Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
Inhoud blog
  • Cultuur in Vlaanderen.
  • Sluit U ook aan ?
  • Uitnodiging cultuur.
  • Uitnodiging VL@S Ardooie.
  • Ook in 2023.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • VVB-Ardooie-Koolskamp
  • Vlaanderen-Flanders
  • Meervoud
  • The Brussels Journal
  • Taal Aktie Komitee.
  • Vlaamse boeken.
  • Wandelen voor Vlaanderen.
  • Vlaamse Aktieve Senioren.
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • N-VA Ardooie-Koolskamp.
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Sprokkels,mijmeringen en bedenkingen .

    30-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beelden in het park.
    ARDOOIE - Beeldhouwer Vanhecke uit Koolskamp heeft vier kunstwerken gemaakt voor het park tussen de Eekhoutstraat en de Stationsstraat in Ardooie. Het zijn vier beelden geworden van enkele oude ambachten uit de gemeente. sbr


    29-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taalwetten toepassen.

    N-VA wil boetes als overheidsbedrijven taalwetgeving niet respecteren .

    De N-VA wil in de volgende beheersovereenkomst tussen de staat en  de overheidsbedrijven, zoals bpost, Belgacom en de NMBS-groep, een  boeteclausule inschrijven voor het geval zij de taalwetgeving overtreden.

    Dat  zegt N-VA-Kamerlid Bert Maertens naar aanleiding van een vingerwijzing die  bpost kreeg van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT). Bpost lapte de  laatste tijd verschillende keren de taalwetgeving aan de laars. "Wie niet  horen wil, moet voelen", stelt Maertens. "Alleen geldboetes zullen  onze overheidsbedrijven kunnen dwingen om te taalwetten onverkort te volgen."
    Er doken recent enkele voorbeelden op waaruit blijkt dat bpost het niet  altijd even nauw neemt met de geldende taalwetgeving in dit land: in  Vlaams-Brabant nam bpost onlangs Nederlandsonkundige Franstalige postbodes in  dienst, in de Vlaamse gemeente Ronse verspreidde bpost een Franstalige  folder, in Kortrijk ontvingen inwoners een bericht van bpost in het Frans en ook in Brussel kregen inwoners een tijdje geleden een brochure van Bpost in  de bus die enkel in het Frans was opgesteld. Naar aanleiding van dat  Brusselse geval diende Brussels parlementslid Walter Vandenbossche een klacht  in bij het VCT. Die klacht is nu ontvankelijk en gegrond bevonden.

    "Bpost moet als overheidsbedrijf de wetgeving op het gebruik  van talen in bestuurszaken strikt toepassen", stelt  N-VA-Kamerlid Bert Maertens, die minister Vervotte ondervroeg over deze  kwestie. Het postbedrijf levert inspanningen om die taalwetgeving te  respecteren, o.m. het inrichten van taalcursussen voor het personeel. Maar  die initiatieven blijken volgens Maertens duidelijk niet voldoende. "Te vaak komen grove overtredingen op de taalwetten aan het  licht. Zo kan het bijvoorbeeld echt  niet dat postbodes niet de taal  spreken van de plaats waar ze post moeten uitreiken, zoals in Vlaams-Brabant  het geval is."

    De Vaste Commissie voor Taaltoezicht behandelt klachten over de toepassing  van de taalwetgeving en  formuleert een advies. "Dat advies is  echter niet juridisch bindend. Een overheidsbedrijf zoals bpost, de  NMBS-groep of Belgacom wordt dus niet meteen afgeschrikt door zo’n advies.  Daarom moeten we andere maatregelen overwegen. De N-VA pleit voor de  invoering van geldboetes voor overheidsbedrijven die de taalwetgeving aan hun  laars lappen. We willen een boetesysteem inschrijven in de nieuwe  beheersovereenkomsten die de staat binnen afzienbare tijd met de  overheidsbedrijven sluit", besluit Maertens.

    bron: persmededeling N-VA Kamerfractie N-VA (Bert Maertens, Kamerlid) 


    28-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Orde van de leeuw.

