië tegelijkertijd het volgende kunnen doen:

    - daling sociale bijdragen met 5 procent

    -  daling vennootschapsbelasting met 10 procentpunten

    - stijging pensioenen met 5 procent

    - en de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling fors kan opkrikken.

    Zodra de 34 miljard euro is overgedragen, moeten de transfers ophouden te bestaan, vindt Bogaert, en is Wallonië op zichzelf aangewezen. (info: De Tijd, 26 sept.)


    26-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een grote nul ,dat is het.

    Terug naar nul? "Laatste obstakel opgeruimd"

    Jan Van de Casteele 25-09-2008

    Peter De Roover, politiek secretaris van de VVB analyseert de zwarte zondag van CD&V en de schijnvertoning om weer meer CVP te worden. De vette vis? Die was voor de Franstaligen, die nu met 95% onderhandelen met 40% van de Vlamingen.

    Vijftien maanden lang al ontwikkelt de Belgische vulkaan rook en met de beslissing van N-VA kwam het tot een stoomaflatende eruptie. Komt de vulkaan nu tot rust, of was het maar een waarschuwingsschot, vraagt Peter De Roover zich af.

    De Wever niet willen onderhandelen? Vijftien maanden was de partij trouw aan het kartelakkoord en andere afspraken. Zondag maakte CD&V een bocht van 180 graden. Gratis cinema, gespeeld door een partij die aan de Franstaligen – die hun vette vis wel al binnen hebben, want het resultaat is nihil - nu ook de andere wang aanbiedt. Straks volgen onderhandelingen van 40 procent Vlamingen tegen 95 procent Franstaligen. Uitkijken naar het daverende succes. CD&V, met nu weer een wel erg hoog CVP-gehalte, wordt nu wel héél kwetsbaar op haar Vlaamse flank. De partij ligt knock-out op het canvas, omringd door hongerige gieren.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een grote nul,ja dat is het.

    Terug naar nul? "Laatste obstakel opgeruimd"

    Jan Van de Casteele 25-09-2008

    Peter De Roover, politiek secretaris van de VVB analyseert de zwarte zondag van CD&V en de schijnvertoning om weer meer CVP te worden. De vette vis? Die was voor de Franstaligen, die nu met 95% onderhandelen met 40% van de Vlamingen.

    Vijftien maanden lang al ontwikkelt de Belgische vulkaan rook en met de beslissing van N-VA kwam het tot een stoomaflatende eruptie. Komt de vulkaan nu tot rust, of was het maar een waarschuwingsschot, vraagt Peter De Roover zich af.

    De Wever niet willen onderhandelen? Vijftien maanden was de partij trouw aan het kartelakkoord en andere afspraken. Zondag maakte CD&V een bocht van 180 graden. Gratis cinema, gespeeld door een partij die aan de Franstaligen – die hun vette vis wel al binnen hebben, want het resultaat is nihil - nu ook de andere wang aanbiedt. Straks volgen onderhandelingen van 40 procent Vlamingen tegen 95 procent Franstaligen. Uitkijken naar het daverende succes. CD&V, met nu weer een wel erg hoog CVP-gehalte, wordt nu wel héél kwetsbaar op haar Vlaamse flank. De partij ligt knock-out op het canvas, omringd door hongerige gieren.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het probleem transferts.

    4000 euro per Vlaams gezin naar Wallonië. Waarheid over nu en fabels over later...

    Jan Van de Casteele 25-09-2008

    De Nationale Bank van België geeft toe dat elke Vlaming duizend euro per jaar betaalt aan Wallonië, maar sleurt er gratuite scenario's bij om die Vlaming te sussen...want 'het zal veranderen'. Waar hebben we dat nog gehoord...

    Duizend euro per Vlaming, vierduizend euro per Vlaams gezin jaarlijks naar Wallonië. Dat geeft nu ook de Nationale Bank toe. De krant De Tijd brengt dit verhaal, maar op een nogal dubbelzinnige wijze. Op de voorpagina geven de Vlamingen elk jaar 1000 euro, op blz. 2 luidt de titel “transfers vanuit Vlaanderen nemen af’. Blz 1 is gebaseerd op de werkelijkheid, blz. 2 op de onzinnigste fantasie rond het onhaalbare.

    De werkloosheidskloof is veruit de belangrijkste factor voor de geldstroom, de pensioenen vormen een tweede grote factor. De transfer richting Wallonië via werkloosheidskloof is een realitieit, die richting Vlaanderen via een pensioenkloof vooralsnog niet meer dan een 'als...'.

    De absolute fantasie van de Nationale Bank (Economisch Tijdschrift, sept. blz 116, zie bijlage) is dat zich een wonderbaarlijke genezing van de Waalse werkloze zou voordoen. Dat wordt ons verkocht onder drie scenario’s, drie ‘alsen’...

    Nu eens goed opletten hoe men dat flikt (we vertalen het in begrijpelijk Nederlands, hopen we):

    a) eerste scenario: de werkloosheidskloof halveert b) tweede scenario: de werkloosheidskloof smelt helemaal weg... c) derde scenario: ‘houdt het midden’...

    Zo is het makkelijk... De NBB houdt geen rekening met een vierde scenario: dat de economische en derhalve werkloosheidskloof nog groeit en de transfers nog stijgen. (1)

    Fabels

    De inhaalbeweging inzake werkloosheid en werkgelegenheid is echter een mythe, een fabeltje, dat al jaren wordt verteld en verspreid door verkopers in gebakken lucht, de Marshall-Franstaligen voorop.

    1. Sinds 2000 bij voorbeeld is de enorme werkloosheidskloof nog fors gegroeid. In 2000 waren er in Vlaanderen 136.327 werklozen. In 2008 (eerste jaarhelft) 140.486. Een toename met 3 procent. In 2000 waren er in Wallonië 171.115 werklozen. In 2008 (eerste jaarhelft) 196.704. Een toename met 15 procent.

    2. Ook het jongste jaar blijft de werkloosheidskloof groeien Toch jaren van economische beterschap? De Vlaamse werkloosheid daalde in 2007 in vergelijking met 2006 met 11,8 procent. In Wallonië was maar sprake van een daling met 4,4 procent. Nog recenter dan? In Vlaanderen daalde de werkloosheid (maandgemiddelde) in de eerste jaarhelft van 2008 met 7,7 procent, in Wallonië met 4,3 procent.

    3. De kloof groeit nog in de nabije toekomst Lazen we niet vorige week nog in De Tijd (20 sept. 08) dat de economische groei ‘enkel de Vlaamse werkloosheid deed dalen’. Volgens het Planbureau zou de toename van de beroepsbevolking de Waalse werkloosheid de komende jaren nog doen stijgen.

    Goed om weten voor de fantasten die de transfers wegrelativeren. Het Vlaams arrondissement met de hoogste werkloosheid scoort nog beter dan het Waals arrondissement met de laagste werkloosheid. Het is een mythe dat pakweg Waals-Brabant het beter zou doen dan sommige streken in Vlaanderen... (zie verder)

    4. Ook de werkzaamheidskloof groeit De tweelingbroer van de werkloosheidsstatistiek is de statistiek van de werkzaamheidsgraad (aandeel werkenden in beroepsbevolking). De NBB gaat er in haar prognoses van uit dat die kloof ‘blijft bestaan’. Zelfs dat klopt niet. Die werkzaamheidsgraad steeg in Vlaanderen sinds eerste kwartaal 2001 van 63 naar 66,1 procent (+3,1%). In het Waals gewest van 54,7 procent naar 57 procent (+2,3%) (Bron: EAK)

    5. Welke oplossing?

    De Walen aan het werk houden/krijgen is één ding. Ze productief werk geven, een ander. Tenzij Remi Vermeiren in zijn Warandemanifest liegt, draait de tewerkstelling in openbare diensten in Wallonië rond de 40 procent, in Vlaanderen rond de 25 procent.

    6. Voor Vlamingen die argumenten zoeken in het debat over de centenkloof in dit land nog dit...

    6.1. Faillissementen. Klopt de databank van Graydon, die zegt dat de faillissementen in Wallonië veel groter zijn?

    6.2. Btw-controles. Is het juist dat de btw-controles in Vlaanderen driemaal meer dossiers tegen het licht houden dan in Wallonië (De Tijd, 29 juli).

    6.3. Sanctionering werklozen. Mogen we nog geloven dat verhoudingsgewijs in Vlaanderen de werklozen nog altijd tweemaal zoveel worden gesanctioneerd dan in Wallonië?

    6.4. Flitsgeld. Zei Louis Tobback onlangs niet dat de opbrengsten van het verkeersveiligheidsfonds (flitspalen) nog altijd ongelijk worden verdeeld (DS, 19 sept)?

    6.5. De fiscus in onze zakken. En begrepen we Johan Vande Lanotte goed, toen hij zei dat de fiscus veel strenger optreedt tegen Vlaamse belastingsplichtigen dan tegen Waalse wanbetalers en niets ondernam tegen 6,5 procent van de Antwerpse wanbetalers en 47 procent wanbetalers in Charleroi? (HLN, 16 sept.).

    6.6. Leefloners. Hoorde kamerlid Sarah Smeyers niet van de bevoegde minister dat Vlaanderen 6,1 procent leefoners telt, tegenover 16,9 procent in Wallonië? (DS, 28 aug.). 6.7. Gehandicapten. Waarom is een Vlaamse gehandicapte gemiddeld 128 euro federaal belastingsgeld waard en een Waalse gehandicapte 128 euro? Lazen we niet dat de federale uitgaven voor kinesitherapie in Wallonië 10 procent hoger liggen dan in Vlaanderen (DS, 16 aug.)?

    6.8. Gezondheidszorg asielzoekers. En waarom is de gezondheidszorg voor asielzoekers in Wallonië 22 procent duurder dan in Vlaanderen (1000 euro per maand en per hoofd in Vlaamse centra, 1838 euro per maand en per hoofd in Waalse centra)?...

    Bovenstaand overzichtje is maar een greep uit recente nieuwsberichten.

    De ouwe zakken van Vlamingen

    Die scheeftrekkingen zijn vandaag realiteit. Dat geldt niet voor de speculaties over de toekomst die de Nationale Bank becijfert. Ze spelen een spelletje ‘als’. Ze spelen dat ook niet alleen met de voorspelling van de werkloosheid, maar ook met de prospectie op de aankomende vergrijzing. Dat Vlaanderen een tijdje lang relatief meer 65-plussers zal gaan tellen, dat klopt. Maar of dat met die Waalse pensioentransfers naar Wallonië zo’n vaart zal loopt is verre van zeker. Futurologie vanuit een Belgisch Instituut...

    1. Ook Wallonië vergrijst

    2. De kloof is al bij al beperkt in de tijd

    3. In 2007 lag het gemiddelde wettelijke pensioenbedrag van Vlaamse werknemers en zelfstandigen voor het eerst hoger dan dat van hun Waalse collega's (RVP-statistieken), maar het verschil is wel miniem. Met 1071,4 euro per maand ligt het Vlaamse pensioen 1,6 euro hoger dan het Waalse, dat 1069,8 euro bedraagt. In 2006 lag het Waalse nog 3 euro hoger.

    4. De becijfering van de vergrijzing (demografische prognose) is geen absolute wetenschap. De opeenvolgende rapporten van de Studiecommissie vergrijzing moeten bij elke publicatie toegeven dat ze er in een vorige publicatie absoluut fout zaten. In het recente verleden werd de migratie serieus onderschat.

    5. De jongste jaren neemt de nataliteit in Vlaanderen weer opvallend toe. Het zou nogal eens kunnen meevallen met die vergrijzing, als Vlaanderen autonomie krijgt om er iets aan te doen...

    Conclusie

    We keren terug naar De Tijd. De conclusie van Bart Haeck lijkt logisch: ‘Het is eigenlijk niet uit te leggen dat in Vlaanderen twee op drie mensen een job hebben, in Wallonië slechts 57 procent en in Brussel slechts 55 procent. Zelfs in het rijke Waals-Brabant ligt de werkloosheid nog tweemaal zo hoog als in Vlaams-Brabant. Dat kan niet anders dan - minstens gedeeltelijk - met een falend beleid te maken hebben.’

    Maar Bart Haeck blijkt een mens te zijn met een oneindig geduld en een onmetelijk pakje voluntarisme op zak: ‘Een debat over transfers hoeft niet noodzakelijk te eindigen in de splitsing van het land’... ‘Een grondige staatshervorming van de arbeidsmarkt kan al een grote stap vooruit zijn. Meer mensen aan het werk krijgen is niet alleen de beste manier om de overheidsfinanciën voor te bereiden op de vergrijzing. Het is ook de elegantste manier om de communautaire scheeftrekkingen in het federale België te rechten. De Franstaligen kunnen zo - letterlijk - de transfer wegwerken.’

    Mooi. Maar absoluut onduidelijk is wie de Franstaligen van een ingrijpende staatshervorming zal overtuigen (een politieke vraag). En hoe dat in de praktijk dan wel zal lopen. Een economische boom in Wallonië en stagnatie in Vlaanderen? (economische vraag)

    Artikelen over transfers in De Tijd van 25 september : zie bijlage

    Het rapport van de Nationale Bank: Economisch tijdschrift september 2008:

    http://www.nbb.be/doc/TS/Publications/EconomicReview/2008/ecotijdIII2008N_H4.pdf

    (1) Ook de stelling dat de graad van intergewestelijke herverdeling in ons land ‘al met al relatief laag is’, en ‘kleiner dan in andere lidstaten van de EU’ is waardeloos. In andere landen – met uitzondering van het specifieke geval Oost-Duitsland - gaat het om transfers naar een kleine regio in een groot geheel, in België om de transfers tussen amper twee buren (en een lapje Brussel) (2) Brussel scoort in de transferverhoudingen vrij goed ondanks de torenhoge werkloosheid, dankzij de aanwezigheid van veel bedrijven.


    25-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aktie van de V.V.B !!!!!!!

     
    ACTIE VOEREN: DOE MEE !!

    Wij zorgen voor materiaal, jullie voor je goed humeur, je glimlach, je innemendheid, je overtuigingskracht en je actiebereidheid. Het zou leuk zijn als je je komst vooraf doorspeelde naar steven.vergauwen@vvb.org of het secretariaat. Als de actie toch niet doorgaat dan vind je dit op deze bladzijde.

     

    Zaterdag 27 september CD&V-congres

    Waar? Het Brussels Event Brewery, Delaunoystraat 58b1, 1080 Brussel (Molenbeek).

    Hoe laat? Het congres start om 13.30 uur, wij verzamelen aan de poort om 13.15 uur. Wees tijdig (parkeerplaats zoeken is misschien niet zo eenvoudig). Wij sluiten onze actie af om 14.30 uur .
     
    Kom je met het openbaar vervoer?
    Neem de trein tot Brussel-Zuid. Hier kan je elke 15 minuten tramlijn 82 richting Berchem station nemen tot halte Driehoek. Hier ga je te voet de Delaunoystraat in. Op ongeveer 300m vind je de congreslocatie terug.




    Meer info? 




    WAAROM DOEN WE DEZE ACTIE?


    Op donderdag 25 september verscheen in De Standaard een vrije tribune van onze politiek secretaris, Peter De Roover. Deze tekst zegt waarom we zaterdag actie zullen voeren?


    Laatste obstakel opgeruimd?

    Vijftien maanden lang al ontwikkelt de Belgische vulkaan rook en met de beslissing van N-VA kwam het tot een stoomaflatende eruptie. Komt de vulkaan nu tot rust, of was het maar een waarschuwingsschot, vraagt PETER DE ROOVER zich af.

    'De voorbije vijftien maanden hebben duidelijk gemaakt dat hij (Bart De Wever) niet wil onderhandelen over nieuwe stappen in de staatshervorming', stelt Peter Vandermeersch nogal gratuit vast. Intentieprocessen worden niet gewonnen met een sterke bewijsvoering, maar door het voortdurend herhalen van de beschuldiging.

    De feiten leren dat de N-VA 15 maanden lang trouw aan het kartelakkoord bleef kleuren binnen de Belgische lijntjes. Er kan niet één 'extremistische' eis van N-VA worden aangehaald. De partij werd echter nooit geconfronteerd met een verscheurend halfvol-halfleeg-aanbod. De bodem van het glas werd niet eens nat gemaakt. Nooit lag een serieus inhoudelijk onderhandelingsvoorstel op tafel. De soepelheid van de N-VA werd niet getest, omdat de Franstaligen elke keer zo vriendelijk waren om zelfs maar een begin van inhoudelijke vooruitgang af te wijzen.

    Tot zondagavond 'de bocht van 180 graden' kwam. De Franstaligen zouden plots wel ingaan op de voorwaarden die de Vlaamse regering heeft gesteld. Yves Leterme en Kris Peeters brachten de boodschap dat de Franstaligen nu heel erg soepel zijn geworden, na anderhalf jaar van weerbarstigheid. Deed het N-VA-congres het licht schijnen in het Franstalige kamp? Waarom wachtten ze dat congres af om plots inschikkelijk te worden? Willen ze al lang praten, maar moest eerst de N-VA weggespeeld en het kartel gebroken worden? Het antwoord kwam maandag al. 'De verklaring van Peeters over extra garanties was gratis cinema, niets meer', noteert De Standaard uit Franstalige mond. Na die nieuwe bocht van 180 graden staan ze weer op de oude lijn. Ze laten geen kans onbenut om CD&V te vernederen. Het blijft een christelijke deugd om na een slag de andere wang aan te wenden. Maar misschien verzet het geloof bergen. En doet hoop leven. De liefde moet er duidelijk bij worden gefantaseerd.

