Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
Inhoud blog
  • Cultuur in Vlaanderen.
  • Sluit U ook aan ?
  • Uitnodiging cultuur.
  • Uitnodiging VL@S Ardooie.
  • Ook in 2023.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • VVB-Ardooie-Koolskamp
  • Vlaanderen-Flanders
  • Meervoud
  • The Brussels Journal
  • Taal Aktie Komitee.
  • Vlaamse boeken.
  • Wandelen voor Vlaanderen.
  • Vlaamse Aktieve Senioren.
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • N-VA Ardooie-Koolskamp.
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Sprokkels,mijmeringen en bedenkingen .

    29-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel Vlaams.


    EEN BRUSSELDAG ?

    Om het even welk debat over Vlaamse onafhankelijkheid wordt glansrijk door de voorstanders ervan gewonnen …
    … tot Brussel wordt aangesneden. De Vlaamse Volksbeweging wil ook dit laatste probleem op weg naar onze onafhankelijkheid wegwerken. Daarom is 2008 tot het Brusseljaar uitgeroepen. In het voorjaar organiseerden onze afdelingen activiteiten in en over Brussel. Op zaterdag 4 oktober trekken we met zijn allen naar Brussel om deze stad beter te leren kennen. Gedurende de hele dag bieden we talrijke activiteiten aan. We hopen dat u er uw gading vindt. Brussel beter leren kennen
    is nodig om daarna een oordeel over de toekomst van deze stad te kunnen vellen.

     



    GEGIDSTE WANDELINGEN


    28-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.T.A.K ook op het congres van CDen(V).
     


    Meer info: Roel De Leener, 0485/62.43.02

    roel.de.leener@taalaktiekomitee.org



    Aktievoerders van het Taal Aktie Komitee namen zaterdag plaats op de publieksbanken van het actualiteitscongres van de CD&V. Bij aanvang van de toespraak van Marianne Thyssen begaven zij zich richting podium met affiches en een spandoek met daarop de boodschap “Quid respect?, “Verraad van De Panne tot Opgrimbie” en “Goed Vlaams Bestuur?”. De aktievoerders werden uit de zaal verwijderd en konden de VVB’ers vervoegen die voor aanvang van het congres pamfletten uitdeelden met de oproep om woord te houden.


    Motivatie van deze aktie:


    Met groeiende ergernis kijken we naar het communautaire parcours van de CD&V. De ambitie om broodnodige institutionele hervormingen door te voeren is na 15 maanden omgeslagen in de ambitie om “voort te doen”. Deadline na deadline werd verschoven, eisenpakket na eisenpakket werd bijgesteld om nu te eindigen met een wit blad en wat garanties.


    Deze garanties stellen naar ons gevoel niets voor:

    • de Franstaligen engageren zich NIET om het institutionele zwaartepunt naar de deelstaten te verschuiven (dat zou pas een doorbraak zijn), zij engageren zich voor een nieuw institutioneel evenwicht

    • luttele minuten nadat Didier Reynders (en de andere Franstalige partijvoorzitters) resultaten had beloofd vóór juni 2009, verklaarde hij op de stoep voor Lambermont wat die resultaten dan wel konden zijn: “het eerste pakket maatregelen en misschien wat samenwerkingsakkoorden”

    • en dan is er nog het dossier BHV. De federale regering zal ter zake geen initiatieven nemen, maar “dat sluit natuurlijk niet uit dat er weer onderhandeld gaat worden”, zeggen de Franstalige partijvoorzitters die hierin bijgetreden worden door de Vlaamse viceminister-president, al zou die – om evidente redenen - liever wachten tot na juni 2009


    Dat de Nederlandstalige afdelingen van MR-FDF en PS in dit verhaal zouden meestappen lag in de lijn van de verwachtingen. Van CD&V hadden we beter gehoopt.


    Voor de schijn worden nog wat mandatarissen met eerbiedwaardige plannen en stoere verklaringen het veld ingestuurd, maar de CD&V partijtop heeft de knop omgedraaid. En “als het dan finaal toch tot een breuk met de N-VA moet komen, dan liever nu. Op iets meer afstand van de verkiezingen en nu er nog nog niets wezenlijks werd toegegeven (en kritiek makkelijker kan afgedaan worden als het eeuwige geklaag van mensen die liever aan de zijkant blijven staan)” kan daarbij de gedachtegang geweest zijn. En zo blijft er maar één garantie meer over: in juni 2009 verdient de CD&V een medaille voor moed en vooral zelfopoffering, al ware zelfvernietiging wellicht juister.


    Toch was er een alternatief … alleen … daarvoor was echte moed nodig.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart in de Zevende dag,kijken en luisteren.
     
    28/09/2008
     
    Bart De Wever in De Zevende Dag
     
    Bart De Wever gaat in debat met zijn collega-partijvoorzitters van CD&V, VLD en SP.A.
     
    Waar ? Eén
     
    Wanneer ? 28/09/2008
    van 11.00 u. tot 12.30 u.
     
    Organisatie VRT

    27-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lot van verliezers.
    CD&V verliest 40 procent van zijn kiezers" Mochten er nu verkiezingen zijn, dan zouden liefst vier op de tien kiezers die in juni 2007 voor het kartel stemden en toen een duidelijke voorkeur voor CD&V hadden, afhaken. De N-VA en Lijst Dedecker profiteren daar het meest van. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van de Concentra-kranten. Dit weekend houdt CD&V een actualiteitscongres.

    Als er nu verkiezingen waren, zou CD&V maar 60 procent overhouden van de CD&V-gezinde kiezers die bij de verkiezingen van juni 2007 voor het kartel CD&V/N-VA stemden. De N-VA zou meer dan 80 procent van 'zijn' kiezers overhouden. De derde hond die met het been gaat lopen is Lijst Dedecker.

    Open Vld, Vlaams Belang, sp.a-Vl.Pro en Groen! verdelen onderling de resterende 20 procent.

    Verhofstadt
    Guy Verhofstadt wordt beschouwd als de politicus die het meest geschikt is om de crisis op te lossen, gevolgd door Jean-Luc Dehaene. Yves Leterme komt pas op de vijfde plaats. Indien Kris Peeters er niet in slaagt om een staatshervorming uit de brand te slepen, vindt 44 procent van de Vlamingen dat Vlaanderen dan maar onafhankelijk moet worden. Bijna evenveel kiezers (46 procent) vinden van niet. (belga/mvl)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuw kartel .


    Wilfried Martens en Miet Smet getrouwd


    CD&V-politici en ministers van Staat Wilfried Martens en Miet Smet zijn vanmiddag in het huwelijk getreden.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het niet te laat?

    Hendrik Bogaert wil communautaire big bang

    Jan Van de Casteel 26-09-2008

    CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert pleit ervoor om bevoegdheden maximaal over te hevelen naar deelstaten en transfers te laten opdrogen. De partijtop zit verveeld met zijn initiatief.

