ik heb een cronische broncitis. zijn daar kruiden voor. bedankt op voorhand.
Ik zal beginnen met de E.O.'s op te noemen, en hun werking:
Aroma tegen deze ziekte of klacht :
Wierook ++ : Gebruik Wierook o.a. bij; slijmvliesontsteking, blaasontsteking, aambeien, onregelmatige menstruatie, witte vloed, zweren, bloedingen, bloedneus, reinigen van wonden, verkoudheid, griep, astma, bronchitis, laryngitis, littekens, snijwonden, puistjes, angst, depressiviteit, nerveuze spanningen, ontstekingen, pijnlijke borsten, vette onreine huid, rimpels. Wierook is goed te combineren met alle Citrus oliën. Cypres +++ : Cypres kan gebruikt worden voor o.a. couperose, heesheid, hoest, kramp, griep, astma, bronchitis, hooikoorts, pijnlijke menstruatie, stress, overgangsklachten, aambeien, cellulitis, spataderen, spierpijn, bedplassen bij kinderen, zweetvoeten, oedeem, zware benen, gewrichts reuma, ernstige haaruitval en om vocht af te drijven. Cypres is ook een goede insectenverdrijver. Eucalyptus Globulus +++ : Blauwgom Eucalyptus wordt o.a. gebruikt bij: blaren, brandwonden, huidinfecties, insectensteken/beten, astma, bronchitis, catarre, keelpijn, keelinfecties, sinusitis, artritis, spierpijn, reumatische aandoeningen, verstuikingen, cystitis, leukorroe, griep, koorts, waterpokken, gordelroos, verkoudheid, infectieziekten bijv. mazelen, hoofdpijn, zenuwpijn. Blauwgom Eucalyptus niet samen
Venkel ++ : Venkel wordt o.a. gebruikt bij : kneuzingen, etterende wonden, vette huid, cellulitis, oedeem, reuma, astma, bronchitis, anorexia, misselijkheid, problemen met menopauze, vastzittende hoest, verkoudheid, buikpijn, blauwe plekken, maag- en darmkrampen, gal koliek, pijnen ter hoogte van de nieren. Bevordert melkafscheiding bij borstvoeding. Doordat venkel stimuleert en nieuwe kracht geeft, verhoogt ze de zelfmotivatie en verlevendigt ze de persoonlijkheid. Hyssop +++ : Gebruik Hysop o.a. bij : kneuzingen, blauwe plekken, eczeem, wonden, lage- en hoge bloeddruk, hoest, griep, verkoudheid, astma, slijmvliesontsteking, tonsillitis, bronchitis, vastzittende hoest, hooikoorts, koortsuitslag, keelpijn, maagkrampen, indigestie, witte vloed, trage spijsvertering, reumatische aandoeningen, (over)vermoeidheid, angst, stress, hysterische aanvallen en winderigheid.
bij bronchitis; 6 druppels Hysop mengen in een eetlepel basis olie en hiermee borst en rug insmeren. Cajeput ++ : Cajeputi of Kajapoeti wordt o.a. gebruikt bij: verkoudheid, keelinfecties, astma, bronchitis, slijmvliesontsteking, hoesten, sinusitis, griep, kiespijn, oorpijn, hoofdpijn, spierpijn, reumatische pijnen, zenuwpijnen, artritis, krampen, mentale vermoeidheid, acne, vette huid, insectensteken, blaasontsteking, infecties urinewegen, virusinfecties, puistjes, laryngitis en rondwormen.
bij keelontsteking, astma, bronchitis, verkoudheid, griep, ontstekingen aan de luchtwegen, tuberculose; 8 tot 10 druppels Cajeputi aan een schaaltje heet water toevoegen en 2 tot 3 keer per dag inhaleren.
Niaouli +++ : Niaouli wordt o.a. gebruikt bij: acne, steenpuisten, griep, hoesten, koorts, sinusitis, astma, bronchitis, ontstekingen, zweren, verbrandingen, fistels, keelpijn, kinkhoest, blaas-ontsteking, infecties urinewegen, diarree, spierpijn, slechte bloedsomloop, reumatische klachten en acute verkoudheid. Werkt ook wormafdrijvend, pijnstillend. bij bronchitis;20 druppels Niaouli, 10 druppels Mirte en 5 druppels Citroen mengen met 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de rug en borst insmeren. Verdampen in de sauna, 15 tot 20 druppels Niaouli in het water doen wat over de stenen wordt gegoten. Bevordert een gezonde ademhaling. Etherische oliën nooit puur op de hete stenen gooien, ze zijn brandbaar. Grove Den +++ : Den kan gebruikt worden bij o.a.: scabiës, open zweren, verkoudheid, griep, sinusitis, catarre, hoesten, bronchitis, astma, artritis, jicht, reumatische klachten, zenuwpijn, zweetvoeten, overmatige transpiratie, aandoeningen aan de lucht- en urinewegen, blaasontsteking, neuralgie, stress. Den is antiviraal, bacteriedodend en wormdrijvend.
bij bronchitis, astma; 5 druppels Berg Den of 5 druppels Pijnboom oplossen in een schaaltje heet water en 2 keer per dag dampen verdampen: 6 druppels Den in de aromalamp zorgen voor een frisse, gezonde atmosfeer en werken verlichtend bij griep, verkoudheid, bronchitis en astma. Verdrijft bovendien nare luchtjes.
Bonenkruid ++ : Gebruik Bonenkruid o.a. bij: diarree, kolieken, verkrampte spieren, maag- en darminfecties, bronchitis, zwak libido, insectenbeten, keelpijn, slecht helende wonden, darmkrampen, darmgassen en vermoeidheid. Bonenkruid werkt stimulerend op de spijsvertering en bevordert de menstruatie. Doodt bacteriën, schimmels, en wormen. Is bovendien jeukstillend.
bij bronchitis; 5 druppels Bonenkruid mengen met een schaaltje heet water en dagelijks inhaleren.
Hier volgen nu enkele Kruiden beschrijvingen waar je een aftreksel of thee kan van maken
Heermoes of paardenstaart is net als de mossen en varens een oerplant. In de volksmond wordt hij ook wel schaafstro of tinkruid genoemd omdat hij gebruikt werd voor het schuren van potten en pannen. Dit merkwaardige kruid is de moeite waard om eens goed te bekijken want hij verraad ons door zijn bouw al wat zijn gave is. Heermoes vormt duidelijk overeenkomsten met de harde en structuurgevende elementen van ons lichaam, het skelet. Hij bevat meer mineralen dan de meeste andere planten en is bijzonder rijk aan kiezelzuur, dat ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van botten, haren, nagels en kraakbeen. Ook voor de huid en de genezing van wonden is kiezelzuur belangrijk. Ook uitwendig kent Heermoes vele toepassingen bijvoorbeeld bij zwemmerseczeem en zwerende wonden en als zitbad bij ontstoken en gevoelige nieren. Het aftreksel van heermoes is ook prima geschikt als plantenwater voor zwakke planten met roest of meeldauw. Als enige groene plant mag Heermoes lang trekken (circa 20 minuten) of gekookt worden, dit om de oplossing van het kiezelzuur mogelijk te maken. We gebruiken van de Heermoes het hele kruid (alle bovengrondse delen).
