Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
Inhoud blog
  • Cultuur in Vlaanderen.
  • Sluit U ook aan ?
  • Uitnodiging cultuur.
  • Uitnodiging VL@S Ardooie.
  • Ook in 2023.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • VVB-Ardooie-Koolskamp
  • Vlaanderen-Flanders
  • Meervoud
  • The Brussels Journal
  • Taal Aktie Komitee.
  • Vlaamse boeken.
  • Wandelen voor Vlaanderen.
  • Vlaamse Aktieve Senioren.
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • N-VA Ardooie-Koolskamp.
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Sprokkels,mijmeringen en bedenkingen .

    05-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch een doorbraak ?
    05/09/08
     Journalist Wim Winckelmans, De Standaard
    Nota Peeters bevat sterke N-VA-klemtonen

    De nota die de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) vandaag voorlegt over de communautaire dialoog t...

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanhouding.

    Belager De Wever aangehouden

    Een van de belagers van Bart De Wever zit sinds woensdag in de cel. Het gaat om iemand die nog voor andere misdrijven werd gezocht, onder meer een bankoverval.

    De voorbije maanden kreeg De Wever meerdere keren (doods)bedreigingen, vooral uit Franstalige hoek. Sinds half augustus wordt De Wever bewaakt door de federale politie. (belga/tdb)

    04-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petitie ondertekenen a.u.b !
    STEUN BURGEMEESTER WILLY DE WAELE ! Franstaligen hoeven zich niet te bemoeien met Vlaamse gemeenten ! Vlamingen bemoeien zich ook niet met Waalse gemeenten . De burgemeester van Lennik heeft sinds 11 juli alle Belgische vlaggen aan gemeentelijke gebouwen in zijn gemeente laten weghalen. Met dit initiatief wil hij een aantal zaken aan de kaak stellen met betrekking tot de gang van zaken in ons land. 'Wat dekt die Belgische vlag nog als lading ? Zolang B-H-V niet gesplitst is, zal ik de Belgische vlag niet meer uithangen.', aldus burgemeester De Waele. Een aantal Belgicisten hebben een petitie tegen De Waele opgezet die slechts door een 200-tal mensen werd ondertekend. Hoewel hij niets onwettigs gedaan heeft, - want op de dagen dat de omzendbrief de Belgische vlag voorschrijft, laat hij de driekleur opnieuw tijdelijk hijsen - krijgt de burgemeester uit Franstalige hoek heel wat haatmails en zelfs doodsbedreigingen. Ze verwijten hem van fascisme en neo-nazisme... Wanneer gaan de Franstaligen nu eindelijk eens stoppen om zich te moeien in Vlaanderen ? Vlamingen doen dat toch ook niet in Wallonië ? Want zeg nu eerlijk, wie zijn hier de fascisten ? Iemand die een geweldloze symbolische actie onderneemt of iemand die een ander mens met een kogel bedreigt ... ? Moest men de principes van onze rechtstaat respecteren en de uitspraken van het Grondwettelijk Hof consequent uitvoeren, dan zou het er in dit land wat rustiger aan toe gaan. Daarom zouden meer Vlaamse gemeenten het voorbeeld van deze burgemeester moeten volgen. Geweldloos protest klinkt het luidst. De beschuldigingen en verwijten dat alle Vlamingen onverdraagzaam en fascistisch zouden zijn, verliezen hoe langer hoe meer hun kracht. Ze klinken alsmaar belachelijker. Steun daarom deze actie en geef een duidelijk signaal door deze petitie te ondertekenen : http://www.ipetitions.com/petition/vlaamse_vlag_in_lennik/index.html

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een doorbraak of niet ?

    "Brussel moet prominente plaats krijgen"

    do 04/09/08 10:55 - Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft een plan klaar om de communautaire gesprekken opnieuw op gang te trekken. Dat schrijft de krant De Morgen.

