Naam: Yolande Titel: Raad en hulp gevraag van eerlijke personen! Reactie: Graag een natuurlijkmiddel tegen couperose ? Mijn broer Liban heeft het chronisch vermoeidheidsyndroom en is ten einde raad. Hij probeerde alles ook alternatieve geneeskunde; yoga; homeopathie; acupunctuur; magneetveldtherapie. Hij kon zelfs dit jaar maar 3 dagen werken. En is bang zijn job te verliezen. Hij is 44j. en sukkelt zoal jaren. Hij neemt Trancqzène (schreef de arts hem voor) hij heeft ook last van angsten en fobieën. Welk eerlijke persoon kan hulp bieden?Alvast bedankt.. Yolande
Couperose
Wat is het? Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid in het gelaat. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.
Hoe ontstaat het? Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
Wie krijgt het? Vooral mensen van Noord-West Europese origine met een relatief licht huidtype kunnen vroeg of laat last krijgen van deze toename van bloedvaatjes.
Hoe wordt het behandeld?
Er zijn verschillende kruiden die men kan gebruiken in de natuurgeneeswijze waarvan ik u een zalf zeker kan aanraden, nl. Symvita zalf van A. Vogel. Deze zalf is niet vettig en kan gebruikt worden op de huid die aangetast is door littekens en verkleuringen. A. Vogel heeft ook Echinacea zalf; een zalf dat goed help tegen ontstekingen. Verder zijn er natuurlijk verschillende homeopathische middelen die echter per patiënt uitgezocht dienen te worden.
Etherische Olie bij Acne, Rosacea,Couperose;
4 druppels Helicryse, 2 druppels Citroen, 2 druppel Lavendel, 2 druppels Petitgrain en 1 druppel Rozemarijn in 2 eetlepels St. Janskruid-olie mengen, met dit mengsel dagelijks licht masseren. Geranium Gebruik dit o.a. bij; brandwonden, ringworm, gordelroos, couperose, blauwe plekken, jeugdpuistjes, littekens, eczeem, oedeem, winter handen- en voeten, koortsuitslag, hartbeklemming, keelpijn, tonsillitis, angina, oorpijn, diarree, maag- en darmklachten, slijmvlies ontstekingen, gezwollen borsten, sinaasappelhuid, menopauze, baarmoederbloedingen, premenstruale spanningen, onzuivere huid, zenuwpijnen, nervositeit, onvruchtbaarheid, aangezichtspijn, stress en vermoeidheid.
Nochtans bestaat er nog een eenvoudig truukje om bij temperatuurstijgingen je bloedvaatjes te beletten uit te zetten. Kortom, wil je niet voortdurend met een rooien kop rondlopen, dan helpt het zuigen op een ijsblokje wanneer je voelt dat je gezicht rood aanloopt. Een hobby als een ander( maar het lukt ook niet voor honderd procent). Wie geen ijsblokjes lust, probeert het eens met een lasertechniek. Sinds enkele jaren is het mogelijk om couperose met laser te behandelen. De volgende lasers en lichtbronnen zijn geschikt voor behandeling van couperose:
- pulsed dye laser (m.n. de V-beam ® pulsed dye laser)
- KTP-laser
- flitslampen
Werkwijze De deskundige brengt een gel met pijnstillende en koelende eigenschappen aan op de vlek die behandelt dient te worden. De laser berekent de juiste energie en zendt een lichtstraal uit op de plek die behandeld wordt. De lichtstraal van de laser dringt door de huid tot in de bloedvaten. Daar wordt de energie opgevangen door de rode kleurstof in de bloedcellen en omgezet in warmte die het bloedvat vernietigt. De uitgezette bloedvaten verdwijnen zonder de omgevende huidstructuren te beschadigen. De laser verbleekt als het ware bij elke beurt de huid.
Deze behandelingen zijn over het algemeen niet goedkoop en worden meestal niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Uw dermatoloog of huisarts kan u adviseren bij de keuze van het laserbehandelcentrum. Vraag altijd of aan de laserkliniek ook dermatologen verbonden zijn, dit is een indicatie voor de betrouwbaarheid van de laserkliniek. Een voorbeeld van een goed behandelcentrum is Huid- en Laserkliniek Lievensberg te Bergen op Zoom (0164-263822). Deze kliniek is verbonden aan Ziekenhuis Lievensberg en heeft de beschikking over de V-beam ® pulsed dye laser en de KTP-laser.
Risico's Of een laserbehandeling schadelijk is, kan voorlopig nog niemand zeggen. De laserstraal geeft wel een warmteontwikkeling waardoor de huid enkele dagen rood ziet en patiënten enkele dagen een tintelend gevoel hebben. Patiënten met een lichte huidskleur hebben meer kans op een succesvolle behandeling.
Waar let u op?
- Indien u nog niet drastisch wil ingrijpen, probeer dan alcohol, warmte, zon en specerijen in het eten te vermijden. Gebruik geen reinigingsproducten voor het gelaat met een sterke werking. Wanneer je toch de behandeling wil laten uitvoeren, weet dan dat je huid enkele dagen erg rood zal zijn, maar je bent niet langdurig werkonbekwaam.
- De prijs: één à twee plekjes à rato van 62 euro per behandeling, een volledig gelaat komt op 125 euro per behandeling. Reken dus zo'n 250 euro voor enkele plekjes in drie beurten.
- Naar verluidt zouden spataders en wijnvlekken ook met de nieuwe generatie van lasers behandeld kunnen worden.
- Vermijd medicatie met cortisonen want dat kan couperose verergeren.
- Vraag aan de dermatoloog of je geholpen zou zijn met Vitamine A
- Vermijd de zon de eerste dagen na de behandeling!
Er zijn verschillende laser technieken (modellen)
Couperose en de Argon lasertechniek
Voor oppervlakkige vaatverwijdingen zoals couperose (verwijde adertjes op de wangen) gebruikt de specialist de Argon laser. Deze laser geeft een groen-blauw licht en werkt milder dan de Pulse Dye. Het licht dringt minder diep in de huid en de lichtflitsen zijn langer. Vaatjes knappen ook niet zoals bij de Pulse Dye, maar worden wel stuk gebrand. Er kan soms een minuscuul blaartje ontstaan en/of korstvorming, in zeer lichte mate. Dit is na een week verdwenen.
"Laser gaf ons eindelijk de mogelijkheid om heel selectief een bloedvaatje in de huid dicht te branden terwijl je de huid die erop ligt in tact laat. We boeken veel goede resultaten, vooral met wijnvlekken. Maar het is geen ultieme oplossing! Soms komt een huidvlek na verloop van tijd toch terug. Toch biedt laser, afhankelijk van de aandoening, vaak betere perspectieven dan wegsnijden, bevriezen of niets doen en de patiënt ongelukkig verder laten leven."
Laser is een hele krachtige lichtbron in een dunne straal van een bepaalde kleur (blauw en groen). Dit licht wordt in de huid opgenomen (geabsorbeerd) en omgezet in warmte. Op deze manier worden bijvoorbeeld bij een wijnvlek, de bloedvaatjes van binnenuit verwarmd. Ze worden zo heet dat de vaatwand knapt. Het overblijfsel van het bloedvat wordt door de witte bloedlichamen in het lichaam afgevoerd naar de lymfeklieren.
Wat betreft uw broer met het chronisch vermoeidheidsyndroom, daar zal ik eens een grondigge zoektocht naar doen! maar ik kan u niets beloven hoor! groetjes Ronny
10-10-2005 om 20:10
geschreven door Guido Kruiden 
|