     

    Jean-Pierre Rondas krijgt de Orde van de Vlaamse Leeuw 2011

    Jean-Pierre Rondas, lid van de kernredactie van Doorbraak krijgt dit jaar de Orde van de Vlaamse Leeuw. Die onderscheiding wordt al meer dan 35 jaar toegekend “als erkenning van een consequente en kordate houding in de sociale en culturele ontvoogding van de Vlaamse gemeenschap, omwille van prestaties die de integratie van de Nederlanden bevorderen of voor acties en initiatieven met het oog op de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur”. “Vandaag zorgt deze erudiete cultuurjournalist met spitse opiniestukken en gelegenheidstoespraken voor confronterende invalshoeken op het maatschappelijk-politieke reilen en zeilen in dit land”, oordeelde de jury die de Orde toekent.

     

    De onderscheiding wordt uitgereikt ter gelegenheid van de 11-daagse Vlaanderen Feest! ter gelegenheid van 11 juli.  Sprekers op de huldiging zijn onder meer Matthias Storme (voorzitter van de Orde van de Vlaamse Leeuw), An De Moor (voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa vzw) en de laureaat zelf.

    De onlangs 65 geworden Jean-Pierre Rondas nam begin dit jaar afscheid van Klara waar hij met zijn uitvoerige interviews ond wetenschap, cultuur en maatschappij een gezaghebbende Vlaamse radiostem was.

    “Rondas is daarbij niet voor één gat te vangen. Een van de meest treffende typeringen die ooit over hem verscheen, is misschien wel de volgende: ‘Tegen het linkse conensusdenken schopt Jean-Pierre Rondas uit liefde voor Marx.
    Hij is een antiklerikaal met een weke plek voor religie, een Vlaams-nationalist met een afkeer voor conservatisme’. Na 30 jaar spraakmakende radio lijkt hij nu aan een tweede leven bezig als columnist die opnieuw de tongen losmaakt.” motiveert de jury haar besluit. 

    De Orde van de Vlaamse Leeuw wordt toegekend door het gelijknamige gezelschap in samenwerking met de Beweging Vlaanderen-Europa vzw. De Orde werd in 1971 voor de eerste maal uitgereikt aan Ernest Soens, toenmalig burgemeester van Strombeek-Bever die in de bres stond voor het Vlaamse karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel. Een thema dat blijkbaar nog niets aan actualiteit ingeboet heeft.

    Recente voorgangers van Jean-Pierre Rondas  als drager van de Orde zijn onder meer
    (in afdalende volgorde) Luc van den Brande, Eric Ponette, Frans-Jos Verdoodt, Herman Suykerbuyk,
    Remi Vermeiren, de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, en Hubert van Herreweghen.
    Bron: Doorbraak.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een goede zaak ?
    Laat uw mening kennen in het gastenboek.
    ------------------------------------------

    Naar één Benelux-leger?
    De ministers van Defensie van België en Nederland onderzoeken de samenwerkingsmogelijkheden voor opleidingen, aanschaffingen, onderhoud, luchtruimbewaking en logistiek. De marine werkt al samen in Benesam. Sommigen, zoals de N-VA, willen naar één Benelux-leger, om meer te besparen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De macht van de P.S !!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    PS machtig in Waalse overheid
    De Waalse overheid wordt vooral geleid door mensen met een PS- of CdH-etiket. Dat blijkt uit onderzoek van de ambtenarenorganisatie Gerfa. Die woog ook de zwaarte van de functies om de macht te berekenen. De PS heeft 58,3% van de functies maar 62,2% van de macht, bij de CdH is de verhouding 29,2% en 24,4%, bij de MR 12,3% en 9,9% en bij Ecolo 1,5% en 1,1%. Bron: Le Soir


    27-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boer past op je ganzen.
    Meldpunt vossenschade.
    ------------------------

    Over heel Vlaanderen gaan stemmen op over een stijgende problematiek rond de vos. Steeds meer klachten komen binnen over schade aan pluimvee. Misschien sloop de vos bij u ook al eens het kippenhok binnen ?

    Om de schade in onze gemeente op te volgen en om ook op Vlaams niveau bij te dragen tot betere inzichten in de vossenproblematiek, organiseert gemeente Ardooie in samenwerking met de Hubertus Vereniging Vlaanderen een meldpunt waarop u elk schadegeval kan noteren.vos

     

    Dit meldpunt kan u bereiken door de link "melden vossenschade" aan te klikken. Door dit meldpunt aan te vullen draagt u als burger bij tot een beter inzicht in de aard en de omvang van de vossenproblematiek. Informatie die een eerste stap naar een oplossing kan betekenen!

     

    Link naar het meldformulier : "melden vossenschade".

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw boek.

