
In de Schotse vlag (de saltire) zie je een wit Sint-Andreaskruis op een blauwe achtergrond. Het kruis kreeg die naam omdat één van de apostelen nl. Andreas (de broer van Petrus) op dergelijk kruis aan zijn einde kwam. De naamdag van Sint Andreas is op 30 november. Omdat deze heilige sinds de jaren 1000 de patroonheilige van Schotland is, vieren de Schotten dan hun nationale feestdag.
In Schotland wordt op Sint Andreas de Schotse cultuur gevierd met traditionele Schotse gerechten, muziek en dans. In Schotland wordt de dag gezien als het begin van de Schotse winterfestivals met o.a. Hogmanay (Oudejaarsavond) en Burns Night.
Schotten zijn niet dom. St. Andrew's Day is een 'bank holiday' (officiële vrije dag) op 30 november maar valt die datum op een zaterdag of een zondag, dan wordt de vakantie verschoven naar maandag 1 of 2 december. Dit is dit jaar niet het geval. De feesten zullen sowieso in mineur plaatsvinden omwille van corona. Jammer.
Schotland na de Brexit meer Schots?
Op 6 mei 2021 kiezen de Schotten een nieuw parlement. De jongste peilingen geven de partijen pro-onafhankelijkheid een ‘royale’ overwinning. De nationalisten van de SNP zouden 71 zetels halen (+8) en de Groenen 10 (+4). De voorstanders van Britse eenheid (Conservatieven, Labour en de LibDems) vallen samen terug op 48 zetels (-12).
Daarin speelt niet alleen de nakende Brexit mee, maar ook het feit dat de Schotten hun premier Nicola Sturgeon loven omwille van haar aanpak van de coronacrisis. Zij maakte gretig en nuttig gebruik van de Schotse bevoegdheden om haar landgenoten te behoeden voor veel coronaleed. Dagelijks was ze op de Schotse media te zien om de (overigens erg strenge) Schotse aanpak te verdedigen. Die duidelijkheid die ferm afstak tegen het CoVid-19-gewouwel van de Britse premier Boris Johnson, zou dus worden beloond. Zien wat het wordt, want zes maanden duren lang en verder over het water hadden de opiniepeilers het ook niet altijd even juist.
Britse angst noopt tot tegenactie
Na 313 jaar Britse unie blijkt dat 58 % van de Schotten kiest voor onafhankelijkheid. Bij het referendum in 2014 lag dat percentage op 45 %. Een nieuw referendum is één van de speerpunten in het verkiezingsprogramma van de SNP (Scottish National Party). Gezien een mogelijke overwinning van de pro-onafhankelijkheidspartijen (zie hoger) borrelt in Westminster toch wel wat zenuwachtigheid op. Langs de ene kant wil men de (overwegend) linkse Schotten wel kwijt, langs de andere kant is er de eenheid van Groot-Brittannië.
Een perslek bracht aan het licht dat de Britse Conservatieven werken aan een strategie om de groeiende steun in Schotland voor onafhankelijkheid tegen te gaan. In die memo beschrijven ze hoe ze zullen reageren als de SNP op 6 mei 2021 de verkiezingen wint. Ze zouden bereid zijn om meer macht aan Edinburgh over te dragen.
In het licht van de erg moeilijke onderhandelingen rondom de Brexit (al dan niet zonder een akkoord) wordt de nota wel heel komisch. Daarin staat immers te lezen dat de EU moet worden ‘bewerkt’ om het idee van een onafhankelijk Schotland (dat dan lid kan worden van de EU) naar de Filistijnen te helpen.
|