Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
Inhoud blog
  • Cultuur in Vlaanderen.
  • Sluit U ook aan ?
  • Uitnodiging cultuur.
  • Uitnodiging VL@S Ardooie.
  • Ook in 2023.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • VVB-Ardooie-Koolskamp
  • Vlaanderen-Flanders
  • Meervoud
  • The Brussels Journal
  • Taal Aktie Komitee.
  • Vlaamse boeken.
  • Wandelen voor Vlaanderen.
  • Vlaamse Aktieve Senioren.
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • N-VA Ardooie-Koolskamp.
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Sprokkels,mijmeringen en bedenkingen .

    16-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Splitsen JA,democratie JA.

    Splitsing van België niet voor de centen, maar voor de democratie

    Jan Van de Casteele 15-09-2008

    In deze rubriek verscheen al een repliek op de jongste publicatie van Rudy Aernoudt, die meent de kost van de splitsing van België te kunnen berekenen. Misschien zal Aernoudt niet verwacht hebben dat hij vanuit de Vlaamse Beweging applaus kreeg voor zijn telraam. ‘Als het dat maar is’, is de reactie. Uitgerekend een Belgicist rekent voor hoe goedkoop de onafhankelijkheid wel is… Bovendien is het wetenschappelijk gehalte van Aernoudts cijfergeschuif verre van indrukwekkend, de berekening van de “winst” van een splitsing ontbreekt compleet.

    In een opiniestuk in De Standaard (15 sept.) had Brecht Arnaert het ook over Aernoudts steriel boekhoudkundig relaas, maar voegde daar een dimensie aan toe. ‘Het Belgisch probleem is in essentie een probleem van democratie’ en niet van geld of taal’.

    ‘Ik wil een staatshoofd dat ik kan verkiezen, één parlement en geen acht, 15 ministers en geen 58, en 150 volksvertegenwoordigers en geen 524’… Maar dat kan niet omdat je niet enkel binnen je eigen democratie tot consensus moet komen, maar daarna nog eens met minstens vier andere. In België is de hoeksteen van elke democratische samenleving onderuit gehaald. Pariteit in de regering, belangenconflicten, alarmbelprocedures, de hele Belgische constructie is erop gebouwd om de meerderheid te muilkorven’.

    Integrale tekst: zie bijlage


    15-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouwgrond te koop in Ardooie.

    Grond

    ARDOOIE - De gemeenteraad heeft beslist dat de verkoop van vijf loten bouwgrond in de Hoflandstraat toevertrouwd wordt aan het comité van aankoop. Enkel particulieren kunnen een bod doen op maximum één perceel. De te bouwen woning moet binnen de vijf jaar in gebruik genomen worden. De minimale instelprijs bedraagt 150 euro per m2. Koppelbouw is niet toegelaten. (mr)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zou het worden ?

    Peiling RTBF/Le Soir: alleen LDD wint fors

    Jan Van de Casteele 15-09-2008

    Mochten er op dit moment federale verkiezingen zijn, zou het kartel CD&V/N-VA in Vlaanderen veruit de grootste politieke formatie blijven. Grote overwinnaar zou echter Lijst Dedecker worden. Dat blijkt uit een opiniepeiling van RTBF en Le Soir.

                              2004 (1)    2007(2)    2008(3)
    CD&V/N-VA           26,1            29,5      28,2
    Open VLD              19,8            18,8      17,5
    Sp.a-Vla.Pro          19,7            16,3      15,0
    Vlaams Belang       24,0            19,0      14,9
    LDD                         0,0               6,5      12,5
    Groen!                     7,4               6,3        7,3
    1. Regionale verkiezingen 2004
    2. Federale verkiezingen 2007
    3. Peiling RTBF/Le Soir 2008


    In Wallonië bevestigt het septemberonderzoek de vorige peilingen: MR zakt verder weg, nu al een behoorlijk eind onder de PS. Ecolo en CdH mogen op flinke winst rekenen.
    PS: 28,8 (29,5%)
    MR 24,6% (31,12%)
    Ecolo: 17% (12,8%)
    CdH: 18,3% (15,8%)

    In Brussel blijft de MR (29,2%) ondanks verlies wel de grootste partij, voor de PS (22,6%) en Ecolo en cdH schommelen (beide rond de 14%).