     'Ik besef dat dit plan verdergaat dan het partijstandpunt en dat ik een risico neem. Maar ik vind dat ik mijn verantwoordelijkheid moet opnemen, anders begin ik te twijfelen over mijn rol in de politiek', noteert De Tijd.

    Bogaert heeft zijn plan niet laten lezen door de partijtop, om te vermijden dat het op een partijstandpunt zou lijken. 

    Het voorstel van Bogaert houdt in:

    a) overheveling bevoegdheden naar de deelstaten: - Sociale Zekerheid; -  Ontwikkelingssamenwerking; - Volksgezondheid; Maatschappelijke Integratie; Financiën; - Economie; - Mobiliteit; - Wetenschapsbeleid. (Enkel de 'gezagsdragende' departementen zoals Justitie, Politie en Defensie, Binnenlandse en Europese Zaken kunnen voor Bogaert federaal blijven).

    b) Splitsing staatsschuld Slechts 30 procent van de schuld blijft bij de federale overheid. De overige 70 procent wordt over de deelstaten verdeeld.

    In ruil voor de overdracht van bevoegdheden stelt Bogaert een Herstelfonds voor Wallonië voor.

    - eenmalig 34 miljard euro

    - vier jaar transfers (24 miljard euro)

    - extra van 10 miljard euro.

    Met dat geld zou volgens Bogaert Wallonië tegelijkertijd het volgende kunnen doen:

    - daling sociale bijdragen met 5 procent

    -  daling vennootschapsbelasting met 10 procentpunten

    - stijging pensioenen met 5 procent

    - en de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling fors kan opkrikken.

    Zodra de 34 miljard euro is overgedragen, moeten de transfers ophouden te bestaan, vindt Bogaert, en is Wallonië op zichzelf aangewezen. (info: De Tijd, 26 sept.)


    26-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een grote nul ,dat is het.

    Terug naar nul? "Laatste obstakel opgeruimd"

    Jan Van de Casteele 25-09-2008

    Peter De Roover, politiek secretaris van de VVB analyseert de zwarte zondag van CD&V en de schijnvertoning om weer meer CVP te worden. De vette vis? Die was voor de Franstaligen, die nu met 95% onderhandelen met 40% van de Vlamingen.

    Vijftien maanden lang al ontwikkelt de Belgische vulkaan rook en met de beslissing van N-VA kwam het tot een stoomaflatende eruptie. Komt de vulkaan nu tot rust, of was het maar een waarschuwingsschot, vraagt Peter De Roover zich af.

    De Wever niet willen onderhandelen? Vijftien maanden was de partij trouw aan het kartelakkoord en andere afspraken. Zondag maakte CD&V een bocht van 180 graden. Gratis cinema, gespeeld door een partij die aan de Franstaligen – die hun vette vis wel al binnen hebben, want het resultaat is nihil - nu ook de andere wang aanbiedt. Straks volgen onderhandelingen van 40 procent Vlamingen tegen 95 procent Franstaligen. Uitkijken naar het daverende succes. CD&V, met nu weer een wel erg hoog CVP-gehalte, wordt nu wel héél kwetsbaar op haar Vlaamse flank. De partij ligt knock-out op het canvas, omringd door hongerige gieren.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een grote nul,ja dat is het.

    Terug naar nul? "Laatste obstakel opgeruimd"

    Jan Van de Casteele 25-09-2008

    Peter De Roover, politiek secretaris van de VVB analyseert de zwarte zondag van CD&V en de schijnvertoning om weer meer CVP te worden. De vette vis? Die was voor de Franstaligen, die nu met 95% onderhandelen met 40% van de Vlamingen.

    Vijftien maanden lang al ontwikkelt de Belgische vulkaan rook en met de beslissing van N-VA kwam het tot een stoomaflatende eruptie. Komt de vulkaan nu tot rust, of was het maar een waarschuwingsschot, vraagt Peter De Roover zich af.

    De Wever niet willen onderhandelen? Vijftien maanden was de partij trouw aan het kartelakkoord en andere afspraken. Zondag maakte CD&V een bocht van 180 graden. Gratis cinema, gespeeld door een partij die aan de Franstaligen – die hun vette vis wel al binnen hebben, want het resultaat is nihil - nu ook de andere wang aanbiedt. Straks volgen onderhandelingen van 40 procent Vlamingen tegen 95 procent Franstaligen. Uitkijken naar het daverende succes. CD&V, met nu weer een wel erg hoog CVP-gehalte, wordt nu wel héél kwetsbaar op haar Vlaamse flank. De partij ligt knock-out op het canvas, omringd door hongerige gieren.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het probleem transferts.

    4000 euro per Vlaams gezin naar Wallonië. Waarheid over nu en fabels over later...

    Jan Van de Casteele 25-09-2008

    De Nationale Bank van België geeft toe dat elke Vlaming duizend euro per jaar betaalt aan Wallonië, maar sleurt er gratuite scenario's bij om die Vlaming te sussen...want 'het zal veranderen'. Waar hebben we dat nog gehoord...

    Duizend euro per Vlaming, vierduizend euro per Vlaams gezin jaarlijks naar Wallonië. Dat geeft nu ook de Nationale Bank toe. De krant De Tijd brengt dit verhaal, maar op een nogal dubbelzinnige wijze. Op de voorpagina geven de Vlamingen elk jaar 1000 euro, op blz. 2 luidt de titel “transfers vanuit Vlaanderen nemen af’. Blz 1 is gebaseerd op de werkelijkheid, blz. 2 op de onzinnigste fantasie rond het onhaalbare.

    De werkloosheidskloof is veruit de belangrijkste factor voor de geldstroom, de pensioenen vormen een tweede grote factor. De transfer richting Wallonië via werkloosheidskloof is een realitieit, die richting Vlaanderen via een pensioenkloof vooralsnog niet meer dan een 'als...'.

    De absolute fantasie van de Nationale Bank (Economisch Tijdschrift, sept. blz 116, zie bijlage) is dat zich een wonderbaarlijke genezing van de Waalse werkloze zou voordoen. Dat wordt ons verkocht onder drie scenario’s, drie ‘alsen’...

    Nu eens goed opletten hoe men dat flikt (we vertalen het in begrijpelijk Nederlands, hopen we):

    a) eerste scenario: de werkloosheidskloof halveert b) tweede scenario: de werkloosheidskloof smelt helemaal weg... c) derde scenario: ‘houdt het midden’...

    Zo is het makkelijk... De NBB houdt geen rekening met een vierde scenario: dat de economische en derhalve werkloosheidskloof nog groeit en de transfers nog stijgen. (1)

    Fabels

    De inhaalbeweging inzake werkloosheid en werkgelegenheid is echter een mythe, een fabeltje, dat al jaren wordt verteld en verspreid door verkopers in gebakken lucht, de Marshall-Franstaligen voorop.

