Een slechte adem kan een serieus probleem zijn. Zo niet voor jezelf, dan wel voor je omgeving. Een slechte adem wordt in 90% van de gevallen veroorzaakt door een opeenhoping van voedselresten vanwege onvoldoende mondhygiëne. Ook roken, alcoholgebruik, kruiden; en specerijen kunnen slechte adem veroorzaken. Een slechte adem kan ook teweeg worden gebracht door een aantal medische oorzaken zoals bijvoorbeeld tandvleesontsteking, amandelontsteking, bepaalde vormen van kanker, voorhoofdsholteontsteking, spruw, suikerziekte, acute bronchitis, leveraandoeningen, keelkanker, strottenhoofdkanker, longkanker of slokdarmkanker, maagzweer of een ander maag-darmprobleem, hernia van het middenrif, nier- of levenziekte, ontsteking van de ademhalingswegen, suikerziekte chronische maagslijmvliesontsteking slechte spijsvertering een lage speekselproductie of een verstopping enz. enz. Je ziet het kan aan veel factoren afhangen.
Meestal zijn de klachten van onwelriekendheid goed te verhelpen als je minimaal twee keer per dag je tanden poetst eventueel voorafgegaan door flossen. Zeer goed naspoelen met lauw zout water of gebruik mondwater. Vergeet ook vooral niet om regelmatig je tong te poetsen of hem schoon te schrapen met een speciaal krabbertje. Drink gedurende de dag heel veel water (het is nog gezond ook).
Kruidenthee
Bij kruidenthee worden de tere delen van de plant (bladeren, bloemen en zaden) gebruikt, waarvan de medicinale werking vrijkomt in water.
deze thee kan je warm drinken voor:
- een frisse mond te hebben.
- en het is ook goed voor de spijsvertering
dus twee vliegen in één klap maar je kan het ook als mondwater voor een frisse adem gebruiken.
Een kruidenthee wordt ook wel infusie of tisane genoemd en is een traditionele methode om kruiden te bereiden.
Een kruidenthee maken. Gebruik voor het maken van een kruidenthee niet de potwaarin u gewone thee zet, omdat het looizuur de werking van de ingrediënten uit de kruidenthee kan overvleugelen. Als u uw thee in een kop zet, dek deze dan gelijk af. Bepaalde ingrediënten van de thee bevatten namelijk vluchtige oliën die gemakkelijk verdampen, waardoor de geneeskrachtige werking van de thee minder wordt. De thee kan heet worden gedronken of worden gekoeld in de koelkast voor later gebruik. Bewaar de thee maximaal 24 uur. Werkwijze : Benodigdheden voor een theepot (3 tot 4 koppen thee) 6 dl kokend water 20 gram gedroogde of 30 gram verse kruiden Benodigdheden voor een kop 2 gram (1 tot 2 theelepels) gedroogde of 3 gram (2 tot 3 theelepels) verse kruiden Werkwijze : Gebruik voor uw thee 1 kruid of een combinatie van 2 of 3 verschillende kruiden (gelijke porties), die samen de bovengenoemde hoeveelheid vormen. Verwarm bij het zetten van een pot thee eerst de pot, doe dan de kruiden in de pot en giet het kokende water erop. Dek de pot af en laat de thee 10 minuten trekken. Giet de thee door een theezeefje in een kop en voeg eventueel honing toe om de thee te zoeten. Doe bij het maken van 1 kop thee de kruiden in een theezeefje en plaats dit boven de kop. Giet er vervolgens heet water op, dek het kopje af en laat de thee 10 minuten trekken. Voeg eventueel wat honing toe. Drink 2 of 3 maal daags een kop, afhankelijk van de voor u geldende dosering.
doe er ook een klein beetje Lavendel (Lavandula angustifolia) bij dit is ook goed voor de spijsvertering en onwelriekende adem
Anijs is ook zo een kruid waarvan je thee kan maken of gewoon in het eten, want dit is heel goed voor onwelriekende adem en slechte spijsvertering
Etherische Olie
Bij een slechte adem 1 druppel Pepermunt op een tandenborstel doen en 2 maal per dag poetsen. Of 5 druppels Pepermunt hydrolaat in een glas water en dit op drinken. Dragon: wordt gebruikt tegen slechte adem, daarom wordt het ook in veel spijzen toegepast
Gaan de klachten na al die maatregelen niet over, raadpleeg dan je arts.
gekleurde/witte tong, hoe kom je eraan en hoe krijg je weer een roze kleur?
De tong is bekleed met papillen die voorsturend afslijten maar ook continu regenereren. Soms krijgen etensresten, vuil enz. de kans om zich tussen de tongpapillen te nestelen. Overdag is dat niet meteen een probleem, omdat de continue speekselvloed de tong reinigt. Maar 's nachts, terwijl we slapen, maken we geen speeksel aan en ligt de achterkant van onze tongrug tegen ons verhemelte geplooid. Dat warme, vochtige holletje is een ideale broeikas voor de bacteriën die tussen de papillen zijn achtergebleven. Deze bacteriën scheiden nitrieten af, en die geven de kenmerkende geur van rotte eieren bij het opstaan.
Wit beslag en een onwelriekende adem hebben bijna altijd te maken met een probleem in de mond, een gekleurde of witte tong kan verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan bepaald voedsel of bijvoorbeeld een infectie, maar zelden met maag- of andere spijsverteringsklachten. Kwaaltjes die voor een onaangename mondgeur kunnen zorgen, zijn tandvleesontsteking, cariës, tandsteen, vuilophoping in de ruimtes tussen de tanden en vooral ook: beslag op de tong.
Een gekleurde, of 'beslagen' tong, is bedekt met een witte, grijswitte, gele tot geelbruine, soms nog donkerder laag. Die laag bestaat uit voedselresten, afgestorven cellen, bacteriën, een schimmel, of slijm. Een beslagen tong kan je krijgen als je koorts hebt, uitdroging, tijdens bewusteloosheid of na slapen met open mond. In wat extremere gevallen kan je ook een beslagen tong krijgen bij mondaandoeningen of maag- en darmziekten of door een chronische niervergiftiging. Maar normaal gesproken betekent een beslagen of gekleurde tong niet dat je een van deze ziektes hebt.
Wat doe je er aan? Door met een spatel of tandenborstel zacht je tong te bestrijken, kan je de aanslag losmaken, waarna je die met goed spoelen met water kan verwijderen. Als je denkt een schimmel te hebben of als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts of een Tandarts.
Een regelmatige tandartscontrole om cariës, plak enzovoort te voorkomen en grondig en geregeld poetsen is de boodschap. Ook een tongspatel of tongborstel is een doeltreffend hulpmiddel om het probleem van aanslag en geurtjes te verhelpen. Overigens is een beetje aanslag af en toe geen reden tot ongerustheid. Maar als je ondanks een goede hygiëne toch voortdurend last hebt van een witte tong en een onwelriekende adem, dan moet je beslist naar de tandarts gaan. Hij kan nagaan of er toch geen sprake is van een probleem met je tanden of je tandvlees.
Een thee bereiding
Deze bestaat uit 7 heilzame kruiden: - Grote Klis (Arctium lappa) - Schapezuring (Rumex acetosella) {hoog oxaalzuurgehalte}
Kruiden(Azijn) voor bij de slaatjes en werkt heel goed cholesterolverlagend
2 teentjes knoflook, geschild en gehakt. 2 dl witte wijnazijn.
Knoflook staat bekend om zijn helende eigenschappen, maar de indringende geur kan soms een probleem zijn. Als knoflook verwerkt wordt in een sladressing, is het resultaat echter heel aangenaam. Knoflook heeft een antibiotisch effect, werkt cholesterolverlagend en helpt ook goed bij ontstekingen aan de luchtwegen. (die vervelende lookgeur kan je kwijt geraken door op peterselie te kauwen. Groetjes. Mireille. geschreven doormireille) Waarvoor dank voor uw tip Mireille
Paardenkastanje (Witte) - Aesculus hippocastanum
Werking
Bloedsomloop
Bij slappe vaten, spataderen en aambeien, remt ontstekingen van bloedvaten, werkt verwijdend op de kransslagader, bij aderverkalking en een te hoog cholesterolgehalte (saponinen). Bij hoofdpijnen en misselijkheid ten gevolge van vaatkramp. Bij concentratieproblemen en vergeetachtigheid.
Constitutie
Uitwendig bij diverse infecties o.a. herpes simplex, zwemmerseczeem (ook andere huidschimmels), ringworm. Verhoogd de stofwisseling in de lever waardoor gifstoffen makkelijker worden verwijderd, ook ondersteunt het de lever om LDL-cholesterol om te zetten in HDL-cholesterol. Een goed middel voor mensen met een alcoholisch verleden of mensen die zijn blootgesteld aan zware metalen en andere gifstoffen. Ook bij hepatitis. Een specifiek middel voor middenoorontsteking.
