Enkele Tips om de lever te zuiveren en te stimuleren:
Water:
Drink voldoende: minstens 2 l per dag onder de vorm van water, verse groentesoep of thee (groene thee, kruiden- of vruchtenthee).
Gebruik een vetarme voeding: maak enkel gebruik van magere vleessoorten, magere charcuteriesoorten en magere melkproducten
Beperk zoveel mogelijk de dierlijke producten en geef een voorkeur aan plantaardige producten.
Gebruik eerder sojadrank en afgeleiden ervan i.p.v. gewone koemelk (sojadrank is veel lichter verteerbaarder).
Maak ruim gebruik van groenten: vooral veel verse groentesoepen, gestoomde groenten en eventueel ook rauwkost indien u het vlot verteert
Maak dagelijks gebruik van vers fruit, eventueel verse fruitsappen indien het fruit op zich moeilijk verteerbaar is.
Eet regelmatig: liever 6 kleine maaltijden per dag i.p.v. 3 belangrijkere maaltijden.
Eet traag en kauw goed op de spijzen.
Drink geen koffie en zwarte thee.
Neem geen alcoholische dranken.
Drink geen cafeïne- of kinine-houdende dranken.
Enkele kruiden:
AGRIMONIE
heilzaam voor lever en gal
uitstekend tonicum voor het maag-darmkanaal en voor de nieren
licht waterafdrijvend, verlaagt het urinezuur, prima voor de lever, galdrijvend, bloedzuiverend.
Gezegende distel
Gezegende distel is een zeer nuttig kruid voor vrouwen. Het kruid kan worden ingenomen om een pijnlijke menstruatie en menstruatiehoofdpijn te verlichten. Daarnaast brengt het een verlate menstruatie op gang (hierdoor mag het niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt!). Voor vrouwen die borstvoeding geven, is het een uitstekende remedie om de melkproductie te verhogen. Bovendien kan het met succes worden aangewend bij problemen gedurende de menopauze, zoals overmatige bloedingen.
De bitterstoffen van de gezegende distel verhogen de eetlust en bevorderen de spijsvertering, terwijl ze bovendien de lever en de productie van gal stimuleren. Het is een goede remedie tegen anorexia, indigestie, winderigheid, koliek en alle gevolgen van een trage leverwerking, zoals hoofdpijn, letharie en prikkelbaarheid. Door de samentrekkende eigenschappen kan het kruid met succes worden gebruikt bij de behandeling van diarree.
Paardebloem (Taraxacum officinale)
Net zoals de brandnetel, zuivert ook de paardebloem je lichaam. Ze werkt vochtafdrijvend, helpt bij spijsverteringsproblemen en winderigheid. Deze plant is een weldaad voor lever, gal en pancreas. Paardebloem stimuleert de productie van galsappen en helpt bij problemen tijdens de galafvoer.
Paardebloem gebruik je bij voorkeur vers. De groene, uitnodigende blaadjes hebben het meeste kracht, als je ze plukt voor de plant in bloei staat. Ze smaken een beetje bitter, maar een oud spreekwoord zegt: Bitter in de mond, maakt het hart gezond. Alles wat bitter smaakt, stimuleert de lever.
We kunnen niet het gehele jaar door beschikken over verse paardebloemblaadjes. Gelukkig is er gedroogde paardebloemwortel in de handel te koop. Je kan er thee van maken. Op de verpakking staat hoe dat moet. Ook paardebloemwortel ondersteunt de werking van de lever. Als je de wortel zelf wil oogsten, kan je daar in de herfst mee beginnen. Dan gaan alle waardevolle stoffen naar de plantenwortels. Was de wortels, snij ze in stukken en droog ze op de verwarming. Thee van paardebloemwortel smaakt wel erg bitter. Daarom kan je er beter andere kruiden bij doen.
Maak een mengeling van de hier besproken kruiden onder elkaar, neem 1 theelepel hiervan, overgiet met heet water en laat 5 minuutjes trekken. Deze thee helpt tegen oedemen en vochtophopingen in de weefsels, als je drie koppen per dag drinkt.
Tip: Drie weken lang, dan een week stoppen om weer drie weken te genieten van je gezonde thee. Het is niet goed om dag in, dag uit altijd dezelfde thee te drinken. Dan krijg je gewenningsverschijnselen.
Groetjes Ronny