Wat is de oorzaak van Luie darmen, verstopping of obstipatie?
Verstopping is meestal het gevolg van voeding- en leefgewoonten, zoals:
te weinig drinken; Voor een goede stoelgang moet u minstens Anderhalve liter vocht per dag drinken.
te weinig eten;
een vezelarme voeding;
te weinig beweging. Een zittend beroep, bedlegerigheid en sommige handicaps geven een verhoogde kans op verstopping omdat het lichaam dan niet genoeg beweging krijgt;
het ophouden en uitstellen van de ontlasting;
stress;
een verandering in het normale leefpatroon, bijvoorbeeld door reizen.
Verstopping komt ook voor bij verschillende ziekten of is het gevolg van medicijngebruik, zoals pijnstillers, slaapmiddelen en langdurig gebruik van laxeermiddelen. Ook tijdens een zwangerschap komt verstopping vaak voor.
Verstopping is bijna altijd tijdelijk. Chronische verstopping noemt men een luie darm.
Behandeling van verstopping
Meestal hoeft verstopping niet behandeld te worden door een arts. U kunt zelf de volgende maatregelen treffen:
drink voldoende, ten minste anderhalve liter vocht per dag;
Liefst water en koffie wordt niet meegerekend.
eet regelmatig. Sla het ontbijt bijvoorbeeld niet over;
zorg voor voldoende beweging;
houdt de ontlasting niet op, en probeer ook hard persen te vermijden.
Wanneer eigen maatregelen tegen verstopping niet goed helpen, worden soms medicijnen voorgeschreven om de verstopping te verhelpen. Dit zijn bijvoorbeeld middelen met dezelfde werking als voedingsvezels (bulkvormers), die vocht vasthouden in de darmen waardoor de ontlasting zachter wordt en meer volume krijgt.
Laxeermiddelen die de darmwand prikkelen worden afgeraden omdat ze beschadigingen aan de darmwand kunnen veroorzaken. Er kan dan een luie darm ontstaan. Door gewenning hebt u ook steeds meer van deze middelen nodig voor hetzelfde effect. Dit geldt ook voor laxeerkruiden en laxeerthee.
Bij sommige mensen wordt de ontlasting verwijderd met een klysma, waarbij laxeermiddelen via de anus in de dikke darm worden gebracht.
In de volgende gevallen is het verstandig om naar de huisarts te gaan:
bij veranderingen in de stoelgang zonder aanwijsbare verklaring;
bij plotselinge verstopping op latere leeftijd;
als u ook andere klachten hebt, bijvoorbeeld pijn, verminderde eetlust, vermagering of koorts;
als er bloed in de ontlasting zit.
Verstopping kan allerlei oorzaken hebben: een verkeerde of eenzijdige voeding, bepaalde darmziekten, spanningen of te weinig lichaamsbeweging. Ook sommige geneesmiddelen kunnen verstopping veroorzaken. Bij verblijf in het buitenland eet u anders dan thuis. Ook kan uw ontlasting minder vaak komen dan gewoonlijk.
Verstopping kan ontstaan door te lang ophouden van de ontlasting;
bijvoorbeeld als u geen tijd neemt om naar de toilet te gaan of bij een pijnlijke stoelgang - door aambeien of door een scheurtje in de anus. Het gevolg van te lang ophouden is: uw darmen gaan de aandrang negeren. De ontlasting droogt dan in en wordt hard. Als u vervolgens gaat persen om de harde ontlasting kwijt te raken, kan dat juist aambeien of een scheurtje in de anus veroorzaken.
Hoe voorkom ik verstopping?
Voor een goede ontlasting moeten de dagelijkse maaltijden voldoende onverteerbare stoffen bevatten. Onverteerbare stoffen zijn de vezels in groenten en fruit en zemelen in bruin brood. Ze houden water vast in de darm en maken de darminhoud groter. Het is daarom ook belangrijk dat u voldoende drinkt. De darm wordt op deze wijze voldoende gevuld en geprikkeld en "werkt" daardoor beter. Bij verstopping moet u dus eerst uw voedingsgewoonten eens bekijken. Tot de goede gewoonten behoren het eten van bruin brood, zilvervliesrijst en verse groenten en fruit.