Werking; versterkend, aanvullend, weerstandsverhogend, bloedzuiverend. Bij chronische bronchitis, emfyseem, zwangerschap
Hondsdraf (Glechoma hederacea):
Deze altijd groene plant groeit het beste in de schaduw en wordt ook wel 'kruip door de tuin' genoemd. Hedera betekent klimop en in het engels heet hij ground ivy, grondklimop. Het is een kruipende plant, die zich opricht als hij gaat bloeien. Bij niet te veel zonlicht is hij op zijn mooist. De blauw-paarse bloemen duiden op zenuwen en psyche. Het blad geurt sterk, vooral bij aanraking, en werkt in op het gevoelsleven, ontkrampt en heeft desinfecterende eigenschappen. We geven hondsdraf dan ook aan mensen die in de schaduw leven, de indrukken van het leven niet aankunnen en onopvallend, angstig en wilszwak zijn. Hondsdraf versterkt de wilskracht en het doorzettingsvermogen en versterkt het zenuwstelsel. De plant bevat veel mineralen waaronder calcium en silicium en werkt sterk ontzurend. Een goede begeleider bij zwakke onzelfstandige kinderen. Gebruik de hele plant aan het begin van de bloei, blaadjes over de salade.
Luchtwegen; voert vocht en slijm af uit de longen, werkt desinfecterend, bij hoest en bronchitis, preventief bij hooikoorts, kriebelhoest.
Hysop (Hyssoppus officinalis) Lipbloemigen:
Hysop is een oud oosters kruid. De naam betekent in het Arabisch heilig kruid. De houtige plant heeft een vierkante stengel en hoekige bladeren. De blauwpaarse bloemen groeien aan één kant van de stengel. Dit verwijst naar onevenwichtigheid, evenwichtsstoornissen en duizelingen. Bloemen en blad geuren sterk. De blauwpaarse kleur symboliseert de werking op luchtwegen en zenuwgestel. Met name bij nerveuze verkrampingen van de longen. Een goed kruid voor kinderen die gevoelig zijn voor vocht. Verder wekt de plant de eetlust op en bevordert de Luchtwegen; bij droge en diepe hoest en longontsteking, bronchitis, benauwdheid. Desinfecteert en voert slijm en vocht af uit de longen
Vlier (Sambucus Nigra) Kamperfoeliefamilie:
De gewone vlier is een struik die vrij algemeen in Nederland voorkomt en eeuwen oud kan worden. Vroeger plantte men de vlier vlak bij de boerderij, het liefst onder het keukenraam omdat de vlier bescherming bood tegen kwade geesten, vliegen en ongedierte. Bovendien trok ze goede geesten aan en was ze een veelzijdig geneesmiddel zodat men uit respect zijn hoed ervoor af nam. Als de vlier bloeit in mei, juni doet ze dat met crèmekleurige vijftallige bloemetjes die in schijnschermen bijeen staan. Ze verspreidt een indringende, soms onaangename geur die licht bedwelmend is. De kleur crème bevat geel en wit en heeft daardoor een kalmerende, opwekkende en bemoedigende werking in zich. In augustus krijgt de vlier bessen die, als ze rijp zijn, zwart van buiten en rood van binnen zijn. Het zomerse uiterlijk van de vlier is vriendelijk, vrolijk en zacht. In de herfst toont de vlier ons zijn andere kant, het hout is dan taai en de struik lijkt veel strenger en statiger. Zo kan de vlier enerzijds de strenge, starre mens zachter maken en anderzijds de te zachte en meegaande mens leren structureren en afbakenen. De vlier reinigt het bloed en vult aan bij tekorten. Vliersap met citroen is een uitstekend middel bij griep. Voor de thee gebruiken we de bloesems.
Luchtwegen; verhoogd de weerstand, bij griep, verkoudheid, keelpijn, amandelontsteking, hoest, bronchitis en astma.
Klein Hoefblad (Tussilago Farfara)
De naam Tussilago hangt samen met het Latijnse woord 'tussis' (= de hoest). welke naam kruidkundigen in vroeger tijden aan deze plant gaven. Klein hoefblad is een van de eerste lentebloeiers. Hij groeit bij voorkeur in vochtige wegbermen en op zanderige en kleiige plaatsen in de buurt van gebouwen en puin van het laagland tot in middelhoge bergstreken.
Thee;Bronchitis: Giet 1 kop kokend water over 1-2 theelepels bloesems en of bladeren laat 5-10 minuten staan. 3-4 maal per dag zo heet mogelijk eventueel gezoet met honing (dit is ook zo met de vorige besproken kruiden)
Sleutelbloem (Primula veris):
Sleutelbloemen zijn voorjaarsboden en geneeskrachtige kruiden. Men kan hen aantreffen in vochtige weiden, bossen en open struikgewas en langs wegbermen tot een hoogte van 2000 m boven de zeespiegel. De goudgele soort (Primula veris) geeft de voorkeur aan drogere plaatsen, de grotere zwavelgele soort (Primula elatior) groeit liever in vochtige weilanden en open bos
Thee; Bronchitis:
-Meng 1 theelepel wortel met 1 kop koud water. 2-3 minuten laten koken 10 minuten laten staan 3 maal per dag warm gezoet met honing.
-Meng gelijke delen sleutelbloemwortel (of bloemen), klein hoefbladbloemen en anijszaadjes. Neem 2 theelepels hiervan doe het in 1 kop water tot sudderen. Laat 25-20 minuten staan. Opwarmen voor gebruik 2-3 maal per dag zo heet mogelijk gezoet met honing.
-Meng 1-2 theelepels bloemen (met kelk) met 1 kop koud water. Breng het tot sudderen laat 5-10 minuten staan 3 maal per dag gezoet met honing.
Thee:Giet 1 kop kokend water op 1-2 theelepels gedroogde bladeren laat 5-10 minuten staan en neem 2-3 maal per dag een kop met honing
Bad: Neem gelijke delen eucalyptus- en tijmbladeren 4-5 eetlepels giet er 1 liter kokend water over laat 30 minuten staan filter en voeg dit filtraat bij het badwater. 10-15 minuten baden bij 38°C
Smeersel: Meng 1 deel eucalyptol (apotheek) met 5 delen water. Wrijf borst en rug enkele keren per dag hiermee in vooral 's avonds.
Iers Mos (Chondrus Crispus):
Bronchitis; Thee: Meng 1 theelepel fijngesneden mos met 1 kop koud water. Kook 3 minuten en laat 10 minuten staan. 1 kop 's morgens 1 's avonds.
Driekleurig viooltje (Viola Tricolor):
Het driekleurig viooltje kan beschouwd worden als de stam vader van de grootbloemige tuinviooltjes of pensees. Het is een van de adventieve planten die het eerst verschijnen op braakliggende terreinen. In Nederland komt het algemeen voor op akkers, duinen en heidegronden. In berggebieden(800-1300 m) komt het veel voor zowel op vochtige als op droge bergweiden.
Bronchitis; Thee:
- Meng 1 theelepel wortel met 1 kop koud water kook 2-3 minuten laat 10 minuten staan.
- Giet 1 kop kokend water over 2 theelepels verse of gedroogde blaadjes en bloemen. Laat 5-10 minuten staan. 2 maal per dag zo heet mogelijk gezoet met honing.
Ik heb een aandoening aan de lucht wegen welke kruiden als kruiden thee zou ik hiervoor kunnen gebruiken?.
