Hallo, mijn naam is Guido en ik zal binnenkort meer en meer artikels posten op deze blog. Ik zou graag praten over culinaire kruiden, daarom vandaag: kruiden en smaakmakers!
Waarom niet je eigen smaakversterkers gebruiken, met
iedere dag weer een verrassende en conditieverhogende smaakcombinatie ?
Veel
kruiden zijn ziektewerend en aan te bevelen bij iedere maaltijd.
Gemalen
kruiden verliezen veel aroma en bederven sneller (vaak zonder dat je dat
merkt), beter is het om zelf te malen of fijn te wrijven.
Zonder
vijzel kan dat bijv. in een stevige mok met het handvat van een stamper - of
met een kruidenmolen.
Tegenwoordig
zijn er op veel plekken vijzels te krijgen (Blokker, Kruidvat, Hema),
belangrijk is, dat deze hoge randen heeft tegen het 'wegspetteren'. Met een
goede vijzel heb je binnen een paar seconden de zaadjes 'gemalen'.
Groene
kruiden versterken de weerstand, bittere kruiden zijn goed voor de
'buikorganen' en tegen kanker (door hun salvestrolengehalte)
voor enkele specifieke geneeskrachtige
kruiden zie 'Supplementen'.
Oregano,
Marjolein, Rosemarijn, Bonenkruid, Maggikruid, Thym, Laurier, Salie, Fenegriek
en Geelwortel zijn bekende voorbeelden.
De
ITALIAANSE eetgewoonten staan bekend om hun gezondheidsbevordering. Kruiden
horen hierbij, en olijfolie, pitten, tomaten en groenten- en koolsalades met
wijnazijn...
Met
Petercelie (en Borago) is het meer uitkijken door het hoge gehalte aan vrije
radicalen . Daarom is de combinatie met knoflook of salade (flavonoïden)
ideaal.
VERSE
kruiden zijn het lekkerste.
Wie
eenmaal verse oregano op het 'broodje gezond' heeft geproefd, of verse
koriander door de curry, wil niets anders meer...
Een
in olijfolie gebakken ei, rijkelijk bestrooid met thym en oregano, is véél
gezonder, dan een gekookt ei !
'Hardere'
gedroogde kruiden, die 'sec' gebruikt worden, kunnen met met wat druppels
kokend water voorweken.
Zaden
(ook maan- en sesamzaad, zonnebloempitten) kun je licht roosteren in een
bakpan, en héél gebruiken. Maanzaad wordt in India gebruikt als bindmiddel.
Knoflook, bieslook en andere ui-achtigen zijn
weerstandversterkend en krachtige smaakmakers !
Knoflook
moet met mate geconsumeerd worden (zie hieronder).
Gember
heeft een stimulerende en vitaliserende werking, is werkzaam tegen astma en
buikklachten. Bij meekoken gaan de werkzame stoffen voor een groot deel
verloren - zoals bij veel kruiden.
Er
zijn ook GEVAARLIJKE KRUIDEN, al lijkt voor de meeste daarvan te gelden, dat ze
in kleinere hoeveelheden juist GOED zijn:
=> KANEEL in
grotere hoeveelheden - in kleinere schijnt het juist heel positieve effecten te
kunnen hebben, zoals op de insulinehuishouding - net als fenegriek, oregano,
komijnzaad en pompoenpitten (Preuss ea Georgetown univ. 17-10-2001)
* vrouwen in verwachting
moeten kaneel mijden: het schadelijke bestanddeel, coumarine, tast - net als
sojaflavonolen en sommige stoffen dieelders op deze site vermeld worden -
makkelijk de hersenen van het ongeboren kind aan. Volwassenen moeten voor
hetzelfde resultaat véél meer slikken, daarbij schijnt kaneel dus ook gezonde
effecten te kunnen hebben.
=>
Verse TUINKERS (en met mate MIERIKSWORTEL) is niet alleen lekker, het helpt -
beter dan thym - tegen verkoudheidsklachten (zie ook hieronder bij
'jodiumzout'), en ze versterken de afweer. Ze bevatten ook een
kankerverwekkende stof (net als MOSTERD), die echter een ondergeschikte rol
lijkt te spelen bij matige consumptie.
=>
KRUIDNAGEL (hetzelfde verhaal). Kruidnagel en KNOFLOOK bevatten Eugenol
(momenteel beproefd bij zenuwziekten en huidkankerbehandeling, zie bijv. hier), dat in grotere hoeveelheden
neurotoxisch is, en in kleineremogelijk al genotoxisch - al is de
aanbeveling, om iedere dag knoflook te nemen.
=>
ZWARTE/RODE PEPER in grote hoeveelheden zorgt voor een sterkeaanmaak van COX-2 en heeft een ontstekingsbevorderend
effekt.
In
kleinere hoeveelheden werkt het mogelijk juist kankerbestrijdend (bij bestaande kankers)
en heeft andere nuttige effecten, zoals op de serotonineproductie, het
calcium-transport en het hart (Wiki).
RODE
PEPER vermindert de gevolgen van bacteriële infecties.