Creosootstruik - Larrea tridentata
Werking
Uitwendig bij diverse infecties o.a. herpes simplex, zwemmerseczeem (ook andere huidschimmels), ringworm. Verhoogd de stofwisseling in de lever waardoor gifstoffen makkelijker worden verwijderd, ook ondersteunt het de lever om LDL-cholesterol om te zetten in HDL-cholesterol. Een goed middel voor mensen met een alcoholisch verleden of mensen die zijn blootgesteld aan zware metalen en andere gifstoffen. Ook bij hepatitis. Een specifiek middel voor middenoorontsteking.
Bloedsomloop
Heeft een versterkend effect op de haarvaten
Herderstasje (Gewoon) - Capsella bursa-pastoris
Werking
Bloedsomloop / bloed
Werkt regulerend op de bloedsomloop en bloeddruk, kan langere tijd achter elkaar gebruikt worden bij circulatiestoornissen en spataderen en aambeien. Ook een kruid met een bloedstelpende werking, bij verwondingen, neusbloedingen, bloed ophoesten e.d. Ook bij aderverkalking, door de aanwezigheid van flavonglycosiden.
Brem - Cytisus scoparius
Werking
Bloedsomloop
Hartslagregulerend en bloeddrukverhogend. Hartversterkend en kalmerend. Tevens goed bij spataderen. Bij een zwak hart en een lage bloeddruk, omdat het de wanden van de bloedvaten versterkt en zo iedere hartslag sterker maakt, verder bij oedeem als gevolg van hartzwakte en hartfalen.
Bloedzuiverende thee
25 gr Brembloemen
15 gr Berk en
10 gr Marjolein
Samen op een halve liter kokend water
Twintig minuten laten trekken, zeven en
van deze drank ´s ochtends een kopje drinken op een nuchtere maag en ´s middags een kopje, buiten de uren van de maaltijden
Urinedrijvend middel bij hartklachten
25 gr Bremtoppen gedurende 2 minuten laten koken in een liter water
Zeven en van deze drank dagelijks twee tot vier kopjes drinken. Dit aftreksel kan de urineafscheid binnen enkele dagen verdrievoudigen.
Haver - Avena sativa
Hart en bloedsomloop, bloed
Verlaagt het cholesterolgehalte, bij aderverkalking, havermout en havermeel zijn een rijke bron van inositol, deze stof zorgt voor een goede stofwisseling van vetten en verlaagt het LDL-cholesterol. Bloedverrijkend, ondersteunend bij anemie.
sojaproducten In gezinnen met erfelijk hoog cholesterol kunnen sojaproducten een welkome aanvulling zijn op cholesterolverlagende medicijnen en de dagelijkse voeding, omdat soja een cholesterolverlagende werking heeft
Soja heeft een gunstige invloed op ons cholesterol omdat.... Allereerst zijn sojaproducten rijk aan onverzadigde vetten en arm aan verzadigd vet. Soja bevat eiwitten die het cholesterolgehalte doen dalen. Er zijn binnen de wetenschap verschillende stellingen over hoe deze verlaging veroorzaakt wordt. De meest aanvaarde hypothese is dat soja-eiwitten de activiteit van de ldl-receptoren in de lever vergroot. Veel van de vetzuren in soja zijn polyonverzadigd. Polyonverzadigde vetzuren werken cholesterolverlagend. Deze vetzuren zitten bijvoorbeeld ook in zonnebloemolie en maïsolie. De isoflavonen in soja verlagen het LDL en werken antioxiderend. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het cholesterol daalt als men ongeveer 25 gram soja-eiwitten per dag tot zich neemt in combinatie met een voedingspatroon dat arm is aan verzadigd vet.
In een halve liter sojamelk zitten ongeveer 20 gram soja-eiwitten, in113 gram tofu tussen de 8 en de 13 gram. 25 gram is dus een behoorlijke hoeveelheid. De lever ondersteunen met een goede kruidenthee te kiezen uit bvb. Paardenbloem - bloem, pepermunt - kruid, goudsbloem - bloem, heermoes - kruid, citroenmelisse - blad.
In de Fytotherapie kan men gebruik maken van een tinctuur van chrysantheliumamericanum dat de vaatwand versterkt en de vetophopingen aan de binnenwand van de bloedvaten wegspoelt en het triglyceridengehalte vermindert, gecombineerd met artisjok - blad dat cholesterolverlagend werkt door zijn inwerking op de lever, en met lespedezacapitata dat door zijn nierwerking instaat voor de eindeliminatie van uit de lever en bloed afkomstig verwerkt vet
speciaal op aanvraag maagzuur, maagzuur en maagzuur
Wat zijn de symptomen: Brandend maagzuur kan zowel veroorzaakt worden door een teveel aan maagzuur als een tekort aan maagzuur. Bij maagzuur kun je last hebben van:
Branderig gevoel, zure smaak in mond, pijn in slokdarm.
Opboeren/ oprispingen en/ of overgeven. Als een maagzuurtekort de oorzaak is van de klachten dan zie je ook de volgende symptomen:
Gasvorming, oprispingen en opgeblazen gevoel na de maaltijd.
Overgevoeligheid voor voedingsmiddelen en/ of chemische stoffen
Verminderde eetlust voor zwaar verteerbaar voedsel zoals vlees of peulvruchten, trage vertering, constipatie
Slechte adem of lichaamsgeur
Darmparasieten
Geestelijke vermoeidheid, neiging tot depressie
Gevoel van zwaarte, moeilijk wakker kunnen worden
Weinig of geen transpiratie Als er sprake is van teveel maagzuur de oorzaak is van de klachten dan zie je ook de volgende symptomen:
Veel boeren
Veel transpiratie en warmte aanvallen
Onrustig zijn, veel praten, snel geïrriteerd of boos
Diarree
Ook elders in je lichaam brandende gevoelens en neiging tot ontstekingen (met pijn en/ of koorts)
Brandend maagzuur komt niet alleen voor bij een overmaat aan maagzuur, zuurbranden komt het meest voor bij een tekort aan maagzuur (zie: hoe ontstaat maagzuur?).
Volgens velen is stress de belangrijkste oorzaak van maagzuurklachten. Vooral een zweer in de dunne darm komt relatief vaak voor bij managers tussen de 20 en 40 jaar. Het lichaam associeert stress altijd met (levens)gevaar en bij een gevaarlijke situatie maakt het lichaam adrenaline, een stresshormoon, aan dat ervoor zorgt dat je in staat wordt gesteld om hard te kunnen wegrennen of te kunnen vechten. Dit jut enerzijds heel veel lichaamsfuncties op, waardoor er onder andere meer maagzuur aangemaakt wordt. Anderzijds krijgt de spijsvertering veel minder energie toebedeeld, dan bijvoorbeeld de hartslag en de ademhaling, die harder nodig zijn om te 'overleven'. De één krijgt bij stress geen hap meer door zijn keel, de ander gaat juist extra veel eten. Bij sommigen wordt minder maagzuur aangemaakt, anderen hebben juist meer dan normaal.
Medicijnen, zoals histamineblokkers (medicatie bij allergische klachten) remmen de productie van maagzuur. Pijnstillers zoals Ibuprofen en aspirine maken de maagwand gevoeliger voor teveel maagzuur, waardoor makkelijker een maagzweer ontstaat.
Ook een infectie in het gebit, of een algehele slechte toestand van het gebit kan de oorzaak zijn van maagzuurklachten. Zware metalen blokkeren de afgifte van zoutzuur in de maag. Kwik uit amalgaam in vullingen van tanden kan hier onder andere de oorzaak van zijn.
Te hard persen bij verstopping, bijvoorbeeld bij zwangerschap, waardoor de spijsbrij niet goed weg kan komen en idem bij overgewicht kan ook de oorzaak zijn van zuurbranden. Hierbij ontstaat vaak bij sommige houdingen wel brandend maagzuur en bij andere niet.
Hoe ontstaat brandend maagzuur? Door goed te kauwen worden er signalen naar de hersenen gestuurd, wat voor soort voeding men eet. Op basis daarvan worden hormoonsignalen afgegeven voor de productie van de benodigde enzymen en zuren. Bij een tekort aan maagzuur wordt het eten slechter verteerd en ontstaan er gistingsprocessen van koolhydraten (dit zit in zetmeel, brood, aardappelen, suiker e.d.) en bederf van eiwitten. Dit leidt tot de vorming van melkzuur, pyrodruivenzuur en zwavelverbindingen, die een brandend gevoel in de maag veroorzaken. Dit vormt het brandend maagzuur. De spijsbrij die uit de maag in de dunne darm komt moet een zuurgraad hebben van 5,0 of lager (= zuurder) om de pancreas (= alvleesklier) en de galblaas goed te laten functioneren. De pancreas maakt onder andere een stof aan, natriumbicarbonaat, die er voor moet zorgen dat de spijsbrij geneutraliseerd wordt. Als de spijsbrij, die uit de maag komt, niet zuur genoeg is, dan maakt de alvleesklier geen of te weinig neutraliserende stof aan. Hierdoor blijft de spijsbrij te zuur, wat de darmwand kan aantasten. Dit kan leiden tot een zweer van de dunne darm, een lekkende darm, colitis, allergieën etc.