    Het bureau Dedicated Research ondervroeg tussen 5 en 10 september 600 Vlamingen, 500 Brusselaars en 600 Walen van 18 jaar en ouder. 74 procent van de gecontacteerde personen antwoordde ook op de vragen. De maximale foutenmarge van de peiling bedraagt tussen de 4 en 4,4 procent. (info: Belga 14 sept.)

    Commentaar

    Wat RTBF en Le Soir nu peilen, kan een indicator zijn van een politieke tendens op de flink krimpende afstand naar de regionale verkiezingen van juni 2009. Maar (on)gunstige electorale vooruitzichten kunnen in acht maanden worden omgebogen. In de partijhoofdkwartieren zal men wel degelijk rekening houden met de tendensen, zeker als die bevestigd worden in ander opinieonderzoek (ook al weet men daar dat een deelname van 70 procent aan de enquête staat voor 30 procent vraagtekens). Ook over de methodiek van Dedicated Research (internetbevraging bij eigen panel), dat zichzelf ‘het grootste onafhankelijke bureau voor marktonderzoek en opiniemetingen in België’ noemt, geven de Vlaamse kranten weinig (kritische) details.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraagtekens ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe Betrouwbaar Is Lijst Dedecker?

    Lijst Dedecker stelt zich graag als een salonfähig alternatief voor het Vlaams Belang voor dat nog altijd in een cordon sanitaire gevangen zit. De vraag is echter of Lijst Dedecker niet eerder een rechtse variant van SPIRIT –nu VlaamsProgressieven– is, een vehikel om het grote boegbeeld aan een ministerspost te helpen, geholpen door enkele mindere goden die in zijn slipstream hopen enkele mandaten te kunnen meepikken.

    PS:Je mening kunt je kwijt in hetgastenboek.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luisteren op Nederland radio 1.
       
    Louis Ide op de Nederlandse Radio 1 over de crisis     12/09/08
    De Nederlandse nieuwszender Radio 1 interviewt N-VA-senator Louis Ide en Knack-directeur Rik Van Cauwelaert over de communautaire crisis: “Een nieuwe poging met een nieuw gezicht op een ander niveau. Dat was de formule die in België de achterliggende dagen de vastzittende gesprekken tussen Vlamingen en Franstaligen moest voltrekken. De Vlaamse premier Kris Peeters leek de partijen na 15 maanden crisis bij elkaar te brengen, maar binnen 24 uur was het opnieuw mis." Luister on line.
    www.radio1.nl/contents/1412-opnieuw-crisis-belgi

    14-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.P.V voor een B.V ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 14/09: Francofoon racisme
    Rubriek: Rand
    Geplaatst door: winnetoe

    De echtgenoot van UF-schepen Eléonore de Bergeyck van Wezembeek-Oppem, Michel de Moerloose, kreeg aan de vooravond van De Gordel een PV voor racisme en xenofobie aangesmeerd toen hij betrapt werd bij het besmeuren van de openbare weg met anti-Vlaamse slogangs.

    Dit en meer, dagelijks op T-AKTUEEL www.taalaktiekomitee.org

    13-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komt er iets van ?

    > Nieuws

    "N-VA wil mee aan tafel"

    Vlaams minister Geert Bourgeois.
    Mocht het toch tot een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap komen "dan vind ik het aangewezen dat ook de N-VA mee aan tafel zit", zegt Vlaams minister Geert Bourgeois.

    Lege handen
    Het ziet er niet goed uit voor het N-VA-congres van 21 september. Komen er geen of ongeloofwaardige communautaire onderhandelingen, en CD&V blijft de regering-Leterme steunen, dan springt volgens Vlaams minister Geert Bourgeois het kartel en stapt hij zelf uit de Vlaamse regering. "Wij kunnen in juni 2009 niet met lege handen naar de kiezer."

    Zeer sceptisch
    De N-VA-minister gelooft niet dat het iets wordt met de dialoog van gemeenschap tot gemeenschap. "Ik ben zeer sceptisch. Als het niet geloofwaardig kan, hoeft het niet."Geloofwaardig betekent voor hem "dat de Franstaligen willen meewerken aan een confederale staatsinrichting en niet opnieuw beginnen te palaveren over de uitbreiding van Brussel of inschrijvingsrechten voor de Franstaligen."