    Intussen hangt de vette vis aan de Franstalige haak; er wordt weer maanden tijd gewonnen zonder staatshervorming. Wat ze van het begin wilden.

    De dialoog zal worden opgestart. Erg onevenwichtig overigens. Langs Vlaamse zijde ontbreken naast N-VA ook Groen!, LDD en Vlaams Belang, samen goed voor zowat 40procent van het Vlaamse electoraat. Aan Franstalige zijde wordt alleen het FN aan de kant geschoven; dus daar zit zowat 95procent aan tafel.

    Uiteraard is het resultaat wat telt. Voor CD&V komt de kat nu echt op de koord. November brengt de eerste test. Dan belandt het BHV-dossier weer in de kamer en zullen we vaststellen dat de Franstaligen hun blokkeringstechnieken om een 'Belgische' meerderheid het zwijgen op te leggen, blijven inzetten.

    Daarna volgt de staatshervorming. Was de N-VA inderdaad de stoorzender die sommigen er van willen maken, dan staat niets nog een ruim en veelomvattend akkoord in de weg. Of komt nu de weg vrij om aan oud-Belgische politiek te doen en de verkiezingsbeloften opzij te schuiven? CD&V zend deze dagen signalen uit dat haar CVP-gehalte opnieuw sterk toeneemt.

    Komt er niets serieus uit de bus, dan is bewezen dat CD&V, VLD en SP.A zich weer hebben laten rollen. (Al zal vooral CD&V de rekening mogen betalen.) De 'hinderende' aanwezigheid van N-VA aan de tafel kan dan niet langer als verontschuldiging worden aangevoerd. Ofwel komt, met alleen 'ernstige mensen' in de dialoog (dixit Gennez), de noodzakelijke staatshervorming tot stand, ofwel zit de boel echt totaal vast in dit land.

    De druk op de CD&V wordt nu, met de N-VA als electorale concurrent, haast ondraaglijk groot. De brave CD&V'ers voor wie het een stap te ver zou zijn een stem toe te vertrouwen aan Vlaams Belang of Jean-Marie Dedecker, zetten de electorale overstap naar N-VA misschien wel. Heeft de CD&V zelf niet jarenlang beweerd dat die partij heel dicht bij haar aanleunt? CD&V wordt nu heel kwetsbaar op haar Vlaamse flank.

    Alleen met echte verwezenlijkingen kan CD&V aantonen dat de N-VA te snel van de boot is gesprongen. Met een geweldige staatshervorming dus, die bewijst dat de Franstaligen het echt hebben begrepen. Dat wordt een hele toer, want de partij ligt knock-out op het canvas, in de regering omringd door hongerige gieren.

    Moeten we binnenkort de politicologen inruilen door vulkanologen? Die weten dat kleinere erupties een vulkaan maar erg tijdelijk tot rust brengen en eerder de voorbode zijn van een veel grotere uitbarsting. In 1883 vloog de vulkaan Krakatau, in de zee van Soenda tussen Java en Sumatra, met een geweldige knal uit elkaar. De berg scheurde open, stortte in en de zee overspoelde het gapende gat. In de plaats van de Krakatau kwam een nieuwe berg, de Anak Krakatau (kind van Krakatau). Dat is nu een toeristische trekpleister in de streek.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De waarheid a.u.b !!!
       
    N-VA eist ontslag Dewael en Koekelberg     25/09/08
    De N-VA eist het ontslag van VLD-minister van Binnenlandse Zaken Dewael én van commissaris-generaal Koekelberg. Het bewijsmateriaal stapelt zich op: niet alleen aan de top van de politie is er sprake van malversaties, maar ook op het kabinet Dewael. Volgens Kamerleden Van Noppen en Jambon verschool Dewael zich in de Kamercommissie nog achter onwetendheid. Nadat de geschorste chef van de Algemene Inspectie dreigde bezwarende e-mails publiek te maken volgde het ontslag van kabinetsmedewerkers.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijnheer Peeters wat nu ?
     Nieuws

    Maingain: "Prioriteiten aanpakken of geen akkoord"

    Olivier Maingain, voorzitter van het FDF, zegt vandaag in Le Soir dat er tijdens de communautaire dialoog over alles zal moeten worden gepraat. Geloven dat er vooruitgang kan worden geboekt over de staatshervorming zonder Franstalige prioriteiten te integreren als BHV of de nominatie van de burgemeesters is niet houdbaar, zegt hij.

    Prioriteiten
    Volgens de krant wordt Maingain samen met Armand De Decker één van beide MR-onderhandelaars bij de communautaire dialoog. "Er komt geen institutioneel akkoord indien niet wordt tegemoetgekomen aan de de prioriteiten van iedereen", aldus Maingain. Nog volgens Maingain kan er niet naar een akkoord worden gezocht "met het Vlaamse zwaard van Damocles over BHV boven het parlement".

    Aanvaardbare formules
    Ondervraagd over het idee om de benoeming van de burgemeesters uit de Brusselse rand in de koelkast te plaatsen tot juni 2009 zegt Maingain dat niet moet worden gedacht om een klimaat van vertrouwen te creëren indien men zo'n zaken niet bespreekt. "Het is duidelijk dat er geen groot akkoord kan komen indien ook dat niet wordt geregeld. Er kunnen aanvaardbare formules worden gevonden voor iedereen." (belga/adv)

    24-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat met de CDen V ?

    24/09 CD&V-burgemeesters halen uit naar partijtop

    Dertien van de drieëntwintig Limburgse CD&V-burgemeesters vinden dat de partijtop de foute keuze heeft gemaakt door het voortbestaan van de regering Leterme boven het kartel met N-VA te verkiezen. Zes vinden dat niet, vier spreken zich niet uit.

    Dat CD&V-top de regering boven het kartel verkoos, heeft meer dan de helft van de Limburgse zwaar ontgoocheld. “Wie gelooft ons nog? Nu we de postjes op federaal en Vlaams niveau binnen hebben, dumpen we onze kartelpartner N-VA. Dit doet men toch niet”, is de Voerense burgemeester Huub Broers bijzonder scherp.

    Collega Hendrik Verbrugge van Alken gaat nog verder: “Zaterdag op het congres moeten we de partijtop tot de orde roepen want CD&V is haar geloofwaardigheid kwijt. Om die reden moet Yves Leterme ook zijn ontslag geven.”

    Beluister de reactie van Hendrik Verbrugge:


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Forza in wording ? Wie weet.

    Bruno Valkeniers wil

    Jan Van de Casteele 23-09-2008

    Nu N-VA kiest voor een radicale koers, pleit Bruno Valkeniers voor een 'ernstig gesprek' met die partij en LDD, al dan niet onder impuls van de VVB.

    Voor Bruno Valkeniers toont het opstappen van N-VA aan dat de stap-voor-stap-weg niet werkt. De afwijzing van het Belgische kader wordt almaar breder. De taboesfeer rond Vlaamse onafhankelijkheid moet worden doorbroken.

    Nu ook N-VA uiteindelijk toch weer heeft gekozen voor een terugkeer naar de radicale koers in die richting, wil Valkeniers dat zo snel mogelijk een situatie wordt gecreëerd voor een 'ernstig gesprek' met N-VA en met Lijst Dedecker, 'al dan niet onder impuls van de Vlaamse Volksbeweging'.

    Op sociaal-economisch vlak ziet Valkeniers in zijn partij geen spagaat. 'We stellen ons boven de vermolmde dialectiek van "den baas is ne smeerlap" en "alle arbeiders zijn profiteurs"...Laat in een onafhankelijk Vlaanderen de Vlamingen maar uitmaken hoe ze de sociale verhoudingen regelen'... 'Ja, het Vlaams Belang is rechts, maar niet tegen de belangen van de werknemers'.

    Ook andere vooroordelen moeten weggewerkt, aldus Valkeniers: 'Ik heb er geen probleem mee mijn wereldburgerschap te combineren met een Vlaams-nationalistische visie... Wij gaan resoluut voor het behoud van onze identiteit, zonder ons af te sluiten van het vreemde. Maar massale immigratie, zoals die er nu is, en een samenleving waar niemand zich nog "thuis" voelt, dat kan niet. Hoe groter die migratie, hoe kleiner de impuls om zich aan te passen...'

    Vlaams Belang wil ook geen partij zijn van 'nostalgie naar een onverwerkt verleden', heeft 'geen sympathie voor regimes die het niet nauw nemen met de rechten van de mens'.

    Vlaams Belang wil een debat met flinke tegenstellingen, want dat is nodig in een democratie. 'Wij hebben nooit gevochten tegen mensen, maar altijd tegen ideeën'.

    Wat de volgende verkiezingen betreft, heeft Valkeniers vertrouwen. 'De kiezer is slimmer dan men denkt. Hij heeft ook een geheugen'.

    Commentaar (JVdC): Het kan een positief signaal zijn dat de voorzitter van Vlaams Belang inziet dat Vlaanderen geen macht kan verwerven zonder een politieke meerderheid. Dat een dialoog onder min of meer gelijkgezinden absoluut nodig is. Natuurlijk moeten de posities uitgezet, en natuurlijk is voor Vlaams Belang de concurrentie van een uit het kartel gestapte N-VA geen godsgeschenk. Maar de uithaal van Filip Dewinter naar N-VA ('Jullie komen niet als maagd uit het Belgisch bordeel', Vlaams Parlement, 22 sept.) was van een ander kaliber. Een vogel zingt zoals hij gebekt is, maar het pikgedrag van Dewinter is vermoedelijk niet de beste aanloop naar het 'ernstig praten', waar Valkeniers voor pleit. 'Mensen die onze ideeën uitdragen, schieten we niet in de rug', zei Valkeniers. De dag dat dit principe ook geldt voor Vlaams-nationalisten in andere partijen, zullen de Franstaligen minder  reden hebben om champagne te ontkurken.

    Integrale tekst interview Bruno Valkeniers: zie Doorbraak oktober (bijlage)

     

     


    23-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begin vergaderingen van de waarheid?

    Eerste vergadering van communautaire dialoog op 8 oktober

    (Belga) Vlaams minister-president Kris Peeters heeft met de Vlaamse en Franstalige partijen afgesproken dat de eerste vergadering van de communautaire dialoog zal plaatsvinden op 8 oktober in de voormiddag. Dat laat de woordvoerder van Peeters dinsdagavond weten.

    Eerste vergadering van communautaire dialoog op 8 oktober Wie Geert Bourgeois (N-VA) zal vervangen als zesde lid van de Vlaamse delegatie, staat nog niet vast. Dat moet nog door de Vlaamse regering beslist worden. Voorlopig bestaat de Vlaamse delegatie al uit Kris Peeters, Dirk Van Mechelen, Frank Vandenbroucke, Bert Anciaux en Guy Vanhengel. Wie in de zeskoppige Franstalige delegatie zal zetelen, is nog niet bekend. (TIP)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strubbelingen op komst ?

    Kartelperikelen verdelen CD&V

    Marianne Thyssen krijgt mails "in allerhande richtingen".
    De algemene vergadering van de CD&V wordt vanavond in Zellik overschaduwd door de discussie over het voortbestaan van het kartel met N-VA. In de partij wordt verdeeld gereageerd op de gebeurtenissen. Waarschijnlijk beslist de vergadering alvast om het congres van zaterdag om te vormen tot een soort actualiteitscongres.

    Jong CD&V
    Voor aanvang van de vergadering hielden de meeste partijleden de lippen op mekaar. JongCD&V-voorzitter Bert De Brabandere nam echter geen blad voor de mond. De Brabandere, die gisteren namens Jong CD&V zijn vertrouwen in de federale regering opzegde, meent dat zijn partij op basis van "foute informatie" (de garanties van de Franstaligen, nvdr) heeft beslist om deel nemen aan de communautaire dialoog.

    Kartel herstellen
    Volgens De Brabandere is het niet te laat die beslissing terug te draaien. Hij wil dat zijn partij alles doet om het kartel te herstellen. Op de vraag of premier Leterme dan moet opstappen, antwoordde hij: "Dat had vrijdag al moeten gebeuren na de uitspraken van Reynders".

    Veel ontgoocheling
    Volgens de CD&V-jongerenvoorzitter heerst er "grote ongerustheid" aan de basis en stromen de mails met ontgoochelde reacties binnen. Op de vraag of partijvoorzitster Marianne Thyssen ook veel mails heeft gekregen van ontgoochelde partijleden, antwoordde ze: "Ik krijg mails in allerhande richtingen". (belga/sam)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verraad van de Open VLD.
       
    Geen staatshervorming conform akkoord MR-VLD     22/09/08
    “Il n’y aura rien de fondamental avant 2009. Sur ce point-là, libéraux du Nord et du Sud sont d’accord.” Zo maakte MR-voorzitter Reynders zijn akkoord met de VLD bekend in La Libre Belgique van 13 september. Er komt géén staatshervorming en géén splitsing van B-H-V vóór juni 2009. Ook een MR-topmedewerker en een ex-medewerker van Verhofstadt bevestigden dit. Tijdens het debat in het Vlaams parlement verwees N-VA-fractieleider Peumans naar het liberale akkoord waarop de VLD niet eens ontkende.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat is toch de kiezers bedriegen of niet ?

    Afspraken met de kiezer zijn geen vodjes papier

    Jan Van de Casteele 23-09-2008

    In juni 2009 (ten laatste) gaan we naar de stembus. Partijen die van geloofwaardigheid hun uithangbord maken, moeten kiezen voor hun programma en hun kiezers. Vastklampen aan ministerpostjes in een niemandsland is geen garantie op succes. CD&V heeft vermoedelijk met haar leugen vermoedelijk niet de beste keuze gemaakt...

    Eerst even terug in de tijd. CD&V koos sinds haar congres in Kortrijk voor de weg naar een ‘confederaal’ model. De blokjes werden verlegd: eerst Vlaanderen, dan zien wat er nog samen te doen valt met de Franstaligen. De deelstaatparlementen moeten het zwaartepunt vormen. Zij vormen dan samen het confederale parlement (een overlegorgaan voor wat we nog samen willen doen). Hiermee werd de lat hoger gelegd dan tien jaar geleden. De kiezer sprong er in 2007 vlotjes over. Leterme scoorde.

    De CD&V bevestigde haar confederale optie in volle zomer in de nota Zeven uitgangspunten voor een communautaire dialoog. Aan haar flanken willen Vlaams Belang en Lijst Dedecker nog sneller en verder gaan. Het eeuwige “non” van de Franstaligen, hun arrogantie rond “verplichte” solidariteit en de aanval op Vlaams-Brabant zijn de brandstof voor de radicalisering.

    Strategen

    Open Vld kroop bovenop de Belgische kast, joeg haar laatste Vlaamsgezinden buiten (Coveliers, Dedecker ...), bekonkelde met een trosje professoren in achterkamers de restauratie van een immobiel België (de retro-kreet om ‘versterking van de federale staat’) en probeert al sinds 10 juni 2007 in samenspraak met wat hoofdredacteurs het kartel uiteen te treiteren.

    Wis de Vlaamse afspraken (resoluties, regeerakkoorden, splitsing BHV) uit het collectieve geheugen, verschoon ieder “non” van de Franstaligen, smeek om compromissen, maak van een status-quo een Vlaamse overwinning, geef nooit een grondige uitleg over BHV, zwijg als vermoord over de transfers, speel de paniekzaaier over de (nochtans internationale) crisis die toch voorrang verdient, noem allen die woord willen houden kaakslagflaminganten, en ... hoop dat de Vlaamse meerderheid breekt ... Dat is blijkbaar het concept van de liberale strategen.

    Luc Van der Kelen schoffeert zelfs de Vlaamse ondernemers met zijn uithaal naar een veel te Vlaams Voka en Unizo. ‘Dwaasheid zonder grenzen’, kapittelt hij. Voor Mathias De Clercq is (Vlaams-)nationalisme ‘dodelijk gif’. ‘Nieuwe verkiezingen zijn Kafka’, luidt de angstkreet van Bart Somers. ‘Voor ons kan met het rapport van de drie bemiddelaars de dialoog beginnen’, zegt Patricia Ceysens. Na vijftien maanden..., je moet er maar opkomen.

    Slaag

    Vlaamsgezinde uitspraken van Open Vld zijn er de jongste paar jaar nog nauwelijks te vinden. Het pak slaag van 10 juni 2007 was blijkbaar nog niet groot genoeg. Wat Somers onderschat: liberaalgezinden, zelfstandigen en ondernemers met enige Vlaamse inhoud – en zo zijn er nogal wat – hebben alternatieven ... Of hoe het verstand van een partij kan verslangen ....