    1. Sinds 2000 bij voorbeeld is de enorme werkloosheidskloof nog fors gegroeid. In 2000 waren er in Vlaanderen 136.327 werklozen. In 2008 (eerste jaarhelft) 140.486. Een toename met 3 procent. In 2000 waren er in Wallonië 171.115 werklozen. In 2008 (eerste jaarhelft) 196.704. Een toename met 15 procent.

    2. Ook het jongste jaar blijft de werkloosheidskloof groeien Toch jaren van economische beterschap? De Vlaamse werkloosheid daalde in 2007 in vergelijking met 2006 met 11,8 procent. In Wallonië was maar sprake van een daling met 4,4 procent. Nog recenter dan? In Vlaanderen daalde de werkloosheid (maandgemiddelde) in de eerste jaarhelft van 2008 met 7,7 procent, in Wallonië met 4,3 procent.

    3. De kloof groeit nog in de nabije toekomst Lazen we niet vorige week nog in De Tijd (20 sept. 08) dat de economische groei ‘enkel de Vlaamse werkloosheid deed dalen’. Volgens het Planbureau zou de toename van de beroepsbevolking de Waalse werkloosheid de komende jaren nog doen stijgen.

    Goed om weten voor de fantasten die de transfers wegrelativeren. Het Vlaams arrondissement met de hoogste werkloosheid scoort nog beter dan het Waals arrondissement met de laagste werkloosheid. Het is een mythe dat pakweg Waals-Brabant het beter zou doen dan sommige streken in Vlaanderen... (zie verder)

    4. Ook de werkzaamheidskloof groeit De tweelingbroer van de werkloosheidsstatistiek is de statistiek van de werkzaamheidsgraad (aandeel werkenden in beroepsbevolking). De NBB gaat er in haar prognoses van uit dat die kloof ‘blijft bestaan’. Zelfs dat klopt niet. Die werkzaamheidsgraad steeg in Vlaanderen sinds eerste kwartaal 2001 van 63 naar 66,1 procent (+3,1%). In het Waals gewest van 54,7 procent naar 57 procent (+2,3%) (Bron: EAK)

    5. Welke oplossing?

    De Walen aan het werk houden/krijgen is één ding. Ze productief werk geven, een ander. Tenzij Remi Vermeiren in zijn Warandemanifest liegt, draait de tewerkstelling in openbare diensten in Wallonië rond de 40 procent, in Vlaanderen rond de 25 procent.

    6. Voor Vlamingen die argumenten zoeken in het debat over de centenkloof in dit land nog dit...

    6.1. Faillissementen. Klopt de databank van Graydon, die zegt dat de faillissementen in Wallonië veel groter zijn?

    6.2. Btw-controles. Is het juist dat de btw-controles in Vlaanderen driemaal meer dossiers tegen het licht houden dan in Wallonië (De Tijd, 29 juli).

    6.3. Sanctionering werklozen. Mogen we nog geloven dat verhoudingsgewijs in Vlaanderen de werklozen nog altijd tweemaal zoveel worden gesanctioneerd dan in Wallonië?

    6.4. Flitsgeld. Zei Louis Tobback onlangs niet dat de opbrengsten van het verkeersveiligheidsfonds (flitspalen) nog altijd ongelijk worden verdeeld (DS, 19 sept)?

    6.5. De fiscus in onze zakken. En begrepen we Johan Vande Lanotte goed, toen hij zei dat de fiscus veel strenger optreedt tegen Vlaamse belastingsplichtigen dan tegen Waalse wanbetalers en niets ondernam tegen 6,5 procent van de Antwerpse wanbetalers en 47 procent wanbetalers in Charleroi? (HLN, 16 sept.).

    6.6. Leefloners. Hoorde kamerlid Sarah Smeyers niet van de bevoegde minister dat Vlaanderen 6,1 procent leefoners telt, tegenover 16,9 procent in Wallonië? (DS, 28 aug.). 6.7. Gehandicapten. Waarom is een Vlaamse gehandicapte gemiddeld 128 euro federaal belastingsgeld waard en een Waalse gehandicapte 128 euro? Lazen we niet dat de federale uitgaven voor kinesitherapie in Wallonië 10 procent hoger liggen dan in Vlaanderen (DS, 16 aug.)?

    6.8. Gezondheidszorg asielzoekers. En waarom is de gezondheidszorg voor asielzoekers in Wallonië 22 procent duurder dan in Vlaanderen (1000 euro per maand en per hoofd in Vlaamse centra, 1838 euro per maand en per hoofd in Waalse centra)?...

    Bovenstaand overzichtje is maar een greep uit recente nieuwsberichten.

    De ouwe zakken van Vlamingen

    Die scheeftrekkingen zijn vandaag realiteit. Dat geldt niet voor de speculaties over de toekomst die de Nationale Bank becijfert. Ze spelen een spelletje ‘als’. Ze spelen dat ook niet alleen met de voorspelling van de werkloosheid, maar ook met de prospectie op de aankomende vergrijzing. Dat Vlaanderen een tijdje lang relatief meer 65-plussers zal gaan tellen, dat klopt. Maar of dat met die Waalse pensioentransfers naar Wallonië zo’n vaart zal loopt is verre van zeker. Futurologie vanuit een Belgisch Instituut...

    1. Ook Wallonië vergrijst

    2. De kloof is al bij al beperkt in de tijd

    3. In 2007 lag het gemiddelde wettelijke pensioenbedrag van Vlaamse werknemers en zelfstandigen voor het eerst hoger dan dat van hun Waalse collega's (RVP-statistieken), maar het verschil is wel miniem. Met 1071,4 euro per maand ligt het Vlaamse pensioen 1,6 euro hoger dan het Waalse, dat 1069,8 euro bedraagt. In 2006 lag het Waalse nog 3 euro hoger.

    4. De becijfering van de vergrijzing (demografische prognose) is geen absolute wetenschap. De opeenvolgende rapporten van de Studiecommissie vergrijzing moeten bij elke publicatie toegeven dat ze er in een vorige publicatie absoluut fout zaten. In het recente verleden werd de migratie serieus onderschat.

    5. De jongste jaren neemt de nataliteit in Vlaanderen weer opvallend toe. Het zou nogal eens kunnen meevallen met die vergrijzing, als Vlaanderen autonomie krijgt om er iets aan te doen...

    Conclusie

    We keren terug naar De Tijd. De conclusie van Bart Haeck lijkt logisch: ‘Het is eigenlijk niet uit te leggen dat in Vlaanderen twee op drie mensen een job hebben, in Wallonië slechts 57 procent en in Brussel slechts 55 procent. Zelfs in het rijke Waals-Brabant ligt de werkloosheid nog tweemaal zo hoog als in Vlaams-Brabant. Dat kan niet anders dan - minstens gedeeltelijk - met een falend beleid te maken hebben.’