    Goede samenwerking
    Bourgeois benadrukt dat hij goed samenwerkt met Kris Peeters - "Er is meer ruimte voor overleg dan met Yves Leterme" - maar mocht het onverhoopt toch tot een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap komen "dan vind ik het aangewezen dat ook de N-VA mee aan tafel zit." (belga/tdb)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vogel,een hen,kuiken,kip ?wat is het.

    Izegem koekoekt
    Geert Bourgeois wil de Izegemse koekoek weer op de kaart zetten. Letterlijk en figuurlijk. Met o.m. het culinaire evenement 'Izegem koekoekt' op 19, 20 en 21 september wil hij samen met enkele stadsgenoten de Izegemse koekoek meer bekendheid geven en uitspelen als toeristische troef. Tijdens 'Izegem koekoekt' kan je in 13 lokale restaurants proeven van het Izegemse streekproduct.
    Op de foto zie je Geert Bourgeois tussen enkele deelnemende restaurantuitbaters en de 'vrienden van de Izegemse koekoek'.Meer over de koekoek op
    www.izegemsekoekoek.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kris Peeters.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het gaat hier over de vraag of we dit land nog een structuur met een toekomst kunnen geven. Als je nog in die mogelijkheid gelooft, dan kun er je er beter vandaag aan beginnen en niet wachten tot duidelijk is wie de machtsstrijd in Wallonië heeft gewonnen.

    Kris Peeters in Knack

    12-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie gelooft U ?
    Laat het weten in mijn gastenboek,als je wilt.

    Eyskens en De Roover over de keuze van de christendemocraten

    Jan Van de Casteele 12-09-2008

    Dat Marc Eyskens het kartel wil breken is duidelijk. Heeft hij goede argumenten tegen het Vlaams-nationalisme? Niet volgens Peter De Roover.

    Hoeft er een kloof te zijn tussen christendemocratie en Vlaams-nationalisme? Mark Eyskens, de spits van de belgicisten binnen CD&V, vindt van wel (“Christendemocratie versus nationalisme”, DS, 9 september, zie bijlage). Zijn gestook tegen de Vlaamse vleugel van zijn partij en tegen Kris Peeters (“Leve de Franstalige B-ploeg”, HLN, 12 sept.) en zijn geflirt met B-Plus openen makkelijk de deuren tot de pers van de oud-premier, die volgens Hugo Camps nog zot loopt van ambitie om toch nog eens premier te worden, maar dit tussendoor. Kort samengevat de repliek van Peter De Roover in De Standaard van 12 september (“Welke onderbroek dragen Vlaamse christendemocraten”).

    De definitie van Eyskens:

    ‘Het nationalisme behoort tot het natuurlijke instinct van alle volkeren en heeft te maken met het gevoel van lotsverbondenheid tussen mensen die zich solidair voelen door hun geboorteverwantschap en dan ook gezamenlijk hun belangen verdedigen.’

    De variant van De Roover, ‘perfect verenigbaar met christendemocratie’, klinkt als volgt: ‘Het nationalisme behoort tot het natuurlijke instinct van alle volkeren en heeft te maken met het besef van bijzondere lotsverbondenheid tussen mensen die zich extra solidair voelen door hun gedeeld verleden en/of toekomst en dan ook gezamenlijk een aantal van hun belangen verdedigen’.

    Grenzen en vrede

    Eyskens koppelt nationalisme aan ‘onverdraagzaamheid, agressiviteit, veroveringsdrang’. Dit is ‘niet zelden’ het geval. Niet per definitie dus. Tegenover het spookbeeld van ‘ontaard nationalisme’ stelt De Roover de kracht van het nationalistisch beginsel van ‘respect voor grenzen’. Dat beginsel zorgde in West-Europa nu sinds zestig jaar voor vrede. ‘De vaders van de EU opteerden voor het model Zaventem, Liedekerke of Overijse, niet voor dat van de Franstalige imperialisten in Kraainem of Wezembeek-Oppem’, aldus De Roover.

    Meer Vlaamse solidariteit

    Eyskens suggereert dat nationalisten niet ‘solidair’ zouden zijn. Nationalisten zijn niet tegen solidariteit, maar willen de grenzen tussen solidariteitsniveaus (familie/kennissen – nationale (interpersoonlijke) – internationale) hertekenen. Voor Vlaams-nationalisten is het tweede niveau Vlaanderen, niet België, maar een onafhankelijk Vlaanderen moet op het derde niveau (internationaal) ‘een veelvoud besteden van de zelden bereikte doelstelling van 0,7% van het bbp).