    Sp.a-Spirit speelde het handiger, en minstens wat Vlaamser, en Bert Anciaux (Vl.Pro) is duidelijk op zoek naar een tweede Vlaamse adem. ‘Fiscus trekt Wallonië voor’, zegt Johan Vande Lanotte. ‘Geen federale kieskring’ en ‘maak van Brussel een district’ en ‘splits BHV’, zegt Hans Bonte. ‘De staatshervorming is nog lang niet ten einde’, zegt Patrick Janssens. ‘Een probleem heb ik met de franskiljons ... en geen enkel bezwaar tegen een confederaal model’, zegt Steve Stevaert. ‘Altijd een confederalist geweest’ en ‘transfers moeten beperkt zijn in omvang en tijd’, zegt Luc Van den Bossche. ‘Weg met die ongelijke verdeling van verkeersboetes’, zegt Louis Tobback. ‘De opvolging van werklozen en de principes van sanctionering van werklozen zijn materie voor de regio's’, zegt Frank Vandenbroucke. Men zou vermoeden dat alvast de topmensen bij sp.a weten waar de Vlaamse klepel hangt. De Gravensteengroep gaf die tendens een progressief duwtje in de rug. De sociaaldemocraten hebben een rol te spelen in Vlaanderen. Maar dan moeten ze ook progressief leren zijn in communautaire zaken. Vlaanderen, en niet België, is het politieke platform van de toekomst Maar Gennez en de tweede linie van sp.a volgen voorlopig niet.

    Vernieling

    In die context – blijkbaar bang van nog meer Vlaamse winst - treuzelt CD&V zichzelf wel stilaan in de vernieling.

    Leterme werd in de zomer uiteindelijk gered door Kris Peeters, maar zijn plan (dialoog van gemeenschap tot gemeenschap) werd door de Franstaligen weggelachen. ‘Infantiel’, zei Onkelinx. ‘Ik heb wel iets beters te doen’, zie Reynders (MR).

    In september zwakte de nota-Peeters de Vlaamse eisen af. Echt duidelijk en scherp was het allemaal niet. Warm en koud, om Leterme te dienen. De Franstaligen fietsten meteen terug naar de startlijn van juni 2007: geen splitsing van BHV, en al de rest opdoeken in een babbelbox (‘speciale werkgroep’) en ‘nieuwe onderhandelingen’. Hun boodschap werd weerkaatst op het witte blad van de drie bemiddelaars. Onder die omstandigheden kon N-VA enkel afhaken. Afspraken zijn voor die partij blijkbaar geen vodjes papier

    Een dag later (22/9) kan voor de Franstaligen plots alles. Wie gelooft die mensen niet? CD&V kroop tevreden met een kluitje in het riet. Niet de Waalse blokkade, maar het kartel moest eraan. Het was altijd al de strategie van paars en van de Franstaligen. En de winnaar is?...

    Jan Van de Casteele

    PS: Op 23 september is het prettig wakker worden: dat van die toegevingen van de Franstaligen, dat was maar om te lachen... Een halfuurtje heeft die leugen stand gehouden. De CD&V-top koos op 21 september voor het behoud van het kartel met N-VA. Dat impliceerde het ontslag van de regering Leterme. Maar Yves Leterme weigerde (bron: Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jong CDenV schenkt klare wijn.

    JongCD&V heeft geen vertrouwen meer in regering

    JongCD&V vindt het weinig zinvol om nog verder te gaan met de federale regering. "Het is niet ernstig om verder te gaan met een regering waarin de manifeste wil om het kartel en haar vertegenwoordigers te beschadigen primeert op de ontwikkeling van eensgezinde slagkracht", zeggen de CD&V-jongeren.

    Volgens JongCD&V blijkt uit de uitspraken van MR-voorzitter Didier Reynders afgelopen vrijdag dat er van een gewijzigde houding bij de Franstaligen geen sprake is. De christendemocratische jongerenorganisatie stelt vast dat haar moederpartij zich bereid heeft getoond elk van haar kopstukken in de vuurlinie te plaatsen. "Tegen beter weten in wordt deze laatste strohalm gegrepen", zegt het.

    Het is enkel wachten op de volgende tegenspraak die zich aandient in de communicatie van de Franstaligen over de nieuwe afspraken met de premier en de Vlaamse minister-president, om aan te tonen dat de breuklijn definitief is en geen andere optie rest dan de kiezer opnieuw aan het woord te laten", zegt JongCD&V. "In dergelijke sfeer van plat politiek opportunisme, is elke oproep tot staatsmanschap pure hypocrisie", luidt het. (belga/sam)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Solidariteit ?

    Eindelijk zijn Vlamingen beetje solidair

    Wanbeleid kun je ook solidariteit noemen.

    Jan Van de Casteele 23-09-2008

    Wanbeleid kun je ook "solidariteit" noemen. Het woord is de tang waarmee de Franstaligen de Vlaamse tong vasthebben. Maar nu en dan kan iemand zich niet beheersen... Het communautaire is ook een kwestie van centen.

    Vlaamse flits-centen

    Louis Tobback (sp.a) haalde zwaar uit naar de ongelijke verdeling van de opbrengsten van het verkeersboetefonds onder steden en gemeenten. ‘Dit heeft veel meer dan men denkt bijgedragen tot de toename van de communautaire onvrede in dit land. In het zuiden van het land weigert men omwille van de privacy principieel flitspalen te plaatsen, maar als de pot met de opbrengsten verdeeld moet worden, staat men daar wel’. (DS, 19 sept.)

    Fiscus in Vlaamse zakken

    De fiscus treedt veel strenger op tegen Vlaamse belastingplichtigen die niet tijdig betalen dan tegen Waalse wanbetalers, aldus oud-minister van Begroting Johan Vande Lanotte (sp.a). ‘Het aantal Vlamingen die na één jaar hun belastingen nog altijd niet betaald hadden en tegen wie de fiscus nog niets had ondernomen, schommelde op 31 mei 2008 tussen 6,5% (in Antwerpen) en 11,6% (in Leuven). In Wallonië schommelt het percentage ongemoeid gelaten wanbetalers tussen 26% (in Namen) en 46,6% (in Charleroi).’ Door die verschillen te tolereren, brengen CD&V en N-VA volgens Johan Vande Lanotte een nieuwe, onrechtvaardige geldtransfer op gang tussen Vlamingen die worden aangemaand te betalen en Walen die met rust worden gelaten. (HLN, 16 sept.)

    Meer Waalse leefloners

    Eén Brusselaar op 33 geniet van een leefloon. Dat is vijf keer meer dan in Vlaanderen. Brussel, waar minder dan 10% van alle Belgen woont, is goed voor een kwart van alle uitkeringen. Wallonië voor bijna de helft en Vlaanderen voor minder dan eenderde. Bovendien wordt de kloof steeds groter. De voorbije vier jaar is het aantal leefloners in Vlaanderen met 5% gedaald, terwijl het in Wallonië met 10% en in Brussel zelfs met 22% steeg. (HLN, 29 aug.)

    Aantal en percentage leefloners (OCMW) Vl Wall. Brussel Leefloners 40 583 58.026 33.726 ll/1000 inwoners 6,1 16,9 32,7

    Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) kreeg de cijfers van de federale staatssecretaris van Armoedebestrijding, Jean-Marc Delizée (PS). Volgens Smeyers reflecteren die cijfers dat Wallonië en Brussel, ondanks de positieve boodschappen die ze soms verspreiden, er nog niet in geslaagd zijn een beleid te voeren dat die toestand keert. ‘Over activeringsbeleid voor leefloners in die gewesten, is niet veel bekend’, aldus Guy Tegenbos (DS, 28 aug)

    Economische kloof = centenkloof

    De gigantische economische kloof tussen Vlaanderen enerzijds en Wallonië en Brussel anderzijds, zal nog fors groeien, becijferde het Planbureau (Planbureau en regionale tegenhangers, vooruitzichten 2007-2013). De werkgelegenheid zou stijgen met 31.000 jobs in Vlaanderen (+1,2% per jaar), met 11.000 jobs in Wallonië (+1%) en 4.100 jobs in Brussel (+ 0,6%). De werkgelegenheidsgraad zou in Vlaanderen verder stijgen van 65,5% in 2006 tot 68% in 2013. De Waalse werkgelegenheidsgraad stijgt slechts van 57,6 naar 58,3 procent, de Brusselse van 55,1 naar 55,9 procent. De werkloosheid zou in Vlaanderen verder fors dalen van 9,7 naar 7,1 procent (niet meer werkzoekende oudere werklozen inbegrepen). In Wallonië zou de werkloosheidsgraad, na een daling in 2007 en 2008, zelfs weer beginnen te stijgen, tot 18,5 procent. (De Tijd, 20 sept.) De werkloosheidskloof is zowat de belangrijkste reden voor de grote transfers in de sociale zekerheid (meer uitgaven, minder inkomsten).

    Sanctionering werklozen

    ‘Wallonië haalt Vlaanderen in met sanctionering werklozen’. Dergelijke titels (De Morgen, 5 sept.) laten uitschijnen dat Wallonië inzake haar sociaal-economisch beleid eindelijk op de goeie weg is. Bron: federaal minister van Werk Joëlle Milquet (PS). De jongste 18 maanden haalt Wallonië inderdaad wat achterstand in, maar Vlaanderen sanctioneert nog altijd tweemaal zoveel werklozen als Wallonië. Het Vlaams Gewest (met weinig en nog altijd sneller dalende werkloosheid) sanctioneerde 6.686 werklozen in het eerste semester van 2008, een sanctiepercentage van vijf procent. Het Waals Gewest (met heel hoge werkloosheid) sanctioneerde 4.796 werklozen in het eerste semester van 2008, een sanctiepercentage van 2,4 procent. Vlaanderen sanctioneert zijn werklozen dubbel zo hard als de Walen. Over het ‘telraam’ van Milquet is het laatste woord overigens nog niet gezegd. Wallonië leeft op halve leugens.

    Gehandicapten en uitkeringen

    De jongste jaren stijgt het aantal Vlaamse gehandicapten met recht op tegemoetkoming (nu 2,5%) en komt het zo stilaan in de buurt van het Waalse niveau (2,7%). Maar de Vlamingen moeten het met lagere uitkeringen stellen. Dat blijkt uit cijfers die Sarah Smeyers (N-VA) opvroeg bij staatssecretaris voor Personen met een handicap Julie Fernandez Fernandez (PS). Voor Waalse gehandicapten is er (per inwoner berekend) gemiddeld 160,2 euro federaal geld per inwoner, voor Vlaamse gemiddeld 128,2 euro.

    Strammere spieren

    In De Standaard (16 aug.) noteerde Guy Tegenbos dat de federale uitgaven (ziekteverzekering) voor kinesitherapie in Wallonië 10 procent boven het Vlaamse cijfer liggen. Louis Ide (N-VA) kreeg hierover cijfers van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Oorzaken: systematischer kine voor rusthuisbewoners, meer (duurdere en minder efficiënte) huisbezoeken.

    Geen gelijkheid voor asielzoekers

    Op basis van enkele antwoorden op parlementaire vragen besluit senator Louis Ide (N-VA) dat de gezondheidszorg voor asielzoekers in Brussel en Wallonië 22 procent duurder is dan in Vlaanderen. In Brussel blijkt de gezondheidszorg voor asielzoekers zelfs dubbel zo duur te zijn (129 procent) dan in Vlaanderen. Als men de gemiddelde maandelijkse kost bekijkt, is het verschil nog frappanter: 1.000 euro per maand per hoofd in de Vlaamse centra (6 centra) en maar liefst 1.838 euro per maand per hoofd in de Waalse centra (9 centra). Over de laatste vier jaar gezien lieten de Vlaamse centra een stijging noteren van 1 procent, de Waalse centra stegen in dezelfde periode met 34 procent.


    22-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geheim akkoord van de Open VLD.

    22/09 "VLD en de MR hebben geheim akkoord om niets te doen"

    Bart De Wever lichtte maandagnamiddag het ontslag van Vlaams minister Geert Bourgeois en de partijlijn van de N-VA toe op een persconferentie. Daarin haalde De Wever zwaar uit naar liberalen en socialisten, terwijl hij het kartel niet definitief opblaast.

    "De N-VA is altijd bereid geweest tot dialoog, maar er komt niets van die dialoog en iedereen weet dat", aldus De Wever. "De VLD en de MR hebben zelfs een geheim akkoord dat er voor 2009 niets zal gebeuren. Reynders heeft dat in 'La Libre Belgique' al openlijk toegegeven en dit werd ons recent ook bevestigd vanuit Franstalige hoek. Vandaag werd dit in het Vlaams parlement aangehaald door onze fractieleider Jan Peumans en deed de VLD-fractie daar zelfs niet de moeite om dit te ontkennen."

    "Platte machtspolitiek en hypocrisie"

    De Wever is niet onder de indruk van nieuwe politieke garanties. "Het is gebakken lucht en compleet ongeloofwaardig. In realiteit dienen ze enkel om ons als onredelijke mensen voor te stellen en zo de zwarte piet naar ons te schuiven." De N-VA is "zwaar ontgoocheld" in haar Vlaamse partners en hekelt "de platte machtspolitiek en hypocrisie van Paars".

    Kartel

    De N-VA gaat in op de vraag van CD&V om een gesprek te voeren over het voortbestaan van het kartel. "De N-VA heeft zich immers steeds als een loyale partner gedragen en zal dus ook nu ingaan op deze vraag. Het lijkt ons echter quasi onmogelijk om in een kartel te blijven wanneer de ene partner in de oppositie zit en de andere in de regering." Op lokaal en provinciaal niveau vraagt de N-VA aan haar mandatarissen en afdelingen om de lokale en provinciale kartelakkoorden na te leven.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jong CDenV aan het woord.

    JongCD&V heeft geen vertrouwen meer in regering

    JongCD&V vindt het weinig zinvol om nog verder te gaan met de federale regering. "Het is niet ernstig om verder te gaan met een regering waarin de manifeste wil om het kartel en haar vertegenwoordigers te beschadigen primeert op de ontwikkeling van eensgezinde slagkracht", zeggen de CD&V-jongeren.

    Volgens JongCD&V blijkt uit de uitspraken van MR-voorzitter Didier Reynders afgelopen vrijdag dat er van een gewijzigde houding bij de Franstaligen geen sprake is. De christendemocratische jongerenorganisatie stelt vast dat haar moederpartij zich bereid heeft getoond elk van haar kopstukken in de vuurlinie te plaatsen. "Tegen beter weten in wordt deze laatste strohalm gegrepen", zegt het.

    Het is enkel wachten op de volgende tegenspraak die zich aandient in de communicatie van de Franstaligen over de nieuwe afspraken met de premier en de Vlaamse minister-president, om aan te tonen dat de breuklijn definitief is en geen andere optie rest dan de kiezer opnieuw aan het woord te laten", zegt JongCD&V. "In dergelijke sfeer van plat politiek opportunisme, is elke oproep tot staatsmanschap pure hypocrisie", luidt het. (belga/sam)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verklaring van N-VA.
    Toelichting bij de partijlijn van de N-VA en het ontslag van Vlaams minister Bourgeois
    Geert Bourgeois, Vlaams parlementslid
    Bart De Wever, partijvoorzitter en Kamerlid

    Op een persconferentie lichtten Bart De Wever en Geert Bourgeois de partijlijn van de N-VA en het ontslag van Vlaams minister Bourgeois toe.

    1. Namens de partij dankte voorzitter De Wever Geert Bourgeois voor zijn inzet en harde werk als Vlaams minister én voor het feit dat hij het kartelprogramma en het partijbelang ook nu liet voorgaan op zijn eigen positie. Bart De Wever dankte ook de 40 kabinetsmedewerkers voor hun harde werk.
    2. De N-VA is altijd bereid geweest tot dialoog. Wij hebben 15 maanden lang onderhandeld en we hebben zelfs 9 maanden lang een federale regering gesteund waar we zelf niet in zitten.
    3. Er komt niets van die dialoog en iedereen weet dat. De VLD en de MR hebben zelfs een geheim akkoord dat er voor 2009 niets zal gebeuren. Reynders heeft dat in La Libre Belgique al openlijk toegegeven en dit werd ons recent ook bevestigd vanuit Franstalige hoek. Vandaag werd dit in het Vlaams parlement aangehaald door onze fractieleider Jan Peumans en deed de VLD-fractie daar zelfs niet de moeite om dit te ontkennen.
    4. De zogenaamde nieuwe garanties zijn gebakken lucht en compleet ongeloofwaardig. Lees wat Reynders vanmiddag reeds communiceert en dan weet je genoeg. Zelfs een schaamlapje wordt de Vlamingen niet gegund. Men doorprikt meteen de zogenaamd nieuwe garanties. In realiteit dienen ze enkel om ons als onredelijke mensen voor te stellen en zo de zwarte piet naar ons te schuiven.
    5. Aangezien het duidelijk is dat er niets van komt, vinden wij dat je de mensen niet langer een rad voor de ogen mag draaien en dat je eerlijk moet zijn. Dat is wat wij gisteren op ons congres hebben gedaan en wat we ook vandaag doen. Wij klampen ons niet vast aan ons postje. Wij blijven trouw aan ons woord, aan het Vlaams regeerakkoord en het akkoord van 5 september. Helaas zijn wij daarin de enige blijkbaar.
    6. De N-VA is zwaar ontgoocheld in haar Vlaamse partners. En met name in de platte machtspolitiek van Paars, die de Vlamingen nu definitief in de steek laten. Als we nu horen hoe Paarse ministers “het jammer vinden” van Geert Bourgeois ontslag heeft genomen, de dag nadat ze zijn ontslag geëist hadden, dan vragen wij ons af of deze mensen nog grenzen kennen inzake hypocrisie.
    7. Wij zijn graag bereid ons ongelijk toe te geven als blijkt dat B-H-V gesplitst is voor de verkiezingen en er een grote staatshervorming gerealiseerd zal zijn. In dat geval zullen wij nederig het hoofd buigen en onze verontschuldigingen aanbieden.
    8. De N-VA gaat in op de vraag van CD&V om een gesprek te voeren over het voortbestaan van het kartel. De N-VA heeft zich immers steeds als een loyale partner gedragen en zal dus ook nu loyaal ingaan op deze vraag. Het lijkt ons echter quasi onmogelijk om in een kartel te blijven wanneer de ene partner in de oppositie zit en de andere in de regering. Op lokaal en provinciaal niveau vraagt de N-VA aan haar mandatarissen en afdelingen om de lokale en provinciale kartelakkoorden loyaal na te leven.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koekoek.