    Officieel moeten de drie koninklijke bemiddelaars tegen half september een manier vinden om de onderhandelingen over een staatshervorming opnieuw op gang te trekken.

    Maar achter de schermen werkt Kris Peeters (foto boven) volop aan een "operatie deblokkering". Morgen wil de minister-president een schriftelijke nota voorleggen aan de Vlaamse regering en een "ja" krijgen om voort te gaan. Dat staat ook in de krant De Tijd.

    (Belga)

    Peeters is op zoek naar een manier om Brussel een prominente plek aan de onderhandelingstafel te geven. De Vlaamse minister-president geeft de voorkeur aan een tweeledige overlegstructuur van Vlamingen en Franstaligen, maar beide taalgroepen zouden het gezelschap krijgen van een Brusselaar.

    Zo zou Peeters tijdens de onderhandelingen Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) naast zich krijgen, terwijl Rudy Demotte (PS, foto) Brussel minister-president Charles Picqué (PS) zou meenemen.

    Met de tweeledige structuur wil Peeters tegemoetkomen aan de wensen van het Vlaams kartel. Een gelijkaardig voorstel van Yves Leterme werd in juli nog afgeschoten door zijn kartel.
    Bron : V.R.T


    03-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wij gaan toch naar de GORDEL.!!!!!!!!!!!!!!
     Nieuws

    Linkebeek dreigt Gordel te verbieden

    Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) gordelt zelf al jaren met een truitje waarop 'Brussel-Halle-Vilvoorde. Splits nu' staat. Dit jaar rijdt hij met een andere tekst.
    DM update   Indien de 28ste editie van de Gordel zondag in de Brusselse rand niet "puur sportief" blijkt, zal de burgemeester van Linkebeek, Damien Thiéry (FDF), de politie vragen om op te treden. Als deelnemers boodschappen uitdragen over de politieke toestand, onder welke vorm dan ook (vlaggen, T-shirts, pamfletten of spandoeken) zal hij die Gordelaars de toegang tot het grondgebied van Linkebeek ontzeggen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan organisator Bloso.

    "Revanche voor niet-benoeming"
    Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) noemt die dreiging onaanvaardbaar en een aantasting van de vrije meningsuiting. "Thiéry wil zich revancheren voor zijn niet-benoeming als burgemeester door de Vlaamse regering en scoren in de Franstalige pers. In de praktijk kan hij dat natuurlijk niet waarmaken", aldus Van Rompuy, die er voorts op wijst dat De Gordel sinds het prille begin steeds een Vlaams-politieke dimensie heeft gehad en het Vlaams karakter van de rand rond Brussel heeft willen beklemtonen.

    Truitje
    Zelf rijdt Van Rompuy al verschillende jaren De Gordel met een truitje waarop 'Brussel-Halle-Vilvoorde. Splits nu' prijkt. Tijdens De Gordel vorig jaar kondigde hij aan dat het de laatste keer was dat hij dat truitje zou moeten dragen, gezien de nakende splitsing van de kieskring. Zondag zal er inderdaad een andere tekst op zijn truitje prijken omdat de Kamercommissie ondertussen besliste tot splitsing. De tekst zelf wil Van Rompuy pas zondag bekendmaken.

    Vrijheid van meningsuiting
    Andere burgemeesters van Gordel-gemeenten hebben ook al verontwaardigd gereageerd. Waarnemend burgemeester François Van Hoobrouck van Wezembeek-Oppem zal enkel optreden tegen racistische of extremistische uitspattingen. Spandoeken of T-shirts met slogans zoals 'splits BHV' of 'aanhechting van de faciliteitengemeenten bij Brussel' kunnen volgens hem wel omwille van de vrijheid van meningsuiting. "Wat niet kan zijn bijvoorbeeld spandoeken of pamfletten met teksten zoals 'Franse ratten rolt uw matten' of 'Franstaligen verhuis'. Ik zal ook niet aanvaarden dat militanten van Voorpost de boel komen verpesten."