    Efficiënte solidariteit
    Waar Eyskens suggereert dat Vlaanderen de Walen aan hun lot zou overlaten, repliceert De Roover dat Eyskens beeld van de Waalse sukkelaar niet door moderne nationalisten, maar precies door figuren als Eyskens wordt gecreëerd. Transfers kunnen verlammend werken en zijn binnen België pijnstillers in plaats van medicijnen. Bovendien, wie echt internationaal denkt, zou even solidair moeten zijn met Moldavische armen dan met Waalse’.

    Onverenigbaar?

    Er bestaat geen onverenigbaarheid tussen christendemocratie en nationalisme, wel tussen een christendemocratie die vasthoudt aan het Belgische dogma en Vlaams-nationalisme. ‘De houdbaarheid van de kartelformule zal bepaald worden door het antwoord op de vraag in hoeverre de CD&V zich kan bevrijden van het Belgisch-dogmatisch staatsdenken’.

    Invulling van Vlaanderen een probleem?

    De Roover reageert ook op Reynebeau. Diens vraag ‘Hoe moet het nieuwe Vlaanderen er dan uitzien?’ zouden nationalisten niet kunnen invullen. Hoeft ook niet, zegt De Roover. ‘Ons Vlaams-nationaal streven beoogt niet het beëindigen, maar juuist het begin van het politieke debat in Vlaanderen, zonder Belgische hindernissen die dat debat alleen maar vervuilen.

    Integrale tekst van beide tribunes: zie bijlage


    11-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het einde ?

    VVB roept Vlaamse partijen op federale regering te verlaten

    Peter De Roover 11-09-2008

    Politiek moet ernstig blijven. Resoluties van het Vlaams Parlement zijn 'geen vodjes papier', de regeringsnota (5/9) is geen wegwerptekst. De 'federale' gijzeling duurde lang genoeg. De VVB roept de Vlaamse partijen op de federale regering te verlaten.

    Op 31 juli 2008 gaven CD&V en N-VA gezamenlijk een tekst uit, waarin zeven uitgangspunten naar voor werden geschoven voor een zinvolle communautaire dialoog. De Vlaamse regering onderhandelde een akkoord op 5 september, waarin alle Vlaamse regeringspartijen de “strikte en noodzakelijke voorwaarden” vastlegden om deel te nemen aan een gemeenschapsdialoog.

    Het ‘antwoord’ dat de Franstalige partijen formuleerden op 9 september geeft geen enkele waarborg dat ze akkoord gaan met de geformuleerde “strikte en noodzakelijke voorwaarden”. In feite hernemen de Franstalige partijen gewoon wat ze al maanden herhalen: ze gaan akkoord om te praten, zonder enige verduidelijking waarover ze wel en niet praten, zonder waarborgen dat ze niet op die manier de noodzakelijke staatshervorming op de lange baan willen schuiven.

    Eigenlijk negeren ze het Vlaamse akkoord van 5 september volkomen.

    We verwachten dat de Vlaamse regeringspartijen niet elk uur van mening veranderen en klaarheid eisen van de Franstalige partijen omtrent de gestelde “strikte en noodzakelijke voorwaarden”, onder meer dat er een onderhandeling komt tussen beide grote gemeenschappen, met door die gemeenschappen gemandateerde onderhandelaars; een engagement van de Franstalige partijen dat ze een akkoord ook goedkeuren in het federale parlement; een akkoord dat BHV verder wordt afgehandeld in de kamer op basis van de voorliggende voorstellen; een akkoord dat het zwaartepunt van de bevoegdheden naar de deelstaten verschuift; een akkoord dat er concrete resultaten worden geboekt voor de deelstaatverkiezingen van juni 2009.

    Aan geen van deze “strikte en noodzakelijke voorwaarden” is momenteel voldaan, zodat de Vlaamse partijen bij de huidige stand van zaken moeten besluiten dat de uitnodiging door de Franstalige partijen werd afgewezen.

    In het bijzonder CD&V en N-VA kunnen, gezien de tekst van 31 juli, geen vrede nemen met het antwoord van de Franstalige partijen. De Vlaamse Volksbeweging roept deze partijen op consequent te blijven met hun engagement van 31 juli en de regering te verlaten.