    22/09 Izegem koekoekt belangrijker dan ontslag Bourgeois

    Geert Bourgeois houdt zich, te midden de politieke crisis, nog altijd bezig met wat leeft in Vlaanderen. Zo leert zijn website ons.

    Op de website van Bourgeois staat maandagavond als blikvanger een artikel onder de kop 'Izegem koekoekt'. Bourgeois wil naar eigen zeggen de Izegemse koekoek weer op de kaart zetten.

    "Met ondermeer het culinaire evenement 'Izegem koekoekt' wil Geert Bourgeois de Izegemse koekoek meer bekendheid geven en uitspelen als toeristische troef. Tijdens 'Izegem koekoekt' kan je in 13 lokale restaurants proeven van het Izegemse streekproduct", aldus nog de website.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rechtlijnige N-VA .
       
    Geert Bourgeois nam ontslag als Vlaams minister     22/09/08
    Bij zijn ontslag als Vlaams minister uitte Geert Bourgeois zijn ontgoocheling in de Vlaamse regeringspartners: “Als ik nog de enige ben in de Vlaamse regering die resoluut achter de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord sta, als ik nog de enige ben in deze Vlaamse regering die de Vlaamse beloftes effectief wil uitvoeren, dan lijkt het mij beter dat ik deze regering verlaat.” Bourgeois verwees naar N-VA-realisaties in de Vlaamse regering en dankte zijn kabinetsmedewerkers voor hun harde werk.

    21-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAT IS WOORD HOUDEN !!!!!!!
       
    N-VA zegt vertrouwen in federale regering op     21/09/08
    Op een partijcongres van de N-VA in Gent heeft de partij bijna unaniem de steun aan de federale regering opgezegd. 1585 congresleden steunden het voorstel van het partijbestuur, 7 stemden tegen en 5 onthielden zich. Zonder de N-VA heeft de regering-Leterme geen Vlaamse meerderheid meer in de Kamer. Het congres nam de beslissing na 15 maanden van vruchteloze onderhandelingen. De verdere gevolgen van deze consequente houding zijn afhankelijk van de opstelling van de andere Vlaamse partijen.
    www.n-va.be/spot.asp

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woord houden en vijf minuten politieke moed.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    CD&V wil meer duidelijkheid


    20/09/2008

    Het land staat voor grote uitdagingen: een financiële en economische wereldcrisis opvangen en ons land structureel weerbaar maken in een toenemende mondialisering. Dat is een verantwoordelijkheid van alle overheden in dit land. Ons land heeft nood aan regeringen die goed functioneren en aan een grondige staatshervorming om de toekomst voor te bereiden.

    Dat alles vergt een sereen klimaat en de bereidheid om het federale regeerakkoord correct uit te voeren, inclusief de staatshervorming.

    Als verantwoordelijke partij is CD&V principieel bereid deel te nemen aan een institutionele dialoog tussen de gemeenschappen. De beslissing van de Vlaamse regering van 4 september is daartoe een perfecte basis. Het politiek bestuur van CD&V stelde evenwel gisteren vast dat er nog onduidelijkheden staan in de tekst van de bemiddelaars, die nog werden versterkt door bepaalde publieke verklaringen, die het onderlinge vertrouwen ondermijnen.

    Om een geloofwaardige dialoog te kunnen opstarten, moet meer duidelijk worden gecreëerd:

    Alle deelnemers moeten het ermee eens zijn dat het zwaartepunt van de bevoegdheden naar de deelstaten wordt verlegd.

    Alle deelnemers moeten zich duidelijk bereid verklaren om al voor de verkiezingen van 7 juni 2009 concrete resultaten te boeken.

    Alle deelnemers moeten bereid zijn om BHV buiten de dialoog te houden én om de parlementaire behandeling van het BHV-dossier te respecteren, zonder koppeling aan het functioneren of voortbestaan van de federale regering.

    Marianne Thyssen
    Voorzitter CD&V


    20-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het begin van het einde ?

    Vlaams-Waalse kloof bij metallo's

    Jan Van de Casteele 20-09-2008

    In Vlaanderen kant de socialistische metaalvakbond zich openlijk tegen de nationale actiedag (6 okt.) van de grote vakbonden. Symbolische acties moeten volstaan, aldus Herwig Jorissen, ‘We zijn absoluut niet van plan bedrijven te gaan platleggen… Het heeft geen zin om door stakingen nog wat meer jobs in gevaar te brengen.’
    Opvallend is dat de communautaire tegenstelling ook hier erg duidelijk wordt. ‘Binnen het ABVV wist iedereen dat de Vlaamse metaalcentrale tegen was. Vooral Waalse centrales wilden toch doorgaan. Bon, dat betekent niet dat wij zomaar moeten meemarcheren… Sinds de communautaire opdeling van onze metaalvakbond kunnen we in Vlaanderen zelf beslissen wat we doen. IN dit geval om niet te staken… Het loonoverleg is nog niet bezig. Deze actiedag komt veel te vroeg. De werkgeversfederatie Agoria heeft de loonindexering nooit willen opblazen.’ (DS, 20 sept.)
    Het was zaterdag onduidelijk hoe er in de andere industriesectoren op het standpunt van de metallo's zal gereageerd worden. Vakbondsleiders hadden het off the record over een grote actiebereidheid in Wallonië en een veel kleiner animo in Vlaanderen.



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeeld volgen a.u.b
    Artsen splitsen België al
    Vlaamse en Franstalige dokters gaan hun eigen weg. De Orde van Geneesheren splitst zich binnenkort in een Vlaamse en een Waalse vleugel, meldt de Artsenkrant. De hele Orde van Geneesheren wordt hervormd. Zo kunnen de gewesten hun eigen tuchtprocedures vaststellen. En elk gewest kan zelf bepalen hoeveel werk-locaties een arts mag hebben. Bron: Gazet van Antwerpen

    19-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.N-VA een partij die woord houd.
       
    N-VA-partijbestuur verwerpt verslag bemiddelaars     19/09/08
    Zondag congresseert de N-VA in het Gentse ICC. Reeds meer dan 1200 partijleden schreven zich in. Het partijbestuur van N-VA beoordeelde het verslag van de bemiddelaars unaniem als onvoldoende en zal dat standpunt zondag ook op het congres verdedigen. Bovendien formuleerde MR-voorzitter Reynders eerder op de dag allerlei extreme eisen zoals de benoeming van drie Franstalige kandidaat-burgemeesters in de Vlaamse Rand.
    www.n-va.be/spot.asp

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeg nu ook eens NON.

    Vlaamse partijen kunnen niet meestappen in grenzeloze leegheid van bemiddelaars

    Peter De Roover 19-09-2008

    Met bewondering nam de Vlaamse Volksbeweging kennis van de tekst van de koninklijke onderhandelaars omtrent het opzetten van een communautaire dialoog. De handigheid waarmee ze er in zijn geslaagd een tekst op te stellen die als enige doel heeft akkoord te gaan om een manifest niet-akkoord te verhullen, verdient een plaats in elk handboek ‘sofisme voor gevorderden’.

    Zelden slaagde zo’n korte tekst er in zo’n grenzeloze leegheid te verstoppen. De vaststelling dat er deelakkoorden ‘kunnen’ worden afgesloten voor de deelstaatverkiezingen en dat die zowaar ‘kunnen’ worden goedgekeurd in het federale parlement, illustreert de holheid van het document uitstekend.

    Intussen blijkt uit alle wederzijdse verklaringen dat er zelfs geen begin van akkoord is aan Franstalige zijde met de ‘strikte voorwaarden’ die de Vlaamse regering eiste in haar tekst van 5 september.

    Koninklijk onderhandelaar Karl-Heinz Lambertz valt in La Libre Belgique wat onhandig uit z’n rol wanneer hij stelt dat de grenzen van het federalisme nog niet zijn bereikt en dat het idee van een Belgisch confederalisme “onzinnig” is. Hoe is dergelijk uitgangspunt verzoenbaar met de uitgangspunten van de Vlaamse regering?

    Gaan de Vlaamse partijen trouwens akkoord om een “uitgebreid onderhandelingskader” in het leven te roepen om over BHV te onderhandelen?

    Wanneer de coalitiepartijen van de Vlaamse regering in dit scenario meestappen, maken ze hun eigen akkoord van 5 september ronduit belachelijk.

    De Franstalige partijen herhalen nu al 15 maanden hun voorkeur voor het scenario van een regering die zich alleen bezig houdt met de sociaal-economische agenda, terwijl ze de communautaire problemen liefst begraven zien. Het document van de koninklijke onderhandelaars bedient hen op hun wenken.

    De Vlaamse partijen die in dit verhaal meestappen, verliezen alle geloofwaardigheid.

    Kris Peeters vreesde aan tafel te moeten gaan zitten met een B-ploeg. Hij krijgt nu het voorstel om een B-onderhandeling te gaan voeren.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helemaal akkoord met Jef Eggermont.
    -09-2008 Algemeen
    Gebruik deze link als u rechtstreeks dit artikel wilt bookmarken of linken...SPIJKERS MET KOPPEN...

                    De Gordel 2008 003               Met goede wil is veel mogelijk en kunnen stappen naar meer Vlaanderen gezet worden. Maar die goede wil mag de Vlamingen niet laten inbinden op de essentiële kwesties.

    Begin augustus repliceerde N-VA voorzitter Bart De Wever in het RTBF-ochtendprogramma "Matin première" op een vraag over de Franstalige aanwezigheid in Vlaanderen dat er in Vlaanderen helemaal geen Franstalige minderheid is. Er bevinden zich enkel Franstalige migranten waarvan Vlaanderen net als bijvoorbeeld Marokkanen en Turken verwacht dat ze zich in publieke aangelegenheden in het Nederlands uiten.

    Hierop kreeg De Wever vooral vanuit Franstalige hoek een storm van negatieve reacties over zich heen. Hij ontving een berg hatelijke berichten waaronder zelfs doodsbedreigingen.

    Nochtans had De Wever spijkers met koppen geslagen. In Vlaanderen is het Nederlands de bestuurstaal. Punt uit. Het is bemoedigend dat heel wat burgervaders aan de taalgrens hiervan werk maken. Onlangs vroeg burgemeester Luc Dupont (CD&V) van Ronse in een brief aan zijn partijgenoot Yves Leterme om de faciliteiten in Ronse af te schaffen.

    Het stadsbestuur van Ronse ervaart niet alleen dat de faciliteiten de integratie van anderstaligen bemoeilijken, maar ook dat ze sociaal-economisch remmend werken. Ook in Vlaams-Brabant namen heel wat gemeentelijke overheden al initiatieven om het Nederlandstalig karakter van hun gemeenten te versterken.

    Feit is dat in Vlaanderen iedereen met gezond verstand achter een vergaande staatshervorming staat. Laat ons volhouden! Eensgezind!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We zullen zien,zij de blinde.

    Voor 300% achter Vlaamse Regering

    17/09/2008

    "Er moeten concrete resultaten geboekt worden voor het einde van de legislatuur. Zal dit lukken? Terecht heeft de Minister-President vorige week uitdrukkelijk gesteld dat het geen praatbarak mag worden. Gaat het toch de verkeerde kant uit, zal de federale premier aan de noodrem trekken, maar bovenal moeten de Franstaligen beseffen dat dit de dialoog is van de laatste kans."

    Lees het volledige standpunt »


    18-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkse bedevaartplaats in ons dorp.

    Gerestaureerd Veldkruis ingezegend

    ARDOOIE - De wijk Sint-Antonius heeft in het provinciaal domein Het Veld opnieuw een volwaardige, volkse bedevaartsplaats met een nieuw kruis. Het oude kruis, op een kleine calvarieberg, ging tijdens een voorjaarsstorm tegen de vlakte. Toen zou de provinciale groendienst onderzoeken hoe men dat euvel kon herstellen. Het kruis bevond zich echter in een dermate slechte staat dat het niet teruggeplaatst kon worden en volledig gerestaureerd moest worden.

    Inmiddels heeft Pastoor Georges Vanhoutte het nieuwe veldkruis ingezegend. Het Veldkruis is sedert 1755 een volkse bedevaartsplaats. Mensen kwamen van overal om genezing te vragen van zweren en beenwonden. Er werden ook offergaven aangebracht: onder andere nagels en boterhammen met hesp. (mr)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.V.V.B en N-VA

    Vlaamse Volksbeweging zet N-VA onder druk

    Jan Van de Casteele 18-09-2008

    De Belgische politiek mag dan al compleet surrealistisch zijn, de Vlaamse Volksbeweging wil dat de Vlaamse politiek ernstig blijft.

    Alle Vlaamse partijen dringen al jaren aan op een grote staatshervorming. N-VA schaarde zich samen met CD&V achter zeven uitgangspunten voor een zinvolle communautaire dialoog (31 juli). De Vlaamse regering legde ‘strikte en noodzakelijke voorwaarden’ vast om deel te nemen aan de zogenaamde gemeenschapsdialoog.

    Het antwoord van de Franstaligen, die zich sinds de stichting van dit land als een meerderheid gedragen, is wat het al vijftien maanden (en langer) is: ‘Non!’ Niet raken aan de geldtransfers, BHV en de staatsstructuur, met uitzondering van de grenzen van Brussel, zo luidde de reactie.

    Zeker N-VA moet haar conclusies trekken, consequent blijven met het eigen engagement en de steun aan de regering opgeven. De N-VA kan niet anders dan zich uit de regering terug te trekken, omdat de partij anders alle opgebouwde geloofwaardigheid tegenover de kiezer verliest.

    De N-VA kiest voor de rol van Vlaamse schaamlap van deze regering als ze beslist mee te blijven doen. Daarvoor bedanken getuigt van zelfrespect.

    Zondag 21 september gaat de VVB de N-VA-leden op hun congres in het ICC-congrescentrum in Gent aanmoedigen om woord te houden.

    Meer info: zie bijlage en webstek van de VVB (www.vvb.org)

    Bijlage


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zal er gebeuren in Gent ?

    PARTIJCONGRES OVER DE STAATSHERVORMING
    De N-VA roept haar leden samen
    zondag 21 september om 10u - ICC Gent

    Aan alle N-VA-leden

    Beste vrienden,

    Op 31 juli jongstleden stelde de N-VA vast dat aan de voorwaarden van het kartel CD&V/N-VA voor het opstarten van een resultaatgerichte dialoog over de staatshervorming, niet werd voldaan. Integendeel, de koninklijke bemiddelaars bepleitten andermaal uitstel. Na 14 maanden constructief onderhandelen werd voor het partijbestuur van de N-VA daarmee het eindpunt bereikt. Zoals beslist op het ledencongres in december 2007 en voorgeschreven door de statuten riep de partij haar leden samen op een partijcongres over de evolutie van de staatshervorming en de verder te volgen partijstrategie.

    Sindsdien werden nieuwe pogingen ondernomen om alsnóg een dialoog over de staatshervorming op te starten. Het partijcongres zal zich daarbij moeten buigen over de vraag of de vooropgestelde dialoog voldoende garanties biedt op succes én of de engagementen van de deelnemers voldoende geloofwaardig zijn. De reflectiegroep en het partijbestuur zullen ook de laatste week voor het congres de evoluties uur na uur en dag na dag blijven opvolgen. Na een finale evaluatie formuleert het partijbestuur een voorstel dat ter discussie én ter stemming wordt voorgelegd aan het ledencongres.

    Het belang van dit congres hoeven we niet te benadrukken.

    We hopen u dan ook te mogen verwelkomen op zondag 21 september om 10u in het ICC Gent.

    Op het programma:

    • videoprojectie en welkomstwoord
    • een filmisch overzicht van 14 maanden onderhandelen
    • toelichting door het partijbestuur
    • debat, conclusies en stemming
    • slottoespraak door algemeen voorzitter Bart De Wever

    Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar is er kinderopvang met een aangepaste animatie

    Bij aankomst kan u uw persoonlijke stemkaart ophalen aan de balie. Om het afhalen van de stemkaarten te bespoedigen kan u zich alvast reeds op voorhand inschrijven. Ook wie wenst tussen te komen tijdens het debat dient zich voor aanvang van het congres aan te melden aan de balie.

    Wij twijfelen niet aan uw massale aanwezigheid. Uw stem is dan ook cruciaal voor de koers van onze partij richting verkiezingsjaar 2009.

    Daarom, tot zondag 21 september in Gent!

    Namens het partijbestuur


    Bart De Wever
    algemeen voorzitter

    Tim Moens
    voorzitter van de partijraad

    17-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zal het worden ,zondag bij de N-VA ?
       