    Geen betoging
    Waarnemend burgemeester Arnold d'Oreye de Lantremange van faciliteitengemeente Kraainem zit op dezelfde golflengte als zijn ambtsgenoot van Wezembeek-Oppem. "Opkomen voor democratische, politieke standpunten is eenieders recht. Ik zal echter zeer streng optreden tegen racistische uitspattingen tegen Franstaligen. De Gordel mag geen betoging worden. Individueel kan men zonder problemen laten blijken tegen de faciliteiten te zijn of voor de splitsing van BHV. Dat is eenieders recht. Slogans als 'franskiljons moeten verhuizen' kunnen niet omdat ze voor een slechte sfeer zorgen. Dergelijk racisme of facisme kan ik niet aanvaarden." (belga/bf)

    02-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwenvlaggen.

    N-VA Ternat wil Belgische vlaggen uit Vlaamse rand

    Het gemeentehuis van Lennik.
    De N-VA-afdeling van Ternat wil dat het gemeentebestuur alle Belgische vlaggen verwijdert van het gemeentehuis en andere gemeentelijke gebouwen, naar analogie met wat in Lennik gebeurt. Het gemeentebestuur van Ternat moet dat volgens N-VA bovendien ook bepleiten bij alle andere gemeenten die behoren tot het "Platform van de gemeenten uit de Vlaamse rand".

    Statement
    "De Vlaamse rand en bij uitbreiding heel Vlaanderen wordt al lang genoeg gegijzeld door onredelijkheid aan de andere kant van de taalgrens. Het weghalen van de vlaggen zou bovendien een niet mis te verstane statement zijn tegen de huidige ongrondwettelijke toestand als gevolg van de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde", aldus Stef De Mesmaeker van de N-VA-Ternat.

    Steun
    Het initiatief is ook bedoeld als steunbetuiging aan de Lennikse burgemeester Willy De Waele (Open Vld). (belga/sam)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorpost in de kijker.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorpost wandelt in de faciliteitengemeenten (07-09-2008 08:00:00 Voorpost )

    "Geen Gordel bij niet-benoemde FDF-burgemeesters ?" Voorpost stelt dat als de niet-benoemde FDF-burgemeesters van Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek bij hun boycot van "De Gordel" blijven, Voorpost zelf een wandeling zal organiseren in de faciliteitengemeenten op 7 september, de dag van De Gordel. Wij zullen hiervoor géén toestemming vragen aan de FDF-ers. Voorpost laat aan de heer Yves Leterme en de andere "Vlaamse" onderhandelaars tevens weten dat Vlaanderen géén prijs te betalen heeft voor de splitsin [Lees verder...]
    Vlaams-Brabant - "De Gordel" is en blijft Vlaams !
    Info: Luc Vermeulen 0475 / 29.57.65. Meer info op http://www.voorpost.org.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw verkeersbord.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Verkeersbord : Einde weg.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kris Peeters aan het woord.

    "Ik vind dat we nu zo snel mogelijk duidelijkheid moeten krijgen over de onderhandelingen, om dan vrij snel de dialoog op te starten."

    Vlaams minister-president Kris Peeters in De Morgen, dinsdag 2 september 2008

    01-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeente DOEL op de IJzerbedevaart.

    01/09: Doel 2020 voert actie op IJzerbedevaart

    Rubriek: Algemeen
    Geplaatst door: Jan
    Enkele tientallen leden en sympathisanten van Doel 2020 hebben gisteren actie gevoerd op de 81e IJzerbedevaart in Diksmuide. Geviseerd werden minister-president Kris Peeters en leden van de Vlaamse Regering.



    null



    Actievoerders, waaronder enkele TAKkers, hielden slogans op met teksten zoals "Geen Vlaamse dorpsmoord op Doel", "Mijnheer de minister-president slaap zacht!", "Geen Vlaanderen zonder Doel", en "Vrede, ook in Doel". Aan de aanwezigen werden ook pamfletten bedeeld met daarin een oproep aan minister-president Kris Peeters om een einde te maken aan de zinloze afbraak van het dorp.