Hoe verhelp ik verstopping zonder geneesmiddelen?
Als ondanks gebruik van goed samengestelde maaltijden toch verstopping optreedt, kunt u nog wat extra voedingsvezels toevoegen zoals zemelen in pap of yoghurt. Ook kunt u (gedroogde) pruimen eten.
Wat kan ik het beste doen als ik ondanks een vezelrijke voeding toch last van harde ontlasting heb?
Hebt u ondanks een vezelrijke voeding vaak last van harde ontlasting of verstopping, dan kunt u psylliumvezels, sterculiagom of gezuiverde zemelen gebruiken. Deze middelen zwellen op in de darm, wat voor meer ontlasting zorgt. Dat prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk om bij deze middelen veel te drinken. 1_ tot 2 liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.
DARMFLORA, verbetering:
Eet regelmatig bio yoghurt, bijvoorbeeld:
COLON CLEAN: Dit is een product op basis van psylliumvezels (vlozaad). Ze kunnen 25 maal hun eigen gewicht aan vocht opnemen. Het product bevat tevens lactobacillus-acidophilus-bacteriën, die voor een goede darmflora zorgdragen. Colon Clean heeft een reinigend effect op het lichaam, reguleert de darmwerking en bevordert de stoelgang. Toepassingen (zo nodig in overleg met arts) kunnen zijn: Na een antibioticakuur Onregelmatige stoelgang Chronische darmklachten Tijdens afslankkuur Tijdens vastenkuur Werkt tevens cholesterol verlagend Volwaardige voeding. Gedurende 3 weken 2 x daags 's morgens nuchter en 's avonds een glas (lauw)bronwater met ; drie theelepels groene kleipoeder drinken. Behalve darmflora bevorderend werkt het reinigend. Het gebruik van lijnzaad is darmflora herstellend, Karwei (Carum Carvi) o.a. krampstillend en darmflora verbeterend. Denk ook aan kamille, venkel e.d.
waterdrieblad (Menyanthes trifoliata):
Thee; Voeg 1 theelepel gedroogde of verse blaadjes bij een kop koud water en breng aan de kook. 5-10 minuten laten staan 15-30 minuten voor maaltijd.
Geneeskracht : Stimuleert de darmfunctie,
Chaulmoogra-boom (Hydnocarpus Kurzi):
Thee; Middel tegen lepra, werkt sterk stimulerend op maag- en darmkanaal, middel tegen wormen.
Lelietje van Dalen (Convallaria majalis):
Thee;Blad, Bloem, Kruid ; Stimuleert de hartspier, urinedrijvend, sterkt de maag en prikkelt darmkanaal.
Acacia (Robinia pseudoacacia):
Te gebruiken bij;
verstoppingen
Bereiding;
Een aftreksel bereiden van 10 g gedroogde bloemen op 100 ml kokend water. Laten afkoelen en zeven.
Dagdosering;
Vier glaasjes per dag drinken.
Cascara (Rhamnus purshiani cortex):
Te gebruiken bij;
Verstopping, luie darmen.
Historisch of traditioneel gebruik
De indianen in Noord Californie introduceerden de boom, ook wel 'Heilige Bast' genaamd, aan de Spaanse bezetters in de 16e eeuw. Aangezien het een veel milder laxeermiddel was als de toenmalig gebruikte laxativa, werd het in Europa al snel populair. Cascara maakt deel uit van de U.S. Pharmacopoeia sinds 1890.
Actieve delen
Cascara bast bevat zeer veel hydroxyanthraquinone glycosiden welke cascarosiden worden genoemd. Resinen, tanninen en vetten maken de bulk van de bastingrediënten. Cascarosiden hebben een contactwerking, die de darmen aanzet tot verhoogde spiersamentrekking (peristalsis), die de darmen doet werken.