    Maar Bart Haeck blijkt een mens te zijn met een oneindig geduld en een onmetelijk pakje voluntarisme op zak: ‘Een debat over transfers hoeft niet noodzakelijk te eindigen in de splitsing van het land’... ‘Een grondige staatshervorming van de arbeidsmarkt kan al een grote stap vooruit zijn. Meer mensen aan het werk krijgen is niet alleen de beste manier om de overheidsfinanciën voor te bereiden op de vergrijzing. Het is ook de elegantste manier om de communautaire scheeftrekkingen in het federale België te rechten. De Franstaligen kunnen zo - letterlijk - de transfer wegwerken.’

    Mooi. Maar absoluut onduidelijk is wie de Franstaligen van een ingrijpende staatshervorming zal overtuigen (een politieke vraag). En hoe dat in de praktijk dan wel zal lopen. Een economische boom in Wallonië en stagnatie in Vlaanderen? (economische vraag)

    Artikelen over transfers in De Tijd van 25 september : zie bijlage

    Het rapport van de Nationale Bank: Economisch tijdschrift september 2008:

    http://www.nbb.be/doc/TS/Publications/EconomicReview/2008/ecotijdIII2008N_H4.pdf

    (1) Ook de stelling dat de graad van intergewestelijke herverdeling in ons land ‘al met al relatief laag is’, en ‘kleiner dan in andere lidstaten van de EU’ is waardeloos. In andere landen – met uitzondering van het specifieke geval Oost-Duitsland - gaat het om transfers naar een kleine regio in een groot geheel, in België om de transfers tussen amper twee buren (en een lapje Brussel) (2) Brussel scoort in de transferverhoudingen vrij goed ondanks de torenhoge werkloosheid, dankzij de aanwezigheid van veel bedrijven.


    25-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aktie van de V.V.B !!!!!!!

     
    ACTIE VOEREN: DOE MEE !!

    Wij zorgen voor materiaal, jullie voor je goed humeur, je glimlach, je innemendheid, je overtuigingskracht en je actiebereidheid. Het zou leuk zijn als je je komst vooraf doorspeelde naar steven.vergauwen@vvb.org of het secretariaat. Als de actie toch niet doorgaat dan vind je dit op deze bladzijde.

     

    Zaterdag 27 september CD&V-congres

    Waar? Het Brussels Event Brewery, Delaunoystraat 58b1, 1080 Brussel (Molenbeek).

    Hoe laat? Het congres start om 13.30 uur, wij verzamelen aan de poort om 13.15 uur. Wees tijdig (parkeerplaats zoeken is misschien niet zo eenvoudig). Wij sluiten onze actie af om 14.30 uur .
     
    Kom je met het openbaar vervoer?
    Neem de trein tot Brussel-Zuid. Hier kan je elke 15 minuten tramlijn 82 richting Berchem station nemen tot halte Driehoek. Hier ga je te voet de Delaunoystraat in. Op ongeveer 300m vind je de congreslocatie terug.




    Meer info? 




    WAAROM DOEN WE DEZE ACTIE?


    Op donderdag 25 september verscheen in De Standaard een vrije tribune van onze politiek secretaris, Peter De Roover. Deze tekst zegt waarom we zaterdag actie zullen voeren?


    Laatste obstakel opgeruimd?

    Vijftien maanden lang al ontwikkelt de Belgische vulkaan rook en met de beslissing van N-VA kwam het tot een stoomaflatende eruptie. Komt de vulkaan nu tot rust, of was het maar een waarschuwingsschot, vraagt PETER DE ROOVER zich af.

    'De voorbije vijftien maanden hebben duidelijk gemaakt dat hij (Bart De Wever) niet wil onderhandelen over nieuwe stappen in de staatshervorming', stelt Peter Vandermeersch nogal gratuit vast. Intentieprocessen worden niet gewonnen met een sterke bewijsvoering, maar door het voortdurend herhalen van de beschuldiging.

    De feiten leren dat de N-VA 15 maanden lang trouw aan het kartelakkoord bleef kleuren binnen de Belgische lijntjes. Er kan niet één 'extremistische' eis van N-VA worden aangehaald. De partij werd echter nooit geconfronteerd met een verscheurend halfvol-halfleeg-aanbod. De bodem van het glas werd niet eens nat gemaakt. Nooit lag een serieus inhoudelijk onderhandelingsvoorstel op tafel. De soepelheid van de N-VA werd niet getest, omdat de Franstaligen elke keer zo vriendelijk waren om zelfs maar een begin van inhoudelijke vooruitgang af te wijzen.

    Tot zondagavond 'de bocht van 180 graden' kwam. De Franstaligen zouden plots wel ingaan op de voorwaarden die de Vlaamse regering heeft gesteld. Yves Leterme en Kris Peeters brachten de boodschap dat de Franstaligen nu heel erg soepel zijn geworden, na anderhalf jaar van weerbarstigheid. Deed het N-VA-congres het licht schijnen in het Franstalige kamp? Waarom wachtten ze dat congres af om plots inschikkelijk te worden? Willen ze al lang praten, maar moest eerst de N-VA weggespeeld en het kartel gebroken worden? Het antwoord kwam maandag al. 'De verklaring van Peeters over extra garanties was gratis cinema, niets meer', noteert De Standaard uit Franstalige mond. Na die nieuwe bocht van 180 graden staan ze weer op de oude lijn. Ze laten geen kans onbenut om CD&V te vernederen. Het blijft een christelijke deugd om na een slag de andere wang aan te wenden. Maar misschien verzet het geloof bergen. En doet hoop leven. De liefde moet er duidelijk bij worden gefantaseerd.

    Intussen hangt de vette vis aan de Franstalige haak; er wordt weer maanden tijd gewonnen zonder staatshervorming. Wat ze van het begin wilden.

    De dialoog zal worden opgestart. Erg onevenwichtig overigens. Langs Vlaamse zijde ontbreken naast N-VA ook Groen!, LDD en Vlaams Belang, samen goed voor zowat 40procent van het Vlaamse electoraat. Aan Franstalige zijde wordt alleen het FN aan de kant geschoven; dus daar zit zowat 95procent aan tafel.

    Uiteraard is het resultaat wat telt. Voor CD&V komt de kat nu echt op de koord. November brengt de eerste test. Dan belandt het BHV-dossier weer in de kamer en zullen we vaststellen dat de Franstaligen hun blokkeringstechnieken om een 'Belgische' meerderheid het zwijgen op te leggen, blijven inzetten.

    Daarna volgt de staatshervorming. Was de N-VA inderdaad de stoorzender die sommigen er van willen maken, dan staat niets nog een ruim en veelomvattend akkoord in de weg. Of komt nu de weg vrij om aan oud-Belgische politiek te doen en de verkiezingsbeloften opzij te schuiven? CD&V zend deze dagen signalen uit dat haar CVP-gehalte opnieuw sterk toeneemt.