    Lees alles op de stek van Doel 2020

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJzerbedevaart 2008.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    'Vlaamse regering moet heft in handen nemen'

    31/08/2008 18:44

    Het IJzerbedevaartcomité wil dat Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) het heft van de staatshervorming zelf in handen neemt en met zijn collega Rudy Demotte (PS), minister-president van de Waalse regering, rond de tafel gaat zitten. Vlaanderen zou tijdens de communautaire besprekingen de fusie van het Brussels met het Vlaams gewest ter sprake moeten brengen.

    Dat zei voorzitter Walter Baeten van het IJzerbedevaartcomité zondag tijdens zijn slottoespraak op de verruimde IJzerbedevaart onder het motto 'Diksmuide Ijzersterk'.

    Nieuwe formule voor IJzerbedevaart

    De 81ste IJzerbedevaart werd in een nieuw kleedje gestoken. Voortaan neemt de verruimde Ijzerbedevaart een hele dag in beslag in een poging om het afkalvende aantal deelnemers te counteren.

    Traditionele elementen als de eucharistieviering, de vlaggenhulde en de toespraak van de voorzitter werden behouden, maar er werd ook een fiets- en wandelparcours uitgetekend. Er was zondag ook een straattheaterfestival en een evocatie met oldtimervliegtuigen uit de eerste wereldoorlog.

    Dialoog van gemeenschap tot gemeenschap

    In zijn slottoespraak riep Baeten de Vlaamse en Waalse regering op een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap te starten. De voorzitter van het IJzerbedevaartcomité wees erop dat er over die piste in Vlaanderen een brede consensus bestaat.

    Vlaams minister-president Peeters, die zondag samen met enkele andere ministers uit de Vlaamse regering aanwezig was op de IJzerbedevaart, had zaterdag in de pers nog verklaard dat hij bereid is om zijn verantwoordelijkheid in de onderhandelingen over de staatshervorming op te nemen.

    Volgens hem is het duidelijk dat het de Vlaamse regering is die moet onderhandelen. Maar de Franstaligen aan de onderhandelingstafel moeten eenzelfde soort mandaat hebben.

    'Stop met federale verkiezingen'

    Als de Franstaligen elk redelijk en noodzakelijk voorstel voor beter bestuur van tafel blijven vegen, wordt Vlaanderen verplicht om met een eenvoudige meerderheid van Nederlandstaligen in Kamer en Senaat uit de Belgische structuur te stappen, zo verklaarde Baeten zondag.

    Volgens Baeten is het Belgische consensusmodel voorbijgestreefd en is regeren op Belgisch niveau onmogelijk geworden. De voorzitter van het IJzerbedevaartcomité riep op tot stoppen met het organiseren van federale verkiezingen.

    'Fusie van Vlaams en Brussels gewest'

    Baeten pleitte ook voor een fusie van het Vlaams en het Brussels gewest en wil dat Vlaanderen die piste tijdens de communautaire onderhandelingen op de tafel legt. Volgens het IJzerbedevaartcomité kan de sterke Vlaamse economie een antwoord bieden op de 'materiële en sociale verloedering' van de hoofdstad.

    Vlaanderen zou in dat scenario de Franstaligen in de negentien Brusselse gemeenten als een culturele minderheid in zijn schoot moeten opnemen. Zonder hen tot voorwerp te maken van enige politieke of administratieve vervlaamsingsdruk, aldus Baeten.

    Vlaanderen zou er ook financieel garant moeten voor staan dat de Franstalige gemeenschap haar bevoegdheden inzake cultuur, onderwijs, gezondheidszorg en andere persoonsgebonden materies in Brussel kan blijven uitoefenen.