Smalle Weegbree (Plantago lanceolata):
Toepassing: Smalle Weegbree is zeer actief werkzaam tegen allerlei ziekteverwekkers die voor ellende kunnen zorgen in de luchtwegen, na wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het kruid succesvol in de aanval gaat bij ziekten veroorzaakt door o.a. strepto - en stafylokokken. Naast deze antisceptische werking, versterkt de Smalle Weegbree ook het longweefsel omdat de plant veel silicium bevat en voert het slijm af en verzacht het door de vele slijmstoffen die de plant bezit. De thee en de tinctuur dan ook worden gebruikt bij (chronisch) hoesten, bronchitis, astma, kinkhoest. Vooral binnen de homeopathie wordt Smalle Weegbree ook gebruikt bij allerlei allergische klachten. Voor klachten van de luchtwegen wordt meestal de thee of de tinctuur gebruikt.
Zoethout (Glycyrrhiza glabra):
Omwille van de corticosone-achtige werking kan zoethout ook zinvol zijn bij de behandeling van allergische aandoeningen, zoals hooikoorts, allergische neusverkoudheid en eventueel allergische astma. Anderzijds is er echter ook de antivirale activiteit, waardoor het kruid ook een rol kan spelen bij een aantal infectieuze aandoeningen van de bovenste luchtwegen, zoals bronchitis, laryngitis (strottenhoofdontsteking, met heesheid en ev stemverlies - hierbij speelt ook de demulcerende werking een rol) angina en faryngitis (keelontsteking), Stomatitis (Mondslijmvliesontsteking). Tenslotte kan zoethout hoestbedarend zijn, en vindt dus ook daar een toepassing.
Thijm: Gebruik: Bronchitis, kinkhoest, catarre van de bovenste luchtwegen. Om te spoelen of te gorgelen bij ontstekingen van de mond -en keelruimte. Ook als gezicht dampbad. Als volksmedicijn als maagmiddel en bij winderigheid. Werking: Luchtwegen; bij verkoudheden, holteontstekingen, astma en kinkhoest. Spijsvertering; bij nerveuze maag en darmstoornissen, diarree, winderig- heid, vergiftigingen en krampen. Als thee: krampstillend, in het bijzonder op de bronchiën, slijmoplossend, ophoest bevorderend,. Spoelingen en gezicht dampbad: remmend op bacteriegroei, deodoriserend en doorbloedings bevorderend. Alleen de bladeren van de plant worden gebruikt. De echte tijm is een houtachtig struikje met dikke leerachtige blaadjes. Ze groeit op een rotsachtige grond en staat het liefst in de felle zon. De plant toont ons daarmee zijn wilskracht en weerstand. Tijm bevat veel etherische olie en een sterke geur. Deze sterke geur werkt direct in op het gevoelsleven, psyche en op de thymus, de klier die zorgt voor de natuurlijke afweer. De kleur van de bloemen, lila, licht paars, rosé en is de kleur van de ziel. Het zenuwstelsel wordt gekalmeerd en versterkt, bijv. bij overbelasting.
Heemstblad: Werking; Luchtwegen : Een buitengewoon goed middel bij alle klachten van de luchtwegen, hoest, kriebelhoest, bronchitis, astma, longontsteking. Stilt de hoestprikkel, een zeer goed middel bij kinderen met deze klachten, beter in zijn werking dan Kaasjeskruid. Voor klachten aan de luchtwegen gebruikt men hoofdzakelijk het blad.
Groot Kaasjeskruid (Malva Silvestris): Heeft een hoog gehalte aan slijmstoffen en een ontstekingsremmende werking. Wordt vooral toegepast bij verkoudheid met hoest. Vooral werkzaam bij droge prikkelhoest. Thee kan ook ingezet worden bij ontstekingen in het maag- darmkanaal. Werking; Luchtwegen; bij ontstekingen van de luchtwegen. kaasjeskruid is in zijn geheel te gebruiken maar het meeste gebruiken we nog de bloemetjes en de blaadjes.
Eucalyptus: Prima bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen. Maakt vastzittend slijm vloeibaar en heeft een licht antiseptische werking.
Salie
Het woord salvia komt van het Latijnse salvere (= redden). Salie lost het slijm in darmen en luchtwegen op. Op die manier verlost salie je lichaam van een heleboel troep.
Sandelhout
Werking:Sterk antisepticum/desinfecterend voor urinewegen, geslachtsorganen en luchtwegen, ontstekingremmend, sputumbevorderend, slijmoplossend, slijmvlies regenererend, doorwarmend. Toegepast bij darminfecties en winderigheid, is urinedrijvend en bevordert de geslachtsdrift en werkt tegen impotentie. Goed toepasbaar bij behandeling van een vette huid en acne (in kompressen). Ook geschikt tegen jeuk en huidziekten (als wrijfolie).
E.O.'s en hun werking:
Hier enige toepassingen van Cajeputi: -bij keelontsteking, astma, bronchitis, verkoudheid, griep, ontstekingen aan de luchtwegen, tuberculose; 8 tot 10 druppels Cajeputi aan een schaaltje heet water toevoegen en 2 tot 3 keer per dag inhaleren. -bij hoest, verkoudheid, ontstekingen aan de luchtwegen en slijmoplossend, voeg 4 druppels Ceder toe aan een schaal heet water en damp hiermee naar behoefte.
Bij ontstekingen aan de luchtwegen
bij keelontsteking, astma, bronchitis, verkoudheid, griep, ontstekingen aan de luchtwegen, tuberculose; 8 tot 10 druppels Cajeput aan een schaaltje heet water toevoegen en 2 tot 3 keer per dag inhaleren. meng 3-6 druppels Terpentijn met een schaaltje heet water en inhaleer dagelijks 10 minuten. '' 6 druppels Hysop mengen in een eetlepel basis olie en hiermee borst en rug insmeren. '' 5 druppels Balsemspar oplossen in een schaaltje heet water en 2 keer per dag dampen. Verdiept de ademhaling. '' 1-2 ml. Balsemspar mengen in 10 ml. basis olie, met dit mengsel borst en rug inwrijven meng 2 druppels Roomse Kamille en 4 druppels Helicryse in een schaaltje heet water en damp 1 à 3x per dag.
meng 15 druppels Ravensara in 50 ml. basis olie en wrijf hiermee borst en rug in. '' 5-8 druppels Blauwgom Eucalyptus in een schaaltje heet water doen en hiermee dagelijks dampen. '' 20 druppels Salie, 20 druppels Rozemarijn en 20 druppels Eucalyptus mengen. Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren. Dagelijks naar behoefte. '' 6-12 druppels Hysop in een schaaltje heet water doen en hiermee dampen. meng 10 druppels Engelwortel, 20 druppels Eucalyptus en 20 druppels Rozemarijn. Van dit mengsel 5-8 druppels in een schaaltje heet water doen en naar behoefte inhaleren. meng 3 druppels Balsemspar, 2 druppels Citroen en 2 druppels Eucalyptus mengen in een schaaltje heet water en 2 à 3 keer per dag dampen.
Sandelhout
Fysiek Sterk antisepticum/desinfecterend voor urinewegen, geslachtsorganen en luchtwegen, ontstekingremmend, sputumbevorderend, slijmoplossend, slijmvlies regenererend, doorwarmend. Toegepast bij darminfecties en winderigheid, is urinedrijvend en bevordert de geslachtsdrift en werkt tegen impotentie. Goed toepasbaar bij behandeling van een vette huid en acne (in kompressen). Ook geschikt tegen jeuk en huidziekten (als wrijfolie).
ik zou graag willen weten of er kruiden zijn die als je ze fijn stampt
met warm water en je er aan ruikt je neus er van open gaat bestaan.
zodan welke (niet alle natuurlijk)
Salie:
is een natuurlijk ontsmettingsmiddel voor mond en ademhalingsorganen. Saliethee helpt bij verkoudheden en zweertjes in de mond. Ook bij moeilijke spijsvertering en krampen verlicht salie ongemakken.