    Komt er niets serieus uit de bus, dan is bewezen dat CD&V, VLD en SP.A zich weer hebben laten rollen. (Al zal vooral CD&V de rekening mogen betalen.) De 'hinderende' aanwezigheid van N-VA aan de tafel kan dan niet langer als verontschuldiging worden aangevoerd. Ofwel komt, met alleen 'ernstige mensen' in de dialoog (dixit Gennez), de noodzakelijke staatshervorming tot stand, ofwel zit de boel echt totaal vast in dit land.

    De druk op de CD&V wordt nu, met de N-VA als electorale concurrent, haast ondraaglijk groot. De brave CD&V'ers voor wie het een stap te ver zou zijn een stem toe te vertrouwen aan Vlaams Belang of Jean-Marie Dedecker, zetten de electorale overstap naar N-VA misschien wel. Heeft de CD&V zelf niet jarenlang beweerd dat die partij heel dicht bij haar aanleunt? CD&V wordt nu heel kwetsbaar op haar Vlaamse flank.

    Alleen met echte verwezenlijkingen kan CD&V aantonen dat de N-VA te snel van de boot is gesprongen. Met een geweldige staatshervorming dus, die bewijst dat de Franstaligen het echt hebben begrepen. Dat wordt een hele toer, want de partij ligt knock-out op het canvas, in de regering omringd door hongerige gieren.

    Moeten we binnenkort de politicologen inruilen door vulkanologen? Die weten dat kleinere erupties een vulkaan maar erg tijdelijk tot rust brengen en eerder de voorbode zijn van een veel grotere uitbarsting. In 1883 vloog de vulkaan Krakatau, in de zee van Soenda tussen Java en Sumatra, met een geweldige knal uit elkaar. De berg scheurde open, stortte in en de zee overspoelde het gapende gat. In de plaats van de Krakatau kwam een nieuwe berg, de Anak Krakatau (kind van Krakatau). Dat is nu een toeristische trekpleister in de streek.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De waarheid a.u.b !!!
       
    N-VA eist ontslag Dewael en Koekelberg     25/09/08
    De N-VA eist het ontslag van VLD-minister van Binnenlandse Zaken Dewael én van commissaris-generaal Koekelberg. Het bewijsmateriaal stapelt zich op: niet alleen aan de top van de politie is er sprake van malversaties, maar ook op het kabinet Dewael. Volgens Kamerleden Van Noppen en Jambon verschool Dewael zich in de Kamercommissie nog achter onwetendheid. Nadat de geschorste chef van de Algemene Inspectie dreigde bezwarende e-mails publiek te maken volgde het ontslag van kabinetsmedewerkers.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijnheer Peeters wat nu ?
     Nieuws

    Maingain: "Prioriteiten aanpakken of geen akkoord"

    Olivier Maingain, voorzitter van het FDF, zegt vandaag in Le Soir dat er tijdens de communautaire dialoog over alles zal moeten worden gepraat. Geloven dat er vooruitgang kan worden geboekt over de staatshervorming zonder Franstalige prioriteiten te integreren als BHV of de nominatie van de burgemeesters is niet houdbaar, zegt hij.

    Prioriteiten
    Volgens de krant wordt Maingain samen met Armand De Decker één van beide MR-onderhandelaars bij de communautaire dialoog. "Er komt geen institutioneel akkoord indien niet wordt tegemoetgekomen aan de de prioriteiten van iedereen", aldus Maingain. Nog volgens Maingain kan er niet naar een akkoord worden gezocht "met het Vlaamse zwaard van Damocles over BHV boven het parlement".

    Aanvaardbare formules
    Ondervraagd over het idee om de benoeming van de burgemeesters uit de Brusselse rand in de koelkast te plaatsen tot juni 2009 zegt Maingain dat niet moet worden gedacht om een klimaat van vertrouwen te creëren indien men zo'n zaken niet bespreekt. "Het is duidelijk dat er geen groot akkoord kan komen indien ook dat niet wordt geregeld. Er kunnen aanvaardbare formules worden gevonden voor iedereen." (belga/adv)

    24-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat met de CDen V ?

    24/09 CD&V-burgemeesters halen uit naar partijtop

    Dertien van de drieëntwintig Limburgse CD&V-burgemeesters vinden dat de partijtop de foute keuze heeft gemaakt door het voortbestaan van de regering Leterme boven het kartel met N-VA te verkiezen. Zes vinden dat niet, vier spreken zich niet uit.

    Dat CD&V-top de regering boven het kartel verkoos, heeft meer dan de helft van de Limburgse zwaar ontgoocheld. “Wie gelooft ons nog? Nu we de postjes op federaal en Vlaams niveau binnen hebben, dumpen we onze kartelpartner N-VA. Dit doet men toch niet”, is de Voerense burgemeester Huub Broers bijzonder scherp.

    Collega Hendrik Verbrugge van Alken gaat nog verder: “Zaterdag op het congres moeten we de partijtop tot de orde roepen want CD&V is haar geloofwaardigheid kwijt. Om die reden moet Yves Leterme ook zijn ontslag geven.”

    Beluister de reactie van Hendrik Verbrugge:


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Forza in wording ? Wie weet.

    Bruno Valkeniers wil

    Jan Van de Casteele 23-09-2008

    Nu N-VA kiest voor een radicale koers, pleit Bruno Valkeniers voor een 'ernstig gesprek' met die partij en LDD, al dan niet onder impuls van de VVB.

    Voor Bruno Valkeniers toont het opstappen van N-VA aan dat de stap-voor-stap-weg niet werkt. De afwijzing van het Belgische kader wordt almaar breder. De taboesfeer rond Vlaamse onafhankelijkheid moet worden doorbroken.

    Nu ook N-VA uiteindelijk toch weer heeft gekozen voor een terugkeer naar de radicale koers in die richting, wil Valkeniers dat zo snel mogelijk een situatie wordt gecreëerd voor een 'ernstig gesprek' met N-VA en met Lijst Dedecker, 'al dan niet onder impuls van de Vlaamse Volksbeweging'.

    Op sociaal-economisch vlak ziet Valkeniers in zijn partij geen spagaat. 'We stellen ons boven de vermolmde dialectiek van "den baas is ne smeerlap" en "alle arbeiders zijn profiteurs"...Laat in een onafhankelijk Vlaanderen de Vlamingen maar uitmaken hoe ze de sociale verhoudingen regelen'... 'Ja, het Vlaams Belang is rechts, maar niet tegen de belangen van de werknemers'.

    Ook andere vooroordelen moeten weggewerkt, aldus Valkeniers: 'Ik heb er geen probleem mee mijn wereldburgerschap te combineren met een Vlaams-nationalistische visie... Wij gaan resoluut voor het behoud van onze identiteit, zonder ons af te sluiten van het vreemde. Maar massale immigratie, zoals die er nu is, en een samenleving waar niemand zich nog "thuis" voelt, dat kan niet. Hoe groter die migratie, hoe kleiner de impuls om zich aan te passen...'

