Eierstokproblemen:
In de eierstokken kunnen zich goedaardige gezwellen bevinden.
Ze worden ovariumcysten genoemd. Een cyste is een met vocht gevulde holte. Er bestaan verschillende soorten. Sommige verdwijnen vanzelf, andere niet. Bij twijfel over de soort cyste of wanneer de cyste groter is dan 7cm. in doorsnede wordt verwijdering geadviseerd. Endometriose (het slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt bevindt zich ook op plaatsen buiten de baarmoeder) kan ook in de eierstokken voorkomen. Er kunnen dan cysten gevuld met bloed, de zogenaamde chocoladecysten, ontstaan. Naast goedaardige kunnen er ook kwaadaardige gezwellen in de eierstokken voorkomen.
· Endometriose:
Zowat 15% van de geslachtsrijpe vrouwen lijdt aan endometriose, een woekering van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Ongeveer de helft van die vrouwen heeft er helemaal geen last van, maar dikwijls veroorzaakt het chronisch pijnklachten en het kan zelfs leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.
· Wat is endometriose ?
Endometriose betekent de aanwezigheid van baarmoederslijmvlies (of endometrium) buiten de baarmoederholte, de enige plaats waar dit slijmvlies thuishoort. Meest frequent manifesteert het zich als kleine rood- zwarte puntvormige letseltjes, knobbeltjes of cysten ter hoogte van de eierstokken of het buikvlies van het kleine bekken. Het kan echter in principe alle organen die in het kleine bekken gelegen zijn (dus ook de blaas of de darm) aantasten, en heel uitzonderlijk wordt het zelfs erbuiten (zoals in de navel of het oog) aangetroffen.
· Hoe ontstaat het ?
Hierover bestaan verscheidene theorieën. Men is het er echter over eens dat, in het overgrote deel van de gevallen, de ziekte ontstaat doordat tijdens de menstruatie bloed en afgestoten, maar nog levend, baarmoederslijmvlies via de eileiders in de buikholte terechtkomt (retrograde menstruatie). Dit proces zal bij het overgrote deel van de vrouwen zonder gevolg blijven. Soms kan dit slijmvlies zich echter in de buikholte inplanten en er beginnen groeien zodat het de normale structuren binnendringt : op dat ogenblik wordt het pathologisch en kunnen er klachten optreden. Oestrogeen, een vrouwelijk hormoon, speelt een belangrijke stimulerende rol in de evolutie van dit proces.
· Wie wordt erdoor getroffen ?
Uitgaand van het ontstaansmechanisme, is het eenvoudig te begrijpen dat de aandoening bijna exclusief voorkomt bij vrouwen in de reproductieve periode (dwz in de voortplantingsleeftijd), met een piek tussen het twintigste en veertigste levensjaar. De associatie met deze hormonaal sterk actieve periode houdt wel in dat zowel zwangerschap als de anticonceptieve pil de evolutie van het ziekteproces gunstig zal beïnvloeden.
Bij zwangerschap en pilgebruik wordt er immers een progestatief dominante sfeer tot stand gebracht, en daar endometriose een oestrogeen - gevoelig groeiproces is zal tijdens die periodes de woekering van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder afgeremd worden.
De ziekte komt ook minder vaak voor bij magere patiënten en frequent rokende patiënten. Wat vrouwen er uiteraard er niet moet toe aanzetten om te gaan roken of overmatig af te vallen !
Wat zijn de meest voorkomende klachten ?
In meer dan de helft van de gevallen zijn er geen klachten.
Onder de meest voorkomende klachten rekenen we:
buikpijn, voornamelijk tijdens de maandstonden (dysmenorroe),
pijn bij seksuele betrekkingen (dyspareunie)
verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit). Deze laatste klacht is vaak de aanleiding tot grondige onderzoeken, waarbij dan onvermoed endometriose gevonden wordt.
Er bestaat geen enkel verband tussen de uitgebreidheid van endometriose en de ernst van de pijnklachten : minimale letsels geven vaak meer klachten dan uitgebreide letsels.
De woekerende slijmvliezen kunnen leiden tot cysten op de eierstokken die met bloed zijn gevuld en deze gaan er na verloop van tijd als gesmolten chocolade uitzien. Deze chocoladecysten kunnen leiden tot een verminderde vruchtbaarheid en ook aanleiding geven tot acute pijnaanvallen als ze openbarsten, en zelfs tot inwendige abcessen.
Met de jaren kunnen er ook grote gezwellen ontstaan die op omringende weefsels drukken en pijn veroorzaken, of die de werking van een orgaan kunnen verstoren, bijvoorbeeld de lediging van de blaas als ze de urinebuis dichtdrukken.
Hoe wordt het vastgesteld ?
Als eerste stap in de diagnostiek zal de arts navraag doen naar de klachten en een inwendig onderzoek doen. Hierdoor kan hij/zij eventuele cysten op de eierstokken of zelfs kleine, pijnlijke knobbeltjes in de vaginawand opsporen.
Vervolgens zal een vaginale echografie worden uitgevoerd. Hierbij worden de verschillende organen van het kleine bekken op een Scherm gevisualiseerd en kan, bijvoorbeeld, een cyste op de eierstokken worden gezien. Met dit onderzoek kan echter vaak niet met zekerheid worden uitgemaakt of het om een endometriosecyste gaat of om een cyste van een ander type.
Vermits de diagnose van endometriose niet lichtzinnig mag gesteld worden, en de behandeling ervan niet zonder bijwerkingen is, dient, ook voor de terugbetaling van sommige medicaties, een laparoscopie te gebeuren. Hierbij wordt via een minuscule insnede (van slechts anderhalve centimeter) ter hoogte van de navel een kijkinstrument ingebracht, waarlangs de organen van het kleine bekken rechtstreeks kunnen worden geëvalueerd. Via dezelfde weg kan dan, indien nodig, worden ingegrepen. Dit is slechts een kleine ingreep, en de patiënt kan vaak reeds dezelfde dag het ziekenhuis verlaten.
Deze tekst hierboven is grotendeels overgenomen van: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=105
Hieronder enkele kruiden die een positieve werking hebben op Endometriose
Angelica Senisis-{Chinese Engelwortel}:
Werking: Endometriose ( Abnormale implanting van Baarmoederslijmvlies), Chronische Endometriosis, Ovariumcysten (eierstokcysten), Baarmoederpoliepen.
vrouwenmantel kan ook helpen, zo ook rode klaver.
Gebruik het als thee, engelwortel : 1 theelepel op een kopje, Rode klaver en vrouwenmantel 1 1/2 op een kopje.
Bernagie {Borago Officinalis}: Orale inname van, Olie van de eerste koude persing
Wilde Yam {Dioscorea Villosa}: (wortel)
21-11-2007 om 21:03
geschreven door Guido Kruiden
|