In een dampbad helpt het tegen hoofdpijn en een verstopte neus door zijn slijmoplossende werking. Een afkooksel van enkele gehele blaadjes in melk levert de bekende saliemelk, een gezonde drank voor een verkwikkende nachtrust
Pepermunt;
In de keuken gebruikt u best kruizemunt, maar als u munt wil gebruiken voor uw gezondheid, kiest u beter pepermunt. Muntthee is een goede remedie tegen maagpijn. Bovendien werkt het ook tegen mond- en keelontstekingen. Een dampbad met munt verhelpt kriebelhoest en verstopte neus.
Tijm:
werkt ontsmettend en slijmverdunnend: daarom is het een goed middel tegen infecties van de luchtwegen. Thee van tijm drinkt u best als u verkouden bent en veel moet hoesten.
of dampbad met pepermunt of eucalyptus
Kamillebloempjes:
Neem 3 eetlepels kamillebloempjes op een schaal kokend water en ga met je hoofd boven de schaal zitten. Zorg met een handdoek dat je damp niet verloren gaat. 5 minuten stomen.
enkele tips uit grootmoeders kruidenboekje
Bij een verstopte neus helpt druppelen met warme olijfolie, of een andere olie die voorhanden is, al is het zonnebloemolie. Dat werkt zelfs al beter dan een neusspray van de apotheek. En in iedere keuken is wel knoflook te vinden. Deze kunnen dan geperst worden: doe 50 milliliter kokend water op 3 fijngemalen teentjes knoflook en laat dit 2 uur staan. Enkele malen per dag in de neusgaten druppelen.
Uien zijn ook een uitstekend huismiddel tegen een dichte neus: rasp 1 ui heel fijn en druk dit papje door een verbandgaasje. Doe 1 druppel van dit uiensap op 1 eetlepel water en druppel dit om het uur in de verstopte neus.
ook goed is een eetlepel zout oplossen in een tas deze laten afkoelen en dan met een watje in de tas met zoutwater doppen en een klein beetje uit laten druppelen en dan het water via het watje of een verbandgaasje opsnuiven langs de neus, je zal wel zien dat de neus wel vlug zal openen
Echt snel herstellen doe je pas na een mosterdbad. Doe 250 - 400 gram mosterdpoeder in zoveel water dat een substantie ontstaat met de dikte van zure room, roer tot er een scherpe mosterdgeur ontstaat en giet dan het mengsel in het bad. Weer goed roeren. Ga hier 5 á 6 minuten in liggen, snel afdouchen en meteen onder de warme dekens!
Hetzelfde kan gedaan worden met knoflook: 30 tenen in 10 liter water zo'n 6 tot 8 uur laten staan, dan de hele emmer opwarmen en in een warm bad gieten.
ik heb een recept maar benodiggeden staan er niet op <BR>en ik moet dat maken voor het school <BR>en ik heb bedodiggeden nodig <BR>maar ik vind die niet <BR><BR>zou de benodiggeden kunnen doorsturen van het recept : Griep, verkoudheid.<BR><BR>dank u wel !<BR>daag ik ben celien <BR>10 jaar
Recept hoestsiroop: 1 verse ui, honing of bruine suiker, 2 eetlepels verse of gedroogde tijm. Hak de ui fijn en doe in een zeef of vergiet die je op een pannetje plaatst. Voeg de tijm toe en schep er de honing of suiker over. Na een nachtje uitlekken heb je een goede hoestsiroop, bewaar koel in een donker flesje.
Uitwending: Bij griep, verkoudheid en sinusitis: ligbaden en stoombaden.
Voor een groot ligbad: 2 koppen gedroogd kruid op 2 liter kokend water, 20 min. trekken en aan het badwater toevoegen. Na het bad warm toedekken en rusten. Stimuleert ook de bloedsomloop.
Voor baby's en kleine kinderen zijn er preparaten in de handel, als je zelf een aftreksel maakt neem dan 1/4 van een groot bad.
2 eetlepels van het mengsel overgieten met een halve liter kokend water, 2 a 3 maal/dag.
OPGELET: Bij baby's en jonge kinderen vervang je het eucalyptusblad (kan irriterend werken op de slijmvliezen) door lavendelbloesem. Bij reuma en jicht worden zalven en massageolie toegepast.
Het hoofdbestanddeel van tijm is de etherische olie die vooral thymol bevat. Deze olie wordt uit de verse plant gewonnen door middel van waterdampdistillatie en is o.a. in natuurwinkels verkrijgbaar. De rode tijmolie is de zuiverste. Gebruik de olie steeds uitwendig en NOOIT puur, vermeng ze steeds in een draagolie zoals olijfolie bv. als je ze in een stoombad gebruikt, neem dan 3 druppeltjes op 0,5 liter water.
Vlierbessensiroop: In een vorig artikel kon u al uitgebreid kennismaken met de vlier (zie artikel de vlier: van bloem tot aperitief). De vlier kan echter voor veel andere doeleinden gebruikt worden o.a. zijn de rijpe bessen bruikbaar als lokaas bij de hengelaars die deze dit gebruiken om te vissen op kopvoorn. Onderstaand recept van de vlierbessiroop die ik U wil meegeven heeft een medicinale werking en zal zeker goed van pas komen om koning winter te trotseren. Ingrediënten : rijpe vlierbessen suiker (kristal-, riet-, of kandijsuiker) 4 à 5 kruidnagels Bereidingswijze : Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen. Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men de zwarte (rijpe) bessen van de trossen afritsen. Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kunnen we het uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef. Kook het gezeefde vlierbessap vervolgens in een verlakte kookpan samen met de toegevoegde suiker en de kruidnagels tot de massa een geleiachtig geheel vormt (verhouding : 1 liter sap op 1 kg suiker). Schep op het einde het schuim met een schuimspaan weg. Giet de gelei over in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af. Bewaren op een donkere en koele plaats. Hoe en waarvoor te gebruiken ? De vlierbes heeft een reinigende en genezende werking. De immuniteit wordt versterkt, bij griep en verkoudheden verlicht het de ongemakken en versnelt het de genezing.
Mierikswortelsiroop : Hoewel de mierikswortel populair is in de moderne keuken werd hij oorspronkelijk gebruikt als medicinale plant. Het is vooral het sap van de wortel die in de siroop gebruikt wordt . Ingrediënten : mierikswortel kandij - of rietsuiker Bereidingswijze : Was de vers geoogste mierikswortel grondig schoon en rasp hem zeer fijn. Doe er suiker bij naar eigen smaak en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kommetje en laat gedurende een nacht in de koelkast trekken. De suiker zal nu oplossen in het mierikswortelsap en zo krijgen we mierikswortelsiroop. Pers de volgende dag het gezoete sap uit - met behulp van een zeef of neteldoek- en doe de siroop in een flesje (bewaren in de koelkast). Aangezien mierikswortel bij opwarming zijn geneeskrachtige werking verliest (de vluchtige olie verdampt) is enkel koude bereiding mogelijk, daardoor is een lange houdbaarheid van de siroop niet mogelijk (max. 5 dagen) en is men verplicht de siroop telkens opnieuw vers te bereiden bij langdurig gebruik. Hoe en waarvoor te gebruiken ? Mierikswortelsap is koortswerend en heeft een antibiotische werking. Daarom is het een prima hulpje bij bronchitis en hoest. Door zijn antibacteriële werking is het ook een goede remedie bij ontstoken amandelen - en/of keelontsteking. Bij deze aandoeningen 3 maal daags een soeplepel gebruiken.