Het
verhoogt - net als chocola - het endorfineniveau in de hersenen, helpt daarmee
tegen negatieve gevoelens en stress en bevordert de prestaties.
=>
MOSTERD en MIERIKSWORTEL bevatten kankerverwekkend llyliosthiocyanaat, maar met
name mierikswortel helpt in kleinere hoeveelheden bij
luchtwegaandoeningen.
=>
het al eerder vermelde BORAGO en PETERCELIE
=>
MIXEN MET SMAAKVERSTERKER (vleeskruiden van de Aldi zijn als enige OK)
In
plaats van Zwarte Peper, Kaneel en Kruidnagel kan PIMENT gebruikt worden, dat
hetzelfde smaakeffect geeft, en veel minder 'verdachte' (werkzame?) stoffen
bevat.
Rode
Peper, en een 'heet' kruid als Gember of Knoflook moeten ook met mate gebruikt
worden.
Curries
zijn een hoofdstuk apart, ze bevatten zeer gezonde (koriander, geelwortel,
fenegriek) én mogelijk minder gezonde bestanddelen (zwarte peper, kaneel.
mosterdzaad) - in sterk wisselende verhoudingen. In India heeft iedereen zijn
eigen huisrecept.
De
echte Thaise HOT curry lijkt niet aan te bevelen in grote hoeveelheden...
Kruiden
uit Azië bevatten regelmatig ziektekiemen. Ze moeten niet 'koud' gebruikt
worden, maar ook niet te lang meebakken of koken, omdat dan het aroma verloren
gaat...
gemalen
kruiden pas op het laatst toevoegen !
Ongeveer
15% van de kruiden is bestraald, waardoor schimmels vernietigd worden - niet
het reeds gevormde schimmelgif, ook niet de schimmels, die daarna hun 'intrede'
doen.
Geneeskrachtige
eigenschappen van kruiden gaan door bestraling deels verloren.
De
beperkingen van bestraling mogen dus duidelijk zijn, maar naast vergif was het
de enige manier om kruiden (zonder aromaverlies) ziektenvrij te maken - en
daarom in ons land toegestaan.
Een specerij, maar geen kruid, is VE-TSIN
(Monosodiumgluatamaat), ook te vinden in maggi (blokjes) en in bijna alle
smaakmakers, kant-en-klare sauzen en kruidenmixen.
Het
is een eiwitzout, dat in het zenuwstelsel 'lekker'signalen opwekt.
Een
overdosis van dit eiwit verstoort de werking van het zenuwstelsel en tast op
den duur hersenen en ogen aan.
Beter
zijn zelfsamengestelde kruidenmixen, vlees/kip/gehakt-kruiden van de Aldi,
mixen uit toko's - zoals curry en tandoorikruiden - kruidenmixen van Erica -
lees het etiket !
Direkte
symptomen van de aantasting van het autonome zenuwstelsel zijn:
extreme vermoeidheid, suizingen, een
geprikkeld gevoel, dorst, wat later weer honger, hartklachten.
Na
een Chinese maaltijd met veel smaakversterker, kunnen deze symptomen goed
gevoeld worden - ook een dag later nog.
Zie
voor de discussie hierover: smaakstoffen.
AROMA
('natuurlijke smaakstoffen') en ketjap bestaan voor een groot deel uit 'vrije
glutamines' (gehydroliseerde eiwitten), met dezelfde werking als
monosodiumgluatamaat.
Bovendien
bevat Soja, een grondstof voor vrije glutamines, allergie-opwekkende eiwitten, en worden bij het chemische
productieproces met zoutzuur Chloorprepanolen gevormd.
Chloorprepanolen
zijn uiterst neurotoxisch, voor één ervan (3-MCPD) heeft Nederland een
voorlopige limiet vastgesteld van 1 mg/liter. Bijna alle Europese smaaksauzen
blijven daar met een factor 3 onder, maar de Aziatische ketjaps of oestersauzen
(m.u.v. Japan en Indonesië) bevatten het tienvoudige !
Traditioneel
bereidde sojaproducten bevatten deze stof - en andere schadelijke stoffen - niet.
Deze
betere sausen zijn verkrijgbaar bij de Natuurwinkels - in sommige Toko's wordt
ook het traditionele 'Dark Soy Sause' van LEE KUM KEE verkocht (en andere
traditionele merken).
Zout
is de meestgebruikte smaakmaker. Teveel zout is ongezond, zoals bekend bij
iedereen.
JODIUM-zout
is ONMISBAAR voor een goede hersenwerking.
In
landen met een jodiumtekort blijkt er een ernstig tekort aan 'intelligente'
mensen te zijn, die het voortouw kunnen nemen bij de ontwikkeling van hun land
! (enige tijd geleden te lezen n.a.v. een onderzoek door de
Wereldgezonheidsorganisatie in o.a. Mongolië)
Mosterdachtige kruiden
verminderen het jodiumgehalte - wat in landen als Tsjechië en Zuid-Duitsland
een probleem was.
Het
gebruik van jodiumhoudend zout heeft dit opgelost.
16-01-2012 om 09:33
geschreven door Guido 
|