    Vlaams Belang wil ook geen partij zijn van 'nostalgie naar een onverwerkt verleden', heeft 'geen sympathie voor regimes die het niet nauw nemen met de rechten van de mens'.

    Vlaams Belang wil een debat met flinke tegenstellingen, want dat is nodig in een democratie. 'Wij hebben nooit gevochten tegen mensen, maar altijd tegen ideeën'.

    Wat de volgende verkiezingen betreft, heeft Valkeniers vertrouwen. 'De kiezer is slimmer dan men denkt. Hij heeft ook een geheugen'.

    Commentaar (JVdC): Het kan een positief signaal zijn dat de voorzitter van Vlaams Belang inziet dat Vlaanderen geen macht kan verwerven zonder een politieke meerderheid. Dat een dialoog onder min of meer gelijkgezinden absoluut nodig is. Natuurlijk moeten de posities uitgezet, en natuurlijk is voor Vlaams Belang de concurrentie van een uit het kartel gestapte N-VA geen godsgeschenk. Maar de uithaal van Filip Dewinter naar N-VA ('Jullie komen niet als maagd uit het Belgisch bordeel', Vlaams Parlement, 22 sept.) was van een ander kaliber. Een vogel zingt zoals hij gebekt is, maar het pikgedrag van Dewinter is vermoedelijk niet de beste aanloop naar het 'ernstig praten', waar Valkeniers voor pleit. 'Mensen die onze ideeën uitdragen, schieten we niet in de rug', zei Valkeniers. De dag dat dit principe ook geldt voor Vlaams-nationalisten in andere partijen, zullen de Franstaligen minder  reden hebben om champagne te ontkurken.

    Integrale tekst interview Bruno Valkeniers: zie Doorbraak oktober (bijlage)

     

     


    23-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begin vergaderingen van de waarheid?

    Eerste vergadering van communautaire dialoog op 8 oktober

    (Belga) Vlaams minister-president Kris Peeters heeft met de Vlaamse en Franstalige partijen afgesproken dat de eerste vergadering van de communautaire dialoog zal plaatsvinden op 8 oktober in de voormiddag. Dat laat de woordvoerder van Peeters dinsdagavond weten.

    Eerste vergadering van communautaire dialoog op 8 oktober Wie Geert Bourgeois (N-VA) zal vervangen als zesde lid van de Vlaamse delegatie, staat nog niet vast. Dat moet nog door de Vlaamse regering beslist worden. Voorlopig bestaat de Vlaamse delegatie al uit Kris Peeters, Dirk Van Mechelen, Frank Vandenbroucke, Bert Anciaux en Guy Vanhengel. Wie in de zeskoppige Franstalige delegatie zal zetelen, is nog niet bekend. (TIP)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strubbelingen op komst ?

    Kartelperikelen verdelen CD&V

    Marianne Thyssen krijgt mails "in allerhande richtingen".
    De algemene vergadering van de CD&V wordt vanavond in Zellik overschaduwd door de discussie over het voortbestaan van het kartel met N-VA. In de partij wordt verdeeld gereageerd op de gebeurtenissen. Waarschijnlijk beslist de vergadering alvast om het congres van zaterdag om te vormen tot een soort actualiteitscongres.

    Jong CD&V
    Voor aanvang van de vergadering hielden de meeste partijleden de lippen op mekaar. JongCD&V-voorzitter Bert De Brabandere nam echter geen blad voor de mond. De Brabandere, die gisteren namens Jong CD&V zijn vertrouwen in de federale regering opzegde, meent dat zijn partij op basis van "foute informatie" (de garanties van de Franstaligen, nvdr) heeft beslist om deel nemen aan de communautaire dialoog.

    Kartel herstellen
    Volgens De Brabandere is het niet te laat die beslissing terug te draaien. Hij wil dat zijn partij alles doet om het kartel te herstellen. Op de vraag of premier Leterme dan moet opstappen, antwoordde hij: "Dat had vrijdag al moeten gebeuren na de uitspraken van Reynders".

    Veel ontgoocheling
    Volgens de CD&V-jongerenvoorzitter heerst er "grote ongerustheid" aan de basis en stromen de mails met ontgoochelde reacties binnen. Op de vraag of partijvoorzitster Marianne Thyssen ook veel mails heeft gekregen van ontgoochelde partijleden, antwoordde ze: "Ik krijg mails in allerhande richtingen". (belga/sam)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verraad van de Open VLD.
       
    Geen staatshervorming conform akkoord MR-VLD     22/09/08
    “Il n’y aura rien de fondamental avant 2009. Sur ce point-là, libéraux du Nord et du Sud sont d’accord.” Zo maakte MR-voorzitter Reynders zijn akkoord met de VLD bekend in La Libre Belgique van 13 september. Er komt géén staatshervorming en géén splitsing van B-H-V vóór juni 2009. Ook een MR-topmedewerker en een ex-medewerker van Verhofstadt bevestigden dit. Tijdens het debat in het Vlaams parlement verwees N-VA-fractieleider Peumans naar het liberale akkoord waarop de VLD niet eens ontkende.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat is toch de kiezers bedriegen of niet ?

    Afspraken met de kiezer zijn geen vodjes papier

    Jan Van de Casteele 23-09-2008

    In juni 2009 (ten laatste) gaan we naar de stembus. Partijen die van geloofwaardigheid hun uithangbord maken, moeten kiezen voor hun programma en hun kiezers. Vastklampen aan ministerpostjes in een niemandsland is geen garantie op succes. CD&V heeft vermoedelijk met haar leugen vermoedelijk niet de beste keuze gemaakt...

    Eerst even terug in de tijd. CD&V koos sinds haar congres in Kortrijk voor de weg naar een ‘confederaal’ model. De blokjes werden verlegd: eerst Vlaanderen, dan zien wat er nog samen te doen valt met de Franstaligen. De deelstaatparlementen moeten het zwaartepunt vormen. Zij vormen dan samen het confederale parlement (een overlegorgaan voor wat we nog samen willen doen). Hiermee werd de lat hoger gelegd dan tien jaar geleden. De kiezer sprong er in 2007 vlotjes over. Leterme scoorde.

    De CD&V bevestigde haar confederale optie in volle zomer in de nota Zeven uitgangspunten voor een communautaire dialoog. Aan haar flanken willen Vlaams Belang en Lijst Dedecker nog sneller en verder gaan. Het eeuwige “non” van de Franstaligen, hun arrogantie rond “verplichte” solidariteit en de aanval op Vlaams-Brabant zijn de brandstof voor de radicalisering.

    Strategen

    Open Vld kroop bovenop de Belgische kast, joeg haar laatste Vlaamsgezinden buiten (Coveliers, Dedecker ...), bekonkelde met een trosje professoren in achterkamers de restauratie van een immobiel België (de retro-kreet om ‘versterking van de federale staat’) en probeert al sinds 10 juni 2007 in samenspraak met wat hoofdredacteurs het kartel uiteen te treiteren.