Werkwijze voor het maken van thee: Benodigdheden voor een theepot (3 tot 4 koppen thee) 6 dl kokend water 20 gram gedroogde of 30 gram verse kruiden
Benodigdheden voor een kop 2 gram (1 tot 2 theelepels) gedroogde of 3 gram (2 tot 3 theelepels) verse kruiden
Werkwijze Gebruik voor uw thee 1 kruid of een combinatie van 2 of 3 verschillende kruiden (gelijke porties), die samen de bovengenoemde hoeveelheid vormen. Verwarm bij het zetten van een pot thee eerst de pot, doe dan de kruiden in de pot en giet het kokende water erop. Dek de pot af en laat de thee 10 minuten trekken. Giet de thee door een theezeefje in een kop en voeg eventueel honing toe om de thee te zoeten.
Doe bij het maken van 1 kop thee de kruiden in een theezeefje en plaats dit boven de kop. Giet er vervolgens heet water op, dek het kopje af en laat de thee 10 minuten trekken. Voeg eventueel wat honing toe. Drink 2 of 3 maal daags een kop, afhankelijk van de voor u geldende dosering.
Voorbeeld: Thee tegen verkoudheid en griep. Een halve dosering duizendblad Een halve dosering vlier Een snuifje pepermunt
Dit middel (voor volwassenen) verlaagt de koorts verminderd de neusverkoudheid en stimuleert het zweten, waardoor het lichaam gereinigd wordt en kan herstellen.
Rozenbottelsiroop tegen verkoudheid.
Maak je eigen rozenbottelsiroop.
Weerstandverhogende siroop, boordevol vitamine c. Ideaal voor kleine Mannen en grote kinderen. . .
Wat heb je nodig?!
Wat rozenbottels van wilde rozen, kokend water en 500 ml honing.
Pluk de rozenbottels van de struiken die je in je tuin of in de buurt hebt groeien. Rozenbottelsiroop smaakt heel erg lekker, is gemakkelijk te maken en zit zoals al eerder vermeld: boordevol met vitamine C. En vitamine C verhoogt de weerstand en maakt ons sterker tegen allerlei infecties.
Siroop maken.
1. Kook de rozenbottels 15 min. in water.
2. Zeef 500ml. van het aftreksel in een pan. Voeg 500 ml. honing toe.
3. Verwarm het totdat de honing is opgelost.
4. Laat het mengsel afkoelen, giet het in donkere glazen potten.
Neem hiervan twee tot drie keer per dag een soep/eetlepel. De maag wordt gekalmeerd door de looizuren in de rozenbottels, deze hebben een bochtafdrijvende werking.
De honing wordt bij dit recept bijgevoegd om de zure smaak van de rozenbottels te neutraliseren, maar ook voor de helende werking ervan.
Als je het vitamine C gehalte wilt verhogen, voeg dan bramensap toe...
Vlierbessensiroop:
Ingrediënten:
rijpe vlierbessen, suiker (kristal-, riet-, ofkandijsuiker), 4 à 5 kruidnagels.
Bereidingswijze Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen. Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men dezwarte (rijpe) bessen van de trossen afritsen.Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kunnen we het uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef..
Kook het gezeefde vlierbessap vervolgens in een verlakte kookpan samen met de toegevoegde suiker en de kruidnagels tot de massa een geleiachtig geheel vormt(verhouding : 1 liter sap op 1 kg suiker). Schep op het einde het schuim met een schuimspaan weg.
Giet de gelei over in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af. Bewaren op een donkere en koele plaats.
Hoe en waarvoor te gebruiken? De vlierbes heeft een reinigende en genezende werking. De immuniteit wordt versterkt, bij griep en verkoudheden verlicht het de ongemakken en versnelt het de genezing.
Ideale verhouding bij verkoudheidis : de helft vlierbessiroop en de helft water tot aan het kookpunt brengen en dit drankjezo heet mogelijkuitdrinken. Zo gaat menzweten waardoor de giftige stoffen uit het lichaam verdwijnen. Vlierbessiroop is ook lekker in een kopje thee.
De toevoeging van kruidnagel aan de siroop heeft behalve zijn conserverende eigenschap ook nog het voordeel dat het antiseptisch werkt en zo ook bijdraagt tot de genezing van griep en verkoudheden.
Seldersiroop:
Selder in combinatie met tijm,blokdrop en rum: een uitstekend en lekker hoestdrankje. Op een koude winteravond, voor het slapengaan of na een fikse wandeling in de sneeuw, bij een winters griepje, een zware verkoudheid:seldersiroop verlicht en heelt!
100 g verse tijm, 3,25 l water, blokdrop (*),riet of kandijsuiker, rum.
Bereidingswijze Spoel de selder en snij hem in stukken van 3cm. Doe hem samen met de vers gespoelde tijm in een grote ketel en giet er het water bij. Laat nu alles gedurende anderhalf uur op een zacht vuurtje inkoken. Giet daarna het ingekookte sap door een fijne zeef of neteldoek, doe hetin een kookpot en doe er per liter sap 2 blokken blokdrop (van 100 g) en 1 kg suiker bij.
Laatalles koken tot een vloeibare massa. Voeg na afkoeling« eventueel » een halve liter rum van 40° toe en gietalles insteriele flessen, dicht ze enbewaar op een donkere, koele plaats.
Hoe en waarvoorgebruiken? Seldersiroop is een uitstekende siroop tegen de winterse kwaaltjes. De ingrediënten samen maken dat ereen lekkere siroop tevoorschijn komt die nog helend is bij hoest en bronchitis. Dit laatste door de slijmoplossende, hoestbevorderende, ontstekingsremmende en vochtafdrijvende eigenschappen.
Bij keelpijn en griepverlicht het de ongemakken.
De siroop kan puur ( 1 soeplepel 3 x daags)ofwel met warmwater aangelengd(1 op 4) vóór het slapengaan gedronken worden.
(*)Zoethoutwortelen Blokdrop
Zoethoutwortel die vroeger veel gebruikt werd als kauwsnoep is afkomstig van de subtropische struik Glycyrrhiza glabra. Het bevat saponinen, stoffen die 50 maal zoeter zijn dan rietsuiker.
Blokdrop, misschienbeter gekend als: « Klissenbrood » is het ingedikte extract van de zoethoutwortel die bij verwerking in blokken gegoten wordt.
Behalve zijn zoete smaak bevat het ook geneeskrachtige eigenschappen. Blokdrop is tevens het voornaamste ingrediënt van drop. Stukken blokdrop verkrijgbaar in blokken van 50 g en 100 gkan men vinden in snoepwinkels, bijdrogisten en in bepaalde reformzaken.
Mierikswortelsiroop
Hoewel de mierikswortel populair is in de moderne keukenwerd hij oorspronkelijk gebruikt als medicinale plant. Het is vooral het sap van de wortel die in de siroop gebruikt wordt
Ingrediënten:
mierikswortel, kandij of rietsuiker
Bereidingswijze :
Was de vers geoogste mierikswortel grondig schoon en rasp hem zeer fijn. Doe ersuiker bij naar eigen smaak en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kommetje en laatgedurende een nacht in de koelkast trekken. De suiker zal nu oplossen in het mierikswortelsap en zo krijgen we mierikswortelsiroop.
Pers de volgende dag het gezoete sap uit met behulp van een zeef of neteldoek-en doe de siroop in een flesje (bewaren in de koelkast). Aangezien mierikswortel bij opwarming zijn geneeskrachtige werking verliest (de vluchtige olie verdampt) is enkelkoude bereiding mogelijk, daardoor is een lange houdbaarheid van de siroop niet mogelijk (max. 5 dagen) en is men verplicht de siroop telkens opnieuw vers te bereiden bij langduriggebruik.