    Een dialoog vereist geloofwaardigheid     17/09/08
    Of de N-VA de nieuwe dialoog van gemeenschap tot gemeenschap steunt, staat of valt met één simpel woord: geloofwaardigheid. N-VA heeft, samen met CD&V, op federaal niveau een jaar lang geknokt om een grote staatshervorming te realiseren. Een jaar lang botste het Vlaams kartel op een “non” van de Franstaligen. Heeft het zin om nu aan een bis-jaar te beginnen? Die vraag stelde Kris Van Dijck namens de N-VA tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams parlement. U kan de tekst hier lezen.
    www.n-va.be/meer/gemeenschaptotgemeenschap

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog een transfert ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog een transfer: fiscus trekt Wallonië voor

    Jan Van de Casteele 16-09-2008

    Dat de fiscus de Walen minder aanpakt dan de Vlamingen is opvallend nieuws. Dat de sp.a daar ruchtbaarheid aan geeft evenzeer.

    De fiscus treedt veel strenger op tegen Vlaamse belastingplichtigen die niet tijdig betalen dan tegen Waalse wanbetalers. Dat blijkt uit de recentste cijfers, die oud-minister van Begroting Johan Vande Lanotte (sp.a) op 15 september bekendmaakte. ‘Het aantal Vlamingen die na één jaar hun belastingen nog altijd niet betaald hadden en tegen wie de fiscus nog niets had ondernomen, schommelde op 31 mei 2008 tussen 6,5% (in Antwerpen) en 11,6% (in Leuven)’, zegt Vande Lanotte. ‘In Wallonië schommelt het percentage ongemoeid gelaten wanbetalers tussen 26% (in Namen) en 46,6% (in Charleroi).’ Door die verschillen te tolereren, brengen CD&V en N-VA volgens Johan Vande Lanotte een nieuwe, onrechtvaardige geldtransfer op gang tussen Vlamingen die worden aangemaand te betalen en Walen die met rust worden gelaten. (HLN, 16 sept.)

    Wanbetalers moeten overal even streng aangepakt worden. Vande Lanotte zegt als minister werkgroepen te hebben opgestart om de verschillen in kaart te brengen, maar... die zijn er nu niet meer. ‘Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) staat erbij en kijkt ernaar. Op die manier brengen CD&V en N-VA een nieuwe, zeer onrechtvaardige transfer op gang tussen Vlamingen die hun belastingen betalen en door de administratie achter de veren worden gezeten en Walen die niet betalen en met rust worden gelaten.’

    Commentaar

    Het doet allemaal een beetje denken aan al die andere scheeftrekkingen: de flitspalen en de verkeersboetes, de gezondheidszorg, het aantal ambtenaren, de werkloosheidscontroles, enz...

    Eentje willen we nog citeren: in Het Laatste Nieuws (6 april 2004) schreef Luc Van der Kelen dat mensen die een gerechtelijke boete niet betalen, in Wallonië en Brussel zelden tot nooit aangemaand worden om alsnog te betalen. 'In 2003 werd in de Waalse gerechtelijke arrondissementen in slechts 6,6% van de gevallen een deurwaarder gestuurd. In Vlaanderen gebeurde dat voor 19,9% van het aantal geldboetes. In het gerechtelijke arrondissement Hoei heeft het ministerie van Financiën al twee jaar lang zelfs niet één enkele keer een deurwaarder ingeschakeld om boetes in te vorderen...' Is het vandaag anders?...


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderhandelingen NON.
       
    Onderhandeling zal geen duimbreed vorderen    
    Zolang de Vlamingen de uitbreiding van Brussel en de benoeming van drie burgemeesters in de Vlaamse Rand weigeren zal er niets bewegen, stelt FDF-voorzitter Maingain in La Libre Belgique en Le Soir. “Vooraleer elke diepgaande bespreking aan te vatten, zal de benoeming van de drie burgemeesters uit de rand effectief moeten zijn”, luidt het. “Indien men België wil stabiliseren, moet Brussel versterkt worden en territoriale banden met Wallonië krijgen." Het FDF maakt deel uit van de liberale MR.

    16-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wij komen er nog,weeral iets verder.

    Splitsing van de Orde: alweer een kilometer…

    Jan Van de Casteele 16-09-2008

    De laatste bastions van het oude België schuiven weg. Nu ook in de Orde van Geneesheren zijn Vlamingen en Franstaligen het eens over een splitsing van de Orde.

    De Orde heeft een plan klaar en deed haar voorstel in Artsenkrant. De Nationale Raad wordt opgesplitst in twee autonome raden, een voor Vlaanderen en een voor de Franstalige en Duitse gemeenschap. Elke vleugel krijgt een eigen algemene raad, een raad van beroep en vijf provinciale raden. Over het splitsingsvoorstel bestaat binnen de Orde aan beide kanten een akkoord. Brusselse dokters zouden mogen kiezen tot welke raad ze willen toetreden. Artsen die in de faciliteitengemeentes al langer actief zijn, mogen ook hun taalrol kiezen. Nieuwkomers worden wel verplicht zich aan te passen aan het taalregime in hun gemeente

    Senator Louis Ide (N-VA) noemt het voorstel logisch, omdat Nederlandstalige en Franstalige provinciale ordes nu al anders werken (in hun omgang met klachten bv.) Ook de oplossing voor Brusselse artsen - altijd een moeilijk punt – noemt hij billijk. 

    N-VA roept alle artsen-politici op om hun eigen voorstellen terzake te laten varen ten voordele van het goed uitgewerkte voorstel van de Orde van Geneesheren. Dat versnelt de parlementaire afhandeling.

    Ook Vlaams Belang staat achter de vernieuwingsvoorstellen van de Orde van Geneesheren. ‘De defederalisering van de Orde en het openbaar maken van de zittingen zijn twee belangrijke vernieuwingen waar het Vlaams Belang alleszins achter staat, stellen partijvoorzitter Bruno Valkeniers en Kamerlid Koen Bultinck. (Bron: DM/N-VA/VB)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graag eerlijke verdeling.

    Gezindsbond: Verdeling kinderbijslagen gebeurt niet eerlijk

    Jan Van de Casteele 16-09-2008

    De Gezinsbond wil het Belgisch kindergeld (gefinancierd door werkgevers) naar Vlaanderen, want ‘de verdeling gebeurt niet eerlijk’. Waalse uitkeringen situeren zich in een ‘verhoogde schaal’, tegenover amper 12% Vlaamse. Vlaanderen wil volgens voorzitter Roger Pauly meer doen voor de kinderen dan het federale niveau. Het moet dan ook bevoegd worden voor kinderopvang en voor de bijslagen.

    De federale regering heeft de Gezinsbond beloofd dat er bovenop de 50,3 miljoen euro verhoging die reeds is beslist, er nog meer extra geld in de pijplijn zit. Roger Pauly, voorzitter van de Gezinsbond, is tevreden. Toch zou hij het Belgisch kindergeld liever naar Vlaanderen zien komen. 'De verdeling gebeurt nu niet eerlijk', zegt hij.

    Kinderbijslagen zijn kostencompenserend, zoals de ziekteverzekering. En van een totaal andere orde als werklozensteun of pensioenen. Het kindergeld hoort niet thuis in de sociale zekerheid.

    Pauly wil het gezinsbeleid, inclusief het kindergeld, overhevelen naar Vlaanderen. ‘Ik ben er van overtuigd dat Vlaanderen meer wil en kan doen voor de kinderen dan het federale niveau. Bovendien kan het wettelijk. In de Grondwet van 1980 is ingeschreven dat de zogeheten persoonsgebonden materies een bevoegdheid zijn voor de Gemeenschappen. Het hele gezinsbeleid hoort daar duidelijk bij. En dat heb ik het over meer dan kinderopvang, óók de bijslagen.’

    ‘Ik ben voor een behoorlijke solidariteit. Maar laat ze alsjeblieft wel doorzichtig blijven. Nu is er een scheefgroei in de verdeling van de kindergelden. Weet u bijvoorbeeld dat in Vlaanderen 12 procent van de uitkeringen in een verhoogde schaal ligt, en dat dit in Wallonië 26 procent is? Van waar komen die verschillen. Zijn die gerechtvaardigd?

    In Vlaanderen loop het geboortecijfer ook sterker terug. Dus moet in Vlaanderen een specifiek beleid kunnen gevoerd worden. Dat geldt trouwens voor de hele sociale zekerheid.

    De sociale zekerheid is een anachronisme aan het worden. De situatie is compleet anders dan in de tijd dat ze werd opgericht, juist na de Tweede Wereldoorlog. Er was toen een jonge bevolking met hoge tewerkstelling. Vandaag is de toestand omgekeerd. Wist u dat België ongeveer het enige land te wereld is waar het kindergeld wordt gefinancierd met bijdragen van de werkgevers? Elders gebeurt dat vanuit de algemene middelen, maar Wallonië wil dat niet veranderen. (Info: GVA, 165 sept.)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Splitsen JA,democratie JA.

    Splitsing van België niet voor de centen, maar voor de democratie

    Jan Van de Casteele 15-09-2008

    In deze rubriek verscheen al een repliek op de jongste publicatie van Rudy Aernoudt, die meent de kost van de splitsing van België te kunnen berekenen. Misschien zal Aernoudt niet verwacht hebben dat hij vanuit de Vlaamse Beweging applaus kreeg voor zijn telraam. ‘Als het dat maar is’, is de reactie. Uitgerekend een Belgicist rekent voor hoe goedkoop de onafhankelijkheid wel is… Bovendien is het wetenschappelijk gehalte van Aernoudts cijfergeschuif verre van indrukwekkend, de berekening van de “winst” van een splitsing ontbreekt compleet.

    In een opiniestuk in De Standaard (15 sept.) had Brecht Arnaert het ook over Aernoudts steriel boekhoudkundig relaas, maar voegde daar een dimensie aan toe. ‘Het Belgisch probleem is in essentie een probleem van democratie’ en niet van geld of taal’.

    ‘Ik wil een staatshoofd dat ik kan verkiezen, één parlement en geen acht, 15 ministers en geen 58, en 150 volksvertegenwoordigers en geen 524’… Maar dat kan niet omdat je niet enkel binnen je eigen democratie tot consensus moet komen, maar daarna nog eens met minstens vier andere. In België is de hoeksteen van elke democratische samenleving onderuit gehaald. Pariteit in de regering, belangenconflicten, alarmbelprocedures, de hele Belgische constructie is erop gebouwd om de meerderheid te muilkorven’.

    Integrale tekst: zie bijlage


    15-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouwgrond te koop in Ardooie.

    Grond

    ARDOOIE - De gemeenteraad heeft beslist dat de verkoop van vijf loten bouwgrond in de Hoflandstraat toevertrouwd wordt aan het comité van aankoop. Enkel particulieren kunnen een bod doen op maximum één perceel. De te bouwen woning moet binnen de vijf jaar in gebruik genomen worden. De minimale instelprijs bedraagt 150 euro per m2. Koppelbouw is niet toegelaten. (mr)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zou het worden ?

    Peiling RTBF/Le Soir: alleen LDD wint fors

    Jan Van de Casteele 15-09-2008

    Mochten er op dit moment federale verkiezingen zijn, zou het kartel CD&V/N-VA in Vlaanderen veruit de grootste politieke formatie blijven. Grote overwinnaar zou echter Lijst Dedecker worden. Dat blijkt uit een opiniepeiling van RTBF en Le Soir.

                              2004 (1)    2007(2)    2008(3)
    CD&V/N-VA           26,1            29,5      28,2
    Open VLD              19,8            18,8      17,5
    Sp.a-Vla.Pro          19,7            16,3      15,0
    Vlaams Belang       24,0            19,0      14,9
    LDD                         0,0               6,5      12,5
    Groen!                     7,4               6,3        7,3
    1. Regionale verkiezingen 2004
    2. Federale verkiezingen 2007
    3. Peiling RTBF/Le Soir 2008


    In Wallonië bevestigt het septemberonderzoek de vorige peilingen: MR zakt verder weg, nu al een behoorlijk eind onder de PS. Ecolo en CdH mogen op flinke winst rekenen.
    PS: 28,8 (29,5%)
    MR 24,6% (31,12%)
    Ecolo: 17% (12,8%)
    CdH: 18,3% (15,8%)

    In Brussel blijft de MR (29,2%) ondanks verlies wel de grootste partij, voor de PS (22,6%) en Ecolo en cdH schommelen (beide rond de 14%).

    Het bureau Dedicated Research ondervroeg tussen 5 en 10 september 600 Vlamingen, 500 Brusselaars en 600 Walen van 18 jaar en ouder. 74 procent van de gecontacteerde personen antwoordde ook op de vragen. De maximale foutenmarge van de peiling bedraagt tussen de 4 en 4,4 procent. (info: Belga 14 sept.)

    Commentaar

    Wat RTBF en Le Soir nu peilen, kan een indicator zijn van een politieke tendens op de flink krimpende afstand naar de regionale verkiezingen van juni 2009. Maar (on)gunstige electorale vooruitzichten kunnen in acht maanden worden omgebogen. In de partijhoofdkwartieren zal men wel degelijk rekening houden met de tendensen, zeker als die bevestigd worden in ander opinieonderzoek (ook al weet men daar dat een deelname van 70 procent aan de enquête staat voor 30 procent vraagtekens). Ook over de methodiek van Dedicated Research (internetbevraging bij eigen panel), dat zichzelf ‘het grootste onafhankelijke bureau voor marktonderzoek en opiniemetingen in België’ noemt, geven de Vlaamse kranten weinig (kritische) details.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraagtekens ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe Betrouwbaar Is Lijst Dedecker?

    Lijst Dedecker stelt zich graag als een salonfähig alternatief voor het Vlaams Belang voor dat nog altijd in een cordon sanitaire gevangen zit. De vraag is echter of Lijst Dedecker niet eerder een rechtse variant van SPIRIT –nu VlaamsProgressieven– is, een vehikel om het grote boegbeeld aan een ministerspost te helpen, geholpen door enkele mindere goden die in zijn slipstream hopen enkele mandaten te kunnen meepikken.

    PS:Je mening kunt je kwijt in hetgastenboek.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luisteren op Nederland radio 1.
       
    Louis Ide op de Nederlandse Radio 1 over de crisis     12/09/08
    De Nederlandse nieuwszender Radio 1 interviewt N-VA-senator Louis Ide en Knack-directeur Rik Van Cauwelaert over de communautaire crisis: “Een nieuwe poging met een nieuw gezicht op een ander niveau. Dat was de formule die in België de achterliggende dagen de vastzittende gesprekken tussen Vlamingen en Franstaligen moest voltrekken. De Vlaamse premier Kris Peeters leek de partijen na 15 maanden crisis bij elkaar te brengen, maar binnen 24 uur was het opnieuw mis." Luister on line.
    www.radio1.nl/contents/1412-opnieuw-crisis-belgi

    14-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.P.V voor een B.V ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 14/09: Francofoon racisme
    Rubriek: Rand
    Geplaatst door: winnetoe

    De echtgenoot van UF-schepen Eléonore de Bergeyck van Wezembeek-Oppem, Michel de Moerloose, kreeg aan de vooravond van De Gordel een PV voor racisme en xenofobie aangesmeerd toen hij betrapt werd bij het besmeuren van de openbare weg met anti-Vlaamse slogangs.

    Dit en meer, dagelijks op T-AKTUEEL www.taalaktiekomitee.org

    13-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komt er iets van ?

    > Nieuws

    "N-VA wil mee aan tafel"

    Vlaams minister Geert Bourgeois.
    Mocht het toch tot een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap komen "dan vind ik het aangewezen dat ook de N-VA mee aan tafel zit", zegt Vlaams minister Geert Bourgeois.

    Lege handen
    Het ziet er niet goed uit voor het N-VA-congres van 21 september. Komen er geen of ongeloofwaardige communautaire onderhandelingen, en CD&V blijft de regering-Leterme steunen, dan springt volgens Vlaams minister Geert Bourgeois het kartel en stapt hij zelf uit de Vlaamse regering. "Wij kunnen in juni 2009 niet met lege handen naar de kiezer."

    Zeer sceptisch
    De N-VA-minister gelooft niet dat het iets wordt met de dialoog van gemeenschap tot gemeenschap. "Ik ben zeer sceptisch. Als het niet geloofwaardig kan, hoeft het niet."Geloofwaardig betekent voor hem "dat de Franstaligen willen meewerken aan een confederale staatsinrichting en niet opnieuw beginnen te palaveren over de uitbreiding van Brussel of inschrijvingsrechten voor de Franstaligen."

    Goede samenwerking
    Bourgeois benadrukt dat hij goed samenwerkt met Kris Peeters - "Er is meer ruimte voor overleg dan met Yves Leterme" - maar mocht het onverhoopt toch tot een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap komen "dan vind ik het aangewezen dat ook de N-VA mee aan tafel zit." (belga/tdb)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vogel,een hen,kuiken,kip ?wat is het.