    Wis de Vlaamse afspraken (resoluties, regeerakkoorden, splitsing BHV) uit het collectieve geheugen, verschoon ieder “non” van de Franstaligen, smeek om compromissen, maak van een status-quo een Vlaamse overwinning, geef nooit een grondige uitleg over BHV, zwijg als vermoord over de transfers, speel de paniekzaaier over de (nochtans internationale) crisis die toch voorrang verdient, noem allen die woord willen houden kaakslagflaminganten, en ... hoop dat de Vlaamse meerderheid breekt ... Dat is blijkbaar het concept van de liberale strategen.

    Luc Van der Kelen schoffeert zelfs de Vlaamse ondernemers met zijn uithaal naar een veel te Vlaams Voka en Unizo. ‘Dwaasheid zonder grenzen’, kapittelt hij. Voor Mathias De Clercq is (Vlaams-)nationalisme ‘dodelijk gif’. ‘Nieuwe verkiezingen zijn Kafka’, luidt de angstkreet van Bart Somers. ‘Voor ons kan met het rapport van de drie bemiddelaars de dialoog beginnen’, zegt Patricia Ceysens. Na vijftien maanden..., je moet er maar opkomen.

    Slaag

    Vlaamsgezinde uitspraken van Open Vld zijn er de jongste paar jaar nog nauwelijks te vinden. Het pak slaag van 10 juni 2007 was blijkbaar nog niet groot genoeg. Wat Somers onderschat: liberaalgezinden, zelfstandigen en ondernemers met enige Vlaamse inhoud – en zo zijn er nogal wat – hebben alternatieven ... Of hoe het verstand van een partij kan verslangen ....

    Sp.a-Spirit speelde het handiger, en minstens wat Vlaamser, en Bert Anciaux (Vl.Pro) is duidelijk op zoek naar een tweede Vlaamse adem. ‘Fiscus trekt Wallonië voor’, zegt Johan Vande Lanotte. ‘Geen federale kieskring’ en ‘maak van Brussel een district’ en ‘splits BHV’, zegt Hans Bonte. ‘De staatshervorming is nog lang niet ten einde’, zegt Patrick Janssens. ‘Een probleem heb ik met de franskiljons ... en geen enkel bezwaar tegen een confederaal model’, zegt Steve Stevaert. ‘Altijd een confederalist geweest’ en ‘transfers moeten beperkt zijn in omvang en tijd’, zegt Luc Van den Bossche. ‘Weg met die ongelijke verdeling van verkeersboetes’, zegt Louis Tobback. ‘De opvolging van werklozen en de principes van sanctionering van werklozen zijn materie voor de regio's’, zegt Frank Vandenbroucke. Men zou vermoeden dat alvast de topmensen bij sp.a weten waar de Vlaamse klepel hangt. De Gravensteengroep gaf die tendens een progressief duwtje in de rug. De sociaaldemocraten hebben een rol te spelen in Vlaanderen. Maar dan moeten ze ook progressief leren zijn in communautaire zaken. Vlaanderen, en niet België, is het politieke platform van de toekomst Maar Gennez en de tweede linie van sp.a volgen voorlopig niet.

    Vernieling

    In die context – blijkbaar bang van nog meer Vlaamse winst - treuzelt CD&V zichzelf wel stilaan in de vernieling.

    Leterme werd in de zomer uiteindelijk gered door Kris Peeters, maar zijn plan (dialoog van gemeenschap tot gemeenschap) werd door de Franstaligen weggelachen. ‘Infantiel’, zei Onkelinx. ‘Ik heb wel iets beters te doen’, zie Reynders (MR).

    In september zwakte de nota-Peeters de Vlaamse eisen af. Echt duidelijk en scherp was het allemaal niet. Warm en koud, om Leterme te dienen. De Franstaligen fietsten meteen terug naar de startlijn van juni 2007: geen splitsing van BHV, en al de rest opdoeken in een babbelbox (‘speciale werkgroep’) en ‘nieuwe onderhandelingen’. Hun boodschap werd weerkaatst op het witte blad van de drie bemiddelaars. Onder die omstandigheden kon N-VA enkel afhaken. Afspraken zijn voor die partij blijkbaar geen vodjes papier

    Een dag later (22/9) kan voor de Franstaligen plots alles. Wie gelooft die mensen niet? CD&V kroop tevreden met een kluitje in het riet. Niet de Waalse blokkade, maar het kartel moest eraan. Het was altijd al de strategie van paars en van de Franstaligen. En de winnaar is?...

    Jan Van de Casteele

    PS: Op 23 september is het prettig wakker worden: dat van die toegevingen van de Franstaligen, dat was maar om te lachen... Een halfuurtje heeft die leugen stand gehouden. De CD&V-top koos op 21 september voor het behoud van het kartel met N-VA. Dat impliceerde het ontslag van de regering Leterme. Maar Yves Leterme weigerde (bron: Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jong CDenV schenkt klare wijn.

    JongCD&V heeft geen vertrouwen meer in regering

    JongCD&V vindt het weinig zinvol om nog verder te gaan met de federale regering. "Het is niet ernstig om verder te gaan met een regering waarin de manifeste wil om het kartel en haar vertegenwoordigers te beschadigen primeert op de ontwikkeling van eensgezinde slagkracht", zeggen de CD&V-jongeren.

    Volgens JongCD&V blijkt uit de uitspraken van MR-voorzitter Didier Reynders afgelopen vrijdag dat er van een gewijzigde houding bij de Franstaligen geen sprake is. De christendemocratische jongerenorganisatie stelt vast dat haar moederpartij zich bereid heeft getoond elk van haar kopstukken in de vuurlinie te plaatsen. "Tegen beter weten in wordt deze laatste strohalm gegrepen", zegt het.

    Het is enkel wachten op de volgende tegenspraak die zich aandient in de communicatie van de Franstaligen over de nieuwe afspraken met de premier en de Vlaamse minister-president, om aan te tonen dat de breuklijn definitief is en geen andere optie rest dan de kiezer opnieuw aan het woord te laten", zegt JongCD&V. "In dergelijke sfeer van plat politiek opportunisme, is elke oproep tot staatsmanschap pure hypocrisie", luidt het. (belga/sam)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Solidariteit ?

    Eindelijk zijn Vlamingen beetje solidair

    Wanbeleid kun je ook solidariteit noemen.

    Jan Van de Casteele 23-09-2008

    Wanbeleid kun je ook "solidariteit" noemen. Het woord is de tang waarmee de Franstaligen de Vlaamse tong vasthebben. Maar nu en dan kan iemand zich niet beheersen... Het communautaire is ook een kwestie van centen.