Hoe en waarvoor te gebruiken ? Mierikswortelsap is koortswerend en heeft een antibiotische werking. Daarom is het een prima hulpjebij bronchitis en hoest. Door zijn antibacteriële werking is het ook een goede remedie bij ontstoken amandelen -en/of keelontsteking. Bij deze aandoeningen 3 maal daags een soeplepel gebruiken. Veelvuldig gebruik is wel af te raden gedurende de zwangerschap.
Verhoog je weerstand door het maken van deze thee.
Bescherm jezelf tegen de griep of een verkoudheid met deze weerstands verhogende kruidenthee.
Ik merk vaak aan de kinderen dat ze na een schoolvakantie, wanneer ze terug in school zijn , worden blootgesteld aan allerlei vervelende virussen. Dat komt doordat ze lekker knus binnen, achter de verwarming hebben gezeten en achter gesloten ramen. Ik verhoog hun weerstand en ook die van mij, door de volgende kruidenthee te maken. Tijm, salie en rozemarijn, dit zijn de ideale ingrediënten, vanwege hun ontsmettende werking.
Salie werkt slijmoplossend en bloedstelpend, wat ideaal is tegen een zere keel.
Rozemarijn stimuleert en verwarmt.
Gebruik bij dit recept ook citroen en eucalyptus voor hun herstellende en genezende eigenschappen.
Wat hebben we nodig?!
1 tot 2 theelepels gehakte salie, tijm of rozemarijn.
Heet water.
Honing, naar keuze.
Hoe maak je deze thee?!
1. Doe 1 tot 2 theelepels tijm, salie of rozemarijn in een theepot. Dit mag vers of gedroogd zijn.
2.Giet er heet water op. Laat het 5 tot 10 minuten trekken.
3. Zeef het aftreksel in een theekopje. En doe er eventueel wat honing bij om te zoeten.
Let hier wel op.
Vermijd salie als je zwanger bent. Drink het niet langer dan twee weken achtereen !!!
Glühwein (grog):
Wie wel eens op wintersportvakantie is geweest naar Oostenrijk, Zwitserland of Duitsland kent natuurlijk de glühwein ( glühwein gloeiwijn ). Het is in wintersportplaatsen een zeer geliefde drank. Je kan deze drank op verschillende wijzen klaar maken waarvan het volgende recept de meest bekende is.
Laat de dun afgeschilde schil van een sinaasappel met een citroen en wat kruidnagelen in water trekken.
Zeef de vaste delen uit het water.
Meng een kwart liter kruidenwater met een halve fles rode wijn zoals Côtes du Rhône, een lichte Bordeaux of een Mâcon.
Voeg twee á drie eetlepels kandijsuiker toe.
Maak het zo heet mogelijk maar laat het niet koken.
Schenk het uit in de glazen en genieten maar.
Grog:
Een grog is een mengdrank die bestaat uit alcoholische drank gemengd met water en suiker. De naam is door toedoen van admiraal Vernon uit de 17e eeuw bedacht toen hij met zijn manschappen in het gebied rond het Caraïbisch gebied opereerde. Om dronkenschap door overmatige rum consumptie te voorkomen liet hij de rum aanlengen met water en rietsuiker. De naam grog ontstond door de spotnaam die Vernon in de loop der jaren had gekregen omdat hij bij zeeslagen altijd een zwarte zijde jas (Grogram) droeg. Een grog wordt veel gebruikt bij een opkomende verkoudheid en griep.
Er zijn diverse soorten grog zoals:
Cognacgrog en Rumgrog bestaande uit een stevige bodem Cognac of rum met suiker en heet water en de wijngrog (glühwein). Er worden ook diverse kruiden en bijvoorbeeld karamel gebruikt.
Bisschopwijn:
Een typisch oud Hollands recept dat van moeder op dochter is overgedragen om de lange koude winteravonden plezierig door te komen. Bij kaarslicht en smeulend vuur van turfblokken kon men genieten van verwarmde wijn gemaakt met kruiden wat kaneel, kruidnagel of citroenschijfjes. Wie kent niet de verhalen van de sfeervolle houten hutten en intieme herbergen waarin de vriendelijke serveersters de gezellige mokken van aardewerk, gevuld met de flink verwarmde Bisschopwijn laten rondgaan.
Het wordt gemaakt van rode wijn gearomatiseerd met kruiden en smaakstoffen, zoals kaneel, kruidnagel, citroen en sinaasappel volgens Oudhollands huisrecept. Alcoholgehalte: 8,5 % vol.
Etherische Oliën:
Hoest, verkoudheid bij vastzittende hoest, verkoudheid: doe 10 druppels venkel in een schaaltje heet water en damp hiermee 2x dagelijks of: 6-12 druppels hysop in een schaaltje heet water doen en hiermee dampen. Doe 1 of 2 druppels lavendel op een zakdoek of tissue. Leg dit in je slaapkamer in de buurt van je bed. Dit verlicht het hoesten of: Borstolie tegen hoest 5 druppels benzoë, 5 druppels mandarijn, 50 ml basis olie. Hiermee borst en rug insmeren Meer lucht bij verkoudheid Stomen met eucalyptus of wat van de olie op een zakdoek druppelen en inhaleren. Niet geschikt voor kleine kinderen. Verlichting bij bronchitis 3 druppels hysop, 3 druppels citroen, verdampen in aromalampje
Verkoudheid bij lopende neus, verkoudheid: meng 8-12 druppels wilde tijm in een schaaltje heet water en damp 1-2 per dag. bij verkoudheid, griep: meng 15 druppels ravensara in 50 ml. basis olie en wrijf hiermee borst en rug in. bij verkoudheid, griep, keelpijn: 5-8 druppels blauwgom eucalyptus in een schaaltje heet water doen en hiermee dagelijks dampen. bij keelontsteking, astma, bronchitis, verkoudheid, griep, ontstekingen aan de luchtwegen, tuberculose: 8 tot 10 druppels cajeputi aan een schaaltje heet water toevoegen en 2 tot 3 keer per dag inhaleren. bij vastzittende hoest, verkoudheid: doe 10 druppels venkel in een schaaltje heet water en damp hiermee 2x dagelijks. bij griep, verkoudheid: 20 druppels salie, 20 druppels rozemarijn en 20 druppels eucalyptus mengen. Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren. Dagelijks naar behoefte.
- Glazen roller + 10 ml Jojoba-olie + Eucalyptus + Pepermunt + Tea tree
Gebruik : de roller aanbrengen ter hoogte van de sinussen of op de pijnlijke plaats(voorhoofd, zijkant van de neus) of binnenkant van de polsen (thv bloedvaten + hieraan ruiken).
Mag verschillende malen per dag gebruikt worden.
Voor het slapen gaan kan je dit ook aanbrengen op het gezicht ter hoogte van de sinussen (oppassen voor de ogen !!)
-3 dr Eucalyptus :
Eigenschappen : antiseptisch, slijmoplossend, stimuleert de spijsvertering en de bloedsomloop.
Andere toepassingen : spierpijn, krampen, osteo-artritis, hoest, sinusitis.
Psychologisch : versterkend en verhelderend, helpt tegen spanningshoofdpijn.
Plantenboodschap : Kijk en besef.
- 2 dr Tea Tree :
Eigenschappen : slijmoplossend en antiseptisch, geneeskrachtig , kalmerend.Bestrijdt bacteriën , virussen en schimmels.