Medicijnen bij maagzuur: Er worden veel zuurbindende middelen voorgeschreven, zoals middelen met calcium carbonicum; Rennies bestaat voor het grootste deel hieruit. Zantac en Tagamet zijn histamineremmers. Ook worden er middelen gegeven die de aanmaak van maagzuur in de maag afremmen, zoals Omeprazol (Losec). Als er echter al sprake was van te weinig (zuur) maagzuur, worden eiwitten en mineralen door de medicijnen nog slechter verteerd en dus minder opgenomen. Dit kan de functie van de hele spijsvertering verminderen! Ook kan, door gewenning/ zoeken naar een nieuw evenwicht, het lichaam gaan compenseren en nog actiever worden in de aanmaak van maagzuur...
Algemene tips en voedingsadviezen bij brandend maagzuur: Neem vooral de tijd om te eten; niet tegelijk de krant lezen, vergadering voorbereiden etc. Kauw rustig en goed. De spijsvertering begint in de mond en slecht gekauwd eten vraagt meer inspanning van de maag om de vertering goed te laten verlopen. Als er sprake is van teveel maagzuur, beperk dan scherp voedsel en specerijen, evenals de consumptie van koffie, zwarte thee en alcohol. Deze stoffen jagen het lichaam nog meer op. Neem tijd om te wandelen, te mediteren of anderszins tijd voor jezelf om te ontspannen en tot rust te komen!! Als er sprake is van te weinig maagzuur, let dan goed op wat je eet en drinkt. Het maken van maagzuur door het lichaam, uit lichaamssappen met een neutrale zuurgraad tot het zeer zure maagzuur, is iets wat veel energie vraagt.
Veel mensen drinken bij het eten of vlak na het eten, wat het maagzuur verdunt waardoor er een minder zuur milieu ontstaat in de maag. Hiermee vergelijkbaar is het eten van een behoorlijke portie rauwkostsalade bij het eten; dit koelt voor sommigen veel te sterk af; vergelijk het met een koude douche op een proces wat veel hitte nodig heeft. Drink niet vanaf een half uur voor de maaltijd tot ruim een uur na de maaltijd. Gebruik zo min mogelijk ijskoude dranken, gedurende de hele dag. Beperk de hoeveelheid rauwkost in combinatie met warm eten. Als je graag rauwkost eet, doe dit dan een half uurtje vóór het warme eten. Gebruik bijvoorbeeld gember en andere kruiden om de spijsvertering te stimuleren.
Sommigen verdragen zware koolsoorten slecht en vlees- vet en jusconsumptie kan ook te belastend zijn. Anderen hebben geen last meer van brandend maagzuur zodra ze suiker laten staan.
Voedingsstoffen die nodig zijn voor de aanmaak van maagzuur zijn onder andere vitamine B1 en zink. Zink en B1 gaan echter het eerst verloren bij raffinage van levensmiddelen. Geraffineerde voedingsmiddelen zijn wit brood, witte rijst, witte suiker en ander sterk bewerkte produkten. Gebruik daarom zoveel mogelijk zilvervliesrijst, volkoren brood en andere weinig bewerkte voedingsmiddelen. Zink zit ook relatief weinig in onze bodem in Nederland, dus dat is een stof waar veel mensen een tekort aan hebben.
*Een lepel vol rauwe havervlokken eten helpt soms goed bij acute zuurklachten. *Kaneel: Verwarmend, kramp werend, ontsmettend, en goed voor de spijsvertering. Waterdrieblad, venkel, zoethout,Komijn, Kamille, Engelwortel en Kaneel, Bevordert de eetlust, Werkt goed tegen brandend maagzuur, koudheid en koorts. Nog enkele kruiden: gebruik verzachtende en ontspannende kruiden als Heemstwortel, Zoethoudwortel, Gembewortel, Pepermuntblad, Dille, Wilde Yamwortel en Kamillebloemen, Kruiden recepten: laat van elk 1 theelepel; heemstwortel, Zoethoutwortel, en Wilde Yamwortel zachtjes koken in een halve liter water. Haal de pan na 10 minuten van het vuur en voeg 1 theelepel pepermuntblad toe, en laat de thee nog een 15 minuten trekken, en zeef de kruiden uit de thee. Drink 2 tot 3 keer per dag een kwartliter van deze thee voor de maaltijden! extreem brandend Maagzuur: Alsem, Braam, Hop, Zoethout. kruidigge groetjes Ronny
Misselijkheid & Braken Raadpleeg bij veel braken altijd een deskundige.
Misselijkheid:
Veel vrouwen hebben de eerste drie maanden van de zwangerschap ten gevolge van veranderingen in de hormonenhuishouding een te lage bloedsuikerspiegel, lage bloeddruk, tekort aan voedingsstoffen (met name ijzer en vitamine B6), last van misselijkheid. een overdaad aan geraffineerd voedsel of sterk gekruid of vet voedsel. Gedurende de nacht eet je niet (je zou een wafeltje tussendoor kunnen eten en na tanden poetsen weer kunnen gaan slapen). Eet voor het slapen gaan nog iets (niet bij maagzuurproblemen). De bloedsuikerspiegel daalt normaal gesproken gedurende de nacht. Bij sommigen is dit alleen s morgens, bij anderen gedurende de hele dag.
Tips Koolhydraatrijke of licht gesuikerde voeding brengt de bloedsuikerspiegel weer op peil. Eet voordat je, je bed uitkomt iets licht verteerbaars blijf s morgens, bij het wakker worden, nog even liggen. Gebruik een licht ontbijt: een beschuit, een banaan, een geroosterd sneetje brood en water of thee.Blijf dan nog even liggen en ontbijt dan pas echt. Is men de hele dag misselijk dan heeft men baat bij frequente kleine maaltijden. Blijf voldoende drinken (twee liter vocht per dag) .
Drink zo weinig mogelijk thee en koffie, vermijd alcoholische en bruisende dranken ga niet meteen na een maaltijd liggen Vermijd vetrijke en sterk gekruide maaltijden. Laat de maag nooit leeg worden! Knabbel tussen de maaltijden droge koekjes, zodat je maag nooit leeg is. vermijd honger! Ga indien mogelijk na elke maaltijd wat liggen. Vermijd geuren, rokerige ruimtes en benauwde kamers, verlucht het huis goed en zorg voor frisse lucht en stop met roken! Bij veel of meer dan drie maal per dag braken is het raadzaam de arts hierover in te lichten. Drink aan tafel zo weinig mogelijk, maar drink veel fruitsap en kruidendrankjes tussen de maaltijden, zoals:
kruidenthee van munt, gember, Mariadistel, Paardebloem, Engelwortel en Guldenroede.
Middelen tegen misselijkheid: *Een goede multi-vitamine
*Vitamine B6 als pyrydoxaal-5-fosfaat van een goed merk(dus niet simpelweg vitamine B6 bij de drogist kopen!) 2 maal daags 1 tablet. Kan besteld worden bij de apotheek. Dit kan ook zwangerschapsdiabetes voorkomen.
*Gember supplement
*Drink een kopje warm water met een theelepel appelazijn voor het opstaan. *Etherische Oliën: een druppel pepermunt op een suikerklontje kan ook wel eens helpen. *Maak een keuze uit de volgende homeopathische middelen: Hoe meer punten bij je passen hoe groter de kans is dat het middel zal helpen, je hoeft echter niet alle verschijnselen te vertonen die beschreven staan!! Tip: kijk per middel, de symptomen en kijk welk middel het beste past bij jouw situatie. Inname: een D6 potentie neem je 3 maal daags een half uur voor of een uur na het eten (in een schone mond). Deze middelen kun je bij de apotheek of in een reform winkel bestellen ( Maar wel van een degelijk merk hoor!). Ze zijn allen veilig in de zwangerschap. Andere middelen of hogere potenties (zoals D12, C30 , K200 etc.) alleen op advies van een (klassiek) homeopaat of therapeut nemen. Als er alleen een lagere potentie, bijvoorbeeld D3 of D4 geleverd kan worden is dat ook goed. Inname hetzelfde. Kom je er niet uit? Neem contact op met de praktijk!