    'Hou F16's uit Afghanistan'

    In zijn slottoespraak veroordeelde de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité de vier F16-gevechtsvliegtuigen en een aantal ondersteunende militairen die de federale regering naar Afghanistan stuurt.

    Volgens Baeten gaat het om een 'offensieve opdracht', een 'oorlogsopdracht' die niet zal bijdragen tot een vredesgerichte oplossing. 'Meneer de minister: hou uw F16-toestellen thuis', zo luidde het.

    Baeten riep ook op tot de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde ('zonder enig toegeven') en wil dat het Vlaams Parlement werk maakt van een Vlaamse grondwet.
    Bron: Knack.


    31-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen in beweging.

    "Soeverein Vlaanderen = Solidair Vlaanderen"

    Brecht Arnaert 30-08-2008

    Onder de noemer “Soeverein Vlaanderen = Solidair Vlaanderen” organiseert de Sociaal-Flamingantische Landdag dit jaar op zaterdag 13 september voor de vijfde maal haar trefdag. Het belooft een editie te worden met pezige discussies, want met dit motto wordt één van de essentiële kritieken van de tegenstanders van een eigen Vlaamse republiek aangesneden: de Vlaamse staatswording zou een neoliberaal project zijn dat niet anders kan dan uitmonden in een asociale, egoïstische en onverdraagzame samenleving.

    Het rommelt ter linkerzijde. De pennenvruchten van de Gravensteengroep veroorzaken zure oprispingen bij Belgicistisch links dat zich in zijn flou artistique bedreigt voelt die zo goed bij het Belgische surrealisme past. Als tegenreactie verzamelden de protagonisten hiervan zich in dat andere belangrijke Gentse symbool, De Vooruit. De Vooruitgroep was geboren. In het eerste pamflet trok de Vooruitgroep meteen van leer. DS kopte op 26 februari met “Vlaams regionalisme is ook een neoliberaal globaliseringsproject”.

    Sindsdien is het debat open en leerrijk. Niet langer de discussies over een koning of een president, maar wel de vraag of Vlaanderen in staat zal zijn om solidair te zijn na de onafhankelijkheid, blijkt de agenda te hebben opgeëist. Daarover komen Peter De Graeve (Hoofddocent wijsbegeerte, Gravensteengroep), Paul Ghijsels (Gewezen journalist, oud-ABOS-ambtenaar), Dirk De Haes (Oprichter SFL), Julien Borremans (Meervoud-medewerker,  (IJzerbedevaartcomité, publicist), Luc Van Doorslaer (journalist-academicus), Joost Vandommele (René De Clercq-stichting, Priester Daensfonds) hun visie uiteenzetten.

    5e sociaal-flamingantische trefdag

    Zaterdag 13 september – 10.30 u – 17 u

    Dienstencentrum Gentbrugge, Braemkasteelstraat 35, Gent

    3 – 5 – 10 – 15 euro

    Meer info op: http://www.landdag.org/www2/agenda.html


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ierland.

    A f d e l i n g H a g e l a n d  o r g a n i s e e r t  i . s . m . T h e C e l t

    Thema avond Ierland

    Zondag 21 september 2008

    Ierse kroeg The Celt, Antwerpsestraat 32, 3290 Diest

    Begin om 17u, einde omstreeks 21u.

     

    In het gezellige kader van “The Celt” kan u kennismaken met enkele

    traditionele gerechten uit het groene Eire. U hebt de keuze tussen

    Sheperds Pie, een traditioneel ovengerecht (een pastei, zijnde een gevuld

    deeg) met lamsgehakt, groenten en aardappelpuree of Irish Stew, een

    Ierse stoofpot: met aardappelen, lamsvlees, wortel, groene kool, ...

    Na de maaltijd brengt Ierlandkenner Paul Van Capellen ons een

    uiteenzetting over de Ierse onafhankelijkheidsstrijd en de huidige politieke

    situatie in de Republiek en Noord-Ierland.