    Izegem koekoekt
    Geert Bourgeois wil de Izegemse koekoek weer op de kaart zetten. Letterlijk en figuurlijk. Met o.m. het culinaire evenement 'Izegem koekoekt' op 19, 20 en 21 september wil hij samen met enkele stadsgenoten de Izegemse koekoek meer bekendheid geven en uitspelen als toeristische troef. Tijdens 'Izegem koekoekt' kan je in 13 lokale restaurants proeven van het Izegemse streekproduct.
    Op de foto zie je Geert Bourgeois tussen enkele deelnemende restaurantuitbaters en de 'vrienden van de Izegemse koekoek'.Meer over de koekoek op
    www.izegemsekoekoek.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kris Peeters.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het gaat hier over de vraag of we dit land nog een structuur met een toekomst kunnen geven. Als je nog in die mogelijkheid gelooft, dan kun er je er beter vandaag aan beginnen en niet wachten tot duidelijk is wie de machtsstrijd in Wallonië heeft gewonnen.

    Kris Peeters in Knack

    12-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie gelooft U ?
    Laat het weten in mijn gastenboek,als je wilt.

    Eyskens en De Roover over de keuze van de christendemocraten

    Jan Van de Casteele 12-09-2008

    Dat Marc Eyskens het kartel wil breken is duidelijk. Heeft hij goede argumenten tegen het Vlaams-nationalisme? Niet volgens Peter De Roover.

    Hoeft er een kloof te zijn tussen christendemocratie en Vlaams-nationalisme? Mark Eyskens, de spits van de belgicisten binnen CD&V, vindt van wel (“Christendemocratie versus nationalisme”, DS, 9 september, zie bijlage). Zijn gestook tegen de Vlaamse vleugel van zijn partij en tegen Kris Peeters (“Leve de Franstalige B-ploeg”, HLN, 12 sept.) en zijn geflirt met B-Plus openen makkelijk de deuren tot de pers van de oud-premier, die volgens Hugo Camps nog zot loopt van ambitie om toch nog eens premier te worden, maar dit tussendoor. Kort samengevat de repliek van Peter De Roover in De Standaard van 12 september (“Welke onderbroek dragen Vlaamse christendemocraten”).

    De definitie van Eyskens:

    ‘Het nationalisme behoort tot het natuurlijke instinct van alle volkeren en heeft te maken met het gevoel van lotsverbondenheid tussen mensen die zich solidair voelen door hun geboorteverwantschap en dan ook gezamenlijk hun belangen verdedigen.’

    De variant van De Roover, ‘perfect verenigbaar met christendemocratie’, klinkt als volgt: ‘Het nationalisme behoort tot het natuurlijke instinct van alle volkeren en heeft te maken met het besef van bijzondere lotsverbondenheid tussen mensen die zich extra solidair voelen door hun gedeeld verleden en/of toekomst en dan ook gezamenlijk een aantal van hun belangen verdedigen’.

    Grenzen en vrede

    Eyskens koppelt nationalisme aan ‘onverdraagzaamheid, agressiviteit, veroveringsdrang’. Dit is ‘niet zelden’ het geval. Niet per definitie dus. Tegenover het spookbeeld van ‘ontaard nationalisme’ stelt De Roover de kracht van het nationalistisch beginsel van ‘respect voor grenzen’. Dat beginsel zorgde in West-Europa nu sinds zestig jaar voor vrede. ‘De vaders van de EU opteerden voor het model Zaventem, Liedekerke of Overijse, niet voor dat van de Franstalige imperialisten in Kraainem of Wezembeek-Oppem’, aldus De Roover.

    Meer Vlaamse solidariteit

    Eyskens suggereert dat nationalisten niet ‘solidair’ zouden zijn. Nationalisten zijn niet tegen solidariteit, maar willen de grenzen tussen solidariteitsniveaus (familie/kennissen – nationale (interpersoonlijke) – internationale) hertekenen. Voor Vlaams-nationalisten is het tweede niveau Vlaanderen, niet België, maar een onafhankelijk Vlaanderen moet op het derde niveau (internationaal) ‘een veelvoud besteden van de zelden bereikte doelstelling van 0,7% van het bbp).

    Efficiënte solidariteit
    Waar Eyskens suggereert dat Vlaanderen de Walen aan hun lot zou overlaten, repliceert De Roover dat Eyskens beeld van de Waalse sukkelaar niet door moderne nationalisten, maar precies door figuren als Eyskens wordt gecreëerd. Transfers kunnen verlammend werken en zijn binnen België pijnstillers in plaats van medicijnen. Bovendien, wie echt internationaal denkt, zou even solidair moeten zijn met Moldavische armen dan met Waalse’.

    Onverenigbaar?

    Er bestaat geen onverenigbaarheid tussen christendemocratie en nationalisme, wel tussen een christendemocratie die vasthoudt aan het Belgische dogma en Vlaams-nationalisme. ‘De houdbaarheid van de kartelformule zal bepaald worden door het antwoord op de vraag in hoeverre de CD&V zich kan bevrijden van het Belgisch-dogmatisch staatsdenken’.

    Invulling van Vlaanderen een probleem?

    De Roover reageert ook op Reynebeau. Diens vraag ‘Hoe moet het nieuwe Vlaanderen er dan uitzien?’ zouden nationalisten niet kunnen invullen. Hoeft ook niet, zegt De Roover. ‘Ons Vlaams-nationaal streven beoogt niet het beëindigen, maar juuist het begin van het politieke debat in Vlaanderen, zonder Belgische hindernissen die dat debat alleen maar vervuilen.

    Integrale tekst van beide tribunes: zie bijlage


    11-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het einde ?

    VVB roept Vlaamse partijen op federale regering te verlaten

    Peter De Roover 11-09-2008

    Politiek moet ernstig blijven. Resoluties van het Vlaams Parlement zijn 'geen vodjes papier', de regeringsnota (5/9) is geen wegwerptekst. De 'federale' gijzeling duurde lang genoeg. De VVB roept de Vlaamse partijen op de federale regering te verlaten.

    Op 31 juli 2008 gaven CD&V en N-VA gezamenlijk een tekst uit, waarin zeven uitgangspunten naar voor werden geschoven voor een zinvolle communautaire dialoog. De Vlaamse regering onderhandelde een akkoord op 5 september, waarin alle Vlaamse regeringspartijen de “strikte en noodzakelijke voorwaarden” vastlegden om deel te nemen aan een gemeenschapsdialoog.

    Het ‘antwoord’ dat de Franstalige partijen formuleerden op 9 september geeft geen enkele waarborg dat ze akkoord gaan met de geformuleerde “strikte en noodzakelijke voorwaarden”. In feite hernemen de Franstalige partijen gewoon wat ze al maanden herhalen: ze gaan akkoord om te praten, zonder enige verduidelijking waarover ze wel en niet praten, zonder waarborgen dat ze niet op die manier de noodzakelijke staatshervorming op de lange baan willen schuiven.

    Eigenlijk negeren ze het Vlaamse akkoord van 5 september volkomen.

    We verwachten dat de Vlaamse regeringspartijen niet elk uur van mening veranderen en klaarheid eisen van de Franstalige partijen omtrent de gestelde “strikte en noodzakelijke voorwaarden”, onder meer dat er een onderhandeling komt tussen beide grote gemeenschappen, met door die gemeenschappen gemandateerde onderhandelaars; een engagement van de Franstalige partijen dat ze een akkoord ook goedkeuren in het federale parlement; een akkoord dat BHV verder wordt afgehandeld in de kamer op basis van de voorliggende voorstellen; een akkoord dat het zwaartepunt van de bevoegdheden naar de deelstaten verschuift; een akkoord dat er concrete resultaten worden geboekt voor de deelstaatverkiezingen van juni 2009.

    Aan geen van deze “strikte en noodzakelijke voorwaarden” is momenteel voldaan, zodat de Vlaamse partijen bij de huidige stand van zaken moeten besluiten dat de uitnodiging door de Franstalige partijen werd afgewezen.

    In het bijzonder CD&V en N-VA kunnen, gezien de tekst van 31 juli, geen vrede nemen met het antwoord van de Franstalige partijen. De Vlaamse Volksbeweging roept deze partijen op consequent te blijven met hun engagement van 31 juli en de regering te verlaten.

    Weliswaar bindt de verklaring van 31 juli niet VLD en SP.a, maar ook van deze partijen verwachten we enige consequentie met de Vlaamse regeringsnota van 5 september. Ook zijn mogen het geweer niet elke dag van schouder veranderen en kunnen niet akkoord gaan met het Franstalige antwoord. Ook in de politiek mag verwacht worden dat men ernstig blijft.

    Voor de Vlaamse Volksbeweging,

    Peter De Roover

    Politiek secretaris

    0497 451 113


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagje uit in onze hoofdstad.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem kontakt met het V.V.B-sekretariaat en schrijf in,zo beleefd je een prettige dag in onze hoofdstad.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet te vergeten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen HERINNER   11 - 9

    10-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stop die man.
       
    Onderhandeling zal geen duimbreed vorderen     10/09/08
    Zolang de Vlamingen de uitbreiding van Brussel en de benoeming van drie burgemeesters in de Vlaamse Rand weigeren zal er niets bewegen, stelt FDF-voorzitter Maingain in La Libre Belgique en Le Soir. “Vooraleer elke diepgaande bespreking aan te vatten, zal de benoeming van de drie burgemeesters uit de rand effectief moeten zijn”, luidt het. “Indien men België wil stabiliseren, moet Brussel versterkt worden en territoriale banden met Wallonië krijgen." Het FDF maakt deel uit van de liberale MR.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch splitsen.

    Het cijfer van Aernoudt: splitsing best te betalen

    Jan Van de Casteele 09-09-2008

    Gelukkig is er Rudy Aernoudt. Nu weten we wat de maxiumumfactuur van de splitsing van België zou zijn. Althans volgens de belgicisten: 1,2 miljard, geplukt met de natte vinger. Peanuts, aldus een Vlaams topeconoom.

    De Vlaamsgezinden moeten Rudy Aernoudt dankbaar zijn. Zelfs die maximale raming, maar het kan vooral ook veel minder zijn, kan Vlaanderen dankzij een goed beleid best aan.

    Aernoudt, prominent lid van vaderlandslievende organisaties als B-Plus en de economische denktank België Anders, probeert zich in de kijker te werken als een van de topfiguren van het hedendaagse belgicisme. Zijn polemische drift is omgekeerd evenredig aan de wetenschappelijkheid waarmee hij te werk gaat. Dat is niet anders in de elf bladzijden van zijn pamflet “De kost van niet-België”. Aan bronvermeldingen heeft de auteur niet echt veel behoefte. De structuur van de tekst is schabouwelijk. Een kluwen van economische speculaties doorspekt met politieke beschouwingen, taal- en tikfouten zijn andere kwaliteiten van zijn opstel.

    Het uitgangspunt is voor Aernout al ‘meteen prijs’. Op basis van een potje hypotheses – alle scenario’s in het nadeel van Vlaanderen en (vooral) in het voordeel van Brussel - landt hij op ‘slechts 1,6 miljard’ euro transfers. Minder dan eenderde van wat de Vlaamse administratie berekende (5,4 miljard) en nog iets verder af van wat Remi Vermeiren en co berekenden in het Warandemanifest.

    Hiermee is Aernoudt natuurlijk nog niet thuis. Hij moet immers op een nadeel voor Vlaanderen uitkomen. Even goochelen dan maar, met wat andere mogelijks negatieve gevolgen van een splitsing (‘50% kans dat EU uit Brussel vertrekt’, 15% efficiëntieverlies omwille van de groei van de Vlaamse ambtenarij) en met wat speculaties (o.m. dat tewerkstelling en bedrijfsvestigingen in Brussel niet zouden wijzigen). Dat volstaat om te landen op een splitsingskost van 1,2 miljard euro voor Vlaanderen.

    Commentaar (JVdC)

    De belgicisten hebben hun telraam gebruikt, de ‘maximumfactuur’ van de splitsing berekend. ‘Is het dat maar?’... ‘Peanuts’, aldus een topeconoom die Tussendoor hierover contacteerde. ‘Vlaanderen kan die kost best dragen, want goed beleid betaalt zich terug... Bekeken in een ruimer budgettair kader stelt die eigenlijk niet zoveel voor...’

    Bovendien zijn de cijfers van Aernoudt heel speculatief en omstreden. Hij is in geen geval een specialist in het berekenen van wat de budgettaire “winst” zou zijn van een splitsing. Van het wegvallen van de politieke kosten rond het sterfhuis van België bij voorbeeld (communautair tijdverlies, monarchie, federaal ambtenarenapparaat, wildgroei Franstalige regeringen, inefficiëntie Brussel, etc...)

    De kritiek van Aernoudt op de groei van uitgaven voor een ruimer Vlaams ambtenarenapparaat is geen communautaire, maar een politiek-liberale kritiek. Dat Vlaanderen voor pakweg milieu, welzijn, wetenschappelijk onderzoek per capita meer uitgeeft dan Wallonië is blijkbaar een niet meer dan een politieke keuze waarmee Vlaanderen budgettair toch mooie cijfers kan voorleggen. Dat de ene regio inzake federaal gebleven bevoegdheden de putten blijft vullen van de andere, is minder evident.

    Aernoudt stopt zijn natte vinger ook in de pot van de duistere toekomst. Als futuroloog is hij geen hoogvlieger. ‘De tranfsers dienen vandaag voor tweederde voor de financiering van de werkloosheid in Wallonië en Brussel’... ‘Een intense samenwerking tussen de regio’s moet er voor zorgen dat de naar schatting 150.000 vacatures in Vlaanderen ingevuld raken door landgenoten van een andere regio’... Aan het tempo dat dit vandaag loopt (enkele tientallen) en binnen het Belgische kader zijn we met die job nog eeuwen bezig...

    Lees de volledige paper op: www.standaard.be/aernoudt


    09-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grenzen van Brussel liggen vast. !!!!!!!!!

    Een kwestie van weerbaarheid: in Vlaanderen Vlaams

    Jan Van de Casteele 09-09-2008

    TAALWET

    In de vakantie suggereerden sommigen om de institutionele impasse te doorbreken door (o.m.) de taalwet te wijzigen. Interessant was de reeks tegenargumenten in een opiniestuk van Geert Van Istendael, zelfverklaard belgicist, maar op dat punt absoluut genietbare bondgenoot van ‘le Ménapien’… (Geert Van Istendael, ‘Blijf met je fikken van de taalwet af’, De Morgen, 6 augustus 2008). Van Istendael nam het ook op voor de Vlaamse gemeenten die maatregelen nemen tegen de verfransing.

    Van Istendael noemt zich ‘een doodgewone belgicist’, maar ook ‘een legalist’, die groot belang hecht aan de taalwet en, logisch gevolg, aan de taalgrens. Dat Franstalige politici nu willen morrelen aan de taalgrens lijkt hem ‘staatsgevaarlijk’.

    Zijn de maatregelen van sommige Vlaams-Brabantse gemeenten onrustwekkend en betreurenswaardig en een teken van minachting? Neen, aldus Van Istendael, in tegenstelling tot het omgekeerde: de minachting die de Franstalige bourgeoisie al jaren lang complexloos ten toon spreidde. ‘Hun minachting voor de grofstoffelijke Vlaming, le Ménapien, was bij momenten even tastbaar als onwelriekend.’

    Is het – zoals zelfs sommige Vlamingen zeggen (DM, 31 juli) - ‘bedenkelijk’ dat de ambtenaren aan de loketten van de gemeente Zaventem Nederlands moeten spreken met de ingezetenen. Neen! ‘Die ambtenaren passen gewoon de taalwet toe, niet meer, niet minder, en die taalwet is een wet van het Belgische volk’.

    Alle taalwetten (van 1873 tot de vastlegging van de taalgrens in 1962) werden goedgekeurd door Nederlandstalige én Franstalige parlementsleden, welke taal die ook spraken. En de taalwet zorgde voor taalvrede. ‘Op die zeldzame plekken waar, althans volgens sommige (Franstalige) politici, de taalgrens niet echt 100 procent gefixeerd werd, kregen we heibel, gegarandeerd, vroeger in Voeren, maar die episode is gelukkig afgesloten, nu aan de Brusselse rand.’

    En dan volgt de duidelijkste alinea: ‘Blijf dus in godsnaam met je fikken van de taalwet af en laat die ambtenaren in Zaventem of Sterrebeek of Vilvoorde Nederlands spreken en alleen Nederlands. Kunnen de talrijke buitenlandse bewoners uit de Brusselse rand dat niet snappen?... Als ik, Belg, naar het Rathaus in Hamburg ga, spreek ik toch Duits zeker. Of naar de town hall in Southampton, dan spreek ik toch Engels zeker. In de mairie van Châteauroux Frans. In het gemeentehuis van Zaventem Nederlands… Zijn sommige talen misschien beter dan andere omdat ze groter zijn? Met dat argument hebben de machthebbers van mijn vaderland mijn taal tientallen jaren lang de toegang tot de universiteit ontzegd. Mijn taal was niet geschikt voor wetenschap, zeiden ze. On parle le flamand aux animaux et aux domestiques. In die volgorde.’

    Van Istendael vindt de hele Vlaamse emancipatiebeweging ‘uitermate eerbiedwaardig’. Zij heeft ervoor gezorgd dat de taal van de kleine man, van de kleine vrouw het gewonnen heeft van de prestigieuze, internationale, grote elitetaal, het Frans. ‘School, leger, gerecht, ambtenarij, allemaal werden ze van hoog tot laag vernederlandst. De overwinning is totaal. En dat is niet meer dan rechtvaardig.’