    Vlaamse flits-centen

    Louis Tobback (sp.a) haalde zwaar uit naar de ongelijke verdeling van de opbrengsten van het verkeersboetefonds onder steden en gemeenten. ‘Dit heeft veel meer dan men denkt bijgedragen tot de toename van de communautaire onvrede in dit land. In het zuiden van het land weigert men omwille van de privacy principieel flitspalen te plaatsen, maar als de pot met de opbrengsten verdeeld moet worden, staat men daar wel’. (DS, 19 sept.)

    Fiscus in Vlaamse zakken

    De fiscus treedt veel strenger op tegen Vlaamse belastingplichtigen die niet tijdig betalen dan tegen Waalse wanbetalers, aldus oud-minister van Begroting Johan Vande Lanotte (sp.a). ‘Het aantal Vlamingen die na één jaar hun belastingen nog altijd niet betaald hadden en tegen wie de fiscus nog niets had ondernomen, schommelde op 31 mei 2008 tussen 6,5% (in Antwerpen) en 11,6% (in Leuven). In Wallonië schommelt het percentage ongemoeid gelaten wanbetalers tussen 26% (in Namen) en 46,6% (in Charleroi).’ Door die verschillen te tolereren, brengen CD&V en N-VA volgens Johan Vande Lanotte een nieuwe, onrechtvaardige geldtransfer op gang tussen Vlamingen die worden aangemaand te betalen en Walen die met rust worden gelaten. (HLN, 16 sept.)

    Meer Waalse leefloners

    Eén Brusselaar op 33 geniet van een leefloon. Dat is vijf keer meer dan in Vlaanderen. Brussel, waar minder dan 10% van alle Belgen woont, is goed voor een kwart van alle uitkeringen. Wallonië voor bijna de helft en Vlaanderen voor minder dan eenderde. Bovendien wordt de kloof steeds groter. De voorbije vier jaar is het aantal leefloners in Vlaanderen met 5% gedaald, terwijl het in Wallonië met 10% en in Brussel zelfs met 22% steeg. (HLN, 29 aug.)

    Aantal en percentage leefloners (OCMW) Vl Wall. Brussel Leefloners 40 583 58.026 33.726 ll/1000 inwoners 6,1 16,9 32,7

    Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) kreeg de cijfers van de federale staatssecretaris van Armoedebestrijding, Jean-Marc Delizée (PS). Volgens Smeyers reflecteren die cijfers dat Wallonië en Brussel, ondanks de positieve boodschappen die ze soms verspreiden, er nog niet in geslaagd zijn een beleid te voeren dat die toestand keert. ‘Over activeringsbeleid voor leefloners in die gewesten, is niet veel bekend’, aldus Guy Tegenbos (DS, 28 aug)

    Economische kloof = centenkloof

    De gigantische economische kloof tussen Vlaanderen enerzijds en Wallonië en Brussel anderzijds, zal nog fors groeien, becijferde het Planbureau (Planbureau en regionale tegenhangers, vooruitzichten 2007-2013). De werkgelegenheid zou stijgen met 31.000 jobs in Vlaanderen (+1,2% per jaar), met 11.000 jobs in Wallonië (+1%) en 4.100 jobs in Brussel (+ 0,6%). De werkgelegenheidsgraad zou in Vlaanderen verder stijgen van 65,5% in 2006 tot 68% in 2013. De Waalse werkgelegenheidsgraad stijgt slechts van 57,6 naar 58,3 procent, de Brusselse van 55,1 naar 55,9 procent. De werkloosheid zou in Vlaanderen verder fors dalen van 9,7 naar 7,1 procent (niet meer werkzoekende oudere werklozen inbegrepen). In Wallonië zou de werkloosheidsgraad, na een daling in 2007 en 2008, zelfs weer beginnen te stijgen, tot 18,5 procent. (De Tijd, 20 sept.) De werkloosheidskloof is zowat de belangrijkste reden voor de grote transfers in de sociale zekerheid (meer uitgaven, minder inkomsten).

    Sanctionering werklozen

    ‘Wallonië haalt Vlaanderen in met sanctionering werklozen’. Dergelijke titels (De Morgen, 5 sept.) laten uitschijnen dat Wallonië inzake haar sociaal-economisch beleid eindelijk op de goeie weg is. Bron: federaal minister van Werk Joëlle Milquet (PS). De jongste 18 maanden haalt Wallonië inderdaad wat achterstand in, maar Vlaanderen sanctioneert nog altijd tweemaal zoveel werklozen als Wallonië. Het Vlaams Gewest (met weinig en nog altijd sneller dalende werkloosheid) sanctioneerde 6.686 werklozen in het eerste semester van 2008, een sanctiepercentage van vijf procent. Het Waals Gewest (met heel hoge werkloosheid) sanctioneerde 4.796 werklozen in het eerste semester van 2008, een sanctiepercentage van 2,4 procent. Vlaanderen sanctioneert zijn werklozen dubbel zo hard als de Walen. Over het ‘telraam’ van Milquet is het laatste woord overigens nog niet gezegd. Wallonië leeft op halve leugens.

    Gehandicapten en uitkeringen

    De jongste jaren stijgt het aantal Vlaamse gehandicapten met recht op tegemoetkoming (nu 2,5%) en komt het zo stilaan in de buurt van het Waalse niveau (2,7%). Maar de Vlamingen moeten het met lagere uitkeringen stellen. Dat blijkt uit cijfers die Sarah Smeyers (N-VA) opvroeg bij staatssecretaris voor Personen met een handicap Julie Fernandez Fernandez (PS). Voor Waalse gehandicapten is er (per inwoner berekend) gemiddeld 160,2 euro federaal geld per inwoner, voor Vlaamse gemiddeld 128,2 euro.

    Strammere spieren

    In De Standaard (16 aug.) noteerde Guy Tegenbos dat de federale uitgaven (ziekteverzekering) voor kinesitherapie in Wallonië 10 procent boven het Vlaamse cijfer liggen. Louis Ide (N-VA) kreeg hierover cijfers van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Oorzaken: systematischer kine voor rusthuisbewoners, meer (duurdere en minder efficiënte) huisbezoeken.

    Geen gelijkheid voor asielzoekers

    Op basis van enkele antwoorden op parlementaire vragen besluit senator Louis Ide (N-VA) dat de gezondheidszorg voor asielzoekers in Brussel en Wallonië 22 procent duurder is dan in Vlaanderen. In Brussel blijkt de gezondheidszorg voor asielzoekers zelfs dubbel zo duur te zijn (129 procent) dan in Vlaanderen. Als men de gemiddelde maandelijkse kost bekijkt, is het verschil nog frappanter: 1.000 euro per maand per hoofd in de Vlaamse centra (6 centra) en maar liefst 1.838 euro per maand per hoofd in de Waalse centra (9 centra). Over de laatste vier jaar gezien lieten de Vlaamse centra een stijging noteren van 1 procent, de Waalse centra stegen in dezelfde periode met 34 procent.



    Foto

    WELKOM OP MIJN BLOG.
    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Klik op de op leeuw aub
    Foto


    Nieuws Politics

    Foto

    Archief per maand
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!