    The Celt heeft een uitgebreide kaart aan Ierse bieren en andere

    specialiteiten waar u deze avond mee kan kennismaken.

    Daarna hopen we dat u allen in de stemming bent voor een afsluiting

    met muziek en zang.

    Inschrijven verplicht, uiterlijk op 11 september!! Bijdrage in de

    kosten voor de maaltijd 10 € ter plaatse af te rekenen.

    Bent u een Ierlandliefhebber of wil u land en volk leren kennen, op deze

    avond gaat u op een aangename wijze heel wat bijleren.

    Het groene eiland dat prat gaat op zijn eigenheid, zich niet laat ringeloren

    door de Europese eenheidsworst en de jongste jaren met zijn jonge

    dynamische bevolking uitgroeide tot een sterke economische kracht. De

    moeite waard om te ontdekken!

     

    We hopen u en uw vrienden en kennissen te mogen ontmoeten.

    Meer informatie en inschrijving: Sacha Vliegen 0473 41 38 95

     

    www.vvb-hageland.org


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AANDACHT A.U.B een woordje van GOS.
    Voetbalstadion. Het verwondert mij en het verontrust mij dat voetbalclub Anderlecht (gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) zijn nieuw stadion in Strombeek-Bever wil bouwen. Strombeek-Bever is een deelgemeente van Grimbergen. Deze laatste gemeente is gelegen in de Vlaamse rand rond Brussel. Grimbergen behoort volledig tot Vlaanderen en zodanig tot het Nederlandse taalgebied. En in zulke gemeente wil zich een hoofdzakelijk Franstalige voetbalclub komen vestigen. Daar zit een alarmerende politieke strategie achter. Vlamingen weest waakzaam. Dit is een dossier vol wolfijzers en schietgeweren. Met Vlaamse groeten. Gos.

    29-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet vergeten nu zondag,Diksmuide.

    diksmuide ijzersterk


    Fanfarela - Dominiek Savio Instituut, Gits


    Abigail Collins - Straattheaterfestival


    80ste IJzerbedevaart


    WOI-oldtimervliegtuigen


    bloemenhulde 80ste IJzerbedevaart


    Eucharistieviering
    80ste IJzerbedevaart


    Peter Verlinden, journalist VRT


    Magic Land - Straattheaterfestival


    Willem Vermandere


    Jorge en Friends - Straattheaterfestival


    Marionetas de Libertad - Straattheaterfestival


    Trukitrek - Straattheaterfestival


    Vlaanderen Zingt


    Kip van Troje - Straattheaterfestival


    Vlaams Symfonisch Orkest


    Tot zondag!


    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorgaan.

    "Copernicaanse omwenteling voor beide deelstaten van groot belang"

    Tijl Rommelaere 27-08-2008

    Vlaams minister-president Kris Peeters presenteert een tekst (voor het liber amicorum voor grondwetspecialist Robert Senelle, die zaterdag negentig wordt) waarin hij stelt dat het federale België door de feiten is achterhaald. Hij breekt een lans voor een confederale staat en een ‘dialoog van gemeenschap tot gemeenschap’. In zijn ogen is het niet normaal en onzinnig dat de deelstaten niet betrokken worden bij staatshervormingen en grondwetswijzigingen. Met de enkele gemeenschapssenatoren kan amper van inspraak gesproken worden. In andere federaties is dat nochtans het geval.
     