    ‘Daarbij heeft de Vlaamse beweging, op de twee onvergeeflijke, aartsdomme en criminele episodes van de collaboratie na, zich nooit laten verleiden tot geweld, en ook dat is eerbiedwaardig.’ Sommige flaminganten zeggen dat de Vlamingen om die reden een slap zootje zijn. Ze moeten er dan maar meteen bij vertellen waar hun voorkeur naar uitgaat: Noord-Ierse kettingzagen, Baskische bommen of Balkansluipschutters.

    Voor Van Istendael kan er geen sprake zijn van de uitbreiding van Brussel, ‘al was het maar met een bospaadje’. Maar laat het duidelijk zijn dat de ‘ommelanden, op zes dorpen na’ eentalig zijn.

    Hij vindt tenslotte dat het moment gunstig is om door middel van een nieuwe, grote, rationele staatshervorming wat orde te scheppen in onze onoverzichtelijke institutionele koterij.’

    08-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klootjesvolk ?

    BHV: het grootste klootjesvolk

    Jan Van de Casteele 08-09-2008

    Het mag gezegd, Bart De Wever behoort samen met Gerolf Annemans, Jean-Marie Dedecker, Karel De Gucht en Louis Tobback tot de helderst sprekende politici. Beter dan De Wever in Knack (30 juli) hebben we de evidentie van een splitsing van BHV nog niet vaak horen uitleggen:

    ‘Een Franstalige die in Vlaanderen gaat wonen, vindt het in naam van de vrijheid en met zijn taal die de verlichting in zich draagt, een mensenrecht om zich niet aan te passen en een voorrecht voor anderen om opgenomen te worden in de grote Franse cultuur. Van die imperialistische mentaliteit zijn de Franstaligen zich niet eens bewust.'
    …
    'Het personaliteitsprincipe willen ze enkel toepassen op het grondgebied van anderen. Het territorialiteitsbeginsel beschouwen ze dan weer als een vanzelfsprekendheid op het eigen grondgebied'
    …
    Als de Vlamingen respect voor hun bestuurstaal vragen, noemen Franstaligen dat racisme. Maar zelf passen ze die regel wel strikt toe.
    …
    De enige keer dat Vlamingen faciliteiten vroegen - in 1979 voor de oprichting van een Vlaams schooltje in Komen - hebben de Franstaligen dat geweigerd. En toen Toon Van Overstraeten in 1985 in Nijvel voor de VU als senator werd verkozen en met het toenmalige dubbelmandaat ook zitting wilde hebben in de Waalse Gewestraad en Franse Gemeenschapsraad, werd hij manu militari geweerd. In het Vlaams Parlement daarentegen krijgt Christian Van Eycken van de Union des Francophones dezelfde behandeling als alle andere Vlaamse volksvertegenwoordigers.'
    …
    'De Franstaligen stellen de Vlamingen voor als de Serviërs van West-Europa. Maar eigenlijk zijn de Vlamingen het grootste klootjesvolk… Ik ken geen enkel meerderheidsvolk in de wereld dat meer dan gemiddeld de overheidsrekeningen betaalt en toch aanvaardt dat er in zijn hoofdstad geen cultuur van de eigen taal aanwezig is. Aan die botsing van twee opvattingen zal het land ten onder gaan. Ik zie ook geen beterschap.’

    (integrale tekst als bijlage)



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart blijft het goed doen voor de N-VA
    Nieuws

    N-VA'ers staan unaniem achter Bart De Wever

    N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de unanieme steun van zijn lokale middenkaders. Dat blijkt uit een onderzoek van Gazet van Antwerpen bij zestig lokale N-VA-voorzitters uit de provincie Antwerpen en de regio Waas & Dender. De voorzitters zijn zonder één uitzondering tevreden over de rol die De Wever speelt in de onderhandelingen over de toekomst van België.

    Eerste minister Yves Leterme heeft nog het vertrouwen van een krappe meerderheid van de voorzitters. Bovendien vindt de helft dat N-VA uit het kartel met CD&V moet stappen als er op 21 september, de dag van het N-VA-ledencongres, geen goed akkoord met de Franstaligen is. Van de zestig respondenten weigerden er 22 zich hierover uit te spreken.

    Evaluatie
    De Wever herhaalt daarover dat voor het congres de stand van zaken wordt geëvalueerd met CD&V "en dan weten we of we op dezelfde lijn zitten, zoals tot nu toe telkens het geval was".

    Als het kartel springt, dan wil een grote meerderheid van de voorzitters dat N-VA op de solotoer gaat. Voor hen zijn gesprekken met Vlaams Belang en/of Lijst Dedecker uitgesloten. (belga/sps)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.T.A.K op de voorgrond.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    07/09: TAK geeft afspraak op de 28e Gordel.

    Rubriek: Rand
    Geplaatst door: Jan

    Onder de slogan "Genoeg ter plaatse getrappeld" begon TAK, onder de gutsende regen, haar Gordelparcours te Zaventem.

    Lees meer op T-AKTUEEL www.taalaktiekomitee.org

    07-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.T.A.K en Voorpost toch in aktie.
    Help Archief Print zondag 07 september 2008 | Bron: belga

    Voorpost en Tak nemen ongehinderd deel aan Gordel

    kms

    KRAAINEM - De Vlaams-nationalistische organisaties Voorpost en Taal Aktie Komitee (Tak) hebben zondag ongehinderd kunnen deelnemen aan de Gordel. De waarnemende burgemeesters van Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem hadden nochtans gewaarschuwd dat ze zouden optreden tegen extremistische manifestaties.

    Voorpost en Tak waren manifest aanwezig op de Gordel zonder dat dat problemen opleverde. Alleen in Wezembeek werden bij twee geïsoleerde incidenten twee betogers opgepakt.

    Voorpost had in de aanloop naar de Gordel opgeroepen om in Wezembeek-Oppem te betogen. Vrijdag had de burgemeester echter een reglement uitgevaardigd waardoor iedereen die dreigde actie te voeren, opgepakt kon worden. Daarom verplaatste Voorpost haar actie naar de Gordel-controlepost in Kraainem.

    Daar wachtte een veertigtal Voorpost-leden eerst de komst van de Bretel af. De organisatoren van die alternatieve Franstalige wandeltocht hadden immers oorspronkelijk voorzien om langs Wezembeek-Oppem en Kraainem te trekken.

    Toen bleek dat die tocht toch niet door die gemeenten zou lopen, wachtten de Voorpost-leden op de grote groep Vlaams Belang-leden die de Wezembeek-Kraainem-wandeling volgden. Samen met die groep stapten ze tot in Wezembeek. Vandaar trok Voorpost terug naar Kraainem.

    Tijdens de wandeling werden twee personen opgepakt bij geïsoleerde incidenten. Eén man sloeg en schopte een politiewagen en kon door medewandelaars niet gekalmeerd worden.

    Een tweede werd opgepakt toen hij een Belgische vlag van een gevel wilde rukken. Volgens de politie zouden beiden na verhoor worden vrijgelaten.

    Het Taal Aktie Komitee had van zijn kant zondagvoormiddag al actie gevoerd in Zaventem en trok nadien naar Sint-Genesius-Rode. Daar nam een dertigtal TAK-leden deel aan de Avonturen-wandeling die door Linkebeek liep. Die actie verliep zonder incidenten.

    dsl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luister eens naar V.O.K.A !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voka zegt vertrouwen in federale regering bijna op     04/09/08
    De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka zegt haar vertrouwen in de federale regering op als de deelstaten geen toenadering tot elkaar vinden over de staatshervorming en het nemen van sociaal-economische maatregelen: “Als de Vlaamse regering haar mandaat bepaald heeft en als blijkt dat de Franstaligen daar niet kunnen op ingaan, dan zijn de gesprekken over een staatshervorming opnieuw geblokkeerd. We zijn niet bereid om dat nog een jaar te laten aanmodderen”, zei Voka-voorzitter Urbain Vandeurzen.
    www.voka.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar ligt de bal ?

    "De Vlaamse regering heeft de opening gemaakt om, op een geheel nieuwe leest, de vastgelopen onderhandelingen over de toekomst van het land te voeren. De bal ligt nu in het kamp van de Franstaligen. Als ze deze kans afwijzen, dan vergissen ze zich grovelijk in de ernst van de toestand."

    Bart Sturtewagen in De Standaard, 6 september 2008

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stekker uittrekken of niet ? Wat nu.N-VA tevreden met voorwaarden Vlaamse regering 05/09/08
    N-VA tevreden met voorwaarden Vlaamse regering     05/09/08
    De Vlaamse regering bereikte een akkoord over de voorwaarden die zij stelt aan de dialoog van Gemeenschap tot Gemeenschap. Hieronder kunt u de volledige tekst lezen. De N-VA kan zich perfect vinden in dit Vlaamse regeringsstandpunt, aangezien het beantwoordt aan de 7 voorwaarden die de N-VA op 31 juli samen met kartelpartner CD&V naar voor geschoven had. Het voorstel bevat een aantal zeer belangrijke Vlaamse bekommernissen.
    www.n-va.be/nota_regering.pdf

    06-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie moeten we nog geloven ?

    Bourgeois: "Als ze nu weer 'non' zeggen, is het gedaan"

    "Als de Franstaligen nu 'non' zeggen, is het gedaan". Dat stelt Vlaams N-VA-minister Geert Bourgeois vandaag in de Corelio-kranten naar aanleiding van het standpunt van de Vlaamse regering over de communautaire dialoog. "Mijn partij steunt de regering Leterme precies om tot een staatshervorming te komen. Dus als dat niet lukt, trekken wij onze conclusies", luidt het.

    Ernstige poging tot dialoog
    Volgens Bourgeouis onderneemt de Vlaamse regering nu een ernstige poging tot een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap. "Als dit niet lukt, zie ik niet wat er nog mogelijk is. Daar gaat ons congres van 21 september over oordelen. Tegen dan kennen we het antwoord van de Franstaligen en zien we wel of dat geloofwaardig is", zegt hij. (belga/bf)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------Laat uw mening achter in het gastenboek,
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idee voor de gordel.
    Patrick Goethals
    06-09-2008
    idee voor de Gordel vermits in bepaalde faciliteitengemeenten vlaamse symbolen verboden worden maak een vluchtschrift met een slogan die verwijst naar de Waalse politicus Jules Destrée: Il y a en Belgique, des Wallons et des Flamands ; il n'y a pas de Belges. » Aangezien het een uitspraak van een Waal is, kan het niet als een provocatie beschouwd worden.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De werkloosheid is nog altijd een probleem.

    Vlaanderen sanctioneert werklozen tweemaal meer dan Wallonië

    Jan Van de Casteele 05-09-2008

    'Wallonië haalt Vlaanderen in met sanctionering werklozen’. Deze titel in De Morgen (5 sept.) laat vermoeden dat Wallonië inzake haar sociaal-economisch beleid eindelijk op de goeie weg is. Goed nieuws. Of toch niet? Fabian Lefevere had een babbeltje met federaal minister van Werk Joëlle Milquet (PS). De jongste 18 maanden zijn er meer sancties in Wallonië, zo blijkt uit zijn (haar) cijfers. Maar de belangrijkste informatie ontbreekt andermaal: Vlaanderen sanctioneert nog altijd tweemaal meer werklozen dan Wallonië.

    De sanctionering van (langdurige) werklozen in Wallonië en Brussel verloopt altijd al ‘lakser’ in Wallonië dan in Vlaanderen. Werklozen kosten geld aan de gemeenschap (meer uitgaven, minder inkomsten). Wie lakser is, geniet van de inspanningen van anderen.

    Milquet maakt zich sterk dat ‘alle cijfers' nu zouden aantonen dat het aantal sancties (vooral in Wallonië) stijgt en dat de werkloosheid in de drie regio’s daalt. Dus kunnen we met federale coördinatie de hele zaak oplossen, zoals Demotte ook de regionale kloof in de uitgaven voor gezondheidszorg (Waalse overconsumptie) zou hebben weggewerkt.

    Of de cijfers van Milquet kloppen, moet nog blijken. Maar haar opwinding zou meer indruk maken als ze haar cijfers ook beter kaderde en de essentie van de sociaal-economische kloof (grootte en duur) niet wegmoffelde. 

    1. De werkloosheid daalt niét sneller in Wallonië.

    Dit is al jaren een mythe. De zo vaak weggemoffelde werkloosheidskloof tussen Vlaanderen en Wallonië groeit, wat blijkt uit de jaargemiddelden (en eerste jaarhelft 2008; cijfers RVA)

    Aantal uitkeringsgerechtigde werklozen

    Vlaanderen
    2000: 136327
    2005: 181557
    2007: 152270
    2008: 140486

    Wallonië
    2000: 171115
    2005: 217707
    2007: 205607
    2008: 196704 

    2. Vlaanderen sanctioneert nog dubbel zo streng als Wallonië.

    Wallonië pronkt met wat meer sancties, maar is biezonder stilletjes over de essentie van de problematiek: Vlaanderen sanctioneert nog altijd tweemaal strenger de werklozen dan Wallonië.

    Het Vlaams Gewest (met weinig en nog altijd sneller dalende werkloosheid) sanctioneerde 6.686 werklozen in het eerste semester van 2008 (een daling tegenover vorig jaar zelfde semester (7.186). Vlaanderen telde in het eerste semester van 2008 precies 140.486 werklozen. Een sanctiepercentage van vijf procent. (6.686 op 140.486 of 4,8 %).

    Het Waals Gewest (met heel hoge werkloosheid) sanctioneerde 4.796 werklozen in het eerste semester van 2008 (een stijging tegenover vorig jaar zelfde semester 2007 (2.683). Maar Wallonië telde in diezelfde periode 196.704 werklozen. Een sanctiepercentage van 2,4 %.

    In het Vlaams vertaald: Vlaanderen sanctioneert zijn werklozen dubbel zo hard als de Walen.

    Zoals zoveel Waalse politici en commentatoren ‘vergeet’ Milquet niet zelden informatie te kaderen tegen de achtergrond van de werkloosheidskloof, die nu al zoveel jaren groeit (zie tabel hierboven).

    Vermoedelijk is er bovendien nog meer aan de hand. Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke ‘betwijfelt’ zelfs de cijfers van Milquet. ‘Hij heeft er andere, afkomstig van het evaluatiecomité van de RVA’. Vlaanderen onderneemt ‘meer acties dan Wallonië buiten het samenwerkingsakkoord’.

    ‘Het huidige samenwerkingsakkoord is met andere woorden het second best wat er is. Het enige wat beter is, is een grondige staatshervorming’, aldus nog Vandenbroucke.

    Commentaar (JVdC)

    Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten de volle bevoegdheid krijgen voor al wat mensen geacht worden te doen in ruil voor die uitkering. Vlaanderen zou voortaan zelf moeten instaan voor activering en sanctionering, zou zelf moeten beslissen wat een 'passende betrekking' is, wie beschikbaar hoort te zijn en wie wordt vrijgesteld omwille van studies, familiale of sociale redenen. Je moet werken met een bonus-malussysteem: gewesten belonen voor goed beleid en hen de financiële gevolgen laten dragen voor slecht beleid. Het zijn niet wij die deze drie zinnen in Het Laatste Nieuws lieten publiceren, maar de sp.a-minister Vandenbroucke (HLN, 1 april 2008)

    Over het ‘telraam’ van Milquet is het laatste woord overigens nog niet gezegd. Wallonië leeft op halve leugens.

     


    05-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe zondag mee met de V.V.B !!!
       

    DE GORDEL  - DRINGENDE OPROEP

     

    Beste vrienden,

     

    Sinds de Gordel van vorig jaar is er veel gebeurd, alleen staan we nog geen stap verder. Noch inzake BHV en al zeker niet inzake de staatshervorming.

     

    Wat kregen we als weerwerk op de blijvende Franstalige pleidooien (ook nu nog - bij de herneming van de politieke activiteiten !) voor de uitbreiding van Brussel, voor de benoeming van kandidaat-burgemeesters die lak hebben aan het recht op vrije meningsuiting, tegen de meeste fundamentele Vlaamse vragen inzake staatshervorming en tegen elke vorm van financiële verantwoordelijkheid ? We kregen de klucht rond BHV (waar met de dood in het hart voor agendering werd gestemd) en een-tweetjes tussen Leterme en het Paleis.

    De show heeft nu lang genoeg geduurd !

    De politieke stilstand heeft nu lang genoeg geduurd !

     

    Kom daarom met ons naar het grote Gordelontbijt om er de aanwezige Vlaamse politici op betere ideeën te brengen of desgevallend (Willy Dewaele) een hart onder de riem te steken.

     

    Afspraak nu zondag om 8 uur aan het station van Zaventem (Heldenplein).

     

    Wie met de trein komt kan vanaf Brussel Noord omstreeks 7u47 de trein nemen (stoptrein naar Leuven).

     

    Na afloop zwermen we uit over de Gordelcentra om bij te springen bij het uitkleven van leeuwenklevers.

    Om daarna terug te verzamelen voor de Avonturenwandeling door ... Linkebeek (benieuwd hoeveel avontuur er daar dit jaar te beleven zal zijn).

     

    Bezoek ook even de nieuwe VVB-stand die is opgesteld te Dilbeek.

     

     

    Alle inlichtingen bij Roel De Leener (TAK) - tel 0485 624 302.

     

     

    Herman De Mulder                                         Roel De Leener

    Vlaamse Volksbeweging                                 Taal Aktie Komitee


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aktie op de Gordel.