    De Franstalige liberale senator Destexhe legt de Vlaamse Beweging uit aan Franstaligen in het boek Le Mouvement flamand expliqué aux francophones. Hij verklaart o.m. hoe het tweelanden-land België is ontstaan, wat nu voor zoveel problemen zorgt: de Franstaligen wilden geen tweetalig land, ze wilden ook niet dat het Nederlands in Wallonië de tweede taal op school zou zijn. Ook de splitsing van de partijen in Vlaamse en Waalse takken was verkeerd, want daarna zijn de partijen zich tot de eigen regio's gaan richten en verdween het Belgisch belang. 14 euro. Meer info. De uitgever, La Renaissance du Livre, laat weten zijn boeken uit solidariteit met de boekhandels niet op internet te verkopen.
    ----------------------------------------------------------------------------------------

    26-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat denkt U ?

     

    In de Franstalige pers: Laat de kurken knallen, de N-VA stapt eruit ... (26 mei 2011)

    De Wetstraat heeft een eigen plan B, althans de Franstaligen in de Wetstraat, de rue de la Loi dus. En dat plan bestaat erin - het is niets nieuws - de N-VA uit de onderhandelingen te werken. Hoe dat plan werkt wordt ook nog eens uit de doeken gedaan door de nooit afstandelijke journalist David Coppi van Le Soir. Dat is veelzeggend want Coppi is een gewezen perschef van de PS in de tijd van voorzitter Busquin en een absolute N-VA-hater. Het fantastische is dat Le Soir het voorstelt alsof dit het plan is van de N-VA om er zelf te kunnen uit stappen. Terwijl iedereen aan de elebogen voelt dat dit 'nieuws' regelrecht uit het PS-hoofdkwartier komt, zoals steeds bij Coppi.

     

    La N-VA bientôt hors jeu?  (Le Soir)

    "Un plan B commence à prendre forme tout doucement, au cas où la N-VA quitterait les négociations".  

    Dit zinnetje staat op de voorpagina van Le Soir. En op blz. 4 wordt dit verder uitgewerkt.

    ... 

    Car un scénario court dans les milieux gouvernementaux, rue de la Loi : exit la N-VA, un temps au moins. On vous le livre…

    ... Avant fin juin, il (Elio di Rupo) distribue une note de synthèse, en deux chapitres : la réforme de l'Etat et un programme de gouvernement. Les partis réagissent, cela s'agite, cela crise. Mais personne ne quitte la table. Personne, sinon la N-VA. Qui prétexte des résultats insuffisants pour la Flandre, beaucoup trop de temps perdu, la mauvaise volonté des francophones, etc. Timing idéal? Le 11 juillet, fête de la Communauté flamande, tribune propice aux propos musclés! Et puis quoi? On retombe sur un scénario proche de l'été 2008. Une crise, cela ne se mène pas au cœur de l'été : le Parlement est en vacances, impossible de convoquer l'électeur sous quarantaine! Bref, la N-VA a un créneau pour se retirer des négociations, sans claquer la porte, se réservant, au fond, le droit de revenir si, d'aventure, la note finale, sur laquelle les autres partis continueront de plancher, les agrée. Idéal pour garder sa virginité flamande, sans récolter à coup sûr le valet noir. Le formateur, on l'a dit, poursuivrait alors sa mission. S'il échoue (l'hypothèse qui circule le plus, rue de la Loi), il sera encore temps, à la rentrée, de doper à nouveau le gouvernement Leterme, pour faire le budget 2012 et de lancer l'évaluation du Pacte des Générations…

    Et si, d'aventure, Elio Di Rupo réussit, ce sera grâce à la N-VA qui aurait alors estimé que là était son intérêt. Car, former un nouveau gouvernement sans la N-VA reste, à ce stable, inimaginable pour le CD&V. C'est à peu près la seule certitude du moment. Pour combien de temps encore?

    Ondertekend: David Coppi en Véronique Lamquin.Bron:Doorbraak.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waardevol en bewaren.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Minister Bourgeois geeft subsidie voor Rysselendemolen.

    ARDOOIE - De Rysselendemolen, op de grens van Ardooie en Pittem, kan binnenkort weer draaien als vanouds. De eigenaar kreeg een fikse subsidie om te restaureren.

    Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) ondertekende de goedkeuring voor de subsidie zaterdagnamiddag aan de voet van de Rysselendemolen. 'Aan de vooravond van de Vlaamse Molendag kan ik een restauratiepremie goedkeuren van 404.967 euro voor de Rysselendemolen', zei de minister. 'De gemeente, provincie en de eigenaar betalen de rest van de restauratie.'