    Weliswaar bindt de verklaring van 31 juli niet VLD en SP.a, maar ook van deze partijen verwachten we enige consequentie met de Vlaamse regeringsnota van 5 september. Ook zijn mogen het geweer niet elke dag van schouder veranderen en kunnen niet akkoord gaan met het Franstalige antwoord. Ook in de politiek mag verwacht worden dat men ernstig blijft.

    Voor de Vlaamse Volksbeweging,

    Peter De Roover

    Politiek secretaris

    0497 451 113


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagje uit in onze hoofdstad.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem kontakt met het V.V.B-sekretariaat en schrijf in,zo beleefd je een prettige dag in onze hoofdstad.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet te vergeten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen HERINNER   11 - 9

    10-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stop die man.
       
    Onderhandeling zal geen duimbreed vorderen     10/09/08
    Zolang de Vlamingen de uitbreiding van Brussel en de benoeming van drie burgemeesters in de Vlaamse Rand weigeren zal er niets bewegen, stelt FDF-voorzitter Maingain in La Libre Belgique en Le Soir. “Vooraleer elke diepgaande bespreking aan te vatten, zal de benoeming van de drie burgemeesters uit de rand effectief moeten zijn”, luidt het. “Indien men België wil stabiliseren, moet Brussel versterkt worden en territoriale banden met Wallonië krijgen." Het FDF maakt deel uit van de liberale MR.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch splitsen.

    Het cijfer van Aernoudt: splitsing best te betalen

    Jan Van de Casteele 09-09-2008

    Gelukkig is er Rudy Aernoudt. Nu weten we wat de maxiumumfactuur van de splitsing van België zou zijn. Althans volgens de belgicisten: 1,2 miljard, geplukt met de natte vinger. Peanuts, aldus een Vlaams topeconoom.

    De Vlaamsgezinden moeten Rudy Aernoudt dankbaar zijn. Zelfs die maximale raming, maar het kan vooral ook veel minder zijn, kan Vlaanderen dankzij een goed beleid best aan.

    Aernoudt, prominent lid van vaderlandslievende organisaties als B-Plus en de economische denktank België Anders, probeert zich in de kijker te werken als een van de topfiguren van het hedendaagse belgicisme. Zijn polemische drift is omgekeerd evenredig aan de wetenschappelijkheid waarmee hij te werk gaat. Dat is niet anders in de elf bladzijden van zijn pamflet “De kost van niet-België”. Aan bronvermeldingen heeft de auteur niet echt veel behoefte. De structuur van de tekst is schabouwelijk. Een kluwen van economische speculaties doorspekt met politieke beschouwingen, taal- en tikfouten zijn andere kwaliteiten van zijn opstel.

    Het uitgangspunt is voor Aernout al ‘meteen prijs’. Op basis van een potje hypotheses – alle scenario’s in het nadeel van Vlaanderen en (vooral) in het voordeel van Brussel - landt hij op ‘slechts 1,6 miljard’ euro transfers. Minder dan eenderde van wat de Vlaamse administratie berekende (5,4 miljard) en nog iets verder af van wat Remi Vermeiren en co berekenden in het Warandemanifest.

    Hiermee is Aernoudt natuurlijk nog niet thuis. Hij moet immers op een nadeel voor Vlaanderen uitkomen. Even goochelen dan maar, met wat andere mogelijks negatieve gevolgen van een splitsing (‘50% kans dat EU uit Brussel vertrekt’, 15% efficiëntieverlies omwille van de groei van de Vlaamse ambtenarij) en met wat speculaties (o.m. dat tewerkstelling en bedrijfsvestigingen in Brussel niet zouden wijzigen). Dat volstaat om te landen op een splitsingskost van 1,2 miljard euro voor Vlaanderen.

    Commentaar (JVdC)

    De belgicisten hebben hun telraam gebruikt, de ‘maximumfactuur’ van de splitsing berekend. ‘Is het dat maar?’... ‘Peanuts’, aldus een topeconoom die Tussendoor hierover contacteerde. ‘Vlaanderen kan die kost best dragen, want goed beleid betaalt zich terug... Bekeken in een ruimer budgettair kader stelt die eigenlijk niet zoveel voor...’