Belangrijkste toepassing : ademhalingswegen
Andere toepassingen: voetschimmel, candida, nagelinfecties, geïnfecteerde snijwonden.
Psychologisch : verfrissend en opwekkend; versterkt de geest.
Plantenboodschap : Ik geef je helder zicht op de wereld.
Je kan desnoods 2 druppels van de roller in een verdamper doen (kom met 1 liter heet water).Handdoek over het hoofd en hieraan dampen (oppassen voor verbranding van gezicht bij de start even laten afkoelen.Je aangezicht inwrijven met een crème indien je een gevoelige huid hebt.)
Hallo, Ik ben op zoek naar een sterke slijmverdunner om met name de slijmvliezen in de bovenste luchtwegen te verdunnen. weet u iets ? alvast bedankt
ANTWOORD Adem kruidendamp in met olie van theeboom (=Tea tree) en eucalyptus. Tea tree heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen en Eucalyptus helpt het overtollige slijm afvoeren. Recept : 2 liter kokend water 2 druppels te treeolie 2 druppels Eucalyptusolie
Giet kokend water in een hittebestendige kom en voeg er de olie aan toe. Dek uw hoofd en de kom af met een grote handdoek. Inhaleer de damp gedurende 10 minuten. Indien men astmapatiënt is : niet dampen met Eucalyptus !!
OF Wrijfolie : 4 dr Tea tree 4 druppels Eucalyptus 2 druppels Pepermunt
Voeg deze oliën toe aan 20 ml (4theelepels) zoete amandelolie. Wrijf de borst er 's morgens en 's avonds mee in.
9 weken opgenomen geweest op de psyg afd , maar ging alleenmaar achteruit, ik slik opmoment oxacepam en diazepam .maar in het ziekenhuis hadden ze alles ineenkeer stopgezet , toen zat ik aan de serquel en lorazepam , en dat ging dus radicaal fout , ik kwam in een cold turky terecht alle gevolgen van dien , ik heb zelf besloten om snel weg te gaan uit het ziekenhuis, want ik kreeg er alleen maar meer klachten door , ook als ik in de auto zit heb ik het al moeilijk , angstig slik problemen tintelende tong gevoel dat die dik wordt ,gevoel dat ik stik , en dan wil ik vluchten weten jullie misschien wat ik nog kan doen , sint janskruid werkt niet .
ps ik sta nu onder begleiding van mijn huisarts , en die had vd psyg een brief gekregen , dat ik nooit had moeten worden opgenomen , en dat het een hele foute beslising was , maar ja dat ik napraat en ik zit nu met de ellende , en wil er graag van af en weer gelukkig worden.
dus als u iets weet wat mij zal kunnen helpen hoor ik dat graag..
mvg ...
de etherische olie van ylangylang: bij een aanval, of bij gevoel van beklemming, bij hartkloppingen, bij angstgevoelens:
1 druppel etherische olie van ylangylang op een zakdoek en inhaleren
belangrijke fysieke eigenschap van ylangylang is het vermogen om te snelle ademhaling en te snelle hartslag te vertragen, werkt bloeddrukverlagend (via lichaamsmassage en/of baden)
Beste kruidenspecialist.Ik ben bejaard en lijdt al heel veel jaren aan gastritis.Veel onderzoeken en eens een zeer sterke antibioticumkuur die dus niet heeft geholpen.Heb wel stress en gebruik pantosol tegen maagzuur.Dat zou een tekort aan B12 kunnen veroorzaken maar kan geen vitamine B complex verdragen wegens allergische reactie.Benauwd.Moet voorzichtig eten en geen scherpe kruiden vertelde men mij.De gastritis veroorzaakt lichte pijn bij druk op maag.De gal heeft veel cholesterolstenen die beter niet geopereerd kunnen worden. Ik houd het kort.Misschien moet u veel meer gegevens hebben.
Dank voor de juffrouw die dit werk door wil zetten.Groeten,Rudolf
onderstaand probleem "gastritis"
geschikt kruid tegen maagslijmvliesontsteking:
ECHTE Heemstwortel
de slijmstoffen die de wortel bevat vormen een beschermende laag zowel in de keelholte als in de maag.
er zijn kant-en-klare preparaten verkrijgbaar (siroop)
of:
losse heemstwortel (gedroogd verkrijgbaar in natuurwinkel):
meng 150 ml KOUD water met 3 theelepels kleingesneden heemstwortel
laat dit enkele uren trekken,
zeef het vocht en verwarm het lichtjes (niet laten koken)
drink hiervan een aantal keren per dag
maximale dagelijkse dosis heemstwortel: 15 gram
ter aanvulling nog een theemengsel
per kopje:
een halve theelepel zoethoutwortel, kleingesneden
een halve theelepel kamillebloem
een theelepel pepermuntblad
voeg hieraan 150 ml kokend water toe, laat 5 minuten afgedekt trekken, zeef het vocht
drink hiervan dagelijks 3 kopjes
------------------------------
tegen maagzuur
aromatherapie: 3 x daags 2 druppeltjes biologische zuivere etherische olie van citroenschil innemen
ik zou graag mijn eigen kruidentuintje aanleggen. Kun je mij tips geven welke kruiden zeker niet mogen ontbreken?
dank bij voorbaat
---------------------
Beste,
Wil je een kruidentuintje om lekkere theetjes te kunnen maken? Of om te kunnen gebruiken met koken? of medicinale kruiden die bijvoorbeeld handig zijn als EHBO middel?
Bij lekkere theetjes zeg ik als nummer 1 VENKEL en daarna ANIJS, verder zijn kamille, salie en goudsbloem ook altijd handig om bij de hand te hebben.
Voor het koken: basilicum, salie, munt, oregano, marjolein.
Medicinaal: Weerstandsverhogende kruiden zoals Brandnetel, braam, maagdenpalm, rozemarijn.
Bij griep: Kamille, longkruid, maagdenpalm en chichorei(koortsverlagend)
Lapacho thee is gewoon bestelbaar op internet en volgens mij bij verscheidene reformwinkels te koop.
Lapacho Thee
In Lapachothee zitten diverse stoffen (waaronder saponine en selenium) deze verdrijven de ziekteveroorzakers de parasieten. Ook bevat het heel veel ijzer en Calcium, kleine hoeveelheden Vitamine C, Mangaan, Magnesium, en Zink, en ook sporen van vitamine A en B-Complex, Barium, Goud, Kalium, Koper, Molybdeen, Natrium, Nikkel, Fosfor, Zilver, Strontium. Lapacho kent vrijwel geen allergische reacties, bijwerkingen, daardoor kan in combinatie met regulaire medicijnen of natuurlijke geneesmiddelen gebruikt worden. Lapacho verbetert de zuurstofhuishouding in gans het lichaam. De gunstige werking van Lapacho
- activeert de trage stofwisseling - antiviraal, antibacterieel en antiparasitair, - activeert de eigen afweerstoffen - bevordert de gezonde slaap - bouwt het immuunsysteem op - geeft een grotere weerstand aan het zenuwstelsel - gunstige werking op migraine en chronische pijnen - heelt huiduitslag, wonden en infecties - heelt op gebaseerde depressies, stofwisselingsproblemen - helende invloed op diabetes, en de daaruit spruitende ontstane beschadigingen van deze kwaal - helpt bij bloedarmoede - houdt de bloedvaten schoon - kalmerende uitwerking op het zenuwstelsel - normaliseert de bloedsuikerspiegel - oefent een helende werking uit op leukemie - reguleert en versterkt de orgaanfuncties (lever, nieren, milt en spijsvertering) - remt en bestrijdt tumoren van allerlei aard - sterkt het hart en de bloedsomloop - tegen verstopping van allerlei aard - verbetert de algehele doorbloeding - verdrijft gifstoffen, slakken en zware metalen uit het lichaam - verdrijft schadelijke schimmels, zonder het natuurlijke immuunsysteem aan te tasten - urinedrijvend en bevordert de functie van de zweetklieren
Lijst van kwalen waarop Lapacho een gunstige invloed uitoefent
- allergieën van allerlei aard - alcoholverslaving en gevolgen van alcoholmisbruik - amalgaamvergiftiging - arteriosclerose - artritis - bloedarmoede - bloedingen - bronchitis - breuken - candida - colitis ulcerosa - diabetes - eczeem - fistels - gastritis - gewrichtsontstekingen - ontstekingen en zweren - overgevoeligheid voor chemicaliën - spataderen - verkoudenheid - vermoeide, ontstoken of geïrriteerde ogen - witte vloed - ziekte van Hodgkin
Hoe zet je Lapachothee:
Breng een halve liter water aan de kook, en voeg er 1 eetlepel Lapacho toe. laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes en afgedekt koken, daarna neem je de koopan/pot van het vuur en laat de thee nog een 5 tal minuten afgedekt trekken, deze thee zeven en warm of koud drinken.