*Argentum nitricum D6: Kenmerken: winderigheid, zoete dingen willen eten, nerveus, wil koele lucht, wordt erger bij warmte *Arsenicum album D6: tobben, precies type, angstig, depressief, onophoudelijk braken, kleine slokjes water worden direct weer uitgebraakt, raakt steeds meer verzwakt, afwisselend diarree/verstopping, kan de urine niet ophouden. *Cocculus D6: duizelig, soort zeeziekte, snel vermoeid, slappe spieren, rillerig, hoofd en maag voelen leeg aan, kokhalzen, wordt erger bij denken aan zure dingen. *Ferrum Phosfhoricum D6: bloedarmoede, lichamelijk en geestelijk moe, koude handen en voeten, hoestbuien in de buitenlucht, wordt erger bij denken aan melk, vlees en eieren, hoofdpijn op het voorhoofd, duizeligheid. *Ipecacuanha D6: geïrriteerd, prikkelbaar, braken met name s ochtends, voortdurend braakneigingen zelfs met wat bloed, afkeer van voedsel, geen dorst, maagpijn (trekkend) die uitstraalt naar navel en baarmoeder, schone tong, speekselklieren overproductief, braaksel ziet er slijmerig uit, wordt s avonds erger, wordt erger bij beweging, bij liggen verbeteren de klachten, misselijkheid neemt niet af na braken. *Kreosotum D6: vergeetachtig, snel geïrriteerd, teveel speeksel, na het drinken van water een bittere smaak in de mond, wordt erger in de buitenlucht, in kou, bij het liggen en in rust, wordt beter bij warmte en beweging. *Mercurius Solubilis D6: misselijkheid en braken in de ochtend, transpireren, beven, zwakte, dikke tong met afdruk van tanden, enorme speekselvloed voor, tijdens en na het braken. *Nux Moschata D6: slaperig, slap, na braken willen slapen, geestelijk uitgeput en soms verward, wordt erger bij kou en beter bij warmte. *Nux Vomica D6:(hier mag je geen koffie bij drinken gedurende de tijd dat je het middel gebruikt): kouwelijk, donker type, slank type, lekkerbek, rookt soms wel, eet toch heel veel, duizeligheid, verstopping, soms diarree, met name na ontbijt misselijk, braaksel smaakt bitter en zuur. *Petroleum D6: na overgeven onmiddellijk weer gaan eten. *Phosphorus D6: gevoelig type, bang voor donker of ziekte of dood, braken, veel koud water drinken en dat vaak toch weer snel uitbraken. *Pulsatilla D6: zachtaardig type, passief, lacht en huilt snel, vaak blond haar en blauwe ogen, erger of juist beter bij vet eten, boter gebruik, varkensvlees eten, dik wit beslag op de tong, soms duizelig, behoefte aan troost en aandacht, wordt erger bij hitte, heeft een voorkeur voor koude, zure dranken, terwijl er vaak geen dorst is. *Sepia D6: futloos, onverschillig, moedeloos, nergens plezier in, wil het liefst alleen zijn, huilt bij het vertellen van de klachten, warm hoofd, gevoel van flauwvallen, wordt erger bij etensluchtjes, wordt beter bij eten, geen verminderde eetlust, pijnlijk gespannen maagstreek en leeg gevoel daar, dit wordt nog erger na het braken, afkeer van vlees, dol op zure voeding en dranken, bleek braaksel en wat slijm erbij. *Sulfur D6: braaksel heeft een zure geur, braken vlak na het eten, braaksel stinkt erg en is wit, honger, steeds zwakker, diarree, jeuk, houdt toch goede moed, heeft toch nog steeds eetlust. *Tabacum D6: voelt zich ellendig en depressief, kan het hoofd nergens bij houden, heel veel braken, braaksel golft eruit, hoofd bonkt, koud zweet, slecht zien of dubbel zien, teveel speeksel, drukkend gevoel op de maag, hartritmestoornissen, koude handen en voeten, wordt erger bij warmte, overdag en s avonds en bij bewegen, wordt beter in de buitenlucht. *Tartarus emeticus D6: braken direct na eten (onverteerd voedsel), braaksel bevat veel slijm en is draderig, wit en bevat soms gal, braken is plots en krampachtig, men voelt zich krachteloos en uitgeput.
Brakenkan veroorzaakt worden door de veranderde hormoonhuishouding, een lage bloedsuikerspiegel, tekort aan voedingsstoffen (met name vitamine B en ijzer, teveel geraffineerd voedsel, sterk gekruid of vet voedsel, en druk op de maag door de groeiende baarmoeder. Veel water drinken helpt de hormoonspiegel te verlagen. Eet gedurende de dag regelmatig kleine beetjes. Liefst 6 maal per dag (en niet 3 maal) lichtverteerbare spijzen.
Je kunt een afweging maken of je voor een homeopathisch middel kiest of voor een voedingssupplement. Er is niet van te voren te bepalen wat beter werkt, dat is een kwestie van uitproberen. Een homeopathisch middel is wel goedkoper. Werkt dat niet, dan kun je altijd nog voor de volgende voedingssupplementen kiezen:
*Gember supplement
*Pyridoxaal-5-fosfaat (dit is een specifieke vorm van vitamine B6): 2 maal daags 1 tablet
*Maak een keuze uit de volgende homeopathische middelen: Hoe meer punten bij je passen hoe groter de kans is dat het middel zal helpen, je hoeft echter niet alle verschijnselen te vertonen die beschreven staan!! Tip: kijk per middel, de symptomen en kijk welk middel het beste past bij jouw situatie. Inname: een D6 potentie neem je 3 maal daags een half uur voor of een uur na het eten (in een schone mond). Deze middelen kun je bij de apotheek of in een reform-winkel bestellen ( het moet wel van een degelijk merk zijn hoor! ). Ze zijn allen veilig in de zwangerschap. Andere middelen of hogere potenties (zoals D12, C30 , K200 etc.) alleen op advies van een (klassiek) homeopaat of therapeut nemen. Als er alleen een lagere potentie bijvoorbeeld D3 of D4 geleverd kan worden, is dat ook goed. Inname hetzelfde. Kom je er niet uit: Neem contact op met de praktijk! *Arsenicum album D6: tobben, precies type, angstig, depressief, onophoudelijk braken, kleine slokjes water worden direct weer uitgebraakt, raakt steeds meer verzwakt, afwisselend diarree/verstopping, kan de urine niet ophouden. *Ipecacuanha D6: geïrriteerd, prikkelbaar, braken met name s ochtends, voortdurend braakneigingen zelfs met wat bloed, afkeer van voedsel, geen dorst, maagpijn (trekkend), die uitstraalt naar navel en baarmoeder, schone tong, speekselklieren overproductief, braaksel ziet er slijmerig uit, wordt s avonds erger, wordt erger bij beweging, bij liggen verbeteren de klachten, misselijkheid neemt niet af na braken. *Mercurius Solubilis D6: misselijkheid en braken in de ochtend, transpireren, beven, zwakte, dikke tong met afdruk van tanden, enorme speekselvloed voor, tijdens en na het braken. *Nux Moschata D6: slaperig, slap, na braken willen slapen, geestelijk uitgeput en soms verward, wordt erger bij kou en beter bij warmte. *Nux Vomica D6: (hier mag je geen koffie bij drinken gedurende de tijd dat je het middel gebruikt): kouwelijk, donker type, slank type, lekkerbek, rookt soms wel, eet toch heel veel, duizeligheid, verstopping, soms diarree, met name na ontbijt misselijk, braaksel smaakt bitter en zuur. *PetroleumD6: na overgeven onmiddellijk weer gaan eten. *Phosphorus D6: gevoelig type, bang voor donker of ziekte of dood, braken, veel koud water drinken en dat vaak toch weer snel uitbraken. *Sepia D6: futloos, onverschillig, moedeloos, nergens plezier in, wil het liefst alleen zijn, huilt bij het vertellen van de klachten, warm hoofd, gevoel van flauwvallen, wordt erger bij etensluchtjes, wordt beter bij eten, geen verminderde eetlust, pijnlijk gespannen maagstreek en leeg gevoel daar, dit wordt nog erger na het braken, afkeer van vlees, dol op zure voeding en dranken, bleek braaksel en wat slijm erbij. *Sulfur D6: braaksel heeft een zure geur, braken vlak na het eten, braaksel stinkt erg, en is wit,honger, steeds zwakker, diarree, jeuk, houdt toch goede moed, heeft toch nog steeds eetlust. *Tabacum D6: voelt zich ellendig en depressief, kan het hoofd nergens bij houden, heel veel braken, braaksel golft eruit, hoofd bonkt, koud zweet, slecht zien of dubbel zien, teveel speeksel, drukkend gevoel op de maag, hartritmestoornissen, koude handen en voeten, wordt erger bij warmte, overdag en s avonds en bij bewegen, wordt beter in de buitenlucht. *Tartarus emeticus D6: braken direct na eten (onverteerd voedsel), braaksel bevat veel slijm en is draderig, wit en bevat soms gal, braken is plots en krampachtig, men voelt zich krachteloos en uitgeput.
De Komboecha kan duur in de reformwinkel gekocht worden, maar u kunt hem ook zelf maken. Het vraagt ongeveer 14 dagen voordat de Komboecha op de goede smaak is.