    Bovendien zijn de cijfers van Aernoudt heel speculatief en omstreden. Hij is in geen geval een specialist in het berekenen van wat de budgettaire “winst” zou zijn van een splitsing. Van het wegvallen van de politieke kosten rond het sterfhuis van België bij voorbeeld (communautair tijdverlies, monarchie, federaal ambtenarenapparaat, wildgroei Franstalige regeringen, inefficiëntie Brussel, etc...)

    De kritiek van Aernoudt op de groei van uitgaven voor een ruimer Vlaams ambtenarenapparaat is geen communautaire, maar een politiek-liberale kritiek. Dat Vlaanderen voor pakweg milieu, welzijn, wetenschappelijk onderzoek per capita meer uitgeeft dan Wallonië is blijkbaar een niet meer dan een politieke keuze waarmee Vlaanderen budgettair toch mooie cijfers kan voorleggen. Dat de ene regio inzake federaal gebleven bevoegdheden de putten blijft vullen van de andere, is minder evident.

    Aernoudt stopt zijn natte vinger ook in de pot van de duistere toekomst. Als futuroloog is hij geen hoogvlieger. ‘De tranfsers dienen vandaag voor tweederde voor de financiering van de werkloosheid in Wallonië en Brussel’... ‘Een intense samenwerking tussen de regio’s moet er voor zorgen dat de naar schatting 150.000 vacatures in Vlaanderen ingevuld raken door landgenoten van een andere regio’... Aan het tempo dat dit vandaag loopt (enkele tientallen) en binnen het Belgische kader zijn we met die job nog eeuwen bezig...

    Lees de volledige paper op: www.standaard.be/aernoudt


    09-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grenzen van Brussel liggen vast. !!!!!!!!!

    Een kwestie van weerbaarheid: in Vlaanderen Vlaams

    Jan Van de Casteele 09-09-2008

    TAALWET

    In de vakantie suggereerden sommigen om de institutionele impasse te doorbreken door (o.m.) de taalwet te wijzigen. Interessant was de reeks tegenargumenten in een opiniestuk van Geert Van Istendael, zelfverklaard belgicist, maar op dat punt absoluut genietbare bondgenoot van ‘le Ménapien’… (Geert Van Istendael, ‘Blijf met je fikken van de taalwet af’, De Morgen, 6 augustus 2008). Van Istendael nam het ook op voor de Vlaamse gemeenten die maatregelen nemen tegen de verfransing.

    Van Istendael noemt zich ‘een doodgewone belgicist’, maar ook ‘een legalist’, die groot belang hecht aan de taalwet en, logisch gevolg, aan de taalgrens. Dat Franstalige politici nu willen morrelen aan de taalgrens lijkt hem ‘staatsgevaarlijk’.

    Zijn de maatregelen van sommige Vlaams-Brabantse gemeenten onrustwekkend en betreurenswaardig en een teken van minachting? Neen, aldus Van Istendael, in tegenstelling tot het omgekeerde: de minachting die de Franstalige bourgeoisie al jaren lang complexloos ten toon spreidde. ‘Hun minachting voor de grofstoffelijke Vlaming, le Ménapien, was bij momenten even tastbaar als onwelriekend.’

    Is het – zoals zelfs sommige Vlamingen zeggen (DM, 31 juli) - ‘bedenkelijk’ dat de ambtenaren aan de loketten van de gemeente Zaventem Nederlands moeten spreken met de ingezetenen. Neen! ‘Die ambtenaren passen gewoon de taalwet toe, niet meer, niet minder, en die taalwet is een wet van het Belgische volk’.

    Alle taalwetten (van 1873 tot de vastlegging van de taalgrens in 1962) werden goedgekeurd door Nederlandstalige én Franstalige parlementsleden, welke taal die ook spraken. En de taalwet zorgde voor taalvrede. ‘Op die zeldzame plekken waar, althans volgens sommige (Franstalige) politici, de taalgrens niet echt 100 procent gefixeerd werd, kregen we heibel, gegarandeerd, vroeger in Voeren, maar die episode is gelukkig afgesloten, nu aan de Brusselse rand.’