Suiker toevoegen is uit den boze hoeveelheid: 3-5 koppen verspreid over de dag. ( = +/- een halve liter per dag ).
Ik heb Komboecha Zwammen te veel! Wie interesse heeft laat het mij weten, dan stuur ik uw é-mail door aan de betrokkene persoon!
Hier op deze blog zijn er reeds veel artikels geschreven en beschreven over dit onderwerp Komboechazoals waar het allemaal goed voor is, hoe het klaar te maken, enz.
ik heb laste van hoesten niezen keelpijn met drinken doet het pijn en met hoesten doet het echt zeer laast avn mijn nel schouder zitten helmaal vast en hofdpijn wat moet ik dan er tegen doen groetjes aukje
---------------
Hoi Aukje!
Het klinkt alsof jou constitutie wel een opkikketje kan gebruiken!
hier een aantal kruidige tips:
- Braam
- Brandnetel
- Cichorei
- Eik
- Hyssop
- Madeliefje
- Rozemarijn
Deze kruiden helpen allemaal om je weerstand te verhogen en om jezelf
wat beter te voelen. Lees wat over ze op internet, kies er 1 of 2 uit,
Wat is het beste middel tegen de landkaarttong. En dan vooral het witte beslag. Is het beter om Antimonium crudum in te nemen of taraxacum of aan de zonnebloemoliekuur beginnen
----------------------
Beste,
Dit is reeds op het blog te vinden over witte aanslag op uw tong:
gekleurde/witte tong, hoe kom je eraan en hoe krijg je weer een roze kleur?
De tong is bekleed met papillen die voorsturend afslijten maar ook continu regenereren. Soms krijgen etensresten, vuil enz. de kans om zich tussen de tongpapillen te nestelen. Overdag is dat niet meteen een probleem, omdat de continue speekselvloed de tong reinigt. Maar 's nachts, terwijl we slapen, maken we geen speeksel aan en ligt de achterkant van onze tongrug tegen ons verhemelte geplooid. Dat warme, vochtige holletje is een ideale broeikas voor de bacteriën die tussen de papillen zijn achtergebleven. Deze bacteriën scheiden nitrieten af, en die geven de kenmerkende geur van rotte eieren bij het opstaan.
Wit beslag en een onwelriekende adem hebben bijna altijd te maken met een probleem in de mond, een gekleurde of witte tong kan verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan bepaald voedsel of bijvoorbeeld een infectie, maar zelden met maag- of andere spijsverteringsklachten. Kwaaltjes die voor een onaangename mondgeur kunnen zorgen, zijn tandvleesontsteking, cariës, tandsteen, vuilophoping in de ruimtes tussen de tanden en vooral ook: beslag op de tong.
Een gekleurde, of 'beslagen' tong, is bedekt met een witte, grijswitte, gele tot geelbruine, soms nog donkerder laag. Die laag bestaat uit voedselresten, afgestorven cellen, bacteriën, een schimmel, of slijm. Een beslagen tong kan je krijgen als je koorts hebt, uitdroging, tijdens bewusteloosheid of na slapen met open mond. In wat extremere gevallen kan je ook een beslagen tong krijgen bij mondaandoeningen of maag- en darmziekten of door een chronische niervergiftiging. Maar normaal gesproken betekent een beslagen of gekleurde tong niet dat je een van deze ziektes hebt.
Wat doe je er aan? Door met een spatel of tandenborstel zacht je tong te bestrijken, kan je de aanslag losmaken, waarna je die met goed spoelen met water kan verwijderen. Als je denkt een schimmel te hebben of als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts of een Tandarts.
Een regelmatige tandartscontrole om cariës, plak enzovoort te voorkomen en grondig en geregeld poetsen is de boodschap. Ook een tongspatel of tongborstel is een doeltreffend hulpmiddel om het probleem van aanslag en geurtjes te verhelpen. Overigens is een beetje aanslag af en toe geen reden tot ongerustheid. Maar als je ondanks een goede hygiëne toch voortdurend last hebt van een witte tong en een onwelriekende adem, dan moet je beslist naar de tandarts gaan. Hij kan nagaan of er toch geen sprake is van een probleem met je tanden of je tandvlees.
Een thee bereiding
Deze bestaat uit 7 heilzame kruiden: - Grote Klis (Arctium lappa) - Schapezuring (Rumex acetosella) {hoog oxaalzuurgehalte}
Behandeling Door te stoppen met de mondspoeling of met roken kan de oorzaak worden weggenomen. De aanslag kan afslijten door het eten van grof voedsel (rauwe groenten of volkorenproducten). Poetsen van de tong met een tandenborstel. Afborstelen van de tong met 40% ureum in water en hierna de tong afspoelen.
Ik zoek de verhouding om St. Janskruidtinctuur te mengen met zonnebloem- of olijfolie, om zo te komen tot een massageolie. Dus praktisch: Hoeveel ml tinctuur moet ik gebruiken op .. ml olie.
Bedankt alvast !
Hans
------------------
Beste Hans,
Het beste is om een massage olie te maken op de zonnemethode.
Als je de tinctuur aan de olie toevoegd, hoe sterk het mengsel ook is
zal het altijd een minder goede werking hebben dan met de zonnemethode.
Je moet hiervoor de bloempjes van St. Janskruid afknippen als ze vol in bloei zijn.
Dan stop je ze in een pot met 3/4 olie tot de olie verzadigd is.Dek de pot af met een
gaasje tegen de insecten. Je moet dit minimaal 3 weken in de zon laten staan, het liefst
in de tuin, maar achter glas, bijvoorbeeld in de vensterbank is ook goed.
Doe er geen deksel op!
De eerste week moet je 1 of 2 keer per dagen even roeren met een spatel.
Na drie weken afzeven en in een potje zonder druppelaar doen.
Het nadeel van olijfolie is dat het de haargroei bevorderd.
Voor info in verband met kruiden en/of klachten hier onder klikken
graag als je informatie wilt in verband met kruiden en/ of klachten klik dan op de knop "é-mail mij" zo zal u rechtstreeks met mij in contact komen zonder dat anderen dit hoeven mee te lezen ;-)