De Komboecha heeft voor een lange en gezonde duur de volgende attributen nodig:
Benodigdheden: - een verse komboechazwam - een kopje bereide Komboechadrank of 10 eetlepels azijn - 3 liter thee van 15 gram losse zwarte thee, gezet met zwart water - ongeveer 300 gram witte huishoudsuiker, of 150 gram witte suiker + 80 gram glucose + 100 gram honing - een glazen gistingbokaal met een brede opening - een thermometer - een neteldoek of een dun katoenen lapje - pH-strips voor het meten van de zuurgraad
Werkwijze: De beste vergisting's temperatuur is 23 graden Celsius. -Doe de 15 gram theeblaadjes in ruim 3 liter zacht water en laat alles aan de kook komen. -Laat minstens 15 minuten trekken, alvorens de blaadjes af te zeven. -Strooi nu de suiker in de nog warme, gezeefde thee en roer tot hij opgelost is. -Laat alles nu afkoelen tot ongeveer 30 graden Celsius. Meten! Giet de gesuikerde thee dan in de gisting bokaal. -Giet nu het kopje Komboechadrank erbij, of de 10 eetlepels azijn. Dit is zeer belangrijk. -Leg de moederzwam daarna voorzichtig op de vloeistof, met de gladste kant naar boven. -Zet de bokaal op een rustig, warm en trillingsvrij plekje en sluit hem af met het gaasdoekje. -Laat de inhoud nu 12-14 dagen rustig gisten, maar kijk wel dagelijks naar zijn gedrag.
Wanneer u het basisrecept volgt, kunt u de Komboecha makkelijk zelf maken en deze doet niets onder voor de fabrieksdrank. Eigen gemaakte Komboecha is vers en er zit zeker niets onnatuurlijks in. De ingrediënten kunt aanschaffen bij de Natuur en/of Reform-winkel
Wanneer u deze eenmaal heeft, kunt u onbeperkt doorgaan. De zwam kunt u iedere keer opnieuw gebruiken.
Wanneer, na ca 14 dagen, je komboecha de goede proportie heeft aangenomen, maak je volgend mengsel
voor 1 liter:
voor 4 liter:
1 liter bronwater
5 gram zwarte (of groene) thee
50 gram witte suiker
33 gram honing
27 gram glucose (apotheek of drogist)
10 % cambouchadrank uit een vorige bereiding
4 liter bronwater
20 gram zwarte (of groene) thee
200 gram witte suiker
135 gram honing
110 gram glucose (apotheek of drogist)
0.40 liter cambouchadrank uit een vorige bereiding
Laat het water en de chinese thee koken, laat vervolgens 15 minuten trekken.
Vervolgens afzeven en de suiker, honing en glucose toevoegen.
Laat het mengsel afkoelen, voeg de komboechadrank uit de vorige bereiding toe en leg de zwam op
Dek het af met een grofmazige doek om lucht toe te laten en maak het vast met een elastiekje. Het MOET KUNNEN ADEMEN.
Zet het gedurende 10-14 dagen op een warme, rustige plek om te gisten, uit het directe zonlicht.
De optimale temperatuur ligt tussen de 23 en 30°C.
Suiker dient om de culture te voeden, niet u, en het wordt gedurende de gisting in andere dingen omgezet, b.v. glucuronisch zuur. Witte suiker bevat zuiverdere saccharose dan ongeraffineerde suiker en geeft ook een betere zuur/alkali verhouding (pH). Terwijl men in vroeger tijden ongeraffineerde suikerprodukten zal hebben gebruikt, leveren die eerder onvoorspelbare en onbevredigende resultaten bij laboratoriumonderzoeken op dan witte suiker. De hoeveelheid suiker terugbrengen maakt de drank niet gezonder, maar berooft de culture van energie.Langere gisting = grotere omzetting van de suiker in heilzame bijprodukten. Dit en voldoende suiker om mee te beginnen levert de gezondste thee op. Teveel suiker geeft meer alcohol en een snel verzurende drank. Honing (tot 40 % fructose) bezit anticeptische (bacterievernietigende) eigenschappen die op de lange termijn de structuur van de schimmel en zijn eigen noodzakelijke bacteriën zullen beïnvloeden, ofschoon het kortdurend wel zal werken. In Europa gebruiken diabetici die het zich kunnen veroorloven Kombucha-druppels - direct uit de schimmels geperst. In het andere geval behoort de thee meer gegist (een 3-tal weken langer)te worden gedronken. Saccharose splitst zich bij de aanvang van de gisting in glucose en fructose, glucose fermenteert snel tot glucuronisch zuur. Als u de thee met minder suiker klaarmaakt (minder dan 50 gram per liter), zal dat de voedingsstoffen/energie verminderen die nodig zijn voor de vorming van de heilzame metabolische produkten, en dan hoeft u de thee helemaal niet meer te maken. (Thee die alleen met fructose is gemaakt produceert bijna alleen maar azijnzuur, geen glucuronisch zuur of antibacteriële produkten) Een gemiddeld brouwsel bevat tussen de 0,5 % en 1% alcohol. Langer laten gisten betekent een grotere mate van omzetting van de suiker in heilzame bijprodukten. Doch, zoals steeds blijft het advies: win eerst de nodige informatie in bij uw arts.
BEWAREN VAN DE CULTURES Doe of de moeder of de baby in een glazen pot met gebrouwen thee en deksel (of doe er folie met een elastiek overheen) met ruim voldoende lucht, en zet hem in de koelkast - als reserve of om weg te geven. Wanneer de resterende thee- en suikervoedingsstoffen in de kop thee in de pot zijn opgebruikt (of "opgegeten") zal de culture doodgaan. Hij zal ongeveer 4-6 weken meegaan in een pot in de koelkast. U kunt iets van de thee in de pot afgieten en er een beetje verse suikerthee bijvoegen om de voedingsstoffen en het leven in de pot nog meer te verlengen. Thee die meer gegist is (voor diabetes, gewichtsvermindering) bevat minder voedingsstoffen - doe er een beetje verse suikerthee bij om het langer te kunnen bewaren. Als u te weinig potjes hebt kunt u een aantal cultures (met hun kopjes thee) in één grote broedpot bewaren. De cultures kunnen ook ingevroren worden (tot op drie maanden) maar dit kan men het beste snel doen om te voorkomen dat de structuur van de schimmel door grote ijskristallen wordt beschadigd. Ingevroren cultures moeten worden ontdooid in de verse thee met suikeroplossing die voor het volgende brouwsel is klaargemaakt, en het kan 2 weken duren voor ze naar de oppervlakte stijgen en weer actief worden. Extra cultures kunnen ook (met wat thee in plastic zakjes) worden ingevroren, om ze naderhand in een gezichtsmasker of huidcrème te mengen. (Als ze eenmaal zijn klaargemaakt, bewaar ze dan in de koelkast, in een pot met een bedekking waardoor lucht bij de nog levende gist kan komen)
HET VOLGENDE THEEBROUWSEL Maak vers gekoelde suikerthee klaar zoals tevoren. Neem de overgebleven culture, hetzij de moeder of de baby en doe die in de pot zoals u eerder hebt gedaan. Uw start-thee zat nog in de pot - samen met het gistbezinksel (als u het vergeten had en alles had uitgeschonken, haal het dan uit de gebottelde thee). Als u voor dit brouwsel de nieuwe baby gaat gebruiken, wordt die nu de moeder. Dek het af als tevoren en herhaal het hele proces. (De gistbezinksels helpen het gistingsproces de volgende keer sneller te verlopen, maar na 4 tot 5 theebrouwsels moeten ze uit de pot weggespoeld worden
HOEVEEL MOET U DRINKEN
Een kwart tot een halfvol glas per dag (en soms meer) - ideaal voor uw verdere leven. U moet uw eigen hoeveelheid en wat het voor u doet bepalen. In landen waar Kombucha het langste bekend is drinkt men ongeveer eenderde liter per dag. Kankerpatiënten houden zich gewoonlijk aan Dr.Sklenar's voorschrift van 1 liter per dag - 2 tot : liter voor precancereuze patiënten. De hoeveelheden kunnen tijdelijk worden verhoogd tijdens ziekte, bestraling, infectie of blootstelling aan gif in het milieu. (2-3 glazen bij aanvang van een verkoudheid zal de kou bestrijden) Veel westerlingen drinken meer dan ze nodig hebben om hun gezondheid te handhaven. Na verloop van tijd blijkt de thee geringe bloedverdunnende eigenschappen te bezitten - als u in uw vinger prikt en u bloedt te snel, drinkt u teveel. (Niet nuttig tijdens operaties of ongevallen)
KINDEREN
De thee is uitstekend voor kinderen - in hoeveelheden die zijn aangepast aan leeftijd of gewicht. Als het echt nodig is kan hij met sappen worden gemengd - b.v. appelsap. Als Kombucha onvermengd in de avond wordt gegeven, kan het kind klaarwakker blijven (en sommige volwassenen). De gebruikelijke 0,5% alcohol in een gemiddeld brouwsel vormt geen probleem.(Sommige broodsoorten en sappen bezitten ook kleine hoeveelheden)
Wat betreft de vraag waar je deze Komboecha kunt verkrijgen!?
ik denk dat er daar in uw buurt wel een natuurwinkel is ( natuurwinkel Bussum Veenendaal.)
maar je kan deze soms ook verkrijgen op de volgende sites:
http://www.komboecha.tk op deze site heb je een forum waar je ook uw vraag kunt stellen en wie weet krijg je er dan geen gratis daar is zelfs ook een vraag en aanbod daarin kan je ook uw vraag om Komboecha stellen
Speciaal op aanvraag; Enkele Tips om de lever te zuiveren en te stimuleren:
Enkele Tips om de lever te zuiveren en te stimuleren:
Water:
Drink voldoende: minstens 2 l per dag onder de vorm van water, verse groentesoep of thee (groene thee, kruiden- of vruchtenthee).