    De Vlaamse minister-president wil dat de communautaire dialoog door de deelstaten wordt getrokken en dat, zoals het principe van de subsidiariteit en de principes van de basisdemocratie het vereisen, de bevoegdheden bij de deelstaten komen te liggen. ‘Staten worden beter van onder naar boven opgericht en gestructureerd’, aldus de minister-president. Als de visies en beleidsvoorkeuren van de deelstaten te ver uiteenliggen zodat de federatie onontwarbare compromissen zou moeten sluiten, verdient het de voorkeur de bevoegdheden naar de deelstaten toe te wijzen (heterogeniteit van preferenties). Hij inspireert zich op de centrifugale Spaanse ‘federatie’ waarbij de gemeenschappen actief worden betrokken bij het debat over de bevoegdheidsverdeling, in dien verstande dat door de afwezigheid van het asymmetrische karakter van het Belgisch federalisme de dialoog  moet gevoerd worden tussen de deelstaten.

    Hij schetst het beeld van een confederaal België waar de deelstaten niet alleen over de restbevoegdheden (artikel 35 van de Grondwet) en de financiering beschikken, maar tevens bekijken wat ze samen nog willen doen en welke middelen ze daarvoor aan de federatie geven.
     
    Guy Tegenbos presenteert in De Standaard van 27 augustus een overzicht van enkele federale landen waar de deelstaten een belangrijke stem hebben als het gaat over staatshervormingen en bevoegdheidsoverhevelingen:

    · Canada: Voor een herziening van de grondwet is 50-7 regel gangbaar waarbij ten minste 7 van de 10 deelstaten (provincies), die samen zeker 50% van de bevolking moeten omvatten, ermee instemmen.

    · Duitsland: Een grondwetsherziening vereist een tweederde meerderheid in de Bundestag (federaal) en de Länder (deelstaten). Een aanpassing van de deelstaatsgrenzen moet gepaard gaan met een referendum in de betrokken deelstaten.

    · Oostenrijk: Wijzigen kunnen met een tweederde van de Nationalrat (federaal) en de Bundesrat (deelstaten). Voor ingrijpende hervormingen is instemming van 4 van de 9 deelstaten nodig en een fundamentele hervorming vereist een referendum.

    · Zwitserland: Een grondwetsherziening vereist een referendum en daarbij een meerderheid in 12 van de 23 kantons.

    · Spanje: Iedere deelstaat apart bepaalt in onderhandeling met de federatie de eigen bevoegdheden.
     
    Commentaar (TR)
     
    Vlaams minister-president Peeters plaatst de confederale logica tegenover de huidige impasse. Voor hem is een status quo niet langer wenselijk en een ‘Copernicaanse omwenteling’ noodzakelijk. De politieke impasse verduidelijkt de onwerkbaarheid van de huidige structuren en zelfs federaal premier Leterme stelt dat de limieten van het federale overlegmodel zijn bereikt. Kris Peeters wil samen met zijn Waalse evenknie, Rudy Demotte (PS) het initiatief van de communautaire dialoog naar zich toe trekken, maar Demotte aarzelt. De Waalse partijen benaderen een dergelijke evolutie met argusogen. De kopstukken voelen zich dan voorbijgestoken door figuren die de facto in hun schaduw handelen. De huidige toestand toont aan dat het volledige staatshervormingsproces er niet uit bestond om Vlaanderen zelfbestuur te bieden, maar om België te behouden. Cruciale hefbomen houdt de federale overheid stevig in haar greep en de deelstaten blijven in de schaduw van de federatie staan. Een confederatie lijkt het minimum   minimorum om Vlaanderen te wapenen tegen de toekomstige uitdagingen en de welvaart te behouden. De onderhandelingen kunnen niet langer worden gevoerd over deelbevoegdheden, maar over principes (wat willen we nog samen doen).
     
