Er werd vannacht al weer geen akkoord gevonden over BHV ... zelfs geen aanzet tot een plan van aanpak kwam er uit de bus. Het is nu aan de Vlaamse parlementsleden om te doen wat er moet gedaan worden en dat is de splitsingsvoorstellen stemmen.

Waarom BHV twee weken terug ineens weer voorop in het nieuws kwam te staan weet niemand met zekerheid behalve dan de Franstalige partijvoorzitters. Hoe het nu verder moet of zal lopen is nog minder geweten.

In principe kan men op donderdag stemmen al zal het mogelijk niet zo'n vaart lopen ... eerst zal er nog wat gebikkeld worden over de agendering en vanaf volgende week kan men dan de bespreking van de splitsingsvoorstellen beginnen te rekken. Zonder kunstgrepen als de sluiting van het parlement kan men zo de stemming zonder al te veel blutsen en builen wellicht nog twee weken voor zich uitschuiven.

Het kan echter ook anders en sneller gaan, want wie heeft er nog belang bij wat extra tijd? De Franstaligen blijkbaar niet, anders hadden zij twee weken terug gewoon een nieuw belangenconflict ingeroepen. CD&V evenmin ... elke minuut langer is er één te veel gezien de stevige beloften en vooral dan het voortdurende getreiter door Open VLD.

Open VLD speelt het spel inderdaad vuil. De afgelopen dagen deed men niet anders dan de verantwoordelijkheid bij het kartel CD&V/N-VA te leggen. "Het is aan de eerste minister om een voorstel te doen" (en wij, die maar in de regering zitten en braaf de weg die 'Hij' voor ons uittekent volgen, zullen hem daarin loyaal steunen), "Wat is het nu met dat kartel CD&V/N-VA: onderhandelen of stemmen? De eerste minister moet eerst orde op zaken stellen in z'n eigen partij", "Wij stellen ons constructief op en zijn bereid om te praten, als het moet stemmen we uiteraard wel mee" of, de beste van allemaal "wij verkiezen een onderhandelde oplossing, want wij vinden die staatshervorming die er nog moet aankomen zo belangrijk". En dat allemaal vanwege de partij die bereid was Vlaams-Brabant uit te verkopen, voor een halve splitsing van BHV, vanwege de partij die eens aan de macht alle staatshervormende plannen opborg ...

Jammer dat de Vlaamse partijen er alweer niet in slagen om aan één zeel te trekken, jammer dat men binnenkort eventueel alweer met "de dood in het hart" de eigen splitsingsvoorstellen zal stemmen, jammer dat de Vlaamse media in dat spel meestappen en in heel diepgaande en verhelderende stukken de Vlaamse "verantwoordelijken" aan de muur trachten te nagelen.

De enige echte verantwoordelijken zijn de Franstalige politieke partijen: zij blijven het normaal vinden om stemmen te kunnen ronselen in een regio waar ze niks te zoeken hebben, zij blijven het normaal vinden om een prijs te vragen voor de uitvoering van de grondwet en - vooral - zij willen niet verder met die staatshervorming en zien in BHV een uitgelezen mogelijkheid om de hele boel te kelderen.

Arm Vlaanderen dat nog maar eens ziende blind is!
Bron: T.A.K