Gebruik een vetarme voeding: maak enkel gebruik van magere vleessoorten, magere charcuteriesoorten en magere melkproducten
Beperk zoveel mogelijk de dierlijke producten en geef een voorkeur aan plantaardige producten.
Gebruik eerder sojadrank en afgeleiden ervan i.p.v. gewone koemelk (sojadrank is veel lichter verteerbaarder).
Maak ruim gebruik van groenten: vooral veel verse groentesoepen, gestoomde groenten en eventueel ook rauwkost indien u het vlot verteert
Maak dagelijks gebruik van vers fruit, eventueel verse fruitsappen indien het fruit op zich moeilijk verteerbaar is.
Eet regelmatig: liever 6 kleine maaltijden per dag i.p.v. 3 belangrijkere maaltijden.
Eet traag en kauw goed op de spijzen.
Drink geen koffie en zwarte thee.
Neem geen alcoholische dranken.
Drink geen cafeïne- of kinine-houdende dranken.
Enkele kruiden:
AGRIMONIE
heilzaam voor lever en gal
uitstekend tonicum voor het maag-darmkanaal en voor de nieren
licht waterafdrijvend, verlaagt het urinezuur, prima voor de lever, galdrijvend, bloedzuiverend.
Gezegende distel Gezegende distel is een zeer nuttig kruid voor vrouwen. Het kruid kan worden ingenomen om een pijnlijke menstruatie en menstruatiehoofdpijn te verlichten. Daarnaast brengt het een verlate menstruatie op gang (hierdoor mag het niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt!). Voor vrouwen die borstvoeding geven, is het een uitstekende remedie om de melkproductie te verhogen. Bovendien kan het met succes worden aangewend bij problemen gedurende de menopauze, zoals overmatige bloedingen. De bitterstoffen van de gezegende distel verhogen de eetlust en bevorderen de spijsvertering, terwijl ze bovendien de lever en de productie van gal stimuleren. Het is een goede remedie tegen anorexia, indigestie, winderigheid, koliek en alle gevolgen van een trage leverwerking, zoals hoofdpijn, letharie en prikkelbaarheid. Door de samentrekkende eigenschappen kan het kruid met succes worden gebruikt bij de behandeling van diarree.
Paardebloem (Taraxacum officinale) Net zoals de brandnetel, zuivert ook de paardebloem je lichaam. Ze werkt vochtafdrijvend, helpt bij spijsverteringsproblemen en winderigheid. Deze plant is een weldaad voor lever, gal en pancreas. Paardebloem stimuleert de productie van galsappen en helpt bij problemen tijdens de galafvoer. Paardebloem gebruik je bij voorkeur vers. De groene, uitnodigende blaadjes hebben het meeste kracht, als je ze plukt voor de plant in bloei staat. Ze smaken een beetje bitter, maar een oud spreekwoord zegt: Bitter in de mond, maakt het hart gezond. Alles wat bitter smaakt, stimuleert de lever. We kunnen niet het gehele jaar door beschikken over verse paardebloemblaadjes. Gelukkig is er gedroogde paardebloemwortel in de handel te koop. Je kan er thee van maken. Op de verpakking staat hoe dat moet. Ook paardebloemwortel ondersteunt de werking van de lever. Als je de wortel zelf wil oogsten, kan je daar in de herfst mee beginnen. Dan gaan alle waardevolle stoffen naar de plantenwortels. Was de wortels, snij ze in stukken en droog ze op de verwarming. Thee van paardebloemwortel smaakt wel erg bitter. Daarom kan je er beter andere kruiden bij doen. Maak een mengeling van de hier besproken kruiden onder elkaar, neem 1 theelepel hiervan, overgiet met heet water en laat 5 minuutjes trekken. Deze thee helpt tegen oedemen en vochtophopingen in de weefsels, als je drie koppen per dag drinkt. Tip: Drie weken lang, dan een week stoppen om weer drie weken te genieten van je gezonde thee. Het is niet goed om dag in, dag uit altijd dezelfde thee te drinken. Dan krijg je gewenningsverschijnselen.
Kruiden die de Lever, Gal, Nieren en Maag stimuleren
Volgens de natuurgeneeskunde is het belangrijk dat de lichaamsvochten met name het bloed en de lymfe, maar ook het lichaamsvocht dat alle lichaamscellen omgeeft, schoon blijven. Dat betekent zonder gifstoffen blijven. Anders komen deze gifstoffen immers in onze organen en cellen terecht en richten daar schade aan.
In het spijsverteringsstelsel worden het genoten eten en drinken in substanties omgezet die voor het lichaam bruikbaar zijn. Om die reden leeft de mens strikt genomen niet van de dingen die hij eet, maar van dat deel ervan dat door zijn spijsverteringsstelsel in verteerbare stoffen is omgezet.
Het is van de prestaties van het spijsverteringsstelsel afhankelijk of bloed en lymfe hoogwaardige of minderwaardige voedingsstoffen toegevoerd krijgen.
De kwaliteit van het bloed en de lichaamsvochten is dus in de eerste plaats afhankelijk van de hoedanigheid van de spijsverteringssappen.
Iedere stoornis in de spijsvertering, onverschillig of zij nu uit de maag, darm, lever voortkomt, verslechtert de toestand van de darmvochten. Dit heeft op zijn beurt weer een negatieve invloed op de toestand van bloed en lymfe, hetgeen weer een dienovereenkomstige uitwerking op de organen heeft.
De spijsverteringstoornis is de moeder van iedere ziekte.
Maag/darmkanaal.
Bij veel aandoeningen speelt het maag/darmkanaal een belangrijke rol. Zo kampt een niet onaanzienlijk deel van de bevolking regelmatig met flinke darmproblemen. Vaak is er dan een duidelijke oorzaak aan te geven: langdurig eenzijdige voeding, ontstekingen in het darmgebied, gebruik van anti-biotica of dergelijke. Maar er zijn ook mensen die zonder aanwijsbare reden zo nu en dan sukkelen met de spijsvertering en de stoelgang. Indien de spijsvertering niet goed functioneert heeft dat nadelige gevolgen voor het hele lichaam. Echter als zij wel goed werkt zal het lichaam minder gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf zoals infecties. In ieder geval herstelt iemand die een gezonde spijsvertering heeft veel sneller en grondige.
Paardebloem (Taraxacum officinale)! - ontgift en zuivert het lichaam - stimuleert de eliminatie van afvalstoffen - helpt cholesterol te beheersen bij zwakke leverwerking
Tijm (Thymus vulgaris)! - bevordert de spijsvertering - helpt bij een opgeblazen gevoel en bij gasvorming - ondersteunt de strijd tegen micro-organismen - geeft verlichting aan de ademhalingswegen
Notelaar (Juglans regia) - herstelt het evenwicht van de darmflora - bevordert de darmperistaltiek - voor een gezonde huid
Kamille (Matricaria chamomilla)
Gebruik:
Maag-darm klachten (winderigheid, darmkrampen, maagslijmvliesontsteking, maagzweer enzovoort), menstruatieklachten; ziektes in het mond-, neus-, en keelgebied, bronchitis, keelontsteking. Uitwendig tegen huidziekten, bij wonden, kloven, verbrandingen- ondersteunt een preventieve werking bij ontstekingen van maag en darm Werking:
- kalmerende werking van irritaties tgv. Spijsverteringszuren - heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel
-Ontstekingsremmend en krampstillend; vermindert maagsapsecretie, werkt tegen maagzweren. Uitwendig: wondhelend, deodoriserend, antibacterieel, giftige stoffen van bacteriën remmend, bevordert de huidstofwisseling.
Citroenmelisse (Melissa officinalis) - bevordert de vertering - heeft een kalmerend effect op de spijsvertering - bij een vol gevoel van de maag
Artisjok (Cynara scolymus) - optimaliseert lever- en galwerking - voor een versnelde afvoer van afvalstoffen - zorgt voor een aanvaardbaar cholesterolgehalte - stimuleert de vetvertering
Duivelsklauw wortel !!!