    Het einde van de zomervakantie nadert met rasse schreden en september belooft opnieuw een bewogen maand te worden. Binnenkort komen de drie Koninklijke wijzen met hun voorstellen op de proppen. Al hoeven we geen glazen bol om te voorspellen dat ook bij hen niet veel uit de bus zal komen. Ondertussen lopen de partijen zich warm voor de komende deelstaatverkiezingen. Dat een communautair vergelijk onmogelijk is aan de vooravond van een nieuwe verkiezingsslag, wordt de ultieme strategie van diegenen die pleiten voor het status quo. Ondertussen roeren de hongerige onderdanen zich door de mislukte communautaire oogst. Is het zo verwonderlijk dat het vertrouwen in de politiek en de huidige structuren gestaag daalt? Waar zoete vruchten en overvloed werden beloofd, ontdekken we momenteel niets. Kunnen deze Vlaamse partijen zich met lege handen voor de kiezer verantwoorden?

    Maar in een maand kan er heel wat gebeuren. We kunnen de Vlaamse partijen het voordeel van de twijfel gunnen om alsnog een doorbraak te forceren. Maar zij moeten beseffen dat beloftes en een lege doos niet als een omwenteling kan worden gepresenteerd.

    TR


    Nota Copernicaanse Omwenteling - Kris Peeters

    27-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En nu naar Diksmuide.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En nu allen naar de verruimde IJzerbedevaart op zondag 31 augustus 2008.
    Meer info : www.ijzertoren.org

    26-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het spel van de franstaligen.

    26/08: Brussel, eregast tijdens de Waalse Feesten.

    Rubriek: Brussel
    Geplaatst door: Jan
    Op de vooravond van het NVA-congres worden in Namen, tijdens de Waalse Feesten, de franstalige politieke stellingen terug ingenomen.

    Een stellingname die er nu al één is, is dat Brussel, of de Vlaamse Brusselaars het nu willen of niet, eregast zal zijn van Wallonië, tijdens hun feesten.
    Daarmee willen de twee gewesten hun verbondenheid nog eens nauwer aanhalen (en vooral aan de Vlamingen te kennen geven dat ze elkaar niet zijn vergeten, tijdens deze twee maanden van politieke rust), een verbond gesmeed naar aanleiding van "La Fédération Wallo-Brux" in april jl., tussen Demotte en Picqué, respectievelijk Waals Minister-President en MP van het Brussels Gewest.
    Midden juli keurde het Waals Parlement een resolutie goed (zie eerder op deze blog) waarin zij een federalisme van de drie gewesten bekrachtigt, waardoor zij Brussel als een volwaardig derde gewest beschouwd, en zo Brussel mee aan de onderhandelingstafel wil, buiten de wil van Vlaanderen, die onderhandelingen wenst van Gemeenschap tot Gemeenschap.
    En dan nu, in september, is Brussel eregast op de Waalse Feesten, waar op 20 september (de avond vóór het ultieme NVA-congres) de messen zullen gescherpt worden.

    Lees op de stek van RTBf

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parkconcert in ons dorp.

    Parkconcert met plaatselijk talent

    ARDOOIE - Ardooie zindert, zomert, zwaait en zoent de zomer uit. Dit is het thema van het parkconcert in het Mgr. Roelenspark. Maximus, een geboren Ardooienaar, staat er op het podium. Maximus is het alterego van Yannick Uyttenhove en is genoemd naar de grote Romeinse keizer. Yannick Uyrtenhove werkte samen met onder meer Novastar, Filip Kowlier en Ultrasonic. Met Garland Jeffreys werkte hij een Europese tournee af. In Ardooie wordt hij op het podium begeleid door de andere oud-Ardooienaar Peter Lesage. Karel De Bakker is de drummer van dienst. Als opwarmer is er percussie met de Ardooise groep Caldèra. Zij brengen opzwepende Afrikaanse ritmes.

    Dit parkconcert vindt plaats in samenwerking met de Komeet en de toegang is gratis op donderdag 28 augustus vanaf 20 uur. (mr)

    25-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse zangeres uit ons dorp.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie kent die zangeres bij naam ?
    Laat het weten in het gastenboek.


    Foto

    WELKOM OP MIJN BLOG.
    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Klik op de op leeuw aub
    Foto


    Nieuws Politics

    Foto

    Archief per maand
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!