    De Rysselendemolen heeft een bewogen geschiedenis. De originele molen dateert van 1767. Hij werd heropgebouwd in 1855 en sinds 1993 is het gebouw beschermd. Eigenaar Paul Van Gierdegom kocht de molen in 1996 op, zonder enige molenervaring. 'Daarvoor was ik tien jaar restauranthouder in Diksmuide', zegt de eigenaar. 'Ik wou van de molen graag een tearoom maken, maar op dat moment was het nog een ruïne. We hebben vier jaar werk gehad om de molen in te richten.'

    In 2000 begon de eerste restauratie en kreeg de molen een nieuwe romp, nieuwe wieken en een nieuw dak. 'Daarna was het tijd voor het tweede restauratiedossier, maar dat heeft aangesleept tot vandaag. Als de wieken weer draaien, gebruiken we de molen enkel voor toeristische en educatieve doeleinden. Dan kunnen scholen met technische richtingen eens komen kijken hoe een werkende machine er van binnenuit uitziet, zien ze machines vaak alleen van buiten.'

    Om zich bij de restauratie niet in de lurven te laten leggen door aannemers, begon restaurateur Van Gierdegom aan een opleiding tot molenaar. 'Eigenlijk was het de bedoeling om enkel de theorie te leren, maar ik werd gebeten door het virus en volgde de volledige opleiding, inclusief praktijklessen.'

    Als straks de wieken opnieuw draaien, wil Van Gierdegom met een nieuw project komen. 'Ik zou graag een generator in de molen plaatsen, zodat we elektriciteit kunnen maken. Maar ik weet niet of dit mag in een beschermd monument.'  Bron: Het Nieuwsblad.

    20-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bespreekbaar,ja.
    Amnestie zonder einde (19 mei)
    Terwijl Elio Di Rupo aankondigt dat hij de zomer in alle rust formerend/informerend zal doorkomen, is alle aandacht van de Franstalige pers gericht op de amnestie. De inoverwegingneming van een wetsvoorstel van het Vlaams Belang in de Senaat was een kaakslag voor Francofonië. En die geteisterde kaak wordt nu al dagenlang getoond aan alle verontwaardigde Belgen en aan het rechtse Vlaanderen. De formatie zinkt daarbij in het niets. De hoofdredactrice van Le Soir, Béatrice Delvaux, schrijft in een editoriaal waarom er geen enkele reden kan zijn om zo'n voorstel in overweging te nemen. Vlaamse politici hebben dat willen uitleggen, maar ze zitten allemaal fout. Er zijn drie reden voor, zegt ze. Ten, eerste is het thema te zwaar beladen, te symbolisch. En het liep uit de hand door de verklaringen van de minister van Justitie. Ten tweede kwam het voorstel van het Vlaams Belang; En ten derde omdat het debat alleen maar olie op het communautaire vuur giet. Wie is eigenlijk al die olie aan het vergieten?

    18-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wanneer voor iedereen ?
    Te bespreken bij de regeringsonderhandelingen ? Moet kunnen.



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart let op uw ganzen.

    In de Franstalige pers: Elio welkom en wie gaat er straks uit? (dinsdag 17 mei 2011)

    Formateur Elio Di Rupo is uiteraard welkom voor de Franstalige pers, hoewel er bedenkingen zijn bij een risicovolle onderneming. Le Soir noemt het een ‘mission impossible’ en de Sud Presse -kranten vinden dat Elio alles te verliezen heeft. Ook een andere francofone verzuchting blijft overeind, zeker nu Di Rupo met negen partijen kan gaan praten en er dus naar believen iemand kan afrijden. Dat wordt het duidelijkst verwoord door de commentator van La Dernière Heure. Di Rupo moet een andere metode toepassen om dat doel te bereiken. De eerste taak van Elio moet nu zijn Bart De Wever te dwingen zijn reële intenties duidelijk te maken. Met steeds dezelfde vragen: wil De Wever wel een compromis, wil hij de overleving van België of de verrotting? Het is wel zonneklaar wie de eerste geviseerde is.
    P.S: Bart laat U niet doen.Woord houden is de boodschap.

    17-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.V.V.B dag In Brugge.
    Voor meer info even tikken op de banner.



    Wij wensen U een aangename dag in het historisch Brugge.