Gebruik:
Reumatische ziekten, verminderde eetlust, spijsverteringsklachten. Als Europese volksmedicijn bij stofwisselingsstoornissen, artritis, lever-, gal-, nier- en blaasklachten, allergieën, ouderdomsklachten. Wordt ook nog wel eens bij diabetes aangeraden, kan echter een insuline-therapie niet vervangen.
Werking:
Pijnstillend en ontstekingsremmend. Spoort de galafscheiding aan en doet de galstroom stijgen. Eetlustopwekkend.
Absinth alsem
Gebruik:
Ter bevordering van de eetlust en bij stoornissen van het spijsverteringsstelsel.
Werking:
Bevordert maag -en galsekretie. Helpt tegen winderigheid en vermindert krampachtige maag-, darm- en galstoornissen.
Duizendblad kruid
Gebruik:
Maag-darm klachten (ontstekingen, diarree, winderigheid, krampen), ter bevordering van de eetlust en ter bevordering van de galafscheiding. Uitwendig bij ontstoken huid -en slijmvliesziekten, als wondmiddel. Volksmedicijn: als bloedstillend middel evenals tegen diarree.
Spijsverteringsstoornissen, maag-darm klachten (bijvoorbeeld krampen, kolieken, winderigheid, maagsaptekort), ziektes aan de galblaas (bijvoorbeeld tekort aan gal, stuwingen, krampen van de galblaas -en wegen, ontstekingen). Uitwendig bijvoorbeeld tegen jeuk.
Volgens de natuurgeneeskunde is het belangrijk dat de lichaamsvochten met name het bloed en de lymfe, maar ook het lichaamsvocht dat alle lichaamscellen omgeeft, schoon blijven. Dat betekent zonder gifstoffen blijven. Anders komen deze gifstoffen immers in onze organen en cellen terecht en richten daar schade aan.
In het spijsverteringsstelsel worden het genoten eten en drinken in substanties omgezet die voor het lichaam bruikbaar zijn. Om die reden leeft de mens strikt genomen niet van de dingen die hij eet, maar van dat deel ervan dat door zijn spijsverteringsstelsel in verteerbare stoffen is omgezet.
Het is van de prestaties van het spijsverteringsstelsel afhankelijk of bloed en lymfe hoogwaardige of minderwaardige voedingsstoffen toegevoerd krijgen.
De kwaliteit van het bloed en de lichaamsvochten is dus in de eerste plaats afhankelijk van de hoedanigheid van de spijsverteringssappen.
Iedere stoornis in de spijsvertering, onverschillig of zij nu uit de maag, darm, lever voortkomt, verslechtert de toestand van de darmvochten. Dit heeft op zijn beurt weer een negatieve invloed op de toestand van bloed en lymfe, hetgeen weer een dienovereenkomstige uitwerking op de organen heeft.
De spijsverteringstoornis is de moeder van iedere ziekte.
Maag/darmkanaal.
Bij veel aandoeningen speelt het maag/darmkanaal een belangrijke rol. Zo kampt een niet onaanzienlijk deel van de bevolking regelmatig met flinke darmproblemen. Vaak is er dan een duidelijke oorzaak aan te geven: langdurig eenzijdige voeding, ontstekingen in het darmgebied, gebruik van anti-biotica of dergelijke. Maar er zijn ook mensen die zonder aanwijsbare reden zo nu en dan sukkelen met de spijsvertering en de stoelgang. Indien de spijsvertering niet goed functioneert heeft dat nadelige gevolgen voor het hele lichaam. Echter als zij wel goed werkt zal het lichaam minder gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf zoals infecties. In ieder geval herstelt iemand die een gezonde spijsvertering heeft veel sneller en grondige.
Paardebloem (Taraxacum officinale)! - ontgift en zuivert het lichaam - stimuleert de eliminatie van afvalstoffen - helpt cholesterol te beheersen bij zwakke leverwerking
Tijm (Thymus vulgaris)! - bevordert de spijsvertering - helpt bij een opgeblazen gevoel en bij gasvorming - ondersteunt de strijd tegen micro-organismen - geeft verlichting aan de ademhalingswegen
Notelaar (Juglans regia) - herstelt het evenwicht van de darmflora - bevordert de darmperistaltiek - voor een gezonde huid
Kamille (Matricaria chamomilla)
Gebruik:
Maag-darm klachten (winderigheid, darmkrampen, maagslijmvliesontsteking, maagzweer enzovoort), menstruatieklachten; ziektes in het mond-, neus-, en keelgebied, bronchitis, keelontsteking. Uitwendig tegen huidziekten, bij wonden, kloven, verbrandingen- ondersteunt een preventieve werking bij ontstekingen van maag en darm Werking:
- kalmerende werking van irritaties tgv. Spijsverteringszuren - heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel
-Ontstekingsremmend en krampstillend; vermindert maagsapsecretie, werkt tegen maagzweren. Uitwendig: wondhelend, deodoriserend, antibacterieel, giftige stoffen van bacteriën remmend, bevordert de huidstofwisseling.
Citroenmelisse (Melissa officinalis) - bevordert de vertering - heeft een kalmerend effect op de spijsvertering - bij een vol gevoel van de maag
Artisjok (Cynara scolymus) - optimaliseert lever- en galwerking - voor een versnelde afvoer van afvalstoffen - zorgt voor een aanvaardbaar cholesterolgehalte - stimuleert de vetvertering
Duivelsklauw wortel !!!
Gebruik:
Reumatische ziekten, verminderde eetlust, spijsverteringsklachten. Als Europese volksmedicijn bij stofwisselingsstoornissen, artritis, lever-, gal-, nier- en blaasklachten, allergieën, ouderdomsklachten. Wordt ook nog wel eens bij diabetes aangeraden, kan echter een insuline-therapie niet vervangen.
Werking:
Pijnstillend en ontstekingsremmend. Spoort de galafscheiding aan en doet de galstroom stijgen. Eetlustopwekkend.
Absinth alsem
Gebruik:
Ter bevordering van de eetlust en bij stoornissen van het spijsverteringsstelsel.
Werking:
Bevordert maag -en galsekretie. Helpt tegen winderigheid en vermindert krampachtige maag-, darm- en galstoornissen.
Duizendblad kruid
Gebruik:
Maag-darm klachten (ontstekingen, diarree, winderigheid, krampen), ter bevordering van de eetlust en ter bevordering van de galafscheiding. Uitwendig bij ontstoken huid -en slijmvliesziekten, als wondmiddel. Volksmedicijn: als bloedstillend middel evenals tegen diarree.
Spijsverteringsstoornissen, maag-darm klachten (bijvoorbeeld krampen, kolieken, winderigheid, maagsaptekort), ziektes aan de galblaas (bijvoorbeeld tekort aan gal, stuwingen, krampen van de galblaas -en wegen, ontstekingen). Uitwendig bijvoorbeeld tegen jeuk.
Volgens de natuurgeneeskunde is het belangrijk dat de lichaamsvochten met name het bloed en de lymfe, maar ook het lichaamsvocht dat alle lichaamscellen omgeeft, schoon blijven. Dat betekent zonder gifstoffen blijven. Anders komen deze gifstoffen immers in onze organen en cellen terecht en richten daar schade aan.
In het spijsverteringsstelsel worden het genoten eten en drinken in substanties omgezet die voor het lichaam bruikbaar zijn. Om die reden leeft de mens strikt genomen niet van de dingen die hij eet, maar van dat deel ervan dat door zijn spijsverteringsstelsel in verteerbare stoffen is omgezet.
Het is van de prestaties van het spijsverteringsstelsel afhankelijk of bloed en lymfe hoogwaardige of minderwaardige voedingsstoffen toegevoerd krijgen.
De kwaliteit van het bloed en de lichaamsvochten is dus in de eerste plaats afhankelijk van de hoedanigheid van de spijsverteringssappen.
Iedere stoornis in de spijsvertering, onverschillig of zij nu uit de maag, darm, lever voortkomt, verslechtert de toestand van de darmvochten. Dit heeft op zijn beurt weer een negatieve invloed op de toestand van bloed en lymfe, hetgeen weer een dienovereenkomstige uitwerking op de organen heeft.
De spijsverteringstoornis is de moeder van iedere ziekte.
Maag/darmkanaal.
Bij veel aandoeningen speelt het maag/darmkanaal een belangrijke rol. Zo kampt een niet onaanzienlijk deel van de bevolking regelmatig met flinke darmproblemen. Vaak is er dan een duidelijke oorzaak aan te geven: langdurig eenzijdige voeding, ontstekingen in het darmgebied, gebruik van anti-biotica of dergelijke. Maar er zijn ook mensen die zonder aanwijsbare reden zo nu en dan sukkelen met de spijsvertering en de stoelgang. Indien de spijsvertering niet goed functioneert heeft dat nadelige gevolgen voor het hele lichaam. Echter als zij wel goed werkt zal het lichaam minder gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf zoals infecties. In ieder geval herstelt iemand die een gezonde spijsvertering heeft veel sneller en grondige.