    En dan volgt de duidelijkste alinea: ‘Blijf dus in godsnaam met je fikken van de taalwet af en laat die ambtenaren in Zaventem of Sterrebeek of Vilvoorde Nederlands spreken en alleen Nederlands. Kunnen de talrijke buitenlandse bewoners uit de Brusselse rand dat niet snappen?... Als ik, Belg, naar het Rathaus in Hamburg ga, spreek ik toch Duits zeker. Of naar de town hall in Southampton, dan spreek ik toch Engels zeker. In de mairie van Châteauroux Frans. In het gemeentehuis van Zaventem Nederlands… Zijn sommige talen misschien beter dan andere omdat ze groter zijn? Met dat argument hebben de machthebbers van mijn vaderland mijn taal tientallen jaren lang de toegang tot de universiteit ontzegd. Mijn taal was niet geschikt voor wetenschap, zeiden ze. On parle le flamand aux animaux et aux domestiques. In die volgorde.’

    Van Istendael vindt de hele Vlaamse emancipatiebeweging ‘uitermate eerbiedwaardig’. Zij heeft ervoor gezorgd dat de taal van de kleine man, van de kleine vrouw het gewonnen heeft van de prestigieuze, internationale, grote elitetaal, het Frans. ‘School, leger, gerecht, ambtenarij, allemaal werden ze van hoog tot laag vernederlandst. De overwinning is totaal. En dat is niet meer dan rechtvaardig.’

    ‘Daarbij heeft de Vlaamse beweging, op de twee onvergeeflijke, aartsdomme en criminele episodes van de collaboratie na, zich nooit laten verleiden tot geweld, en ook dat is eerbiedwaardig.’ Sommige flaminganten zeggen dat de Vlamingen om die reden een slap zootje zijn. Ze moeten er dan maar meteen bij vertellen waar hun voorkeur naar uitgaat: Noord-Ierse kettingzagen, Baskische bommen of Balkansluipschutters.

    Voor Van Istendael kan er geen sprake zijn van de uitbreiding van Brussel, ‘al was het maar met een bospaadje’. Maar laat het duidelijk zijn dat de ‘ommelanden, op zes dorpen na’ eentalig zijn.

    Hij vindt tenslotte dat het moment gunstig is om door middel van een nieuwe, grote, rationele staatshervorming wat orde te scheppen in onze onoverzichtelijke institutionele koterij.’

    08-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klootjesvolk ?

    BHV: het grootste klootjesvolk

    Jan Van de Casteele 08-09-2008

    Het mag gezegd, Bart De Wever behoort samen met Gerolf Annemans, Jean-Marie Dedecker, Karel De Gucht en Louis Tobback tot de helderst sprekende politici. Beter dan De Wever in Knack (30 juli) hebben we de evidentie van een splitsing van BHV nog niet vaak horen uitleggen:

    ‘Een Franstalige die in Vlaanderen gaat wonen, vindt het in naam van de vrijheid en met zijn taal die de verlichting in zich draagt, een mensenrecht om zich niet aan te passen en een voorrecht voor anderen om opgenomen te worden in de grote Franse cultuur. Van die imperialistische mentaliteit zijn de Franstaligen zich niet eens bewust.'
    …
    'Het personaliteitsprincipe willen ze enkel toepassen op het grondgebied van anderen. Het territorialiteitsbeginsel beschouwen ze dan weer als een vanzelfsprekendheid op het eigen grondgebied'
    …
    Als de Vlamingen respect voor hun bestuurstaal vragen, noemen Franstaligen dat racisme. Maar zelf passen ze die regel wel strikt toe.
    …
    De enige keer dat Vlamingen faciliteiten vroegen - in 1979 voor de oprichting van een Vlaams schooltje in Komen - hebben de Franstaligen dat geweigerd. En toen Toon Van Overstraeten in 1985 in Nijvel voor de VU als senator werd verkozen en met het toenmalige dubbelmandaat ook zitting wilde hebben in de Waalse Gewestraad en Franse Gemeenschapsraad, werd hij manu militari geweerd. In het Vlaams Parlement daarentegen krijgt Christian Van Eycken van de Union des Francophones dezelfde behandeling als alle andere Vlaamse volksvertegenwoordigers.'
    …
    'De Franstaligen stellen de Vlamingen voor als de Serviërs van West-Europa. Maar eigenlijk zijn de Vlamingen het grootste klootjesvolk… Ik ken geen enkel meerderheidsvolk in de wereld dat meer dan gemiddeld de overheidsrekeningen betaalt en toch aanvaardt dat er in zijn hoofdstad geen cultuur van de eigen taal aanwezig is. Aan die botsing van twee opvattingen zal het land ten onder gaan. Ik zie ook geen beterschap.’