    15-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Breng een bezoekje.
    Een boek of vlag of nog iets meer, zult je naar je gading zeker vinden. 



    Door een aankoop steun je de Vlaamse volksbeweging,koop je vlag tegen 11 juli.


    13-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een tijdje geleden.................

    Nederlanders over splitsing van België
    Nederlanders praten graag overal over mee. Vandaar ook dat op 5 mei de vraag "Moet België gesplitst worden?" centraal stond in het radioprogramma StandpuntNL van de Nederlandse publieke omroep, waarin de bevolking zijn mening geeft over allerhande zaken. De studiogast was een politicus van een Vlaamse partij. De uitzending is hier nog terug te horen.


    12-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het been stijfhouden nu.

    Vandaag in de Franstalige pers: Beke met zijn catalogus van Vlaamse eisen...(12 mei 2011)

    De Franstalige pers wist al op voorhand dat het rapport van Wouter Beke niet kon worden aanvaard. Ze hebben geen enkel vertrouwen in de geschriften van de heer Beke, die in de Franstalige pers - zowel La Libre Belgique als Le Soir - wordt voorgesteld als een flamingant. Het grote horror-scenario voltrekt zich voor de Franstaligen. Le Soir schrijft zelfs dat Beke en de CD&V niet Elio Di Rupo maar wel Bart De Wever willen steunen als formateur. Er hoeft geen halve seconde aan worden getwijfeld dat de Franstalige partijen dat niet willen. En ze willen dat ook gaan vertellen in Laken. Help, ze halen er weer de koning bij. Bron:Doorbraak.

    08-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De werkelijkheid.
     Redacteur Paul Geudens, in Gazet Van Antwerpen,

    “Elio Di Rupo haalt op alle fronten zijn slag thuis. Hij hoeft daarvoor slechts één tactiek toe te passen: wachten, wachten en nog eens wachten tot de gebraden kippen hem als vanzelf in de mond vliegen (…) Dat is zijn strategie. Blijven “neen” zeggen tegen een staatshervorming tot Leterme III automatisch een feit is.”

    06-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een bezoekje waard.

    Expo: Vlaamse migranten in Wallonië
    Ze zochten het geluk maar lang niet iedereen vond dat ook, van de Vlaamse werklozen die vanaf 1850 naar Wallonië trokken om er te werken in steenkoolmijnen, glasfabrieken en de metaalnijverheid in en rond steden als La Louvière, Charleroi en Liège. Daar ontstonden hele Vlaamse wijken en een Vlaams verenigingsleven. Na de Tweede Wereldoorlog trokken ook nog enkele duizenden Vlaamse boeren naar hier. Dat is tot 13 juni te zien op de expositie Vlaamse migranten in Wallonië in het Caermersklooster in Gent. Video VRT
    ● Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek. Historici brengen de migratie in kaart en analyseren hoe het de Vlamingen verging. En er zijn interviews met Vlaamse migranten en hun nakomelingen, door de Vlaamse Walloniëkenner Guido Fonteyn. 30 euro. Meer info en online bestellen


    Ken de geschiedenis van Uw volk.


    05-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zal het zijn ?
    Zaterdag 7 mei is het weer zover: een betoging van het groupuscule "niet in onze naam"

    Zij noemen het geen betoging maar "een volkse massamobilisatie". Iets dat gegroeid is vanuit de onderbuik van de in de politiek o zo ontgoochelde burger. Tegen elke vorm van nationalisme (lees Vlaams-Nationalisme, want in Wallonië bestaat dat niet, in den belgiek nog minder), anders dan de SHAME-betoging, waar de nadruk gelegd werd op de eis voor een zo snel mogelijke regeringsvorming, welk compromis dan ook. Anders, maar toch zo gelijklopend. Eens te meer zal het feit dat dit onland nog steeds geen volwaardige regering heeft, aan de kaak gesteld worden (hoeveel dagen al?) (:o))))

    Van een crisis gesproken dus.
    Karel Vinck (als crisismanager ofte "spécialist de la merde" een goed geplaatst persoon) is het niet eens met die "Shamers" en steekt de vinger loodrecht in de open wonde: "Ik hoor het woord compromis niet graag. Het doet me te veel denken aan de oude onderhandelingsstijl van geven en nemen. Dat leidt niet tot doorbraken. Ik vind het goed dat De Wever niet mee stapt in een loodgieterscenario". "De Franstalige politici hebben me enorm ontgoocheld. Ze willen het behoud van het consumptiefederalisme en ze willen niet horen van een responsabilisering van de deelstaten". "In de kern willen de Franstaligen vooral geld".