Dagdosering
Alleen de gedroogde vorm van Cascara moet worden gebruikt. Twee capsules tweemaal daags is de aanbevolen dosering. Als tinctuur wordt normaal 1 tot 5 ml. per dag genomen. Daarbij moet zeker een liter water per dag extra gedronken worden. Cascara moet niet langer dan 8 tot 10 dagen aaneen ingenomen worden.
Senna (Cassia senna, Cassia angustifolia):
Te gebruiken bij
Constipatie, stimuleert de darmactiviteit
Historisch of traditioneel gebruik
Senna werd in Noord Afrika en Zuid West Azië al eeuwenlang als laxans gebruikt. Men zag het daar ook als 'reinigend' kruid. Zo nu en dan werden de bladeren tot pasta gemaakt en gebruikt voor huidaandoeningen, zoals acne en ringworm.
Actieve delen
Senna bevat anthraquinone glycosiden bekend als sennosiden. Deze moleculen worden door normale bacteriën in de darm omgezet in rhein-anthrone, hetgeen op zijn beurt twee effecten heeft: ten eerste stimuleert het de darmactiviteit en dus de peristaltische beweging van de darm, ten tweede stimuleert het de afscheiding van vloeistoffen door de darm.
Dagdosering
Veruit het meest gebruikt wordt een extract in capsules of tabletten met 10 tot 60 mg sennosiden per dag. Dit mag men maximaal 10 dagen volhouden, langer wordt ten zeerste afgeraden. Indien constipatie niet binnen 7 dagen over is dient men een arts te raadplegen. Een combinatie met muntthee kan darmkrampen verminderen. Een halve dosering kan gebruikt worden bij kinderen vanaf 6 jaar.
Venkel (Foeniculum vulgare)
Te gebruiken bij
bloedarmoede
te weinig moedermelk
borstontsteking
opgeblazenheid
darmkoliek
darmkramp
impotentie
hik (lepelsgewijs innemen van de thee)
braken
tranende ogen (de ogen uitspoelen met de lauw-koude thee)
vermoeide ogen (lauw-koude thee als oogkompressen)
spasme
spijsverteringsstoornissen
hoest
overgewicht
stoelgangproblemen
Geschiedenis en volksverhalen:
In vroeger tijden kauwden arme gelovigen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst. Dit voorkwam het storende geknor van hun lege maag tijdens de preek. De oude Grieken gebruikte het om af te vallen. De wortelknol wordt als groente gegeten.
Dagdosering
1 Theelepel geplet venkelzaad met een kopje melk of water, 5 tot 10 minuten laten koken. 3 Maal daags een kopje.
Brandnetel (Grote) - Urtica dioica + Brandnetel (Kleine) - Urtica urens
Werking;
Constitutie
Een zeer groot constitutiekruid, werkt op het hele lichaam, op alle organen als reiniger en versterker. Ook bij osteoporose. Goed kruid bij een afvalpoging. Verder bij hooikoorts door de aanwezige histamine. Helpt door het hoge gehalte aan mineralen ook goed bij spierkrampen. Verder bij elke kwaal die gebaat heeft bij een toevoeging van mineralen. Zeer goede voorjaarsreiniger.
Bloed;
Reinigend en stimulerend, opbouwend bij bloedarmoede, betere doorbloeding van de gewrichten, bij het opruimen van gifstoffen in het bloed. Ook goed bij inwendige bloedingen en aambeien. Verder bij hypertensie. Ook bij neusbloedingen, dan de verdunde Ø (moedertinctuur) .
Huid en haar;
Mensen die snel huiduitslag krijgen door een allergische reactie op voedsel, bij allerlei andere huidaandoeningen, zoals natte en droge eczeem, en ondersteunend bij psoriasis. Verder bij zweren en brandwonden, netelroos en acne. Een goed ingrediënt in antiroos-shampoos.
Spijsvertering;
Stimuleert de darmen en de pancreas. Ook bij diarree met veel slijmvorming.
Urinewegen
Een specifiek middel voor een goedaardig vergrote prostaat. Stimuleert ook de nieren. Ook bij blaasontsteking.
Kruidige Groetjes Ronny ;-))
14-02-2006 om 22:17
geschreven door Guido Kruiden
|