    (integrale tekst als bijlage)



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart blijft het goed doen voor de N-VA
    Nieuws

    N-VA'ers staan unaniem achter Bart De Wever

    N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de unanieme steun van zijn lokale middenkaders. Dat blijkt uit een onderzoek van Gazet van Antwerpen bij zestig lokale N-VA-voorzitters uit de provincie Antwerpen en de regio Waas & Dender. De voorzitters zijn zonder één uitzondering tevreden over de rol die De Wever speelt in de onderhandelingen over de toekomst van België.

    Eerste minister Yves Leterme heeft nog het vertrouwen van een krappe meerderheid van de voorzitters. Bovendien vindt de helft dat N-VA uit het kartel met CD&V moet stappen als er op 21 september, de dag van het N-VA-ledencongres, geen goed akkoord met de Franstaligen is. Van de zestig respondenten weigerden er 22 zich hierover uit te spreken.

    Evaluatie
    De Wever herhaalt daarover dat voor het congres de stand van zaken wordt geëvalueerd met CD&V "en dan weten we of we op dezelfde lijn zitten, zoals tot nu toe telkens het geval was".

    Als het kartel springt, dan wil een grote meerderheid van de voorzitters dat N-VA op de solotoer gaat. Voor hen zijn gesprekken met Vlaams Belang en/of Lijst Dedecker uitgesloten. (belga/sps)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.T.A.K op de voorgrond.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    07/09: TAK geeft afspraak op de 28e Gordel.

    Rubriek: Rand
    Geplaatst door: Jan

    Onder de slogan "Genoeg ter plaatse getrappeld" begon TAK, onder de gutsende regen, haar Gordelparcours te Zaventem.

    Lees meer op T-AKTUEEL www.taalaktiekomitee.org

    07-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.T.A.K en Voorpost toch in aktie.
    Help Archief Print zondag 07 september 2008 | Bron: belga

    Voorpost en Tak nemen ongehinderd deel aan Gordel

    kms

    KRAAINEM - De Vlaams-nationalistische organisaties Voorpost en Taal Aktie Komitee (Tak) hebben zondag ongehinderd kunnen deelnemen aan de Gordel. De waarnemende burgemeesters van Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem hadden nochtans gewaarschuwd dat ze zouden optreden tegen extremistische manifestaties.

    Voorpost en Tak waren manifest aanwezig op de Gordel zonder dat dat problemen opleverde. Alleen in Wezembeek werden bij twee geïsoleerde incidenten twee betogers opgepakt.

    Voorpost had in de aanloop naar de Gordel opgeroepen om in Wezembeek-Oppem te betogen. Vrijdag had de burgemeester echter een reglement uitgevaardigd waardoor iedereen die dreigde actie te voeren, opgepakt kon worden. Daarom verplaatste Voorpost haar actie naar de Gordel-controlepost in Kraainem.

    Daar wachtte een veertigtal Voorpost-leden eerst de komst van de Bretel af. De organisatoren van die alternatieve Franstalige wandeltocht hadden immers oorspronkelijk voorzien om langs Wezembeek-Oppem en Kraainem te trekken.

    Toen bleek dat die tocht toch niet door die gemeenten zou lopen, wachtten de Voorpost-leden op de grote groep Vlaams Belang-leden die de Wezembeek-Kraainem-wandeling volgden. Samen met die groep stapten ze tot in Wezembeek. Vandaar trok Voorpost terug naar Kraainem.

    Tijdens de wandeling werden twee personen opgepakt bij geïsoleerde incidenten. Eén man sloeg en schopte een politiewagen en kon door medewandelaars niet gekalmeerd worden.

    Een tweede werd opgepakt toen hij een Belgische vlag van een gevel wilde rukken. Volgens de politie zouden beiden na verhoor worden vrijgelaten.

    Het Taal Aktie Komitee had van zijn kant zondagvoormiddag al actie gevoerd in Zaventem en trok nadien naar Sint-Genesius-Rode. Daar nam een dertigtal TAK-leden deel aan de Avonturen-wandeling die door Linkebeek liep. Die actie verliep zonder incidenten.

    dsl



    Foto

    WELKOM OP MIJN BLOG.
    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Klik op de op leeuw aub
    Foto


    Nieuws Politics

    Foto

    Archief per maand
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!