    Moet er nog zand zijn?

    Lees KNACK


    01-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geboren op 1 mei .

    GUIDO GEZELLE

    Guido Gezelle wordt geboren te Brugge op 1 mei 1830 in een tuindersgezin als zoon van Pieter-Jan en Monica Devriese. Na de lagere school studeert hij eerst van 1841 tot 1845 aan het bischoppelijk college te Brugge, daarna (1845-1849) aan het Klein Seminarie te Roeselare. Hier schrijft hij zijn eerste gedichten en maakt hij een aanvang met het verzamelen van woorden, zegswijzen, enz... uit de volkstaal. Hij krijgt zijn priesteropleiding aan het Groot Seminarie te Brugge. Op 10 juni 1854 wordt hij tot priester gewijd. Reeds van voor zijn wijding geeft hij te Roeselare les. Van 1857 tot 1859 is hij er leraar in de Poësis. Hij telt o.m. Hugo Verriest onder zijn studenten. Het zijn zijn zogenaamde "wonderjaren". Ondanks de intense beleving van zijn priesterschap komt zijn romantische dichterlijke bewustwording thans ten volle tot uiting, gekoppeld aan een groeiend Vlaams idealisme. Uit die periode dateren "Boodschap van de vogels en andere opgezette dieren" (1855), "Kerkhofblommen" (1858) en "Vlaamsche dichtoefeningen" (1858). Deze werken getuigen van een uitzonderlijke taalbehendigheid en verenigen zijn bewondering voor de natuur met zijn religieuze spiritualiteit (1). Zijn beroemdste gedichten "O 't ruischen van het ranke riet" en "Het schrijverke" zijn terug te vinden in de bundel "Vlaamsche dichtoefeningen". In 1860 wordt hij benoemd tot directeur van het nieuwe Engelse College te Brugge en leraar aan het Seminarum Anglo-Belgicum. In 1861 wordt hij vice-rector aan dit seminarie. In 1862 wordt, samen met oud-leerling Hugo Verriest, de bundel "Gedichten, gezangen en gebeden. Een schetsboek voor Vlaemsche studenten." uitgegeven. Ondertussen werkt hij mee aan flamingantische tijdschriften zoals "Hekel en luim", "Het Vlaemsche land" en "Reinaart de Vos". In 1865 wordt Guido Gezelle benoemd tot onderpastoor in de St.-Walburgisparochie te Brugge. Op aandringen van het bisdom publiceert hij thans anti-liberale artikelen, wat resulteert in gerechtelijke vervolgingen. Hij neemt tevens de redactie en het beheer waar van het weekblad "Rond den Heerd". Hierin verschijnen o.a. de uit het Engels vertaalde romans "De doolaards in Egypte en "Van den kleenen hertog".
    Omwille van allerlei moeilijkheden wordt Guido Gezelle in 1872 overgeplaatst naar de O.-L.-Vrouwparochie te Kortrijk. Het jaar daarop herneemt hij zijn journalistieke bedrijvigheid o.a. in "De Gazette van Kortrijk". In die periode krijgt hij eindelijk stilaan erkenning als journalist en als dichter. Vanaf 1878 begint hij, ook ditmaal met de hulp en steun van Hugo Verriest aan de uitgave van zijn volledige werken. In 1886 pulbiceert hij zijn bewerking van Longfellows "Song of Hiawatha". Datzelfde jaar wordt hij stichtend lid van de Koninklijke Vlaamsche Academie. In 1887 krijgt hij de titel Doctor honoris causa van de Leuvense universiteit. In 1889 dan eindigt zijn carrière van onderpastoor en wordt hij rector in een klooster. Dit is hij tot 1893. Tot zijn laatste werk behoren o.a. "Tijdkrans" (1893) en "Rijmsnoer om en om het jaar" (1897). Enkele maanden voor zijn overlijden wordt hij nog benoemd tot geestelijk directeur van de Engelse kanunnikessen te Brugge.
    Guido Gezelle schreef ook nog onder het pseudoniem Spoker.
    Hij overlijdt te Brugge op 27 november 1899. Zijn geboortehuis is thans het Gezellemuseum.


    Foto

    WELKOM OP MIJN BLOG.
    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Klik op de op leeuw aub
    Foto


    Nieuws Politics

    Foto

    Archief per maand
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!