    Vlaamse actiegroepen doen mee aan de Gordel

    Ondanks de dreiging van de waarnemende burgemeesters van Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem dat ze zondag tijdens de Gordel geen manifestaties zullen dulden, kondigen de Vlaamse organisaties Voorpost, Taal Aktie Komitee en Vlaamse Volksbeweging acties aan.

    Vlaamshatende burgemeesters
    Voorpost wil in Wezembeek-Oppem manifesteren tegen het feit "dat de niet-benoemde Vlaamshatende burgemeesters beslist hebben dat de deelnemers aan de Gordel geen t-shirts mogen dragen met Vlaamse eisen zoals 'Splits BHV', 'Vlaanderen onafhankelijk' en 'Franskiljons buiten' en dergelijke". TAK en VVB voeren zondagmorgen eerst in Zaventem een ludieke actie om de stilstand op communautair vlak aan te klagen en trekken dan naar de 14 kilometer lange avonturenwandeling die van Sint-Genesius-Rode naar Linkebeek voert en terug.

    Louter sportieve bedoening
    De drie waarnemende burgemeesters eisten eerst dat De Gordel een louter sportieve bedoening zou blijven. Deze week lieten François Van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem), Arnold d'Oreye de Lantremagne (Kraainem) en Damien Thiéry (Linkebeel) echter weten dat er enkel zal opgetreden worden tegen "racistische of extremistische" uitspattingen op hun grondgebied die beledigend zijn voor Franstaligen. Hierbij werd telkens expliciet verwezen naar organisaties zoals Voorpost en het Taal Aktie Komitee. (belga/eb)






    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stukje geschiedenis.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geschiedenis:
    1-Geboren op 5 september 1569, Pieter Breughel,Vlaams kunstschilder.
    2-Ook op 5 september 1920 ging de eerste IJzerbedevaart door.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor op de Gordel,zeker dragen.

    N-VA'ers fietsen in geel en zwart!

    U kan geel-zwarte Vlaamse wielerkledij bestellen via www.vlaanderenvlagt.org.






     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch een doorbraak ?
    05/09/08
     Journalist Wim Winckelmans, De Standaard
    Nota Peeters bevat sterke N-VA-klemtonen

    De nota die de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) vandaag voorlegt over de communautaire dialoog t...

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanhouding.

    Belager De Wever aangehouden

    Een van de belagers van Bart De Wever zit sinds woensdag in de cel. Het gaat om iemand die nog voor andere misdrijven werd gezocht, onder meer een bankoverval.

    De voorbije maanden kreeg De Wever meerdere keren (doods)bedreigingen, vooral uit Franstalige hoek. Sinds half augustus wordt De Wever bewaakt door de federale politie. (belga/tdb)

    04-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petitie ondertekenen a.u.b !
    STEUN BURGEMEESTER WILLY DE WAELE ! Franstaligen hoeven zich niet te bemoeien met Vlaamse gemeenten ! Vlamingen bemoeien zich ook niet met Waalse gemeenten . De burgemeester van Lennik heeft sinds 11 juli alle Belgische vlaggen aan gemeentelijke gebouwen in zijn gemeente laten weghalen. Met dit initiatief wil hij een aantal zaken aan de kaak stellen met betrekking tot de gang van zaken in ons land. 'Wat dekt die Belgische vlag nog als lading ? Zolang B-H-V niet gesplitst is, zal ik de Belgische vlag niet meer uithangen.', aldus burgemeester De Waele. Een aantal Belgicisten hebben een petitie tegen De Waele opgezet die slechts door een 200-tal mensen werd ondertekend. Hoewel hij niets onwettigs gedaan heeft, - want op de dagen dat de omzendbrief de Belgische vlag voorschrijft, laat hij de driekleur opnieuw tijdelijk hijsen - krijgt de burgemeester uit Franstalige hoek heel wat haatmails en zelfs doodsbedreigingen. Ze verwijten hem van fascisme en neo-nazisme... Wanneer gaan de Franstaligen nu eindelijk eens stoppen om zich te moeien in Vlaanderen ? Vlamingen doen dat toch ook niet in Wallonië ? Want zeg nu eerlijk, wie zijn hier de fascisten ? Iemand die een geweldloze symbolische actie onderneemt of iemand die een ander mens met een kogel bedreigt ... ? Moest men de principes van onze rechtstaat respecteren en de uitspraken van het Grondwettelijk Hof consequent uitvoeren, dan zou het er in dit land wat rustiger aan toe gaan. Daarom zouden meer Vlaamse gemeenten het voorbeeld van deze burgemeester moeten volgen. Geweldloos protest klinkt het luidst. De beschuldigingen en verwijten dat alle Vlamingen onverdraagzaam en fascistisch zouden zijn, verliezen hoe langer hoe meer hun kracht. Ze klinken alsmaar belachelijker. Steun daarom deze actie en geef een duidelijk signaal door deze petitie te ondertekenen : http://www.ipetitions.com/petition/vlaamse_vlag_in_lennik/index.html

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een doorbraak of niet ?

    "Brussel moet prominente plaats krijgen"

    do 04/09/08 10:55 - Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft een plan klaar om de communautaire gesprekken opnieuw op gang te trekken. Dat schrijft de krant De Morgen.

    Officieel moeten de drie koninklijke bemiddelaars tegen half september een manier vinden om de onderhandelingen over een staatshervorming opnieuw op gang te trekken.

    Maar achter de schermen werkt Kris Peeters (foto boven) volop aan een "operatie deblokkering". Morgen wil de minister-president een schriftelijke nota voorleggen aan de Vlaamse regering en een "ja" krijgen om voort te gaan. Dat staat ook in de krant De Tijd.

    (Belga)

    Peeters is op zoek naar een manier om Brussel een prominente plek aan de onderhandelingstafel te geven. De Vlaamse minister-president geeft de voorkeur aan een tweeledige overlegstructuur van Vlamingen en Franstaligen, maar beide taalgroepen zouden het gezelschap krijgen van een Brusselaar.

    Zo zou Peeters tijdens de onderhandelingen Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) naast zich krijgen, terwijl Rudy Demotte (PS, foto) Brussel minister-president Charles Picqué (PS) zou meenemen.

    Met de tweeledige structuur wil Peeters tegemoetkomen aan de wensen van het Vlaams kartel. Een gelijkaardig voorstel van Yves Leterme werd in juli nog afgeschoten door zijn kartel.
    Bron : V.R.T


    03-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wij gaan toch naar de GORDEL.!!!!!!!!!!!!!!
     Nieuws

    Linkebeek dreigt Gordel te verbieden

    Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) gordelt zelf al jaren met een truitje waarop 'Brussel-Halle-Vilvoorde. Splits nu' staat. Dit jaar rijdt hij met een andere tekst.
    DM update   Indien de 28ste editie van de Gordel zondag in de Brusselse rand niet "puur sportief" blijkt, zal de burgemeester van Linkebeek, Damien Thiéry (FDF), de politie vragen om op te treden. Als deelnemers boodschappen uitdragen over de politieke toestand, onder welke vorm dan ook (vlaggen, T-shirts, pamfletten of spandoeken) zal hij die Gordelaars de toegang tot het grondgebied van Linkebeek ontzeggen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan organisator Bloso.

    "Revanche voor niet-benoeming"
    Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) noemt die dreiging onaanvaardbaar en een aantasting van de vrije meningsuiting. "Thiéry wil zich revancheren voor zijn niet-benoeming als burgemeester door de Vlaamse regering en scoren in de Franstalige pers. In de praktijk kan hij dat natuurlijk niet waarmaken", aldus Van Rompuy, die er voorts op wijst dat De Gordel sinds het prille begin steeds een Vlaams-politieke dimensie heeft gehad en het Vlaams karakter van de rand rond Brussel heeft willen beklemtonen.

    Truitje
    Zelf rijdt Van Rompuy al verschillende jaren De Gordel met een truitje waarop 'Brussel-Halle-Vilvoorde. Splits nu' prijkt. Tijdens De Gordel vorig jaar kondigde hij aan dat het de laatste keer was dat hij dat truitje zou moeten dragen, gezien de nakende splitsing van de kieskring. Zondag zal er inderdaad een andere tekst op zijn truitje prijken omdat de Kamercommissie ondertussen besliste tot splitsing. De tekst zelf wil Van Rompuy pas zondag bekendmaken.

    Vrijheid van meningsuiting
    Andere burgemeesters van Gordel-gemeenten hebben ook al verontwaardigd gereageerd. Waarnemend burgemeester François Van Hoobrouck van Wezembeek-Oppem zal enkel optreden tegen racistische of extremistische uitspattingen. Spandoeken of T-shirts met slogans zoals 'splits BHV' of 'aanhechting van de faciliteitengemeenten bij Brussel' kunnen volgens hem wel omwille van de vrijheid van meningsuiting. "Wat niet kan zijn bijvoorbeeld spandoeken of pamfletten met teksten zoals 'Franse ratten rolt uw matten' of 'Franstaligen verhuis'. Ik zal ook niet aanvaarden dat militanten van Voorpost de boel komen verpesten."

    Geen betoging
    Waarnemend burgemeester Arnold d'Oreye de Lantremange van faciliteitengemeente Kraainem zit op dezelfde golflengte als zijn ambtsgenoot van Wezembeek-Oppem. "Opkomen voor democratische, politieke standpunten is eenieders recht. Ik zal echter zeer streng optreden tegen racistische uitspattingen tegen Franstaligen. De Gordel mag geen betoging worden. Individueel kan men zonder problemen laten blijken tegen de faciliteiten te zijn of voor de splitsing van BHV. Dat is eenieders recht. Slogans als 'franskiljons moeten verhuizen' kunnen niet omdat ze voor een slechte sfeer zorgen. Dergelijk racisme of facisme kan ik niet aanvaarden." (belga/bf)

    02-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwenvlaggen.

    N-VA Ternat wil Belgische vlaggen uit Vlaamse rand

    Het gemeentehuis van Lennik.
    De N-VA-afdeling van Ternat wil dat het gemeentebestuur alle Belgische vlaggen verwijdert van het gemeentehuis en andere gemeentelijke gebouwen, naar analogie met wat in Lennik gebeurt. Het gemeentebestuur van Ternat moet dat volgens N-VA bovendien ook bepleiten bij alle andere gemeenten die behoren tot het "Platform van de gemeenten uit de Vlaamse rand".

    Statement
    "De Vlaamse rand en bij uitbreiding heel Vlaanderen wordt al lang genoeg gegijzeld door onredelijkheid aan de andere kant van de taalgrens. Het weghalen van de vlaggen zou bovendien een niet mis te verstane statement zijn tegen de huidige ongrondwettelijke toestand als gevolg van de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde", aldus Stef De Mesmaeker van de N-VA-Ternat.

    Steun
    Het initiatief is ook bedoeld als steunbetuiging aan de Lennikse burgemeester Willy De Waele (Open Vld). (belga/sam)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorpost in de kijker.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorpost wandelt in de faciliteitengemeenten (07-09-2008 08:00:00 Voorpost )

    "Geen Gordel bij niet-benoemde FDF-burgemeesters ?" Voorpost stelt dat als de niet-benoemde FDF-burgemeesters van Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek bij hun boycot van "De Gordel" blijven, Voorpost zelf een wandeling zal organiseren in de faciliteitengemeenten op 7 september, de dag van De Gordel. Wij zullen hiervoor géén toestemming vragen aan de FDF-ers. Voorpost laat aan de heer Yves Leterme en de andere "Vlaamse" onderhandelaars tevens weten dat Vlaanderen géén prijs te betalen heeft voor de splitsin [Lees verder...]
    Vlaams-Brabant - "De Gordel" is en blijft Vlaams !
    Info: Luc Vermeulen 0475 / 29.57.65. Meer info op http://www.voorpost.org.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw verkeersbord.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Verkeersbord : Einde weg.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kris Peeters aan het woord.

    "Ik vind dat we nu zo snel mogelijk duidelijkheid moeten krijgen over de onderhandelingen, om dan vrij snel de dialoog op te starten."

    Vlaams minister-president Kris Peeters in De Morgen, dinsdag 2 september 2008

    01-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeente DOEL op de IJzerbedevaart.

    01/09: Doel 2020 voert actie op IJzerbedevaart

    Rubriek: Algemeen
    Geplaatst door: Jan
    Enkele tientallen leden en sympathisanten van Doel 2020 hebben gisteren actie gevoerd op de 81e IJzerbedevaart in Diksmuide. Geviseerd werden minister-president Kris Peeters en leden van de Vlaamse Regering.



    null



    Actievoerders, waaronder enkele TAKkers, hielden slogans op met teksten zoals "Geen Vlaamse dorpsmoord op Doel", "Mijnheer de minister-president slaap zacht!", "Geen Vlaanderen zonder Doel", en "Vrede, ook in Doel". Aan de aanwezigen werden ook pamfletten bedeeld met daarin een oproep aan minister-president Kris Peeters om een einde te maken aan de zinloze afbraak van het dorp.

    Lees alles op de stek van Doel 2020

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJzerbedevaart 2008.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    'Vlaamse regering moet heft in handen nemen'

    31/08/2008 18:44

    Het IJzerbedevaartcomité wil dat Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) het heft van de staatshervorming zelf in handen neemt en met zijn collega Rudy Demotte (PS), minister-president van de Waalse regering, rond de tafel gaat zitten. Vlaanderen zou tijdens de communautaire besprekingen de fusie van het Brussels met het Vlaams gewest ter sprake moeten brengen.

    Dat zei voorzitter Walter Baeten van het IJzerbedevaartcomité zondag tijdens zijn slottoespraak op de verruimde IJzerbedevaart onder het motto 'Diksmuide Ijzersterk'.

    Nieuwe formule voor IJzerbedevaart

    De 81ste IJzerbedevaart werd in een nieuw kleedje gestoken. Voortaan neemt de verruimde Ijzerbedevaart een hele dag in beslag in een poging om het afkalvende aantal deelnemers te counteren.

    Traditionele elementen als de eucharistieviering, de vlaggenhulde en de toespraak van de voorzitter werden behouden, maar er werd ook een fiets- en wandelparcours uitgetekend. Er was zondag ook een straattheaterfestival en een evocatie met oldtimervliegtuigen uit de eerste wereldoorlog.

    Dialoog van gemeenschap tot gemeenschap

    In zijn slottoespraak riep Baeten de Vlaamse en Waalse regering op een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap te starten. De voorzitter van het IJzerbedevaartcomité wees erop dat er over die piste in Vlaanderen een brede consensus bestaat.

    Vlaams minister-president Peeters, die zondag samen met enkele andere ministers uit de Vlaamse regering aanwezig was op de IJzerbedevaart, had zaterdag in de pers nog verklaard dat hij bereid is om zijn verantwoordelijkheid in de onderhandelingen over de staatshervorming op te nemen.

    Volgens hem is het duidelijk dat het de Vlaamse regering is die moet onderhandelen. Maar de Franstaligen aan de onderhandelingstafel moeten eenzelfde soort mandaat hebben.

    'Stop met federale verkiezingen'

    Als de Franstaligen elk redelijk en noodzakelijk voorstel voor beter bestuur van tafel blijven vegen, wordt Vlaanderen verplicht om met een eenvoudige meerderheid van Nederlandstaligen in Kamer en Senaat uit de Belgische structuur te stappen, zo verklaarde Baeten zondag.

    Volgens Baeten is het Belgische consensusmodel voorbijgestreefd en is regeren op Belgisch niveau onmogelijk geworden. De voorzitter van het IJzerbedevaartcomité riep op tot stoppen met het organiseren van federale verkiezingen.

    'Fusie van Vlaams en Brussels gewest'

    Baeten pleitte ook voor een fusie van het Vlaams en het Brussels gewest en wil dat Vlaanderen die piste tijdens de communautaire onderhandelingen op de tafel legt. Volgens het IJzerbedevaartcomité kan de sterke Vlaamse economie een antwoord bieden op de 'materiële en sociale verloedering' van de hoofdstad.

    Vlaanderen zou in dat scenario de Franstaligen in de negentien Brusselse gemeenten als een culturele minderheid in zijn schoot moeten opnemen. Zonder hen tot voorwerp te maken van enige politieke of administratieve vervlaamsingsdruk, aldus Baeten.

    Vlaanderen zou er ook financieel garant moeten voor staan dat de Franstalige gemeenschap haar bevoegdheden inzake cultuur, onderwijs, gezondheidszorg en andere persoonsgebonden materies in Brussel kan blijven uitoefenen.

    'Hou F16's uit Afghanistan'

    In zijn slottoespraak veroordeelde de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité de vier F16-gevechtsvliegtuigen en een aantal ondersteunende militairen die de federale regering naar Afghanistan stuurt.

    Volgens Baeten gaat het om een 'offensieve opdracht', een 'oorlogsopdracht' die niet zal bijdragen tot een vredesgerichte oplossing. 'Meneer de minister: hou uw F16-toestellen thuis', zo luidde het.

    Baeten riep ook op tot de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde ('zonder enig toegeven') en wil dat het Vlaams Parlement werk maakt van een Vlaamse grondwet.
    Bron: Knack.



    Foto

    WELKOM OP MIJN BLOG.
    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Klik op de op leeuw aub
    Foto


    Nieuws Politics

    Foto

    Archief per maand
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!