Paardebloem (Taraxacum officinale)! - ontgift en zuivert het lichaam - stimuleert de eliminatie van afvalstoffen - helpt cholesterol te beheersen bij zwakke leverwerking
Tijm (Thymus vulgaris)! - bevordert de spijsvertering - helpt bij een opgeblazen gevoel en bij gasvorming - ondersteunt de strijd tegen micro-organismen - geeft verlichting aan de ademhalingswegen
Notelaar (Juglans regia) - herstelt het evenwicht van de darmflora - bevordert de darmperistaltiek - voor een gezonde huid
Kamille (Matricaria chamomilla)
Gebruik:
Maag-darm klachten (winderigheid, darmkrampen, maagslijmvliesontsteking, maagzweer enzovoort), menstruatieklachten; ziektes in het mond-, neus-, en keelgebied, bronchitis, keelontsteking. Uitwendig tegen huidziekten, bij wonden, kloven, verbrandingen- ondersteunt een preventieve werking bij ontstekingen van maag en darm Werking:
- kalmerende werking van irritaties tgv. Spijsverteringszuren - heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel
-Ontstekingsremmend en krampstillend; vermindert maagsapsecretie, werkt tegen maagzweren. Uitwendig: wondhelend, deodoriserend, antibacterieel, giftige stoffen van bacteriën remmend, bevordert de huidstofwisseling.
Citroenmelisse (Melissa officinalis) - bevordert de vertering - heeft een kalmerend effect op de spijsvertering - bij een vol gevoel van de maag
Artisjok (Cynara scolymus) - optimaliseert lever- en galwerking - voor een versnelde afvoer van afvalstoffen - zorgt voor een aanvaardbaar cholesterolgehalte - stimuleert de vetvertering
Duivelsklauw wortel !!!
Gebruik:
Reumatische ziekten, verminderde eetlust, spijsverteringsklachten. Als Europese volksmedicijn bij stofwisselingsstoornissen, artritis, lever-, gal-, nier- en blaasklachten, allergieën, ouderdomsklachten. Wordt ook nog wel eens bij diabetes aangeraden, kan echter een insuline-therapie niet vervangen.
Werking:
Pijnstillend en ontstekingsremmend. Spoort de galafscheiding aan en doet de galstroom stijgen. Eetlustopwekkend.
Absinth alsem
Gebruik:
Ter bevordering van de eetlust en bij stoornissen van het spijsverteringsstelsel.
Werking:
Bevordert maag -en galsekretie. Helpt tegen winderigheid en vermindert krampachtige maag-, darm- en galstoornissen.
Duizendblad kruid
Gebruik:
Maag-darm klachten (ontstekingen, diarree, winderigheid, krampen), ter bevordering van de eetlust en ter bevordering van de galafscheiding. Uitwendig bij ontstoken huid -en slijmvliesziekten, als wondmiddel. Volksmedicijn: als bloedstillend middel evenals tegen diarree.
Spijsverteringsstoornissen, maag-darm klachten (bijvoorbeeld krampen, kolieken, winderigheid, maagsaptekort), ziektes aan de galblaas (bijvoorbeeld tekort aan gal, stuwingen, krampen van de galblaas -en wegen, ontstekingen). Uitwendig bijvoorbeeld tegen jeuk.
Tja, eigenlijk vrij simpel voor een klein broodje: * 350 gram volkorenmeel (van de molen, waar anders!) * beetje zout (afhankelijk van smaak, liefst zeezout, ong. 1-2 theel.) * Kombucha-suiker-mix * evt. ei, melkpoeder, melk of koffiemelk
Werkwijze:
Omdat het brood minder rijst als een 'normaal' brood met gist, neem ik altijd wat meer tijd voor het rijzen. In de broodmachine zet ik deze eerst op de stand 'deeg', wat zorgt dat het brood goed doorgemengd wordt en kan rijzen (kneden en rijzen neemt ongeveer 1,5 uur in beslag in totaal). De temperatuur wordt dan een beetje constant gehouden op zo'n 30 graden. Dit is ook goed te bereiken door een schaal in een teiltje met warm water te zetten met een vochtige theedoek eroverheen. Na deze rijstijd controleer ik altijd even of het brood niet te vochtig danwel te droog is: het moet net niet meer aan je handen kleven. Dan lang laten staan om verder te rijzen; vaak laat ik het een avond of nacht staan (een uurtje of 4) voordat het weer gekneed gaat worden; de machine laat het daarna op stand 'volkorenbrood' nog een keer rijzen (ong. 20-30 minuten), kneed nog een keertje, 30 minuten wachten en langzaam temperatuur verhogen en bakken; zoals je gewend bent waarschijnlijk bij 'normaal volkorenbrood'.
Als het brood gaar is (tja, klinkt wat hol / stevige korst maar ook niet verbrand; ervaringskwestie of met de broodbakmachine), iets af laten koelen, en uit de vorm halen om verder af te laten koelen en 'te drogen'.
Het brood rijst niet zo veel als met gist en is vrij compact, heeft geen overheersende zuurdesem of gist-smaak, maar je proeft goed de broodsmaak en afhankelijk van het gebruikte mengsel wat vruchtensmaak. Het brood blijft ook lang smeuig en wordt niet snel oud. Ik laat het vaak ongeveer een week liggen buiten de koelkast voordat het op is.
Het 'moedermengsel': Omdat kombucha altijd een beetje anders is, is dit moeilijk om exact te zeggen. Ik gebruik meestal 2-3 moeders (dat is het aantal dat ik in dezelfde tijd 'over heb' van het produceren van de kombucha-drank), doe deze in de blender (keukenmachine) met ong. 2 eetlepels suiker en wat kombucha-thee, kombucha-thee-water (dus niet al 14 dagen of ouder maar alleen de thee-suiker-menging), of vruchtensap (appelsap). Goed fijn laten malen en mengen (een paar minuten in de blender gaat goed). totale hoeveelheid 'vocht' is ongeveer 150 gram per brood.
Wil je trouwens sneller mooie dikke baby's / moeders kweken, gebruik dan potten van 1/2 of 1 liter. Als ik tijdelijk meer nodig heb (om te drinken of om brood te bakken) gaat dat mooi zo, ook sneller dan 'normaal' op de 2,5 liter potten; want na 14 dagen zijn die meestal al zuurder dan de grote potten na zo'n 18 dagen.
Succes en veel plezier met bakken!!
dit recept en nog veel andere dingen vindt u op: http://www.komboecha.tk/ zeker eens kijken als u er meer over wil weten!
zie ook eens naar de interesante website van: VZW Reuma liga .
Nog een toepassing om een zalf te maken van Komboecha Het zou goed zijn voor de huid bijvoorbeeld na gebruik van cortison (pretnison)? ik zelf heb geen ervaring met het gebruik van de zalf/crème.
Maar het zou misschien wel interessant kunnen zijn voor lotgenoten die wel problemen hebben met de huid.(het zou een alternatief kunnen zijn)
Ben je ook een lotgenoot?
En ook niet onbelangrijk,kun je na gebruik je ervaring hier willen vertellen. misschien kunnen we jou informatie wel gebruiken.
Hieronder een recept van Komboechacrème
50 gr amandelolie 50 gr jojoba-olie 15 gr bijenwas (geraspt) 10 ml glycerol ------------------ 25 gr kombuchazwam 90 ml kombuchadrank
Doe de vette ingrediënten ( boven de stippellijn ) in een hittebestendig bakje en verwarm ze au bain marie tot de bijenwas helemaal gesmolten is. Snijd ondertussen de zwam goed klein en verwarm de zwam samen met de drank in een pannetje. Zorg dat de twee hoeveelheden ongeveer even warm zijn. Doe ze bij elkaar in een kleine keukenmachine en vermaal de hele hoeveelheid tot de zwam totaal is versneden en er in principe niets meer van terug te vinden is. Langzaam zal ook de crème afkoelen en het geheel zich binden. De crème is dan in principe klaar.
Sommige mensen vinden de crème niet zo aangenaam ruiken. Ze kunnen dan bv. wat lavendelolie toevoegen. De crème is voor vele doeleinden toepasbaar. Onder andere tegen droge huid, of bij eczeem zeker na het gebruik van cortison(pretnison). Het is ook bruikbaar als bodycrème, Sommige mensen willen niet anders. Bewaar de crème, wat je niet nodig hebt in de koelkast, dan is ie nog redelijk lang houdbaar.
Voor info in verband met kruiden en/of klachten hier onder klikken
graag als je informatie wilt in verband met kruiden en/ of klachten klik dan op de knop "é-mail mij" zo zal u rechtstreeks met mij in contact komen zonder dat anderen dit hoeven mee te lezen ;-)